Doar unul din exemplele de cooperare intre statele NATO pentru proiectarea si dezvoltarea in comun a unor echipamente militare, din care se pot trage cateva concluzii despre cum functioneaza un astfel de proiect in realitate, si se pot risipi niste mituri mioritice. In episodul de fata, ESSM Block 2.
237707
Pentru cine nu are timp sa citeasca intreg documentul, cateva fragmente interesante si concluziile aferente:
Scopul principal:
Cooperatively design, develop, test and evaluate an upgraded ESSM that employs a dual mode X-band active and semi-active guidance capability, leveraging existing technology to the maximum extent practicable.
Participantii se impart in doua categorii: contribuitorii (Australia, Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Turcia si SUA) si non-contribuitorii (Belgia, Germania, Grecia, Portugalia si Spania). Ulterior Germania s-a decis sa treaca la categoria contribuitori.
Nimic nu e pe gratis si totul se plateste. Primesti exact atat cat contribui:
Industrial work will be shared among the Contributing Participants in accordance with their cost share percentages as specified in paragraph 5.4 of Section 5 (Financial Provisions) of this MOU. Industrial work sharing will be consistent with the need to maintain high technical merit, attain reasonable costs, comply with releasability policies, and achieve the timely, economic, and efficient execution of this MOU.
Costurile de R&D ale proiectelor adevarate sint foarte mari, mult peste ce se vehiculeaza in Romania drept sume “realiste”, chiar si pastrand proportiile. Pentru o “simpla” inlocuire a senzorului ESSM:
Partea de R&D trebuie separata de productie. Daca le amesteci de la inceput, risti sa iasa prost:
Participation under this MOU will provide the Participants with the opportunity for future cooperation in ESSM Block 2 production and support. Such future cooperation will be the subject of separate written arrangements by the Participants or amendments to this MOU.
“Codurile”. Ce sint, unde sint si de ce “nu se dau”:
U.S.-Restricted ESSM Block 2 Item
Those items with regard to which U.S. national disclosure policy prohibits dissemination of design and manufacturing Information to the other Participants.
ESSM Block 2 items in this category are: portions of the guidance section, including all non-releasable hardware, software, and firmware (e.g. the Target Detection Device); AEGIS S-band uplink/downlink module, S-band associated software and firmware; and the U.S. National Security Agency cryptographic device and associated interface design standards located in the warhead-compatible telemeter or telemetry data transmitter set and encryption support module
vai, cum, nu se dau guidance systems, datalinks, softurile la licentza?!
si nu sunt nici ieftine!?!
cine ar fi crezut 🙂
noi care am fi vrut sa luam toate licentzele ieftin, sa le facem pe genunchi la elmec
si sa ne creasca economia numai din offset…
Noi am fi vrut sa ni se deie licentele ca offset. Adica moca, ca doar asta e offsetul, nu?
Si codurile. Toate codurile, nu conteaza pentru ce sint. Codurile sursa, criptografice si alea de bare.
Pentru ca, se stie, romanii nu cumpara nici o masina daca producatorul nu le da odata cu cheile si codul sursa al ECU motorului.
hmpf, s-au trezit elevii suzanei gadea ca iei stie, iei se descurca, patri*h*otz sa fim, restul merge de la sine. sincer @admin nu prea eram de acord cu scepticismul matale si al @gsg-ului, insa incep si io sa simtz enorm si sa vaz monstruos vis-a-vis de toate cererile astea de oferta si de colaborare, cred ca e doar un spectacol ce sa acopere alte mU* pe care ni le pregateste organili de partid si de STAT. noua prostimii popolare si hamericanilor. mai o razgandeala , mai o anulare a razgandelii, ca sa mai fluture inche o data de bucurie hinimile in pepturile patrioate, mai o vizita in state, ca 9 ne trebuie F 35 , ca deja F16=le nu mai are impact. cica la autobaza unui oras mare de tot, veni una ce matrasi 8 nave din flota comerciala, impreuna cu consortul duamnei primaritza. pai vedetz, avem specialisti? avem! avem patrioti ce scrasnesc din masele de dragul tzarisoarei? avem! si au si RELATII cu alti oameni de bine, patrioti si aia, pregatitzi pana in plasele, in strainatate, nu oricum!
apropo de colaborari.de ceva vreme se bate apa in piua cu transportorul agilis si nemaipomenita colaborare germano-romana RMVS.daca dai un search pe site-ul automecanica moreni-liniste mormantala.nimic despre colaborare sau agilis in schimb prezinta toate vechiturile.am incercat la rheinmetall.la fel si la astia.nici macar la sectiunea stiri nu este ceva legat de colaborarea cu romanii,la produse nici o vorba despre un viitor tbt amfibiu.pe deagel daca tastezi “agilis” iti spune ca nu a gasit rezultate.pe google singurele rezultate sunt articole din romil,resboiu sau hotnews.ce dracu’ cica e vorba de un transportor totusi si colaborarea exista deja de vreo 1/2 an.stie cineva ceva concret dar nu aiurelile de pe celelalte site-uri?