Rusia, acolo unde motocicletele trag cu proiectile antitanc.
O realizare interesanta, folosita mai ales de catre trupele aeropurtate VDV, este SD-44, un tun de camp semi-autopropulsat. SD-44 este o varianta a mult mai raspanditului D-44, tun tractat de calibru 85mm proiectat la finalul WWII si intrat in dotare imediat dupa sfarsitul acestuia. D-44 este la randul sau o dezvoltare a celebrului tun de 85mm al T-34 si a pastrat capacitatea antitanc, lansand atat proiectile brizante cat si cumulative.
SD-44 difera de modelul de baza prin instalarea unui mic motor de 14CP in doi cilindri, destul de puternic pentru a propulsa tunul cu pana la 25km/h. Faptul ca SD-44 era independent de tractorul de artilerie l-a facut foarte interesant pentru VDV desi, evident, era mai greu decat varianta de baza D-44.
SUA a incercat un concept similar, motorizarea obuzierului M114 de 155mm, versiune cunoscuta drept M123A1. Desi a intrat in dotare, nu a avut acelasi succes ca SD-44 rusesc.
Ideea s-a dovedit viabila pana la urma, la momentul acesta cele mai moderne obuziere tractate folosesc o sursa de putere auxiliara pentru a se deplasa independent, iesind din pozitie mai rapid decat ar face-o obuzierele tractate clasice. Cele mai bune exemple ar fi Bofors FH77, GH 52, Denel G5, 155/52 APU SBT si FH-70.
Si tunul lor at de 125 mm (sprut) e motorizat. Motorizarea mai da in teorie o sansa si tunurilor at.
Concluzia: tunurile At nemotorizate nu au nici o sansa, nici macar in teorie. Era sa zic ca vestile n-au ajuns la MApN pentru ca ei sint cu 50 de ani in urma dar acum 50 de ani sovieticii deja auto-motorizasera artileria.
Si rusii au la ora actuala 12 tunuri at la fiecare brigada inf moto. Bineinteles pe langa o gramada de rachete at. E mai ieftin si la unele le-au bagat si radiolocatoare, aparate de ochire ir, telemetre laser.
Greu de spus daca ar mai avea si ada o sansa vs tancuri moderne.
Deci tunuri at cal 100 mm tractate, nu cal 125 motorizate.
Abia astept sa aud teoria cum ca alea de 100mm sint mai usoare decat cele de 125mm si de asta nu au nevoie de motorizare.
Ei le tracteaza cu MTLB cam pe toate.
Acum mai conteaza daca tunurile respective sint folosite (si) ca artilerie de camp, cu proiectile explozive. Ale lor pot lansa probabil si rachete AT si proiectile sageata dar eu le vad mai degraba ca tunuri de camp. Tot mai folositoare decat 100mm.
Dap, trag cu Bastion.
intrebarea e noi cu care tunuri ar trebui sa facem asta, ca aproape toate din dotare trag incet pe dreapta?
Daca e vorba de inzestrarea viitoare pe scara larga cu artilerie, ar fi de ales intre acest concept, pe care si eu il gasesc interesant, si unde Bofors Bofors FH77 e cel mai reprezentativ si cel mai usor – acum si sub denumirea Danush, si varianta M-777 pe camion specializat, gen Portee.
Daca un 155/52 APU-SBT costa peste 3 mil.$/bucata, cat costa Portee?
In varianta Hells Angels, parca ii vad cu un Kettenkrad pe steroizi tragand asa ceva? 🙂
Pana sa le tragem pe drepta, tragem de ele cat se poate. Ideea nu e sa gasim un alt tractor de artilerie ci un afet autopropulsat pe care sa montam actualele piese de artilerie. Dupa cum se vede, intr-o versiune de baza, modificarile nu sint foarte mari, putand fi aplicate unor obuziere/tunuri existente. Mai util ar fi insa un afet cum are FH77 care poate intra si iesi singur din pozitie, adica ceva mai asista decat SD-44 sau M123. Ce va veni dupa, e alta discutie.
Obuzierele si tunurile-obuzier tractate au anumite avantaje fata de cele autopropulsate. Sunt mai ieftine, pot fi aerotransportate, mascate mai usor, in zone framantste sunt in elementul lor etc.
Evident, au si multe dezavantaje.
Fiecare cu rolul lui.
Noi suntem deficitari la autopropulsata, ar fi bine sa corectam deficienta.
Ideea e ca un obuzier/tun cu sursa de putere auxiliara ar fi un mare pas inainte fata de unul tractat chior, nu numai din punct de vedere al manevrabilitatii dar si al preciziei tragerii daca orientarea se face automat. Singurele dezavantaje ar fi greutatea (mai putin importanta daca nu vrei sa-l desantezi, cum fac rusii) si pretul – in continuare mai mic decat al unui obuzier autopropulsat clasic. Evident ca cel mai ieftin e sa nu faci nimic, orice imbunatatire costa.
eu ma refeream sa integrezi Kettenkrad-ul la afetul tunului.
cat despre Portee, era o alternativa la tunul motorizat, cu plusuri si minusuri.
Dupa ce Portee nu a fost ales pentru M777, se pare ca nici solutia autopropulsata nu e interesanta, deocamdata, doar a primit un mic APU pentru electronica.
urmeaza versiunea 52 de calibre, cand o fi sa fie 🙂
adeca un Kettenkrad detasabil ca sa-ti lase tunul configurabil si fara plus de masa in cazul in care vrei sa-l transporti aerian, Kettenkrad fiind “modulul auxiliar” .
Poti sa-l folosesti si ca tractor, dar pe distante mici si nici nu ai nevoie de unul greu, dedicat, in cazul unui tun mai usor, cum e M777.
Ar fi exact invers. Cum ziceam, problema nu e sa gasesti un alt tractor de artilerie. Actualele DAC-uri sint la fel de bune si in plus transporta si munitia, ceea ce Kettenkrad nu face.
Ideea e de a da obuzierului o sursa de putere in pozitia de tragere. In cazul Portee sau al oricarui tractor de artilerie (DAC, Kettenkradu’ detasabil, etc), obuzierul in pozitie de tragere e la fel de “prost” ca cele de acum, nici o diferenta.
Nu, ideea era sa fie integrat sa ramana atasat, probabil in fata afetului, dar la nevoie sa-l poti separa. Posibil in varianta asta sa nu fie nevoie de rotile principale ale afetului.
Hmmm, atasat dar separat. Pare ca vrei neaparat sa legi senilatul ala de un obuzier si nu stii cum. Nu-i nevoie sa reinventezi roata sau senila. Uita-te la toate proiectele de obuziere cu APU, sint foarte similare, si o sa vezi ce trebuie facut.
Uff, la aia cu rotile afetului ma gandeam la versiunea pt. tunul M198…
pentru M777, nu stiu cat de in echilibru e in pozitia de transport, ca sa mearga sa articulezi Kettenkrad in fata lui sub teava, altfel merge doar in spate, in pozitia clasica a camionului de la restul pieselor de artilerie:
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/images/lw155-4.jpg
cam cum e aici, in dreapta:
http://www.armyrecognition.com/images/stories/europe/united_kingdom/exhibition/dsei_2015/news/M777_155mm_Lightweight_Howitzer_BAE_Systems_DSEI_2015_news_coverage_2.jpg
Initial ma gandeam la o solutie ca la Elbit Athos 2052, doar ca al doilea set de roti, cel din fata si cu modulul APU sa fie sub forma unui Kttenkrad, detasabil la nevoie.
http://imgur.com/0JBrjQI
http://www.israeldefense.co.il/en/content/elbit-will-supply-philippines-artillery
poti sa folosesti grupul propulsor integrat pentru mutarea tunului, ca si tractor in situatii de urgenta, daca nu e disponibil camionul, si ca vehicul independent cu care echipajul sa o poata sterge de urgenta daca tunul e compromis. In plus, le poti transporta si desanta separat, cu elicoptere care pot cara spre 4 tone in prastie: Super-Puma, UH-60, MI-17, la limita.
Unde pui Kettenkradu’ atunci cand ai si camion? Si camion trebuie sa ai ca sa transporti grosul munitiei. Adica vei incerca sa iei la remorca un senilat.
Cum ziceam, uita-te la solutia adoptata de toata lumea, inclusiv de Elbitul din linkul tau: n-are nici urma de senila. Inca o osie, nimic detasabil, perfect.
ideea era ca APU sa fie modular, sa poti folosi cu sau fara el si sa le poti transporta separat, la nevoie si heliopurtat.
cam toate alea din exemplul tau sunt la 13tone, pe cand eu vorbeam de o solutie la 4+2 sau pe acolo…
Ideea nu e sa inlocuiasca si camionul, ca nici APU integrat nu o face, ins asa iti ofere masa mai redusa, solutie de evacuare a echipajului si eventual si tractarea tunului in situatie de urgenta si o dai dracului de munitie.
In plus, poti sa aduci munitia cu un al doilea Kettenkrad 🙂
si daca nu-ti place Kettenkrad (1,5tone), pune un 4×4 compact in loc sau un Wiesel modificat (2,7-4tone, in functie de varianta clasica):
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Panzermuseum_Munster_2010_1007_(1).JPG
M-am gandit la senile pentru ca se descurca mai bine in teren framantat si ai aderenta mai buna cu motor mic si cand vrei sa o stergi cu tot cu tun, in varianta tractor.
De ce sa iei la remorca un senilat cand ala poate foarte bine sa mearga singur? 🙂
“De ce sa iei la remorca un senilat cand ala poate foarte bine sa mearga singur?” Pentru ca atunci ajungi la o solutie cu doua tractoare diferite si motivul pentru care nimeni nu face chestia asta.
“ideea era ca APU sa fie modular, sa poti folosi cu sau fara el” Asta incerc sa-ti zic, ca ideea de APU e sa automatizeze tragerile, nu sa fie doar un tractor mai mic. Adica sa nu poti folosi obuzierul fara el. Altfel nu e decat inca un tractor. Vezi problema de mai sus.
PAi la M777 ai deja APU si cat de cat automatizarea tragerii, de unde rezulta echipa de 5 oameni, ii mai lipseste solutia de propulsie, pe care eu as vede-o ca un kit, in optiune.
Eu m-am gandit la un vehicul compact care sa poata sa actioneze si independent, ca se te ajute si la transport/parasutare, nu magaoaie de 13-14 tone.
Deci e clar ca eu nu ma refer la solutiile actualmente in uz, ci la ceva ultrausor.
Ceva si mai interesant si mai compact ar merge pentru cal. intermediar, 122-130mm.
Pai tu vrei sa cumperi M777 sau sa modernizezi obuzierele romanesti? Ca e o mare diferenta. M777 are o greutate mica, de asta merge sa fie practic impins cu mana intr-un timp rezonabil, ceea ce nu-i cazul obuzierelor romanesti. Deci exemplul M777 nu se aplica. Ai nevoie de ambele functii si nici una nu e optionala (daca ai vrea sa faci o treaba) deci modularitatea tip lego nu face decat sa creasca complexitatea. Rusii s-au descurcat bine cu un motor de motocicleta, un scaun si un volan.
Am o intrebare “istorica”:chiar a existat intentia de a costrui acest tractor?Ca eu nu-mi aduc aminte ca in rev Modelism sa fi scris Craciunoiu de acest proiect cu DT-1.Si unde-s schitele?
https://en.wikipedia.org/wiki/T-1_tractor#cite_note-T126-1
ideea mea de plecare era asta, dar cu materialele de azi, pe urma am adaugat si M777 in ecuatie:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Belarus-Minsk-Museum_of_GPW_Exhibition-2.jpg
Senilele pot fi de cauciuc sau adaugat pe un sasiu cu 2 roti de fiecare parte:
http://locomotionhorsnormes.e-monsite.com/medias/images/tracked-unimog-u-421.jpg?fx=r_950_950
Ideea era ca sasiul sa poate fi separat de afetul tunului la nevoie si condus separat, tunul putand fi folosit pe pozitie, ingropat, si fara senile (cum se poate la M777 ridicand trenul de rulare, doar ca in cazul nostru, iesind de sub afet la punerea in pozitie).
Apoi am dezvoltat ideea pentru M777.
Daca vrei pentru D-20-ul nostru (A411/425)/ cal. 152mm, banuiesc ca trebuie sa mai adaugi o pereche de roti in spate, la brate, daca nu si la afet (sau pneuri duble), si sa modifici putin afetul. Asta ca s ane incadram la solutia ta de tip motoreta.
Dealtfel exista solutie la sarbi, si are 45 calibre (M08): NORA-C cu APU
https://en.wikipedia.org/wiki/Gun-howitzer_M84_NORA
Apropos, asta cum iti pare?
http://www.armyrecognition.com/Asie/Singapour/vehicule_artillerie/LWSPH/LWSPH_Singapour_description.htm
Ca s ainchei ciclul, in care se pare ca am tras si putin pe langa ideea ta, incercand a dezvolt pe alta directie, uite ce zice la FH-70:
https://en.wikipedia.org/wiki/FH70
– a detachable auxiliary power unit (APU)
– an on-board 1700 cc Volkswagen engine to power the hydraulics and to assist bringing the gun into and out of action (with hand pump back-up) and to move the gun up to 20 km at low speed without towing by an artillery tractor
eu nu am facut decat sa ma gandesc si la motorul + sasiu detasabil.
si ghici ce are motor TD VW? Wiesel AWC…
Exact, FH-70. Nu ai neaparata nevoie de APU detasabil avand in vedere fara el ramai cu o pompa de mana pentru actionarea hidraulicii. Evident ca FH-70 nu e facut sa opereze asa in mod normal asa ca nu vad avantajul unui APU detasabil. Plus ca nu pare ca ar fi detasabil in teren, ca un tractor. Banuiesc ca FH-70 ar putea, daca e musai nevoie, sa se descurce si fara el, atata tot.
Solutia SD-44 si M123 e mai usor de aplicat retroactiv pentru ca nu presupune rotirea tunului precum la FH-70, adica un afet complet nou.
Mai baieti, blogurile voastre sunt citite de cineva din armata noastra, in afara de noi civilii? Ar putea invata multe…
Pe mine articolul de azi, si altele la fel, ma face sa cred ca stam mai rau acum comparativ cu posibilii adversari..decat in WW1 si WW2 🙁
am vazut tunul SD-44 in remizele UM 01462 Alexandria,cand am facut armata
am vazut tunul SD-44 in remizele UM 01462 Alexandria,in 1980, cand am facut armata