Saga Eurofighter in Austria a luat o turnura interesanta dupa ce in Februarie statul austriac a lansat o actiune legala impotriva Airbus si consortiului Eurofighter, daunele cerute fiind de EUR1.1bil. Avand in vedere ca cele 15 EF-uri au costat EUR2bil, inseamna ca austriecii sint chiar furiosi.
Programul Eurofighter in Austria a fost marcat de controverse majore, in principal din cauza deciziei de a inlocui cele 18 avioane Tranche 2 comandate initial – dar a caror livrare intarzia – cu 15 avioane Tranche 1 care ar fi trebuit modernizate apoi la standardul Tranche 2. In realitate, modernizarea ar fi impractica din cauza pretului foarte mare asa ca austriecii au ramas cu avioanele Tranche 1, cu capacitati mai reduse decat cele pe baza carora EF-urile ar fi castigat contractul in fata F-16 si Gripen.
Desi starea actuala a flotei EF e o mare problema bugetara, exista ceva si mai rau in legatura cu contractul asta.
In urma unei investigatii a procurorilor austrieci, s-a descoperit ca Airbus ar fi umflat ilegal pretul cu 10% in contul unor contracte de offset. Austriecii aveau in derulare contracte de offset dar au avut impresia – evident gresita – ca sumele ce reprezinta costurile offsetului vor fi raportate separat. Cu alte cuvinte, austriecii au descoperit apa calda, focul si roata in acelasi timp in care au descoperit ca offsetul, prin natura lui, nu e transparent. Soc, uimire, groaza.
Cele EUR183mil extrase in felul asta ar fi fost distribuite unei “retele criminale” printr-o companie paravan, cu sediul la Londra, Vector Aerospace. Procurorii ar fi descoperit ca niste milioane au fost folosite pentru a mitui oficiali austrieci pentru atribuirea contractului, prin intermediul unor firme de consultanta. S-ar putea spune ca austriecii si-au platit singuri spaga, banii mutandu-se din bugetul public in buzunarele celor care aveau putere de decizie.
Concluzia a fost trasa de actualul ministru al apararii austriac:
“Offset deals are obviously an ideal launcher for corruption, misery and money laundering”
In paralel se desfasoara o alta ancheta, a procurorilor germani, care urmareste sa desluseasca reteaua corupatorilor de pe partea lor de granita.
La vremea aceea, detaliile afacerii au fost prezentate si de presa romaneasca, amintindu-se chiar si de scandalul local in care a fost implicata aceeasi EADS.
Astazi a venit inca a lovitura: doi membri ai Parlamentului austriac au inaintat o plangere procurorilor pentru declansarea unei anchete impotriva Daimler, codetinatoare a Airbus (pe vremea aceea EADS), care ar fi inselat statul austriac in privinta contractelor de offset.
Povestea cornului abundentei care este offsetul le-a lichefiat mintile, austriecii cerand initial offset in valoare de 200% (se citeste: doua sute la suta) din valoarea contractului, adica EUR4bil, ulterior acceptand “doar” EUR3,5bil. Faptul ca asemenea contracte nu au nici un sens economic, in logica cu care sint vandute publicului larg, de compensare economica, nu pare sa-i fi deranjat. Daca logica este insa “flexibilizata” un pic, devine clar ca un asemenea contract nu are nici o legatura cu avioanele in sine, el putandu-se incheia pentru orice suma, oricat de aberanta ar fi. In logica asta, e de mirare ca austriecii s-au oprit totusi la 150% cand puteau sa ceara 300% sau 500%. Faptul ca un asemenea contract are un cost care trebuie acoperit cumva, nu pare sa le fi dat prin cap.
Concret, era imposibil pentru furnizorii EF sa produca atatea contracte de offset incat sa acopere 150% din valoare contractului pentru avioane fara sa bage mana si mai mult in borcanul cu miere si probabil ar fi devenit prea batator la ochi. Probabil ca umflarea contractului cu 10% era considerata limita la care se puteau intinde. Asa ca, potrivit parlamentarilor austrieci, germanii ar fi “inovat” un pic si ar fi prezentat drept contracte de offset unele proiecte care ar fi avut loc oricum, chiar si fara intelegerea pentru EF.
Se da deci un contract intre austrieci si germani, considerati printre cei mai seriosi si corecti dintre europeni, contract incheiat bineinteles cu aportul unor “experti in offset” de a caror credibilitate nu se putea indoi nimeni. Rezultatul e un urias scandal, generat poate de faptul ca macar justitia din cele doua tari incearca sa-si faca datoria. Prin alte parti, aceleasi contracte de offset ar fi trecut ca mari succese, prilej de taieri de panglici si declaratii patriotarde.
Altii mai prosti a noi, dar macar astia s-au trezit, vor banii inapoi, vor sa renunte la aoarate si sa demareze o alta achizitie, denunta costurile enorme de operare care sunt mai mari decat atunci cand au incheiat contractul… in timp ce noi am si uitat de cate ori ne-a tresarit inima cand se deschidea/redeschidea dosarul Furilor englezesti sau a dosarului EADS, cam asta e diferenta dintre doi prosti in care unul se trezeste din prostie si celalalt ramane la asa cum era.
Cine stie, poate o sa avem dosar si la achizitia F-16 peste ceva vreme si vom avea si de acolo de ce ne mira.
Daca nici contractele guvern-guvern nu le putem face fara “protocol”, atunci nu mai e nimic de spus. Sper totusi ca F-16 sa fie curat.
Eu nu as paria…..ceva imi miroase a unflare de preturi la echipamentele aferente si armament.
Care e acel ceva, pe ce te bazezi?
Ia diferentetele de pret intre achizitiile generice facute de USAF si ce am luat noi si o sa vorbim…Avioanele in sine costa sub 200 milioane de Euro ceea ce este ok pentru cata resursa au la structura.
Achizitiile de armament aferent F 16 MLU insa sunt cu semanul intrebarii, la fel trebuie vazut si training-urile cat au costat dar aici nu cred ca este strecurat niciun comision sau cel putin nu unul mare si vizibil pentru mine.
Antrenamentul ar trebui sa fie foarte scump. Nu e clar cand o sa inceapa.
http://www.resboiu.ro/dsca-armament-pentru-f-16-ale-roaf/
Daca vrei pui link-ul direct la DSCA daca nu e ok cel de pe Resboiu.
Aici de exemplu se poate vedea pachetul initial de armament al F 16 MLU….care eu zic ca este slabut la banii aceeia.
Intr-adevar, pretul pare cam mare si nu vad nici o explicatie rezonabila. Dar afacerea a fost facuta prin DSCA asa ca preturile ar trebui sa fie aceleasi ca cele platite de USAF.
Numai ca daca ai rabdare sa cauti la DSCA o sa vezi ca pretul variaza si la ei….si pe alti ani fiscali pretul este altul, aici am o urma de indoiala ca pretul nu prezinta si parandarat-ul ca nu sunt EADS -ul snguri care au inventat apa calda si coruptia.
Apropos – la austrieci este foarte interesant cum au semnat pentru inlocuirea Typhoon T2 cu Typhoon T1 si dupa aia intrebati de sanatate semnatarii acelui contract anexa dar sunt sigur ca justitia austriaca isi va face datoria.
Pretul echipamentelor poate varia (in general in scadere) pe masura ce un anumit articol isi amortizeaza R&D si productia devine mai eficienta. Primele serii din orice vor costa intotdeauna mai mult. La momentul asta, toate articolele din lista ar trebui sa aiba un pret relativ stabil.
Si apoi, da, pretul respectiv poate include si offsetul de unde si diferentele intre contracte incheiate aproximativ in aceeasi perioada. Nu tin minte sa se fi facut ceva ca urmare a contractului de armament respectiv dar nu e neaparat sa se fi facut publicitate pe tema asta.
Deci putem concide ca MApN-ul nu are un punct forte transarenta contractelor si criteriile de deartajare, nu-i asa?
Tocmai de aici se trage si lipsa de perspectiva a unui offset functional, orice contract secretizat poate fi mana cereasca pentru un producator de armament interesat de oferit spaga si comisioane.
In momentul in care exista criterii clare de selectie si ele sunt publicate precum in cazul Poloniei nu prea este foarte mult loc de intors si comisioane de oferit.
Ca MApN-ul nu stie sa faca niste proceduri de selectie e o chestie adevarata, ca nu ar avea nici o sansa cu offsetul e alta chestie adevarata dar ca altii ar fi (mult) mai breji e o chestie foarte discutabila.
Poti sa ai cele mai transparente criterii de selectie din lume, conteaza cine le face si ce punctaje se aloca fiecarei caracteristici. Cine stabileste dimensiunile trapei avionului de transport, ecartul de baleiaj al radarului sau viteza maxima a transportorului, ala decide cine castiga contractul.
Dar asta e o discutie paralela offsetului, care n-are nimic de-a face cu selectia propriu-zisa a echipamentului. Sint doua lucruri complet diferite, ambalate in acelasi contract, ceea ce sporeste confuzia. N-a spus nimeni ca toate contractele ce prevad offset se lasa cu arestari din cauza coruptiei ci: 1. offsetul faciliteaza coruptia (a zis-o austriacul mai bine decat puteam sa o zic eu) 2. e ineficient economic
Costul offsetului este intotdeauna secretizat, indiferent de cat de transparent a fost procesul de selectie al echipamentului in sine. Stii cat au platit polonezii pentru offsetul gigantic cumparat la pachet cu F-16 prin procesul ala de achizitie foarte transparent?
In opinia mea, offsetul nu poate fi folosit decat ca metoda de constrangere pt investitii. Detaliez: ai un stat fara o strategie pe termen mediu/lung, care mai are si probleme cu obtinerea unei majoritati politice pentru sustinerea unor decizii/acte normative. Nu exista consens/dorinta de a investi sau lipseste orice viziune in acest sens. Cumperi un pachet “offset” asociat unui program major de inzestrare al armatei si vei avea niste investitii (chiar daca la finalul progrmului doar 20-30% dintre acestea vor avea succes/continuitate). Astfel elimini probabilitatea scazuta de selectionare a unor investitii de catre propriu guvern si cel mai mare bonus este ca nu esti nevoit sa bugetezi banii pentru investitii, ei fiind “bugetati” la semnarea proiectului de offset.
Sunt si dezavantaje, dar in general pt economii functionale si state cu oameni care gandesc – pretul triplu/cvadruplu al fiecarei “investitii”.
Ar fi si singurul motiv valid dpdv economic in cazul Romaniei desi cu dezavantajele deja discutate. Doar ca in cazul nostru mai e si problema coruptiei – care trece de la stadiul de posibilitate la cel de probabilitate (mare) – si orice ingreuneaza anchetele ar trebui sa fie evitat.
Am uitat sa mentionez – “offset-atorul” are toate motivele sa nu implementeze programele de investitii sau sa nu le duca la capat. Pe motiv ca-i raman mai multi bani in punguta. Deci in caz de offset e nevoie de controale serioase asupra implementarii contractului. Altfel iti dau tie de-o vila-doua si imi faci frumos un raport (evident la secret ca cica s-a investit in industria strategica) la sf de program offset cum ca mi-am indeplinit sarcinile, ba mai ult am depasit planul…
Adaug observatia ca romanii sint “recunoscuti” pentru rigurozitatea cu care urmaresc indeplinirea contractelor, de orice fel ar fi ele. Tot ce are de facut offsetatorul e sa dea deptul “organului de control” ca sa accepte investitii evaluate la 10x valoarea reala. E curat si se poate spune oricand ca a fost doar o “greseala” si aruncata vina pe altcineva care n-a evaluat, n-a aprobat, stampilat, etc… Risc mic, beneficiu mare. Spaga ar putea fi calculata in functie de investitia care trebuie stearsa. Deci si “organele” au un motiv sa sustina offsetul, ceva o sa le pice si lor. Mafia perfecta. Pagubitii nici nu stiu ca sint furati ba mai mult, chiar insista sa se “negocieze” mai mult offset.
pe scurt in Ro nici nu prea mai are rost sa pomenesti de offset, doar maresti costurile si ii imbogatzesti pe unii si le mai faci niste vile
insa datorita faptului ca unii vor sa se imbogatzeasca vor latra cat pot de tare de offset si integrare in industria natzionala
in consecintza vor sta blocatzi in starea asta cu dotarea pana cand vor ajunge sa umble totzi pe jos si descultzi 🙂
de alta fabrica de frigidere n’ai nevoie
cercetarea e moarta
industria de aparare e moarta
singurul offset care ar mai merita la noi ar fi sa mai adauge ceva concret la pachet, la genul ia TBTul uite si niste EuroSpike gratis
la Patriot parca din start ni s’a spus ca nema offset
cum dreacu polacii totusi or fi miscat ceva la cele 48 de F16
alte meleaguri altzi oameni alte obiceiuri…
… alte bugete, alti bani.
pana la … alte bugete, alti bani. asta e diferentza esentziala intre noi si altzii: altzi oameni alte obiceiuri/, potzi sa ai oricatzi bani cu romanii rezultatul va fi cam acelasi
Bre, @gsg…. ce naiba vrei sa zici? Ca suntem doomed din cauza genelor noastre romanesti? Nu-mi da un raspuns de 10 pagini, un simplu da sau nu e suficient.
http://www.euractiv.ro/justitie/dosarul-eads-a-fost-clasat-de-procurorii-germani-din-lipsa-de-probe-5882
„Nu s-au făcut inculpări până acum. E un dosar complex, cu multe activități care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, sunt sute de funcționari implicați”, mai spunea procurorul-șef al DNA.
si
“Procurorii au acuzat o mită în valoare de 13 milioane de euro pentru contractul cu Riadul, obţinut în 2009. Contractul, de circa două miliarde de euro, prevedea furnizarea de grilaje de protecţie şi tehnică de supraveghere ultramodernă pentru frontiera Arabiei Saudite.
În cazul României era vorba de un contract din 2004. Contractul, în valoare de un miliard de euro, a vizat securizarea graniţelor României, condiţie obligatorie pentru aderarea la UE, în 2007.”
cum drecu sa nu gasesti probe, mai ales cand sunt SUTE de functionari implicati? iar partea cu “dosarul se poate redeschide ORICAND” dar DUPA o perioada de cinci ani el se CLASEAZA spune tot.
sunt TARE curios daca nu o sa ne bage 9 pe gat EF-urile alea tranche 1
Ei, cum dracu’ !?
Companiile germane dau sistematic cascavalul acolo unde trebuie sa intre cu contracte.
De cate ori ii prindeau pe iranieni ca faceau nu stiu ce echipamente pentru imbogatirea uraniului sau pentru rachete, hop aparea si un furnizor german, desi ONU instituise embargo.
In privinta austriecilor, alti banditi. E suficient sa urmaresti conexiunile lor cu Rusia si cum afecteaza acestea securitatea tarilor din est.
Depinde ce offset dau pentru EF-urile alea Tranche 1. Si mai ales cui.
Saracii austrieci… acum vor EF uri la pret de AN 2…Ce lume nedreapta, sa i fraiereasca ei taman pe imperiali…
Schema se pare ca i inspira si pe ai nostri
Totusi, au comandat si au platit pentru o chestie si au primit altceva. Plus partea cu coruptia. Ca si-au facut-o oarecum cu mana lor, cine mai era ca ei cu offset de 200%, e alta chestie. Sper sa nu-i inspire pe ai nostri dar daca totusi se simt inspirati, atunci sa ia aminte si baietii de la DNA care-i miscarea.
@admin
Banui ca ai observat ironia la adresa “imperialilor”…
Din lacuste pradatoare (scuze dar asta au fost in toata istoria lor) hop a aparut si lupu’ in blana de oaie hamesit si le a transformat direct in victime…Eu sincer in locul lor as marita rapid EF urile (iar fraieri sunt cativa intre care si RO) si as merge pe mana americancilor direct la F35…
Usor de imaginat ca EF urile nu vor ajunge in tarlaua nemteasca, la fel austriecii nu vor vedea un chior pe post de despagubiri… Si in cazul asta ce este de facut? Exporta mizeria si la propriu si la figurat…
Sa le trimita in Africa? Nu cred… In estul european “salbatic”? Cam asa ceva… In Bulgaria pe castraveti? Niet… In Polonia? Astia au deja F uri cat cuprinde…+guvern responsabil! In Ungaria? Nicio sansa, nu se pot pune cu producatorii Grippen…
Cine plange dupa avioane la greu?
Daca au identificat in RO un posibil cumparator apoi o sa inceapa presiunile gen:
-sunteti codasii Europei trebuie sa faceti cutare …presiuni atit in parlamentul european cat si in media
-in WW2 in RO au fost ucisi o gramada de evrei (asa cum este obiceiul, RO va fi prezentata in culori mai ceva decat Germania nazista), practic ne baga iarasi in gura comunitatii internationale sensibile (dupa 70 de ani atit de sensibila de zici ca i fata mare desi a practicat analul la greu in ultimii 70 de ani!) la genul asta de chestiuni .As reaminti pentru cine nu intelege, ca multe din aceste organizatii care au ca scop perpetuarea imaginii evreilor pe post de sclavi ai Reich ului milenar in WW2 , de fapt raspund la comenzile mai multor state nu doar Israelul…Unele din aceste state au trimis sute de mii de evrei la gazare, altele au trimis in Siberia la munca silnica, dar se pare ca nimeni nu isi mai aminteste… Departe de mine gandul de a albi Israelul…O paine de mancat pentru multe servicii secrete…Cu presiunile gen “in RO a fost holocaust” au avut multi castig de cauza, guvernele noastre post ’89 au dansat pe sarma cand ceardas, cand kazaciok, cand hava nagila…
-MCV u’ vietii…
-Schengen
-o ofensiva mediatica impotriva RO …imperialii detin destule parghii in media ca sa si poata atinge scopurile… a se vedea momentele cand au acaparat portiuni din economia romaneasca si scandalurile aferente cu care au indoit absolut orice guvern de dupa ’89. Din 500 de firme austriece cu interese in RO cel putin 10 au utilizat diverse forme de presiune asupra guvernelor noastre
-cu ajutorul “mangalitza M” o arunca si pe aia cu cotele de imigranti…Gasesc ei ceva legat de numarul mic de emigranti, mai cer un ajutor la ungurienii direct interesati sa ne loveasca cu orice atunci cand se iveste ocazia…
Ce poate fi mai interesant decat sa arunci scandalul din gradina ta in gradina altuia? Uite asa scapa ambele tabere de mizeria din curte…nu ar fi prima data in istoria RO
Nici autoritatile austriece nici cele germane nu au nevoie de inca un scandal de coruptie, asa ca l vor palma si vor trece la export, gasesc ei o modalitate de intelegere, ma indoiesc ca nume mari din conducerea celor doua state nu au avut cunostinta de cele intimplate la momentul respectiv…
Cat despre ai nostri ce sa zic… mai lunile trecute erau unii pe tarlaua Tehnomil(si nu doar) care visau offset la indicatiile lui Dragnev…
Daca vin imperialii cu o oferta de offset de “nerefuzat” + presiunile descrise mai sus, parca vad ca inghit momeala cu tot cu undita…
pai da , e suficient sa zica, din Transilvania au fost deportati la Auschwitz in perioada WWII atatea sute de mii de evrei. Romania a fost o perioada “aliat” al Germaniei. Si manipularea e gata. Consumatorului de informatie din ziua de azi deja i s-au umplut sinapsele si nu mai merge mai departe pe fir. Ca nu poate. Cunoasteti, nu? Uitand sa mentioneze ca acesti evrei au fost deportati din Transilvania de Nord, acaparata in urma diktatului de la Viena de hungurieni. Si ca romanii faceau trafic de persoane pe noua granita, ca sa salveze cat de multi evrei pot. Cam 400.000 au ajuns in Israel. Nu o zic eu, o zice Shimon Perez. Public.
si pentru ca, ce ciudata coincidenta, tocmai ce aparu un articol interesant, va poftesc sa cititi:
http://www.flux24.ro/germania-plateste-pentru-pogromul-de-la-iasi/ de vazut ca titlul zice una, continutul alta: romanii in sus, romanii in jos. Din ce stiu eu, acolo era jurisdictie separata, intr-un fel, a SS-ului, ca sa pazeasca marile depozite germane ce alimentau frontul de sud al forntului de est. si una tare din articol: inca (!!!!!!!!!!!) nemtzii nu au cercetat arhivele unitatilor militare medii ce au activat in zona. da’ concluziile s-au tras.Ca sa nu mai zic de faptul ca e de notorietate faptul ca UNII evrei erau agenti ai NKVD. Care nu credeau in Israel, ci in Internationala. S-a vazut asta SI dupa 48, cand pe anumite coridoare a unor institutii “romanesti” nu se vorbea decat idis. neulander, pauker, bruckner… “doar niste nume”.
deci, cum era cu EF? tranche 1?
Deci nici macar nu am apucat sa scriu bine comentariul si a aparut mister Adrian Cioflâncă sa ne spuna el cu predicat si subiect despre Iasi…
Ce uita mister Adrian Cioflâncă sa spuna este activitatea serviciilor secrete germane care aveau destui ciripitori in comunitatile evreiesti, in cazul acesta comunitatea evreiasca din Iasi… Pe respectivii ciripitori ca intotdeauna ii gasim in catastiful “supravietuitori”… Dupa disparitia Reich ului milenar au trecut cu arme si bagaje direct la aia care arata cu degetul spre Germania nazista si ocazional in functie de ce finante mai ofera unul si altul arunca pacatele Germaniei asupra altora…
Asa ca o ipoteza… oare evreii aceia care se zice ca raspundeau la ordinele Kremlinului nu faceau si ei un ban cinstit colaborand chiar cu Gestapo? Gestapo era interesat in trimiterea a cati mai multi evrei in lagar, ori pe teritoriul RO nu prea aveau loc de Antonescu…In cazul asta poate chiar acei ciripitori cu dubla comanda NKVD/Gestapo au declansat violentele pentru a da motive Gestapo/ politrucilor nazisti sa forteze autoritatile romane? Ma indoiesc ca Gestapo nu cunostea identitatile evreilor care actionau pe teritoriul RO la ordinul NKVD…
Jocul asta prezentat mai sus s a mai jucat si la Varsovia 1944…dirijori Gestapo si NKVD…
Ce sens avea o rebeliune evreiasca in conditiile in care armata rosie fugea cu morcovul in fund la acea data? Cu 5 pistoale, 6 pusti si 3 grenade faci rebeliune? O inscenare care a avut drept scop culpabilizarea si santajarea autoritatilor romane … operatiune desfasurata in colaborare de catre Gestapo /serviciile secrete germane/ NKVD…
Dupa WW2 toata comunitatea internationala a dat dreptate comunitatii evreiesti… foarte bine dar daca tot vor adevarul poate ne spun si despre cozile de topor de origine evreiasca care turnau chiar pe evrei autoritatilor din statele unde isi desfasurau activitatea de turnatori…Care turnatori nu au fost pedepsiti nici in ziua de azi nici de Israel nici de statele in care turnatorii si au desfasurat activitatea. Dimpotriva, retzele de turnatori de origine evreiasca au intrat in compunerea retelelor serviciilor secrete din statele respective, unii din ei au avut acces la inalte functii in diverse state… Altii au facut joc dublu…
PS Personalul Gestapo /servicii secrete germane au fost atit de prost instruiti incat nu aveau ABSOLUT niciun ciripitor in statele pe care le au subordonat efortului de razboi nazist…
@Dany pai nu numai ca uita, ci mai si zice cu subiect si predicat ca trebile is complicate si NU E LOCUL IN ARTICOL sa le discute. asta e ca si cum as da io gol valabil in poarta echipei proprii, da’ nimeni nu vorbeste despre asta. si cica nici nu se pune la scor 🙂
Nu sunt suficiente f16 ..deci mapn nu cumpara…http://presamil.ro/cerere-pentru-avioane-f-16/ …Desigur sunt alte modele dar….
daca rahatzii aia mint ca nu mai sunt avioane de 10-15 mil$ sau cat dracu or costa mai costa de vanzare si vin toate analistele sa scrie articole itzi dai seama ce sanse reale sunt sa cumpere Patriot de 4 miliarde, corvete de 1.6 miliarde samd …
asta ca tot era adminul suparat de lipsa ICCului, Patriotul romanesc cel mai probabil n’o sa aiba radare, lansatoare si rachete
F16 vand portocalezii
am postat asta pe site, nu ma astept sa il publice
“nu ma lamuresc ce vrea sa transmita Ministerul prin aceste analize analizante cand afirma ca nu se mai gasesc F16 de vanzare
pt ca se gasesc
luati de aici avioane de vanzare in caz ca nu le cautati prin Calea Lactee
http://sofiaglobe.com/2017/06/23/bulgarian-defence-minister-f-16s-out-of-the-race-in-jet-fighter-acquisition-project/
„Karakachanov told journalists that the reason that Bulgaria would not proceed with the bid from Portugal to supply US-made F-16s was that the payment installments in the first years were higher than expected.”
bulgarii au avut oferta concreta de F16 din Portugalia si au refuzat’o acum in Iunie 2017 pt ca nu include finantare
daca au avut oferta de F16 din Portugalia inseamna ca Portugalia are F16 de vanzare
toata povestea imi suna a de fapt noi nu vrem sa cheltuim nimic din alocarile fictive pt inzestrare si atunci nu se mai gaseste nimic de vanzare sau procedurile sunt extraordinar de complicate sau de lunga durata
si alocarile fictive pt inzestrare se intorc la buget la sfarsitul anului ca sa sustina deficitul”
ha!!
what’s going on ?!
l’au publicat 🙂 🙂
cine, ce?
Ioi gata… ca am intrat pe acolo , nu stiam de el, mi-a cazut sub ochi in articol INTERESANT http://presamil.ro/tara-tuturor-priceputilor-2/
Mi s-a parut interesant ce anume: punerea pe acelasi palier a ingrijorarilor societatii civile ( care este mare mica, mai degraba mica as zice in cazu’ de fatza) vis-a-vis de situatia precara din armata , cu chestii gen laserele din Bucegi, campii magnetice si energetice, lucru total lipsit de fundament. un exemplu, cu permisiunea dumneavoastra:
” Încerc un posibil portret-robot: știe cum se conduce un camion, dar nu are permis nici măcar de motoretă, știe cum arată șoselele României, toate, dar mai cu seamă zona în care s-a produs accidentul, dar îi e dificil să o arate precis pe harta României, cunoaște mecanică, are o bună înțelegere a sistemelor hidraulice de frânare, dar a absolvit arte plastice sau biologie și doar ocazional schimbă becuri în casă; iubește poveștile despre peștera aceea cu siguranțele lumii, aflată undeva în Munții Bucegi – doar la noi, în Carpați, putea fi amplasată! – la care au acces numai câțiva inițiați, deși, în peregrinările lui montane, i se va fi părut că-i zărește intrarea abia mascată, dar nu a avut curaj să meargă mai departe sau l-a împiedicat ferm un câmp electromagnetic bine țintit.”
SI
”
Am văzut, apoi, părerile, deja cunoscute, despre lucrul vechi.
E vechi, domnule, nu-i bun! Am auzit asta și despre avioanele MiG-21 LanceR (unii mai cred și azi că sunt aceleași avioane sovietice din momentul achiziționării lor!), și despre fregate, și despre celebrele C-130 Hercules (avionul acela în care m-am urcat, în drum spre Afganistan, pe plăcuța căruia, la intrare, scria că este produs în 1967, deși aeronava aceea nu mai era, în bună măsură, cea din 1967!).
”
a, si am mai vazut articole despre… fluturasi. sa moara calu’ de la bataia cu laseru’ ud.
PS: acu am mai gasit ceva, despre “Beneficiile rugaciunii” si “Hotararea unui ghiocel”.
Pacat ca ucrainianul acela prins de rusi, torturat si cu gura cusuta cu sarma nu stia de asemenea abordari. Cred ca i-ar fi fost de folos!
io de ce pla lui proces verbal platesc the fucking impozite!>!>!?!?!?!?!? ca nu vine nime’ sa zica, hai ba ca esti baiat bun, uite iti vand asta mai ieftin?!?!?!?!?!?
Nu cred ca offset-ul in sine este rau ci cum se aplica in unele state, aici ar trebui lucrat la greu si facut un contract clar din start cu ce vine firma vanzatoare, altfel totul este bla, bla…
Asta cu contractul clar e o idee excelenta, cum de nu s-au gandit si austriecii la ea?
Parca e din ciclul “Comunismul a fost o idee buna, aplicata prost“.
Din moment ce in alte tari merge offset-ul si in alte tari europene a avut succes inseamna ca se poate…
Acum cu comunismul – uita-te la China la aia merge…pana la proba contrarie
#Austria 0-1 Germania – Austria a avut politicieni interesati de cascaval, nimic nou sub soare, parca astia sunt mai aproape de Balcani asa ca nu se pune, chiar tu ai spus mai sus ca au luat mite grase sau cel putin sunt suspecti.
La fel cuplul BAE – SAAB in Africa de Sud – exista circumstante de contract corupt.
Nu, asta e parte a problemei: prin natura lui, un contract offset nu poate fi evaluat usor ca fiind de succes sau nu. Daca prin “succes” intelegi ca in alte tari nu au avut loc scandaluri de coruptie (cauzele pot fi mai multe), asta nu insemna ca economic au fost de succes.
Daca am ajuns sa ne multumim ca nu se lasa cu arestari pentru a declara un contract de succes, am ajuns rau. Sau eram deja, acum doar realizam unde sintem.
Cat despre China, nu mai e comunista, dpdv economic, de ceva timp. Adica de cand au inceput sa se ridice. Au firme private la care romanii nici n-ar fi putut sa viseze inainte de ’89. Se indrepta spre modelul natural asiatic al chaebolului din Coreea de Sud sau Japonia.
Or fi ele in teorie firme private in China dar sincer nu cred ca partidul comunist/ baietii cu ochi albastri au acceptat asa brusc sa fie dati la o parte mai ales cand e vorba de mult cascaval… Mai pe intelesul nostru este tot un fel de “capitalism de cumetrie” de la care s a inspirat fara succes al nostru Ilici…
Daca erau scosi din ecuatie atit partidul cat si ochii albastri, insasi statul chinez ar fi devenit un fel de Siria la cub… Ca nu se observa prea mult mana partidului si a ochilor oblici si albastri este cu totul alta poveste… In momentul cand un miliardar chinez(vorba vine ca sunt banii partidului si serviciilor trecuti pe numele lui) incearca sa fie independent ca asa a vazut el prin lumea libera, automat apare la Stiri la rubrica Corupti executati…Deocamdata singurul care a incercat sa forteze mana partidului si a serviciilor chinezesti a murit zilele trecute imediat dupa ce fusese scos din inchisoare…
Chaebol.
Sau o fi cumva modelul Yugoslaviei aplicat la scara chinezeasca?Despre China este foarte mult de discutat si scris si mai ales analizat….
Despre offset in primul rand la Cehia, Polonia si Ungaria – pare-se ca este o poveste de succes acum nu bag mana in foc ca 100% – de asta zic ca se poate!
Sincer Polonia a pierdut acolo o ocazie ca sa aiba o linie de asamblare finala a Mirage 2000 in tara – insa a castigat un parteneriat strategic cu USA si cred ca din acel punct de vedere nu faceau ei elicoptere americane in Polonia fara offset.
La Cehi si Unguri – SAAB -a fost mai clar si concis ca nu poate face offset in domeniul militar asa ca a generat investitii civile care au adus cresteri de buget importante pentru sustinerea ulterioara a programului multirol.
Pai daca nu poti baga mana in foc ca au fost de succes, cum poti sa le dai ca exemple? “Din moment ce in alte tari merge offset-ul si in alte tari europene a avut succes inseamna ca se poate…” Daca detaliile nu sint cunoscute, atunci la fel de bine puteai sa spui ca “se poate sa fi fost esecuri” dar atunci nu mai mergea sa le dai ca exemple.
Cat despre asta cu cresterile de buget importante, cat de mari au fost cresterile raportate la costul offsetului? Cum se compara afacerile respective cu unele venite prin alte mijloace decat offsetul?
statzi linistitzi ca nici cianiizii nu stau pe roze acuma, au ajuns la un nivel de indatorare ingrijorator
si acuma baga tare consum intern pe credite
“In addition, our estimates based on monthly data on total social financing suggest that China’s total debt surpassed 304 percent of GDP as of May 2017”
http://www.cnbc.com/2017/06/28/chinas-debt-surpasses-300-percent-of-gdp-iif-says-raising-doubts-over-yellens-crisis-remarks.html
daca vine o boola de la astia ai rade pe totzi 🙂
Austria, OMV, Petrom bla bla bla…..Karma e o zdreanta ordinara sau Dumnezeu nu doarme niciodata, dupa caz cum vreti voi sa spuneti, dar roata se invarte mereu! Bine le-au facut nemtii celor mai putin educati si badarani din neamul lor germanic!!!
Parca vad finalul povestii…..Germania rascumpara Typhoon T1 si o sa dea la schimb Typhoon T2 deja zburate mai multe ore decat ce dau austriecii….
Totusi nu inteleg la cate Typhoon T1 sunt ce e asa de greu sa le MLU-izezi itr-o varianta comuna si actualizata. Chestia ca nu se poate e vrajeala, la fel chestia ca vor costa foarte mult transformarea lor in multirol, daca nu sunt in stare sa intrebe pe IAI si Elbit ca astia sunt specialisti in modificat avioanele altora la preturi decente.
Pana la urma le-ar fi modernizat in 2014 la cea mai buna configuratie posibila pentru T1. Se pare ca nu e de ajuns.
Poate ai timp sa faci un articol pe tema asta eu pe net informatii despre “cea mai buna configuratie” a Typhoon T1 nu am gasit-o, si tare imi este ca fiecare stat cu linie de asamblare intelegea acea configuratie diferit.
Sefu’, mi-ai omorat toate iluziile… Daca germanezii fac de-astea, inseamna ca Liviunho Van Drageastan e un monument de cinste si bun simtz…
Cine stie, poate se inteleg bine.