Lunga asteptare a luat sfarsit si e momentul sa aflam ce echipamente noi vor fi montate pe fregatele T22R: rachete Exocet sau NSM, MICA sau ESSM, radare…MK41?
De fapt, primele agregate confirmate sint… motoarele.
Da, RoNavy incepe remotorizarea fregatelor.
Ca o readucere aminte, fregatele T22 Batch 2 au instalate cate patru turbine, doua pentru mars, de tip RollsRoyce Tyne si doua pentru sprint, RR Olympus intr-o configuratie COGOG. Tyne, ca despre ele va fi vorba, au fost niste motoare navale relativ populare, fiind instalate nu numai pe fregatele T22 si distrugatoarele T42 ale RoyalNavy dar si pe fregatele Kortenaer si Jacob van Heemskerck olandeze cat si pe distrugatoarele japoneze Hatsuyuki.
Pe langa Rolls-Royce, au fost produse in diverse grade de integrare si de catre MAN (acum MTU) in Germania, Hispano-Suiza (acum SNECMA) in Franta si Kawasaki in Japonia. Deci sint departe de a fi niste raritati.
Si totusi, printr-o “minune”, romanii au avut probleme in a le intretine, RoNavy recurgand chiar la COMOTI pentru operatiuni de reparatie. Exceptionalismul romanesc loveste din nou. E probabil in legatura cu densitatea aerului si salinitatea Marii Negre. Sau doar cu un contract defectuos de intretinere.
Problema a devenit oficiala, anuntul sec zicand ca:
“…Rolls-Royce a anunțat că turbomotoarele TYNE RM1C, destinate echipării navelor Forţelor Navale Române ca motoare de marș au ieșit din fabricație și exploatare, și că nu va mai efectua serviciul de reparație a acestora. Această situație conduce la necesitatea înlocuirii acestui tip de turbomotoare cu altele similare care se află curent în fabricație și exploatare și pot fi reparate în mod curent.”
Nu e clar daca serviciul de reparatie a fost oprit pentru toti utilizatorii Tyne sau doar pentru Romania. Interesant cum rezista ceilalti utilizatori de fregate T22 (chilienii, brazilienii) si grecii cu ale lor Kortenaer. Japonezii si le repara singuri.
O intrebare interesanta ar fi deci cum au negociat romanii pachetul de asistenta tehnica la cumpararea fregatelor romanesti.
Daca e sa trecem peste chestiunea modului in care s-a semnat contractul de asistenta tehnica – in realitate poate ar trebui insistat putin aici – ajungem la problema care trebuie rezolvata urgent si solutia a fost atribuirea unui contract de cercetare (proiectul TURBONAV) pentru un consortiu condus de COMOTI, din care mai fac parte ROMAERO, Academia Navala “Mircea cel Batran”, Academia Tehnica Militara si ICPE-CA, avand ca obiectiv:
“Identificarea și implementarea unei soluții de înlocuire a turbomotoarelor de marș tip TYNE RM1C din dotarea fregatelor “Regele Ferdinand” și “Regina Maria” cu turbomotorul naval ST 40M fabricat de Pratt & Whitney Canada”
Tyne RM1C dezvolta 4.900 CP iar ST40M (varianta navala a PW150) tot pe la 5.000 CP asa ca e o inlocuire 1 la 1. Putea sa fie mai rau.
O alta nota e referitoare la COMOTI, care se lauda chiar in prezentarea proiectului TURBONAV la capitolul experienta cu “Documentaţie Prototip grup turbonaval 4000 CP derivat din motorul de aviaţie Viper 632“. Si atunci de ce nu…
Deci da. Va fi ST40M.
In lipsa altor vesti proaste, nu se poate spera decat ca:
RollsRoyce Olympus sint inca bine, sanatoase
Motoarele ucrainiene de pe Tarantule n-au probleme la intretinere
Asa e cand n-ai lucrul tau.
Ba esti nebun??? Poate maine faci un articol cu achizitia celor 4 corvete…
As scrie daca as avea ce. Deocamdata e vacanta deci liniste si pace.
Cred ca ar trebui sa renuntam la aceste doua nave. Ele in sine nu sunt rele, dar deja incep sa aiba probleme tehnice, iar Regina Maria se pare ca chiar are probleme avansate datorita uzurii (vorbeste lumea prin targ). Daca erau inarmate merita efortul, asa cred ca nu.
Chestia e ca daca renunta la ele raman cu Marasesti, Tarantule si Tetaluri. Macar acum mai pot scoate ceva la exercitii ce pare din acelasi film cu restul aliatilor. Vazut asa, mai de la distanta.
mai bine.la cat ne costa nenorocirile alea(cica ultima tinuta in exploatare,cumberland,i-a costat pe englezi in anul fiscal 2010-2011 vreo 16 milioane lire)mai bine fara.pentru ce dracu avem noi nevoie de capabilitati blue water? sa monitorizam maimutele somaleze in golful aden?la ce zona marimima exclusiva avem(20640 km2) ne ajung 4-6 corvete cu propulsie codag sau codad( de preferat) cu armament cu bataie medie.
Au luat fregatele pe ideea ca erau mai ieftine decat niste corvete noi, sint proiecate ca nave antisubmarin, sint destul de mari pentru elicoptere grele si asigura in plus capacitate blue water. Calculul a dat cu virgula in multe puncte. Punct si virgula adica.
eu nu cred ca le-a dat cu virgula.le-a dat direct cu perioada(la nesfarsit).pana una alta turcii au semnat cu rusii pentru doua sisteme s400.americanii au incercat sa ii traga de urechi(ca in cazul hq9 chinezesti) dar erdogan nu a mai pus botul.a facut conferinta de presa si a spus ceva de genul ca e treaba turciei ce face.
Proiectul Turbonav se va finaliza in mai 2020… Mai 2020… Cam cat mai au ei de gand sa tina barcile astea? Pana in secolul XXII?
Deci cumperi in 2004 – 2005 doua nave produse in anii ’80, conceptie a anilor 60 – 70, ratezi din ratiuni politice si pe motiv de criza toate etapele de inarmare prevazute in contractul initial, astfel incat 15 – 17 ani mai tarziu ai niste nave fara capabilitati AA si AN, iar acum le “remotorizezi” cu naiba stie cati bani, pentru ca, nu-i asa, vrei sa le mai tii inca 15 – 20 de ani in serviciul activ… Cand vor avea peste 40 de ani vechime?!?!?
Sunt eu nebun sau asta e o prostie si ne uitam la cel mai “ratat” program de inzestrare din istoria marinei militare romane?
Apreciez ca incep cu inceputul, revitalizarea navelor si nu urca echipament de ultima ora pe niste carene ruginite dar… really? Chiar nu vrea RR sa faca bani din treaba asta? Sau am aruncat-o noi ca sa mai dam un contract in “industria nationala”? Refuz sa cred ca RR ne-ar fi spus sa ne descurcam singuri, ca ei nu mai fac nimic… Si noi ce-am facut? Ne-am dus la PW pentru ca, nu-i asa, noi totusi nu stim sa facem turbine navale… Se chinuie ei rusii…
Din ce am mai citit pe subiect, in costul celor doua nave era inclusa mentenanta:
“Dintr-o dezbatere din Parlamentul României mai aflăm şi că am avut o perioadă de graţie de 18 luni şi că a existat o planificare privind costul ciclului de viaţă al celor două fregate”: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5392&idm=1,05&idl=1&prn=1
Mike Rouse – director de marketing BAE Systems: „Reactivarea acestor nave prestigioase este ultimul capitol din cooperarea de aproape 30 de ani a BAE Systems cu România. Dorim pe mai departe să dezvoltăm acest parteneriat prin acordarea de suport, mentenanţă şi prin modernizarea în continuare a acestor nave în parteneriat cu industria României.” – de aci, daca poti, daca nu, stergi: https://www.rumaniamilitary.ro/regina-si-regele-incotro
Tare mi-e ca offset-ul se facea daca noi continuam programul, oricum si asta e un program “secretizat”, mai mult ca sigur ca s-a “pierdut” precum contractul cu Bechtel…
Chiar nu ne mai plac navele noi? Nah, acu’ m-am racorit…
Pai stii cum, daca ii segmentezi motorul e practic o nava noua.
Am uitat sa mentionez chestia cu 2020. Un lucru ce se subintelege de aici e ca navele vor fi in santier la data aia sau si dupa – inainte sa te apuci sa sudezi, proiectul trebuie sa fie gata. Iar daca tot le bagi in santier, atunci orice modernizare la sist. de armament o sa se faca tot atunci, n-are sens sa le bagi in santier de doua ori desi…
Mai ramane sa inlocuiasca Olympus si generatoarele diesel si or sa fie ca noi.
Dar da, parca ziceam ca stim sa construim turbine, TP-1, Viper naval… In practica e mai greu se pare.
Deci n-or sa fie miscari spectaculoase cu navele astea pana prin 2022… (se poate citi si 2122, la noi merge si-asa 🙂 )
Un alt aspect care ma ingrijoreaza este ca nu avem un integrator al modernizarii acestor nave. Daca o tin tot asa o sa avem un “contractel” cu Comoti, unul cu S.A. Constanta, unul cu UTI s.a.m.d. si un “contractoi” cu MBDA sau DSCA, intelegi ideea…
Dar cine coordoneaza toate astea? Exista un plan de modernizare? Exista o minte care are o privire de ansamblu?
Altfel, de acord, daca li se face un refurbishment complet si temeinic, vor fi ca si noi si, intotdeauna am spus-o, sunt nave bune.
Nu e foarte clar daca proiectul contine si partea de instalare efectiva sau asta va fi un contract separat. Care se va face atunci cand se va face.
In mod clar e nevoie de un integrator/prim-contractor/oricum-vrei-sa-i-zici
Si pana in final ce santier naval se va ocupa de modernizari ??
Pana la santier, stai sa aleaga integratorul.
S-a facut, UTI sa fie! :)))))
am zis sa nu mai comentez despre epopeea basinilor astea plutitoare
anul trecut pe vremea asta in nemernicia mea calculam cum sa le incapa Mk41 in banii alocatzi
right 🙂 🙂 🙂 🙂
intre timp le incapu Mk 41 virgula cinci…
bine ca se duse karateka sa le arate bassai-sho
daca proiectul se finalizeaza in 2020 asta nu cred ca inseamna automat ca se baga navele in santier pt inlocuirea turbinelor fix in 2020
asta se face si mai tarziu
sau deloc
povestea fregatelor este Epopeea monumentala a cretinismului romanesc la nivel politico-militar
Macar acum mai pot scoate ceva la exercitii ce pare din acelasi film cu restul aliatilor. Vazut asa, mai de la distanta.
asta e literalmente tot ce’i intereseaza, nimic altceva
nu vine dracu careva sa le desfiintzeze “marina” ca mananca banii de pomana, capacitate de lupta zero virgula zero zero zero
asa ca da’i dracu cu fregatele lor, sa le remotorizeze prin 2050 si sa le inarmeze prin 2080
ah, si sa nu uit: sa si le bage in cur!
Si cand ne gandim ca Marasestiul are acelasi armament de cand a fost lansat la apa si nici macar atunci nu era ultimul racnet si ca Delfinul rugineste la cheu de 22 de ani…
Deja casarea devine cea mai bună soluție…
Nu este oare mai buna varianta inlocuirii celor 3 fregate romanesti, pe modelul corvetelor? Anume sa semnezi un contract ca la corvete, le construiesti aici intr-un numar de ani, apoi le retragi pe cele vechi pe masura ce intra in dotare cele noi. Avand in vedere celelelte probleme ale navelor, am impresia ca te penalizeaza la durata de expluatare de la modernizare pana la retragere.
In principiu cam toata flota romaneasca trebuie retrasa din dotare, caci e veche si mare consumatoare de resurse. Cred din ce in ce mai mult ca si Delfinul trebuie casat si cumparata eventual altul, decat sa-l modernizezi sau sa-l tii degeaba la cheu. Astazi noi avem o marina de avarie, asa cum e si restul armatei. Locul ei este in anii 1970 – 1980, nu astazi. Toate-s vechi si noi is toate! 🙂
Degeaba are COMOTI injineri sa ma scuze d-nii care sunteti ingineri, daca nu au “know-how”.
De aia se fac cursuri specializate pe aceeasi marca de motor sau brand. Patlamaua primita la absolviee iti da privilegiul sa stii.
Sa stii “cum” si sa ai suportul producatorului e mai important decat principiile de baza invatate in scoala
Chiar nimeni nu are impresia de “deja vu” ca asta cu nu ne da producatorul motoare de la MIG 29?! Mie imi pare ca este din acelasi ciclu, acum se fac ca fac ceva si apoi in 2-6 ani de-le dreacu sa se duca si astea, merg pensiile si salariile mai departe participam noi la 2oua exerzitzii si aia e!
Eu cred ca doar trecem printr-o etapa intermediara ca acum producatorul este unul dintre aliatii NATO.
Intr-adevar e foarte similar, e adevarat insa ca atunci chiar era o problema politica. Acum pare mai mult o chestie de bani, nu inteleg cum un producator te poate lasa fara suport tehnic in felul in care a fost prezentata situatia de partea romana (s-ar putea sa nu fie chiar toata povestea). Asta daca au platit suportul tehnic pe durata de viata a fregatelor. Ca daca nu, atunci problema e la noi.
http://evz.ro/rachete-patriot-romania.html
Intorsatura de situatie in cazul rachetelor Petriot pentru Romania…..citez din pseudoministrul apararii:
”Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne. (…) Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii”, a spus Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă.”
Bun….deci romanii au prins miros de facut treaba de la polonezi ori pluseaza sa mareasca aia comisionul. Pana una alta nu-mi vine sa cred ca au deschis astia gura despre productie in RO, indiferent ca vorbim de sistem in sine sau de anuite componente. 🙂
Nu stiu de ce ma gandesc la “interfete”. Dar vom vedea.
ha ha ha
e buna asta, daca e la ce ma gandesc eu sunt chiar tari 🙂 🙂
deci n’au bani nici sa treaca strada dar acuma vor România urmăreşte achiziţionarea celei mai moderne configuraţii a sistemului Patriot…
PAC3MSE e ultima varianta de racheta si era inclusa in ce vroiau astia
ultima varianta de radar 360 grade si IBCS?
asta e numai un motiv sa mai amane, caconfiguratzia aia nu e definitivata nici la americani
astia sunt in stare sa semneze ceva si sa plateasca un avans ca sa le inchida gura americanilor si dupa aia mai stau niste ani linistitzi 🙂 🙂
si facilitatzi de productzie la Patriot pt ce si unde, ce vor sa faca astia la Patriot, condensatoare la IPRS Baneasa?!
din ciclul nu se mai gasesc F16 de vanzare cand portughezii le’au oferit bulgarilor mi mie se pare ca astia o tot freaca cu diverse variante ca sa mai castige timp…
acuma vor cea mai moderna configuraţie a sistemului Patriot si productzie locala
platesc un avans si mai stau niste ani 🙂 🙂
hai ca au rezolvat’o si p’asta
Pai recunosc ca la asta eu nu ma gandeam, dar nu-i treaba mea sa o fac, ci a celor care tre sa dea cu banul si nu mai au de unde dupa atatea pomeni electorale. Si uite cum viata ne aduce pe calea cea dreapta, iar pacatosii de pesedei de frica mai fac si ceva bun, asta in cazul in care nu il anuleaza intr-un final….vorbesc de contract.
Pe modelul n-am bani acum de Logan, dar dau un avans, apoi platesc niste rate si-mi cumpar un Duster mai incolo, Romania se poate alege cu ceea ce au cerut polonezii. E rau, e bine….Dumnezeu stie!?! 🙂
cea mai moderna configuratie e aia pe care o au americanii acum in dotare(nu ce vor avea).adica lansatorul cu 2pac2gem t/c si 6 pac3 mse si radarul an/mpq65.de abia anul asta americanii spera sa primeasca noul radar cu,cica,360 grade.noi vom lua cea mai moderna configuratie aflata in serviciu.
La anul (de fapt nu e sigur cand) americanii vor selecta ce radar vor avea, pana sa il primeasca va mai trece mult timp. Nu e inca sigur ca viitorul radar al Patriot va fi ce prezinta Raytheon ca solutie, aia e doar o oferta.
da,dar cate unii viseaza la tunuri laser si torpile fotonice.sau daca nu,macar rachete stunner(desi evreii de abia au primit la inceputul verii primele 2 baterii).apropo de zvonul ca am putea sa le primim pe alea israeliene.tinand cont de ajutorul (de cateva miliarde bune pe an) dat de sua evreilor,bateriile patriot ale astora sa fi ramas,de fapt,in proprietatea americanilor.si daca evreii tot le schimba cu stunner,trump are cateva baterii harjaite ca dracu de care trebe sa scape.ce zici?se pupa?
Israelul va inlocui in primul rand HAWK-urile cu Stunner. Nu am auzit ca ar vrea sa inlocuiasca si Patriotul si chiar daca ar fi adevarat, asta se va intampla dupa se inlocuiesc HAWK. Adica mai e de asteptat,
http://www.digi24.ro/stiri/externe/guvernul-va-plati-in-noiembrie-prima-rata-pentru-rachetele-patriot-767399?source=biziday
ce ziceti trec de parlament rachetele noastre
eu zic ca nu
La fel cum au trecut si F 16 Block 25 modernizate, alea 24 de primiram oferta pe vremea lui Boc si Traian. Apoi am primit si de la SAAB oferta de 24 la 1 miliard de euro….le-am lasat pe toate sa invecheasca….si aia a votat-o si CSAT-ul daca imi amintesc si dupa aia elegent am evitat plata primei transe….asa ca este o cale deja bine-cunoscuta….LOL.
Mai bifam un PDF frumos si apoi ciao!
Macar acum au spus numarul magic, 36. Pana acum o tineau cu “inca 12 si ma duc”.
Pai parlamentul aprobase cele opt programe majore de inzestrare. Acum mai trebuie sa treaca din nou fiecare program prin parlament? Nu cred
anul trecut,pe vremea asta,era in voga atribuirea contractului de”modernizare a frecatelor”.si m-am contrazis cu niste “experti”(pe alt site) in legatura cu motoarele cum ca trebuiesc si alea schimbate ca au si ele niste ani,niste multe mii de ore de functionare.au inceput “expertii” sa urle,ca navele sunt beton,aproape nefolosite,ca eu sunt un postac rus imputit iar motoarele ne mai tin enspe mii de ani de aici incolo.nenorocit rusofil ce sunt! iar am avut dreptate.
Pai acum a revenit in voga modernizarea fregatelor doar ca nu e asa cum ne imaginam noi.
cum am spus mai sus:ptr. ce avem nevoie de nave cu capabilitati blue water?sa participam la exercitii in mijlocul mn alaturi de arleigh burke americane?zona noastra economica se termina la nici 180 km de tarm(in cel mai bun caz).
apropo de zona economica exclusiva.suntem ciuca bataii in marea neagra.si georgia are mai mult ca noi(cu 10%).
@nikk
Pentru ca Nato
Pentru ca Rusia
Pentru ca nu stim prea clar ce fac turcii
Pentru ca spatiu pentru comanda, control, coordonare, cercetare etc
Pentru ca spatiu pentru AA serios
Pentru ca elicopter greu AS
Pentru ca platforma mai stabila decat orice corveta => bune calitati nautice => capacitatea de a folosi armamentul din dotare atunci cand corveta nu mai poate pen’ ca se balangane prea tare
Pentru ca daca Mk41 s-ar putea Tomahawk, ceea ce e nasol pentru rusi
Pentru ca desi ZEE e mai mica e potential foarte bogata
Pentru ca-conventia de la Montreaux
ce legatura are conventia de la montreaux?in afara de faptul ca ii impiedica pe americani sa tina nave mai mult de 21 de zile si de max.10000t inn marea neagra?care dracu zee bogata in resurse? cica are gaze cat necesarul Romaniei pe vreo 5-6 ani?iar catastrofa type22 de pomana are calitati nautice bune,si e stabila si are elicopter greu samd. daca iti goleste bugetul la fiecare iesire si momentan detine doar un tun.iar elicopterul daca iti decoleaza de la tuzla iti ajunge la limita max. a zee in 45 min.si ii ramane combustibil si ptr patrulare.
Poate vrei sa patrulezi mai departe de ZEE. Chiar si acolo, inseamna o ora jumate pierduta inutil din timpul de vanatoare de submarine in care fiecare minut conteaza.
In plus, fregatele pot fi dotate cu senzori mai avansati decat cei montati pe elicoptere. Ca fregatele romanesti nu-i au, e o alta virgula din poveste.
Vorbim de o Type 22 complet echipata, la capacitate maxima, dar tu ai ridicat problema navelor blue water, fie ca vorbim de type 22 sau ceva echivalent.
Pentru ca-conventia de la Montreaux este legata de pentru ca Turcia si pentru ca Turcia imprevizibila blocheaza aliatii in a transfera nave in Marea Neagra si iar ramanem sa ne bazam pe ce avem ca in WW2 cand nemtii ne-au trimis nave mici pe calea ferata, nu ca ar fi avut ceva mai mult disponibil.
Limita este de 15000 t/ nava, 30000 t cumulat. De ce crezi ca ai acum in Marea Neagra un Ticonderoga, un Arleigh Burke si un Daring?
Rezervele estimate de gaze sunt mai mari decat ce zici tu.
Avem nevoie de nave de tip fregata, punct. Indiferent care or fi alea.
Ca ce avem acum sunt niste OPV-uri, alta discutie…