In timp ce rusii si chinezii se chinuie cu avioanele lor de generatia a 5-a iar europenii nici nu au inceput inca cercetarea/dezvoltarea, americanii dau semne ca sint pe drumul spre generatia a 6-a.
Pratt&Whitney este unul din cei doi mari motoristi americani, ce ar fi primit fiecare cate USD1bil pentru dezvoltarea AETP (Adaptive Engine Transition Program), pe scurt si in rezumat: motorul viitoarelor avioane de lupta ale SUA.
Contractul pentru Pratt&Whitney a fost atribuit acum un an iar firma americana a anuntat deja finalizarea testelor la un nou ventilator cuplat la “miezul” unui F135 – motor utilizat de F-35.
In acelasi timp, Lockheed Martin a publicat un teaser-trailer in care apar primele imagini ale propunerii lor pentru viitorul gen6.
De remarcat forma aripii, pe care am tot vazut-o pana acum pe tot felul de modele experimentale, inclusiv prototipuri cum ar fi rivalul lui F-35, Boeing X-32.
Pare ditamai magaoaia, mai mare ca F-15 sau F-22 si chiar si ca YF-23, asta apropo de Northrop, abia astept sa vad ei cu ce vin (intotdeauna mi-au placut mai mult proiectele si prototipurile lor).
Mai cetisem pe undeva ca unul din conceptele pentru gen 6 ar fi asta, ceva mai mare (stealth, desigur) si care sa duca in el cat mai multe rachete la o raza de actiune cat mai mare (sa poata sa mearga cat mai mult pe langa B-21 de ex, ori sa aiba o autonomie cat mai mare pentru patrulari la distanta).
Plus chestii pentru razboi electronic, senzori, eventual arme cu energie dirijata (laser etc).
Probabil si costurile mai mari vor face ca numarul sa nu fie extrem de mare, asa ca ideea e sa faca un fel de platforma stealth, cu raza lunga, manevrabilitate buna pentru un avion de vanatoare, dar plin de senzori, aparatura de razboi electronic si rachete pentru lupta la distanta.
Pentru asta s-au apucat unii si de mini-rachetele alea CUDA (raza suficienta dar fara incarcatura exploziva).
In mod ironic, daca alegeau YF-23 atunci ala s-ar fi potrivit de minune cu ideea asta, poate mai putin incarcatura de lupta, dar si aia ar fi fost marita daca scot pana la urma mini-rachetele alea.
In rest ii batea pe toti la aproape orice, viteza, altitudine, raza de actiune, caracteristici stealth, doar la manevrabilitatea la viteze mici era ceva mai slab fata de F-22, dar in rest era cel putin pe acolo si dpdv al asteia.
Acum eventual ii schimbau motoarele cu astea noi si ii puneau avionica si senzori mai moderni. Oricum si LM pare sa copieze chiar multisor modelul YF-23 daca e real conceptul asta din imagine
YF 23 a fost o minunatie a tehnologiei, pacat ca nu au ales modelul asta, insa se spune ca era mai scump decat F 22, nu doar mai putin manevrabil. Toate celelalte avantaje ale lui fata de F 22 pare ac nu au contat in luarea deciziei finale, asta si datorita influentei familiei Bush si al lobby-ului pentru LM. Am pus mai jos un link cu ideile preliminare ale Northrop(absolut superb) si Boeing pentru generatia VI.
De remarcat ca in ciuda speculatiilor ca aceasta generatie o sa fie fara piloti(drone), se pare totusi se inclina inspre varianta clasica. probabil ca ideea ‘deturnarii’ dronelor i-a speriat mai tare decat avantajele sale, inclusiv suprasarcina, timpul petrecut in aer e.t.c. π
Pai astialalti se tot chinuie sa dezvolte motoare de generatia a 5 a, hop si americanii astia vin cu triplu-flux. Ii baga pe rusi in faliment. Europenii oricum n-au bani, Sa vedem ce-s in stare chinezii sa fure de pe servere…
Pare un bombardier nu un avion de lupta. Un fel de B-1R cu caracteristici stealth.
Io nu stiu bre ce aveti voi cu avioanele chinezilor… daca aia vor sa scuipe coji de seminte prin ajutaj in capul americancilor in timpul zborului asta este, inseamna ca or sti ei ceva…De ce sa consumam rachete si alte alea din bujetu’ ochilor oblici cand putem sa le aruncam coji de seminte in cap de nu i mai spala nici apa Pacificului…
La fel nu inteleg ce aveti cu mΔreΘul PRAF KA… Este atit de stealth incat nici macar Putin nu l vede, io zic ca este un avans important in tehnologia ruseasca…Am inteles ca o copie fidela ar fi la Kabaeva ascuns in lenjeria intima de tot cauta si nu gaseste Putin…O sa i donez ochelarii mei ca poate asa l gaseste mai repede…
La noi in gradina daca ne uitam apar la fel de multe stealth pe planseta de fo’ cativa zeci de ani. Si cand reusim pana la urma sa facem unu’ mai de Doamne ajuta pac vin si politicienii si l propun pentru taiere…Astia sunt obisnuiti cu taiatu’ , mai o panglica, mai o taiere la bani, mai cateva gioarse de tancuri produse moka… Dupa ce le taiem incepem sa urlam pe malu’ Dambovitei ca n’avem avioane, n’avem tancuri si alte acareturi si in consecinta musai sa cumparam de la altii. Daca nu le taiem atunci le lasam pe bretele la Kogalniceanu/Giarmata sa putrezeasca, vorba aia moka au fost, moka sa se duca…Intre doua taieri de tehnica si buget ne mai delectam cu Soim, vorba ceea varful tehnologiei aviatice romanesti din capitala prazului…
Si cand vreun pilot admira coltzu’ ierbii direct intre fiarele contorsionate facem comiΘii peste comiΘii mai ceva ca americancii de zici ca avem peste 1000 de F16 si vreo 200 F35…Sunt bune si comiΘiile, de ce sa dam banii pe kerosen, mai bine nu i dam la oameni sa i cheltuie la mall?
La motoare nici nu mai vorbim… noi suntem campioni! In curand o sa vedem IAR 2199 cu motor de Duster, scopul ascuns al vizitei lui Macronel asta a fost… sa ne vanda pe langa elicoptere un motor de Duster adaptat pentru avioane… Am inteles ca cineva vrea sa adapteze si un motor de tractor pentru Soim. Brava lui! Asta om cu cap!
Norocul unora ca a venit ministru nenea Fifor… nenea ala mare meserias in antropologie la muzeu. Ca daca venea tanti Olgutza sigur matura strazile din capitala prazului cu jetul produs de IAR 99… Da’ io zic ca pericolu’ nu a trecut, musai sa avem si un ministru cu fusta la MAPN doar asa ca sa i mai taie din elan lu’ Ciuca…
Macar tanti Olgutza avea experienta sa semneze ca primaru’, in schimb Fifor acum invata sa semneze ca primaru’ in State, chestie de nuanta …
Sa privim si ce ofera/gandesc deja traditionalii competitori ai Lockheed Martin in materie de generatia VI.
Cum gandeste Boeing generatia VI:
http://www.airforce-technology.com/features/featuresixth-generation-fighters-boeing-lockheed/featuresixth-generation-fighters-boeing-lockheed-4.html
Aici ideile celor de la Northrop Grumman pentru generatia VI:
http://foxtrotalpha.jalopnik.com/this-is-northrop-grummans-idea-of-a-sixth-generation-fi-1747680825
Daca gandim minimalist, este vizibila de pe luna distanta dintre americani si ceilalti in materie de inovatie di tehnologie, insa cine nu investeste nu are ce arata.
Rusii si chinezii sunt acolo unde sunt, insa europenii sunt marea dezamagire. Poate ca ‘marea uneala’ a UE in domeniul tenhologic si militar o sa ajute, ca pana acum e jale mare.
Poate ca si de asta sunt yankeii acolo sus, au o vesnica competitie intre cei trei giganti militari aeronautici, in timp ce restul functioneaza pe alte principii. π
macar astia incep de unde trebuie, cu motoarele next-gen si la cat de mare pare ragalia astia mizeaza pe 20 tone fortza per suta de grame de generatzie 6
miinuail maidanezii rosii or sa scoata o varianta modernizata de Su35-SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS Gen 4.55555555+++++++ produsa in 20 de exemplare
mueropenii or sa dea in parlamentul mueropean o directiva de infiintzare a fortzelor mueriene mueropene si in urmatorii 20 de ani poate termina muerofighterul la specificatzia visata de multirol cu armament divers
dar astia nu se hotarasc pe cine fraieresc sa scoata primul banu’ π
emiratenii din bantustanul Al Parisi se chinuie sa mai fraiereasca niste negri cu rafalele alea expirate
muedezii scot gripen aggresssssssor cioara vopsita amenintzator in negru
arabic-hindu-paki din uk au abandonat si cumpara de la muricani
chinezii fura si aia ce pot dar de la un anumit nivel e greu si cu copiatul
si ramasera trumpistii singurii pe planeta cacare mai inoveaza ceva penca inovatzia costa (ca nu degeab urla ala sa scoatetzi banu) si necesita nau-hau si egzperientza
cat or mai fi in stare si astia, pana nu’i scufunda mexicanii, negrii si restu’, ca omu alb deja incepe sa devina minoritar iara omu negru sau hispanic mai degraba imprumuta niste obiecte de prin magazine decat sa inventeze motoare cu triplu flux si ca sa le dai mancare gratis la tontzi astia o sa coste cat 2-3 bugete de aparare π
sau pana nu’i falimenteaza F35, LCS si altele π
Boss, 72% dintre noi suntem albi. Nu cred ca suntem pe cale de disparitie.
62%
iar in 2055 SUB 55%
#cucaracha
Pana in 2055 mai curge apa pe Dunare. De unde stim ca prin 2025 nu se inverseaza trendul si incep albii sa faca mai multi copii?
deocamdata trendul este care este, cand s’o inversa mai discutam π
http://www.npr.org/sections/ed/2016/07/01/484325664/babies-of-color-are-now-the-majority-census-says
In revista Stiinta siTehnica are loc un interviu cu inginerul Dorin Barsan,conducatorul programului IAR99TD.In cadrul interviului se vorbeste de perspectivele si stadiul lucrarilor la IAR99TD.Noua versiune a avionului este un demonstrator tehnologic,IAR99 s-a bazat pe tehnologiile din anii 70.La IAR99TD vrem sa recuperam decalajul tehnologic,si sa realizam un sistem integrat de bord.Asta se traduce prin modificari masive,de la senzori la elementele de comanda si control ale aeronavei.Demonstratorul va fi construit intr-un singur ex.si are drept scop parcurgerea unui pas urias catre tehnologiile actuale.IAR99TD va dispune de tehnologi superioare liu F16.In primul rand avionul va fi echipat cu un radar foarte performant,de tip AESA,un radar capabil sa identifice si sa urmareasca simultan mai multe tinte aeriene,navale si terestre.Am fost nevoiti sa schimbam si motorul,deoarece actualul motor nu putea fi integrat intr-un sistem controlat computerizat.Din avion de atac la sol,va deveni capabil sa poarte lupte aeriene.Am fost nevoiti sa modificam si structura avionului,modificarile sunt unele majore,foarte complexe.Noul motor cu dublu flux,are nevoie de prize de admisie a aerului cu o suprafata de 2 ori mai mare,ceea ce impune modificari majore in zona fuzelajului central.Dimensiunile mai mari ale motorului au impus modificari majore si in zona fuzelajului posterior.Nici fuzelajul anterior nu a scapat de modificari.Noul radar ne-a obligat sa lungim botul avionului cu circa 900mm.Motorul pe care il instalam va avea un consum mult mai redus decat cel al Viperului.Asta se va traduce printr-o durata de zbor si o raza de actiune marita.Nu s-a urmarit realizarea unui avion cu performante de zbor mai bune,ci realizarea unui sistem integrat,care va reprezenta un salt tehnologic de cel putin 30 de ani.Pe baza experientei pe care o vom dobandi cu IAR99TD,vom putea trece la realizarea unui avion complet nou,la care sa urmarim din start imbunatatirea performantelor de zbor.Cockpi-ul noului demonstrator tehnologic are 3 displayuri pe care sunt afisate toate informatiile necesare pt.fiecare etapa de zbor.Am folosit numai echipamente de ultima generatie.Cu ajutorul acestui demonstrator tehnologic vom putea realiza un avion de scoala si antrenament foarte eficient.In ce stadiu se afla IAR99TD-o serie de subansamble au fost transmise catre fabrica de avioane Craiova.La COMOTI se pregateste intrarea pe bancul de teste al motorului,impreuna cu tubulatura de admisie si cea de evacuare.Modificarile sunt finalizate in zona botului avionului,pt.instalatia radar.Sunt finalizate si modificarile pt.zona de fuzelaj posterior in zona de instalare a motorului si a tubului de evacuare.In zona de fuzelaj central mai exista o serie de modificari ce urmeaza a fi aplicate,in ceea ce priveste documentatia de executie.In paralel,calculele pt.noua aeronava au depasit stadiul de calcul aerodinamic.Am trecut la etapa de calcul al performantelor,al stabilitatii avionului si asa mai departe.Avionul va fi gata de zbor in 2018,la sfarsitul anului.Interviul il gasiti pe adresa-stiintasitehnica.com/demonstratorul tehnologic iar99td realizat de incas
Mersi pentru semnalare. Asteptam sfarsitul lui 2018 deci.
s’a mai semnalat semnalarea pe aici, cred ca eu sunt vinovatul, pai se poate domn admin π π
https://www.tehnomil.net/graffiti/#comment-168673
si au cumparat si un radar ca sa se joace cu el
https://www.tehnomil.net/graffiti/#comment-181496
in rest asta mi se pare un proiect de tip “carutza inaintea boilor”
alte trainere nu au fost nici macar mentzionate prin programul ala iluzoriu 2017-2027
asa ca potzi sa asteptzi linistit sfarsitul lui 2028 π π
sunt curios ce mare avion de lupta subsonic cu 2 rachete in capula la aripi si aesa cred astia ca scot din trainerul ala si ce va face politzia aeriana romana cu el, fabricate artizanal intr’o mare serie de cate, trei bucatzi?
asa ca pana la alte trainere modernizate pe aici trebuie umblat mai intai prin alte partzi: cand s’or trezi astia din visare si or vedea cu cate fightere raman concret din alea 12 + 36 ipotetice abia dupa aia vezi si ce necesitatzi de trainere mai ai
la numarul asta mic de aparate e mai probabil sa importe candva in ultimul ceas cateva trainere si la revedere
daca tot ai freaca pe astia de la incas talentul mai bine faceau niste drone
desi armata romulana nu cumpara nici d’alea…
pt ca nu le trebe π π
Si tu ai dreptate, mersi pentru resemnalare. Semnalarea a mai fost semnalizata dar asta nu e un motiv sa nu multumim semnalizatorilor.
Cat despre DT/TD, avand in vedere e doar un demonstrator, nu conteaza ce poate si, mai ales, ce nu poate sa faca cu doua rachete la cap de aripa. Mai important e cum o sa iasa urmatorul proiect, adevaratul nou IAR. Judecand dupa cat a luat modificarea unui -99, cu nivelul actual de fonduri (below sub-zero, pentru ca nu voteaza) un avion complet nou, cu o mana de compozite pe el, va lua lejer de 2-3x mai mult, adica nu cred ca e cazul sa ne facem iluzii ca ar fi gata de productie in urmatorii 10 ani. 15 ani in caz de Luni. Asa ca daca pot sa-l faca, e foarte bine sa-l faca. N-am auzit sa se fi inchis scoli sau spitale ca sa finanteze TD-ul deci e in regula. Pana cand o sa fie gata, RoAF o sa decida si cate trebuie cumparate insa eu zic ca bataia pestelui trebuie sa fie exportul. Deci conteaza cine o sa faca specificatiile.
Cat despre drone, cati bani zici ca ar aloca Min. Ec. si/sau MApN-ul pentru ele? Lasand la o parte ca nu INCAS e producatorul asa ca intrebarea nu e de ce nu se proiecteaza drone ci de ce nu se incearca fabricare dronelor, chiar si pentru export. Probabil nici ele nu voteaza.
resemnalizarea resemnalizarii daca crezi ca e un subiect interesant de discutat mai bine fa un articol, daca n’ai timp sunt destui care umbla dupa potcoave de cai mortzi, unii resapeaza TRurile a suta oara cu turele pe campii, altzii fac kiroave din kogalniceanu si a10 din iar99 π
demostratorul ala e degeaba pt ca cel mai foarte extrem de probabil nu va mai fabrica nimeni un nou avion peste 10-15 ani…
peste 15 ani astia sunt la pensie si aia vreo 100 ramasi la craiova la fel
si daca motorul il importa, mfdurile le importa, fbw il importa sau stam tot cu cabluri, compozite, electronice, senzori, radar, rachete, hidraulica, garnituri, adezivi etc noul IAR va fi suta la suta import asa ca de ce sa te mai chinui cu astia si sa nu te alaturi cu cateva procente la un proiect internatzional de trainer sau sa nu le cumperi de’a gata
pt export nici o sansa
uita’te si matale cine mai dezvolta trainere si nu le mai fac singuri, le fac in echipe de conglomerate aeronautice cu experientza
de exemplu emiratezii din Al’Parisi au decis ca nu dezvolta succesor pt Alphajet si ca importa
export doar daca intri intr’un conglomerat d’asta gen saab-boeing si faci si tu niste bucatzele
piatza interna a disparut iar peste 15 ani cu tendintzele demografice, emigratzioniste si suicidar bugetare o sa fie jale si durere
pt 5-10 bucatzi nu mai dezvoltzi avion, cumperi
de drone macar aveau nevoie, de trainere n’au
acu ca au nevoie e una si ca nu cumpara e alta, asta e alta discutzie mioritica metempsihotica din basmele poporului care este
la export nici aici n’au sanse ca sunt destui sacali cu portofoliu, in plus e suficient sa sune un telefon si se opreste povestea ca la taburi pt irakieni π
daca se intentzioneaza doar un MLU mi se pare cam mare distractzia, alt motor, radar, modificari structura, aripi, prize, electronice
toata povestea mi se pare o fundatura…
Timpul e problema. Lasa sa caute cati mai multi potcoave, cine stie ce gasesc mai folositor.
Cat despre IAR-reloaded, cine crezi ca te ia in vreun consortiu din asta pe baza experientei de acum 40 de ani, ca doar nu o sa fim luati ca sa contribuim doar la buget, dupa modelul arab. Asa ca e necesar sa defilezi cu ceva nou, din cand in cand, sa le amintesti ca existi si inca poti face una, alta, daca e ceva.
Cat despre parteneri, poate cehii, poate sarbii, poate spaniolii (ca si ei au un fel de -99, dar care a prins repartitie mai buna). Intrebarea e cu ce ii momesti, ca bani nu prea sint, asa ca trebuie compensat cu ceva. Daca am avea experienta in domeniul X prin care s-ar salva multi bani din dezvoltarea unui avion nou, atunci poate ca poate.