Oarecum.
Sau doua dintr-o lovitura: indienii sint pe cale sa foloseasca experienta castigata in urma programului Barak-8 ca sa-i taie de la cascaval atat pe israelieni cat si pe francezi.
Starea apararii AA a Indiei a fost descrisa deja in primul episod insa ca o recapitulare: India s-a trezit cu intreaga aparare AA (Aviatie, FT, Marina) in mare parte de origine sovietica, depasita moral si fizic. Era deci ocazia perfecta de a uniformiza dotarea cu niste produse “made in India”.
La capitolul rachete cu raza medie a fost aleasa Barak-8 a israelienilor, capabila de a fi lansata atat de la bordul navelor cat si de la sol si a carei dezvoltare s-a facut in comun cu India. Barak-8 e si unul din putinele proiecte indiene care pare sa mearga bine.
Problemele au aparut in zona rachetelor cu raza scurta, unde indienii au avut ambitia de a dezvolta propriul sistem. Racheta rezultata la capatul unei perioade foarte lungi de dezvoltare a fost Akash, ce poate fi descrisa cel mai bine ca o versiune downgradata a SA-6 sovietice, in sensul ca Akash nu are sistemul de ghidare terminal SARH al SA-6 si trebuie sa se bazeze pe un sistem de telecomanda CLOS pe toata durata zborului. Mai ieftin dar si mai putin precis.
Aviatia, care avea de inlocuit SA-3 operand un sistem de ghidare similar, a fost relativ multumita de Akash, a comandat un numar semnificativ de sisteme dar a cumparat si SPYDERul israelian, pentru ca nu strica la casa omului. Si poate pentru ca Akash a esuat in 30% din testele executate pana acum.
Fortele Terestre, care au de inlocuit SA-6 si SA-8, au fost mai putin entuziasmate de clona nereusita a SA-6 (a se vedea rezultatele testelor de mai sus), asa ca au comandat mai putine sisteme Akash si au deschis o competitie pentru restul necesarului, favorit fiind cotat acelasi SPYDER.
Marina a refuzat complet Akash (astia or fi desteptii la ei) si a inceput un proces de selectie pentru inlocuirea Barak-1, concurs in care MBDA ar avea o sansa serioasa cu VL MICA.
Oarecum neasteptat, indienii tocmai au testat propria racheta QRSAM (Quick Reaction SAM).
QRSAM este un fel de SL-AMRAAM indian si ar fi fost de asteptat sa urmeze exemplul american, adica sa fie o adaptare a rachetei aer-aer cu raza medie Astra.
QRSAM este insa o racheta diferita, de dimensiuni mai mari si unii au observat niste detalii interesante.
Exista o asemanarea puternica intre QRSAM si Barak-8, cel putin la partea posterioara (aripioarele si forma jetului de gaze), asa ca e posibil sa existe o relatie de rudenie intre ele.
QRSAM a fost deocamdata testata in versiunea pentru Fortele Terestre asa ca prima veste proasta ar fi pentru israelieni, contractul SPYDER pentru FT fiind in pericol. Iar daca QRSAM poate fi lansata si de pe nave, asa cum se zvoneste, atunci e o veste proasta si pentru francezii de la MBDA, deja existand un zvon in legatura cu anularea programului franco-indian in valoare de USD5-6bil.
Asta daca QRSAM va corespunde asteptarilor si nu se va dovedi un Akash 2.0, caz in care israelienii si francezii vor mai avea de doi bani speranta. Insa investitiile gigantice ale indienilor parca incep sa dea rezultate. Sau au avut noroc de israelieni si de Barak-8.
Slabi indienii, insa au o vointa de fier, aproape invers proportional cu unii de prin Europa de est!
Altii din Europa de est sint chiar mai slabi insa n-au vointa.
off topic transfer de tehnologie in romania pt f16
http://www.zf.ro/eveniment/premierul-a-semnat-un-contract-de-transfer-de-tehnologiecu-lockheed-martin-pentru-avioanele-f16-16711174
uite capra, nu e capra
guvernul a mintit cu nerusinare nua fost semnat nici un acord de transfer de tehnologie
astia sant mai rau ca greci care au mintit in privinta cifrelor din buget
http://www.zf.ro/business-international/lockheed-martin-neaga-semnarea-unui-acord-cu-guvernul-roman-16712294
Dar i-au facut pe (unii) romani sa viseze frumos pentru o zi, ce mai conteaza micile detalii. Impresia ramane. Se face, se lucreaza.
De dragul corecttitudinii arata-mi comunicatul guvernului in care ii minte pe romani. Sau pentru tine niste surse neprecizate sunt tot una cu un comunicat oficial.
Compania americană Lockheed Martin neagă, într-un comunicat remis MEDIAFAX şi semnat de Jonathan Hoyle, Vice President Europe Lockheed Martin, semnarea unui acord, miercuri, la Guvern, după ce anterior oficiali români au anunţat un astfel de document.
OFICIALI ROMANIA AU ANUNTAT SEMNAREA UNUI ACORD
deci nu a fost un anunt al guvernului doar a unora din guvern
deci nu nea mintit guvernul doar unii din guvern
“OFICIALI ROMANIA AU ANUNTAT SEMNAREA UNUI ACORD” , numeste te rog oficialii care au anuntat asta. Deci nu ai un comunicat al guvernului,ci niste functionari anonimi care au dat drumul unor informatii mai repede decat trebuia pe canale neoficiale.
@Anla’shok: daca te astepti ca Guvernul sa te minta printr-o declaratie oficiala, ce poate fi contrazisa imediat, ii subestimezi.
Dar daca ideea e tocmai de a lansa niste zvonuri prin intermediul unor functionari anonimi si a avea astfel o portita de scapare, atunci felul cum au procedat are sens. Pana la urma nu am vazut o dezmintire prompta din partea Guvernului ci doar din partea LM, cel putin initial. Deci stirea nu i-a deranjat prea mult.
Eh asta este o speculatie cel mult tendentioasa. In cazul de fata este vorba cel mult despre neputinta unor functionari de a-si tine gura si care au divulgat informatii inainte de parafarea unui acord.Probabil ca inca se discuta s-or fi facut niste progrese si unii s-au scapat pe unde au putut.Tarasenia ne spune ca se poarta discutii cu privire la subiect dar inca nu s-a ajuns la un acord. De aici si pana la “guvernul minte romanii”este cale lunga.
@Anla’shok: atat timp cat “unii s-au scapat” cu neadevaruri, nu e cale chiar atat de lunga pana la “guvernul minte”. Iar faptul ca “s-au scapat” si nu a fost o scapare intentionata, e speculatia ta. Asa ca ne batem in speculatii.
Pai eu nu speculez pentru ca atat timp cat sursele nu au o identitate clara nu le poti numi altfel decat scapari sau scurgeri. Speculatia incepe de unde ii dai calitatea de politica de stat acestei scurgeri. Ca nu vrei sa accepti asta pt ca ai anumite simpatii sau mai curand antipatii de ordin politic este o problema diferita.
@Anla’shok: “Probabil ca inca se discuta s-or fi facut niste progrese si unii s-au scapat pe unde au putut.” Atat timp cat presupui, speculezi. La fel si eu.
Mai simplu de atat nu pot formula.
SPECULÁȚIE, speculații, s. f. 1. Studiu, cercetare abstractă, considerație pur teoretică asupra unei probleme. Dex.