Industria aviatica din Canada a fost mai mereu pe punctul de a face pasul cel mare insa mai mereu s-a impiedicat de cate un obstacol neprevazut si a ramas un jucator regional. Constant a ramas insa sprijinul guvernamental si pe asta se bazeaza Bombardier in incercarea de a patrunde in sfarsit la clasa I-a a constructorilor aero civili prin noile avioane scurt-curier CSeries.
Canadienii si-au ales o nisa de piata interesanta, cele doua modele CS100 si CS300 putand transporta 108-133 si respectiv 130-160 de pasageri, concurenta principala fiind brazilienii de la Embraer cu familia E-Jet (106-146 de pasageri) si, cel mai important, doi dintre cei mai mici membrii ai familiei Boeing, 737-600 si 737-700 (108-149 si respectiv 128-149 pasageri). Ca termen de comparatie, ROMBAC putea transporta 119 pasageri.
Fata de romani, canadienii si-au permis sa subventioneze industria aviatica cu aproximativ USD1.6bil din 1966 si pana in anii 2010 cand Bombardier lucra serios la CSeries. Termenele depasite si problemele financiare au dus la recunosterea unei pierderi contabile de USD3.2bil (adica aproximativ costul R&D pentru CSeries) si a impins guvernul regional al provinciei Quebec sa ofere Bombardier inca USD1bil si sa ceara guvernului canadian inca pe atat, din care a primit “doar” USD282mil.
Ce au obtinut canadienii de banii astia:
– Unul din cele mai moderne, usoare si eficiente avioane scurt-curier din lume
– O linie de asamblare ultramoderna in Montreal (fuselajul central vine din China):
– O fabrica in Irlanda de Nord ce construieste aripile din materiale compozite (guvernul UK a contribuit si el cu GBP113mil, de a ajuns sa fie investigat de UE)
– Doua actiuni in instanta. Una direct la WTO, initiata de Embraer iar cea de-a doua la Departamentul de Comert al SUA, initiata de Boeing.
Americanii reclama in mod special preturile de dumping practicate de canadieni, care incearca sa vanda in SUA modelele CSeries la preturi mai mici de USD20mil per avion desi costul de productie este estimat la USD33mil.
Interesant e ca dumpingul ca atare nu ar fi interzis ci ajutorul de stat care il faciliteaza. Pe scurt, Boeing ar trebui sa demonstreze ca Bombardier nu ar fi putut vinde sub pretul de productie daca nu ar fi primit ajutor guvernamental. Boeing spera ca autoritatile americane sa aplice taxe de import care sa re-echilibreze balanta insa canadienii vor fi si ei indreptatiti sa aplice masuri similare.
Mai grav, Boeing spera sa banda 18 F-18 SuperHornet Canadei dar afacerea e pe punctul de a se anula, canadienii anuntand ca nu vor cumpara nimic de la o companie care tocmai ii da in judecata. Se pare insa ca pentru Boeing afacerile civile sint mai importante decat ramura militara.
Canadienii ii arunca in lupta si pe britanici, fabrica Bombardier din Belfast fiind cel mai mare angajator in sectorul manufacturier din Irlanda de Nord, asa ca premierul May incearca sa-l “impresioneze” pe Trump, ca sa-i “impresioneze” la randul lui pe cei de la Boeing. Pentru ca si Boeing primeste ajutor de la stat.
De notat ca actiunele la WTO intre Boeing si Airbus au ajuns legendare. Pentru ca si Airbus primeste, fireste, ajutor de la stat.
Morala e ca poti primi ajutor de la stat atat timp cat nu intri pe piata unuia mai mare. Si daca totusi o faci, trebuie sa devii, rapid, la fel de mare – vezi cazul Airbus.
Abia acum se va vedea cat de adanci sint buzunarele canadiene.
stai linistit ca diXXXtractzia nici n’a inceput 🙂
o sa le tranteasca trumpescu 20% taxe ca la lumber si le mai taie avantul 🙂
se agita stramba aia cocarjata din uk ca bombardier are fabrica in NI si ca or sa lose jobs, era pe bibisii ofuscata ca “ce sa’ntampla”, unde dai si unde crapa 🙂
morala, cand esti mic esti mic
ca airbus n’au cum sa ajunga, caca’nada nu e in cine e in spatele airbus…
ce tz’am zis ca le’o da trumpescu peste ochi 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-international-22023942-razboiul-comercial-dintre-sua-canada-urca-inca-grad-americanii-impun-drepturi-antidumping-220-pentru-avioanele-canadiene-bombardier.htm
ai putea sa schimbi titlul in “Canadienii au intrat in ring cu cei mari si si’au luat’o”
decizia o fi preliminara but still
ce jelete o fi acuma la tinerica aia care s’a tzinut de manutza cu trumpescu 🙂 , ma duc sa ma uit diseara pe bibisii sa vaz cum se zvarcoleste pt joburile alea din NI
Am vazut, urma sa postez. Mersi de atentionare. Lipsa timp.
Nu exista termeni de comparatie intre Rombac defunct si CS100/CS300
Primul apartine unei epoci facut pe genunchi cu greutatile de rigoare iar astea doua taman demonstreaza eficienta maxima in epoca tehnologiei avansate…
Noi am avut niscai “conditii speciale” din alea cu – cand am construit Rombacul, canadienii au cu totul alte conditii, incepand de la acces la tehnologie /personal calificat / finantare/experienta pe cand noi importam si tehnologie (mai bine zis luam ce ni se dadea acces si cam tot timpul deja expirate vezi motoarele), personal calificat (nota 10 dupa parerea mea de nespecialist in aviatie avand in vedere situatia din tara in acel moment, obligati sa faca din rahat bici sa si plezneasca!), finantare (se cunoaste ), experienta … din belsug de la motoplanoare etc ce ziceam noi ca sunt nr 1 in lume… adica nexam experienta pentru construirea unui avion de pasageri .In conditiile astea nici nenea de la Maglavit nu putea sa faca o asa minune sa zboare Rombacu’… Este o realizare mare prin faptul ca a zburat…Altii cu renume in bransa au dat cu prototipul de pamant de la primele zboruri…
“Fata de romani, canadienii si-au permis sa subventioneze industria aviatica cu aproximativ USD1.6bil din 1966 si pana in anii 2010 cand Bombardier lucra serios la CSeries” … Ce industrie aviatica aveam noi in 1966? Ca am avut ceva inainte de 1944 este una, dar in momentul ’66 in afara de niste ateliere (ca si acum pe care le numim fabrici) nu prea aveam… Stim cu totii cum au jefuit si mutat IAR IaÈ™ov ciolovecii in Urali parca, s au cel putin asa stiu eu…Iar daca n’ai industrie aviatica nu vad cum sa subventionezi :)… Mai tarziu au bagat bani si in aia militara si in aia civila cu greselile de rigoare, cati bani au bagat cel putin pe atit au reusit sa fure astia dupa Lovilutie… Efect? Canci…
In 2010 ce sa subventionezi? Atelierele din capitala prazului? Pai alea aveau o amarata de perfuzie si se pregateau sa vanda si terenurile de sub ele pentru alta perfuzie…Daca pana in 89 inclusiv, acolo se producea ceva mai bun sau mai putin bun, dupa 90 au avut grija aia de prin guverne sa taie tot, sa reduca personalul, specialistii si au luat lumea in cap, aia care mai sunt zburatacesc odata pe zi un IAR 99 doar ca sa mi zgandare mie urechile sa mi aduca aminte de mirosul de kerosen ars
Deci in materie de aviatie/fabrici suntem aproape de anul ’66 secolu’ trecut…50 de ani de tehnologie in care eforturile noastre au fost fantastice dar ce pacat aruncate la gunoi… 50 de ani decalaj nu doar in aviatie… si dupa aia ne miram de ce striga lumea civilizata dupa noi in fel si chip…
Rombacul e comparabil cu CS100 dpdv al capacitatii de transport, nu am spus altceva. Cat despre epoca in care se faceau avioane pe genunchi, BAC 111 a fost proiectat de o industrie care era in top in anii ’60. Aceiasi ani ’60 in care a zburat si primul Boeing 737 si care mai zboara si acum. Rombacul poate fi comparat cu 737, daca chiar vrei comparatie cu un avion actual. Diferenta e ca britanicii nu au mai continuat dezvoltarea BACului iar romanii nu aveau bani. Iar canadienii, au. Asta e diferenta.
Existau insa planuri pentru remotorizarea Rombacului care, daca ar fi fost sustinute financiar, ar mai fi dat o sansa, chiar asa cum era atunci. Britanicii nu ar fi refuzat sa lucreze la imbunatatiri, daca ar fi fost platiti.
ce mai conteaza Rombac neRombac…
dupa rovulatzie la noi s’a eliminat concurentza cu ajutorul hotzilor locali care au furat/blocat/taiat/abandonat cam orice indiferent ca mai merita sau nu sa fie continuat
generatzia aia de specialisti s’a carat unde a vazut cu ochii
generatzia actuala de catziva care este [admin: oi!] cu niste supersonice mini si 99TDuri chestii care nu mai trebuiesc nimanui
la export se vede ca nu ai cum sa patrunzi, ca se dau pumni in mecla intre aia mari, catzeii vor fi zburatzi in suturi, si catzeii nici n’apuca sa intre cu ceva pe piatza pt ca suna telefonul ca la TABurile pt irakieni si se blocheaza totul, la noi inca din faza de discutzie a proiectului, nu de produs vandabil
local nu mai exista clientul, statul falimenteaza pana si taromul
iar armata romana este practic desfiintzata de mult timp, doar ca o mai freaca niste unii imbracatzi in verde cu salariile pe post de armata
ca sa mai ai industrie independenta de varf sa compete pe pietzele internatzionale trebuie mai intai sa fii tzara independenta, ori noi momentan suntem o colonie condusa de mafiotzi
@gsg9 nu-i dracu’ asa negru, polonezii de ce totusi au in picioare industrie si acolo se inghesuie sa investesca multe multinationale cam in orice domeniu ?
Avem hotii nostrii, tarisoara nu-i pazita de nimeni si normal ca ”pare” ca isi baga coada aia mari, strainezii, dar eu nu sunt de accord ca isi vara coada altii ”aia mari”.
”aia mari” cand doresc sa investeasca in Romania, vad ca nu-i sprijina nimeni, la orice se cere spaga, nu sunt reguli sau nu se respecta, piata cam la orice bun e inca haotica, nu-i reglementata si nu este in ajutorul producatorilor, etc.
Asta nu o fac ”strainii”, si restul asa-zisii straini sunt cativa care speculeaza slabiciunile sistemul prost condus din Romania.
Stai puțin, eu nu înțeleg, intervenția statului în economie nu era o chestiune malefică, care îngrădește piața liberă și autoreglarea cererii și ofertei?! Sau unii pot să acorde subvenții industriei proprii și să lanseze comenzi iar alții sunt obligații să vândă tot și să concureze pe piața liberă?! Oare nu toate animalele erau egale? sau unele sunt mai egale decât altele?
Depinde de pe care parte a gardului te uiti: sint sigur ca pentru Bombardier, Boeing si Airbus asistenta de la stat inseamna “incurajarea inovatiei” – asa cum de fapt au si spus. Din punct de vedere al concurentei, e o masura de distorsionare a pietei. Insa mai exista si o a treia parte a gardului: cei care cotizeaza. Canadienii au deja probleme – nu am mai pus si asta in postare – unii se intreaba de ce se subventioneaza o anumita industrie si altele, cu mai multi angajati, nu. Sau de unde sint bani daca ei au probleme cu sistemul medical sau de invatamant. Sau mai simplu: cand au votat ca taxele lor sa fie folosite pentru subventionarea unor companii private.
Pai niciodata animalele n’au fost egale 🙂
Legea fiind doar pt catzei
De exemplu GermaniSTANul are gaz la pretzuri promotzionale de la rusi si asa le falimenteaza industria alorlaltzi, ailaltzi daca incearca niste ajutoare/subventzii/stergeri de datorii la ce resturi de industrie mai au pac vine seriful de la UE cu regulamentele in gura si’tzi da peste maini…
Ideea ar fi ca industrie de varf puternica au voie numai astia puternici, care isi permit
Aia care nu’si permit au voie doar la mana de munca ieftina in fabricile alora care isi permit, asta daca’tzi fac onoarea sa deschida ceva pe la tine
Acuma UK iese din mue, deci poa sa’si subventzioneze bombardierul din NI cat are chef si bani si cat nu le dau aia din America peste bot, asta in conditziile in care or sa aiba si mai mare nevoie de America ca sa supravietzuiasca 🙂
americanii se bumbacesc deja cu canadienii pe acordurile economice de liber schimb nafta, era pregatit un tax de 20% pe lumber din Canada, deocamdata amanat si se negociaza penca Trump vrea a fair deal, u know 🙂
https://beta.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/us-delays-final-decision-for-tougher-duties-on-canadian-softwood/article36112686/
ÃŽntrebarea este acum – Oare noi nu putem să lansăm niÈ™te comenzi pentru fabricile de prin România. Eventual să cumpărăm autobuze, tramvaie, trenuri, transportoare de la făbricuÈ›ele astea care încearcă cumva să supravieÈ›uiească. Tot la fel – “pentru stimularea cercetării È™i dotarea cu echipamente înalt tehnologizate”. Eu cred că ar fi un stimulent sănătos economia noastră, că poate în viitor se termină căpÈ™unele de cules È™i nu mai vin bani în È›ară.
Pai nu putem ca sunt mai multe probleme cu mult inainte ca sa vina muiunea mueropeana sa te ia la intrebari…
Mai intai tre sa le ramana bani dupa ce fura si platesc pensiile speciale si restul pensionarilor si bugetarilor, si nu le prea raman
Dupa aia fabricutzele alea nu dau spaga
Asa ca romanashii le evita cu multa grija, nushce locomotive si vagoane de la Craiova s’au vandut numai la export, autobuze numai din import samd
S’a incercat ceva cu marfa romaneasca in supermarkets si se inflamase mue, nu stiu care mai este situatzia
Daca lumea ar fi constienta ar cumpara preferentzial bunuri romanesti fara sa se mai faca tam-tam, asta in conditziile in care bunurile alea ar fi totusi bune de ceva 🙂
Elitele locale incearca sa capuseze si sa falimenteze industria locala sau sa taie si ce’a mai ramas s’o vanda la fier vechi, in rest se mananca intre ei ca sa aiba access la robinetul bugetului
Cand au vrut astia sa dezvolte ceva, sa progresam cumva…
Cand s’o rezolva problema asta si se va discuta despre o politica de dezvoltare natzionala de abia dupa aia putem discuta despre subventzii mascate sau nu si de sicane cu mue
Asta se pare ca mai dureaza, trebe sa mai moara niste generatzii si nu garanteaza nimeni ca cine vine dupa are alte metehne
Capsunele se vor termina odata cu generatzia asta matura plecata din Romania dar care inca mai are legaturi macar sentimentale cu Tara, ca au crescut acolo
Copiii lor vorbesc limba tzarii de adoptzie si sunt cetatzeni acolo, copiii lor nu se vor intoarce si nu vor mai trimite bani acasa, sunt o generatzie pierduta
“Dupa aia fabricutzele alea nu dau spaga” – Cough, cough…
……….. nu dau shpaga cat pot da astilantzi. shi shpaga nu se mai da asa pleosc, peste ochi, poa’ sa fie si altceva, de genul matale vb cu aia ai tai sa inchida ochii la ce fack astia ai mei 😉 shi uite asha, acolo sus pa tatz ii imburda D-zo in rai.
#alaric #copil-de-tzitza
Defineste cine sintem “noi”. Ca noi, pe persoana fizica, nu ne jucam cu tramvaiul prin sufragerie. Noi, Statul?
Cand nu-ti mai cumpara nimeni autobuzele si tramvaiele, sa le cumpere Statul, ca ce alta grija are? Doar n-o sa dea de la buget bani la invatamant, sanatate sau autostrazi. Contractele cu Statul – piatra de temelie a “capitalismului romanesc”. Sau “bordura de marmura”.
Eu zic sa fie nationalizare directa, ca sa fim cinstiti si sa spunem lucrurilor pe nume. Dar stai, ca asa banii nu mai ajung la privatii aia amarati care incearca sa supravietuiasca cu contracte de la Stat. Complex…
Cand nu-ti mai cumpara nimeni autobuzele si tramvaiele, sa le cumpere Statul, ca ce alta grija are? Doar n-o sa dea de la buget bani la invatamant, sanatate sau autostrazi. Contractele cu Statul
nu discutam de invatamant, sanatate sau autostrazi, alea’s alte bugete, inexistente sau nu
discutam despre autobuzele ratb de exemplu sau tramvaie sau garniturile de metrou (parca din…Spania?!)
banii aia erau oricum bugetatzi pt asa ceva
astea nu se puteau cumpara de la firme romanesti?
daca produsele erau mediocrii, de ce nu s’au facut intzelegeri cu firme straine sa dezvolte aici mai bune, sa se faca ceva infuzie de tehnologie si calitate
e mai simlu sa cumperi ca boul sa dai totzi banii gramada altora
ca doar asa itzi mai intra si tzie o spaga prin offshores
si dupa aia plangem ca aia din germania au pensii sa se plimbe prin strainatatzuri in timp ce pensionarii romani mor de foame, ma rog, nu aia cu pensii de 12000
o forma de autoprotectzie trebuie sa existe mai ales cand e vorba de banii publici
si dupa aia noi vrem sa fim perfectzi sa respectam legile pana la ultima litera la care ultima litera ne judecam in interpretari de pronuntzie/accent
in timp ce ailaltzi din afara dau spagi ca sa prinda contractele, triseaza la emisii, ailaltzi din afara fac protectzionism, au materii prime la pretzuri preferentziale, baga subventzii in industrie, cocarjata aia a aparut la bibisii sa intrebe ce sa’ntampla si sa spuna foarte raspicat ca a sunat in america ca sa protejeze joburile in NI
noi in schimb suntem perfectziunea intruchipata…
ah pardon, facem tot ce putem ca sa le falimentam
http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-din-rocar-fabrica-ce-a-produs-autobuze-pentru-toata-tara-nu-a-mai-ramas-nici-fierul-vechi-242722
ca sa luam spaga la achizitzii si terenurile de sub ele 🙂
astea nu se puteau cumpara de la firme romanesti?
daca produsele erau mediocrii, de ce nu s’au facut intzelegeri cu firme straine sa dezvolte aici mai bune, sa se faca ceva infuzie de tehnologie si calitate
Nu cred ca e vreun dubiu daca produsele sint sau nu mediocre – intrebarea cheie e simpla: cate produse din astea bune au fost exportate? Nici unul? Aha…
de ce nu s’au facut intzelegeri cu firme straine sa dezvolte aici mai bune
Pai cine sa faca intelegerile astea? Noi? Eu nu am fabrica de autobuze in bucatarie si nici tu nu pari genul asa ca cine sintem noi sa facem intelegeri?
Fabricutele respective, daca nu au fost furate pana la ultimul surub de oamenii muncii sau capusate de directori, au acum patroni privati. Care patroni nu pot sa vanda ce produc daca nu apeleaza la mila&pomana. Asta cand nu sint pe la racoare pentru spagile pe care nu le-au dat.
Canadienii apeleaza la mila&pomana ca sa exporte, fiind acceptati de firme private americane pe criterii tehnice. Si nu doar acolo ci si in Europa, etc.. Cand vom discuta de acelasi lucru, o sa vorbim. Deocamdata vorbim discutii.
Vreau sa-i aud: “am facut cel mai tare tanc din tot NATO si nu numai dar nu putem sa-l exportam ca a iesit cam scump. Ne dati un mic imprumut pe care vom uita sa-l platim integral inapoi?” Ala e un inceput de discutie.
Poate profita si Tarom-ul de preturile astea “la oferta” si schimba ATR-urile..
sa schimbe ce avioane 🙂 🙂 🙂 , astia au facut ceremonie mare cand au luat un avion in leasing, taromul mai degraba mai angajeaza inca 250 de contabili…
se tot chinuie astia sa’l falimenteze si sa’l vanda pe semintze plus vreo spaga acolo…