Canadienii au intrat in ring cu cei mari, prima runda

Bombardier este in corzi: printr-o decizie preliminara, Departamentul Comertului al SUA e decis sa recomande aplicarea unei taxe de import de 219% pentru avioanele CSeries aflate in centrul unui scandal din ce in ce mai mare. Nu e nici o cifra in plus, o asemenea taxa ar determina triplarea pretului avioanelor Bombardier pe piata americana.

Partea interesanta e ca taxa ar putea chiar sa si creasca, o a doua decizie fiind asteptata la inceputul lunii viitoare urmata de cea finala, la inceputul anului viitor, urmand sa fie stabilit si daca Boeing ar fi suferit pierderi in urma contractului dintre Bombardier si Delta. Acolo sta si speranta canadienilor, care vor incerca sa demonstreze ca varianta vanduta Delta, CS100, nu intra in concurenta cu nici un produs Boeing existent in timp ce americanii vor merge pe ideea ca Delta are optiunea, stipulata in contract, de a renunta la unele CS100 pentru variantele mai mari, CS300, care intra in concurenta cu 737.

E interesant de remarcat ca in alte cazuri, cum ar fi cel al taxei pe importul de otel chinezesc, americanii au calculat valoarea totala adunand penalitatile pentru dumping (265.8%) cu cele pentru subventie ilegala (256.4%), ajungand la un nivel de 522.2%. Deci taxa aplicata canadienilor are inca unde sa creasca.

Pana si Hitler a auzit de afacerea asta. Si are dreptate:

 

Dupa decizia SUA, canadienii nu prea mai au glas in timp ce britanicii au inceput la randul lor sa ameninte Boeing cu pierderea unor contracte importante. Ar putea exista insa si niste motive pentru care Boeing s-ar putea sa acepte pierderile in zona militara in schimbul blocarii intrarii unui concurent pe piata civila din State: dupa unele teorii, Boeing pedepseste Bombardier pentru existenta Airbus.

Pe langa lovitura data canadienilor, decizia e un semnal de trezire la realitate si pentru britanici.  “Global Britain” s-a intalnit cu “America First” si britanicii isi examineaza, usor confuzi, cucuiul.

Both comments and pings are currently closed.

29 Responses to “Canadienii au intrat in ring cu cei mari, prima runda”

  1. Raptor says:

    Imi plac povestile acestea, abia astept continuarea si surpriza mare e asteptata tot din Canada (e randul lor la replica, nu?) in contractul pentru inlocuirea CF-18 unde tocmai BOEING era favorit.
    AH… ce-mi place viata, nu-i asa ca e frumoasa baieti?

    Culmea ar fi sa-i vezi pe britanici renuntand la F-35 sau punand si ei o mega taxa. Stiu e imposibil ca ar ramane cu PA pe post de PH fara F-uri, dar la cat de prosti sunt britii te astepti multe de la ei :))

  2. Petre says:

    Eu sincer nu inteleg o iota, fara canadieni, amerikansky ( peiorativ da’ la rusi ) ar fi descoperiti bine d.p.d.v. strategic, militar, s.a.m.d., Canada avand resurse cu duiumul, nisipuri petrolifere excedentand cu mult capacitatea pietei petrolului oferit de arabi, resurse de uraniu, un plus ca teritoriul Canadei exista MULTA industrie americaneasca (auto, aeronautica, IT), alt mare plus sunt colaboratori si parteneri de nadejde ai SUA.

    Ce I-au apucat nu pot intelege, pentru un ”mic” contract se da o lovitura de imagine rusinoasa canadienilor.

    Sa retineti nu canadienii au ”inventat” globalizarea, adica profit vs. ieftin…intotdeauna raportul trebuie sa fie mai mare.

    • admin says:

      Nu americanii i-au dat in judecata pe canadieni ci Boeing, diferenta fiind ca asta e o firma privata care isi vede interesul comercial si e mai putin interesata de geopolitica. Ca Bombardier a primit subventii e clar, ca a vandut avioanele sub pretul de productie e posibil – decizia vine dupa ce a fost examinat contractul respectiv deci e de presupus ca e adevarat – asa ca decizia in sine pare sa se sprijine pe ceva real.

  3. nicolae says:

    Intrebare de nepriceput: de ce nu a reactionat Boeing si la CRJ 1000, nu e in aceeasi gama de locuri cu CSeries 100?

    Altfel, nimic nou sub soare… Paruiala cu cei mari se termina de cele mai multe ori prost, desi o investitie chineza in actiunile Bombardier ar aduce mult confort financiar companiei si o piata fantastica, intr-o crestere fabuloasa.

    • admin says:

      Nu cred ca CRJ 1000 a fost inca vandut in SUA.
      Pe de alta parte, uitandu-ma la specificatiile 737-600, pare similar CS100 asa ca nu e foarte clar de ce Bombardier zice ca Boeing nu are nimic la concurenta cu CS100 – si americanii par sa accepte argumentul asta.

      • nicolae says:

        Intr-adevar, CRJ 1000 nu s-a vandut inca in SUA, campionul la vanzari este CRJ 900, Delta fiind unul dintre operatorii importanti.

        Pe de alta parte, nici Boeing nu mai vinde 737-600 din 2006, iar din 2012 nici nu mai figureaza pe lista de preturi. Oricum majoritatea covarsitoare de 737 vandute sunt 800, cele mai multe si, la distanta mare, 700 si 900 ER.

        Sa nu ma intelegi gresit, nu mi se pare ok ca statul sa subventioneze operatori privati. Legislatia UE in materia ajutorului de stat este destul de bine pusa la punct. La americani la fel. Dar daca tot il ataci pe asta micu’, macar ataca-l cum trebuie. Ma rog, paruiala lor…

        Mult mai indreptatita mi se pare insa reactia Embraer decat cea a Boeing.

        • admin says:

          Ma mir ca Airbus tace, A318 e tot pe acolo cu CS100 si cred ca inca se vinde. Pe de alta parte, Bombardier a vandut cateva CS300 balticilor deci intra sub incidenta regulilor UE si ar fi undeva intre A319 si A320.

          • nicolae says:

            Pentru moment… 🙂 Ideea e ca Swiss vrea sa inlocuiasca A319 si 320 cu C100 si C300. Nici A318 n-a prea avut succes, a mers mai mult la fraieri, asa, ca Tarom. 🙂 C100 ar fi bun pentru inlocuirea ATR-urilor.

          • Adrian says:

            A318 nu se mai vinde. Cele vandute deja merg direct la tocator, ca nu le vrea nimeni.

          • nicolae says:

            Oricum, suntem in categoria “rade ciob de oala sparta” 🙂 : https://www.ft.com/content/71cc85d4-4d2c-11e7-919a-1e14ce4af89b

            Airbus a beneficiat la randul sau de ajutor de stat, cel mai recent fiind chiar cel acordat de Romania, pentru elicopterele sufletului. Da, stiu, e Airbus Helicopters, dar n-am timp acum sa caut despre Airbus ailalti… 🙂

            In general remarcile celor doi operatori europeni despre CS100 si 300 sunt pozitive, iar aceasta nisa de piata a fost lasata libera de ambii mutanti. Dupa cum ziceam, Embraer e singurul indreptatit sa faca scandal, desi naiba stie ce cadavre or ascunde si astia printre bagaje…

  4. gsg9 says:

    coana tereza nedumerita, adica l’a tzinut p’ala de mana degeaba…

    trebuia sa’i fi luat banii inainte, dar la astea batrane merg mai greu afacerile 🙂

    altfel melodrama aseara pe bibisii

    adus un distrus de 52 de ani din Belfast (arata ca un roman de 60+) care cica lucra in fabrica de 20 de ani si’l intrebau ce se face el daca’si pierde jobul si ala a balmajit ceva si i s’au umezit ochii si se uita undeva drepta sus fatza de camera…

    p’astia daca’i lasi un an doi sa lucre undeva li se pare normal sa’l tzii pe viatza, un fel de asistentza sociala, nu s’a gandit ca in viatza lui mai poate fi dat si afara…

    pt Boeing piatza civilelor e mai banoasa decat alea 18 efuri cumparate de canadieni

    in plus e un semnal ca nu oricum ai este permis sa se bage unde se joaca astia marii

    altfel vine toata lumea peste ei, vin romanii cu BN2iuri resapate si IAR99 si ai lasa fara joburi pe americani

    taxe se vor pune si pe importul de lemn din canada, deocamdata sunt suspendate, si pe ce i se mai pare astuia ca it’s not a fair deal

    global uk o sa fie un global asa mai micutz

    or sa fie si mai confuzi cu brexitul acuma dupa ce si’o iau peste bot tocmai de la aia de la care aveau foarte mari asteptari

  5. gsg9 says:

    coana teresa ai amenintza ca renuntza si la Chinook si la Apache si la P8 and buys…french 🙂 🙂

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4927656/Britain-America-brink-trade-war.html

    • admin says:

      Pai in afara de Apache care poate fi inlocuit teoretic cu Tiger, restul nu au echivalent european. Asa ca mult succes la inlocuire.

      • gsg9 says:

        am zis si eu asa ca french, in conditziile in care se rup geopolitic de continent ar fi o decizie stralucitoare sa’si cumpere armamentul din mueropa 🙂

        si inlocuitoarele tridenturilor tot din mueropa probabil 🙂

        mai latra si ei asa a pustiu ca sa para independentzi si ca pot sa reactzioneze ca altfel pt americani sunt rudele sarace de la tzara 🙂 daca n’ai chef de ei nu’i mai vizitezi urmatorii 20 de ani

        si daca se supara Boeingul pe ei “however, the US giant could simply ‘turn off’ Britain’s attack helicopters and military transport aircraft, according to an army expert.”

      • nicolae says:

        Si sa nu uitam ca fara F35B, cele doua portavioane vor necesita niste modificari extrem de scumpe… Sau poate se re-apuca de Harrier, ca nimeni nu cred ca vrea sa opereze 2 port-elicoptere de 65000 de tone. 🙂

        • admin says:

          Le cumpara japonezii pe post de distrugatoare antisubmarin. Ca tot vorbeam de clasificari diferite.

        • gsg9 says:

          F35 nu e facut de Boeing

          “Britain and America are on the brink of trade war over 125 Bombardier jets as UK threatens to end Boeing military contracts”

          “British Prime Minster Theresa May has condemned Boeing after the dispute with Canadian firm Bombardier ”

          Mno, ca e mai la suptila exprimarea, deci la Boeing se ratzoieste maica Theresa, nu la America, ca la America sta cu gura cascata sa’i scoata din rahat dupa brexit si oricum America ai da mucu instantaneu, ma rog, si Boeing ai da cu jet 🙂 🙂

          de fapt ea inspre americani le bate obrazul ca i’a facut treaba aia cu manutza (yeah I know, oi, vaci, capre) lui Trumpescu si acuma se trezeste ca a ramas neplatita 🙂

          • nicolae says:

            Dap, scuze, ma gandeam la Northrop Grumman care e implicat zdravan in JSF. Oricum, are sanse sa degenereze…

  6. stan says:

    we will make britain great again !
    yeah right
    inafara de ei nimeni altcineva nu crede asta

  7. dany says:

    Daca pentru un produs cu destinatie civila se fac atitea presiuni, atunci ce sa mai vorbim despre un produs cu destinatie militara?
    Macar la astia mai rasufla in presa, dar la astia bolnavi de ciolovecism rasufla in presa doar intoxicatiile cu plumb /poloniu. La alde oblio cuvantul partidului te imbolnaveste brusc doar cand se presupune ca…

    Culmea ironiei este ca romanii dupa 27 de ani incearca sa intre si ei in jocul asta cu produse asamblate/reparate la Bacau /Craiova…Totul sub indrumarea politrucilor care vor si ei o felie de tort. Dupa ce au furat si distrus tot ce se putea hop si ‘mnealor ca vor sa avem industrie militara… Dupa ce ca uita ca o industrie militara de succes are in spate o industrie pe orizontala diversificata se fac ca ploua cand este vorba de pedepsit pe aia care au furat si distrus… Vorba aia nașu’ nu i scoate ochii finului, finul nici măcar nu se gandește vreodata sa l dea in gat pe nașu’…La mijloc e fina cu picioarele larg desfacute…De la Ilici citire…
    Ei vor fabrici cu profil militar nu pentru ca de vezi Doamne “vin rușii si n’avem cu ce sa i oprim”, problema este ca si au dat seama ca nu prea mai au oase de ros si nu si permit sa emigreze ca alte 4-5 milioane la munca de jos pe toate coclaurile . Acum dupa 27 de ani brusc isi dau seama ca populatia este imbatranita, nu mai au specialisti dupa ce i au fugarit in fel si chip “ca nu votau cu cine trebuie” acum vor sa fabrice specialisti din “analfabeti functionali” doar ca sa mai aiba si ei un os de ros…
    Totul asezonat cu aia 2% la care saliveaza destui…
    Ca o simpla observatie: in țara furtului legal nu mai sunt de ajuns bordurile si panselutzele, trecem la alt nivel deja daca ne gandim sa (re)construim industria cu profil militar… Adica tot pe mana mafioților va intra si aceasta industrie…Suntem de departe cel mai mafiot stat din Europa, bulgarii si ucrainienii sunt pistoale cu apa care isi iau notițe cand se intalnesc cu noi.

    In conditiile astea voi vreti sa construiti avioane de vanatoare-bombardament si sa le si vindeti la altii mai prosti ca noi… Nu a reusit el Ceausescu cu biciușca fermecata numita comunism si vreți voi cu un amarat de pistol cu apa numit democratie…

    Poate ca ne meritam soarta…

    • admin says:

      Poate? E absolut sigur.

      • raster says:

        revin cu intrebarea mea. ce s-ar intampla daca am deveni o tzara normala, cu un guvern performant si o populatie educata, patrioata si implicata in viatza cetatzii???

        #1991 #mailasud

        • admin says:

          #1: e imposibil, stiinta a demonstrat. Stiinta istoriei, cum ar veni.
          #2: daca totusi s-ar intampla, atunci i-am da pe cei 20 de milioane de straini afara, pentru ca asta ar fi si singura modalitate de ajunge acolo
          #3: nu cred ca a ajuns nimeni pana acum sa aiba o tara cum o descrii tu, cel putin nu daca ii intrebi pe locuitorii tarii respective

          Singurul proiect de tara rezonabil ar fi: in fiecare zi, cate un pic mai bine. Nu s-a adoptat inca.

          #offtopic #pierdutavioanecanadiene

          • raster says:

            fck, am crezut ca sunt la Grafitti!

            on topic: daca ai p.m. fiul nelegitim al lui Castro, normal ca o iei peste bot

            #el_comandante

      • dany says:

        Mi am platit impozitele la timp, nu am furat, nu am facut escrocherii si inginerii financiare, mi am vazut de treaba mea, am respectat legile. Ca mine sunt inca vreo 2-3 milioane de romani in RO si inca vreo 2 milioane prin strainatate…
        Pentru ca am respectat legile si mi am platit impozitele la timp merit asta cumva?
        Nu cred…
        Eu cred ca altii ar trebui sa si faca valiza ori pentru bulau ori sa se duca unde a ințarcat mutu’ iapa…Se apropie momentul…

        • admin says:

          Vorbim de o soarta colectiva, a vreo 20 de milioane de romani. Cat despre ce a facut fiecare, pe persoana fizica, e clar ca nu a fost suficient pentru mai mult, suma actiunilor individuale a dus la rezultatul asta.

          • dany says:

            @admin
            Am zis “Ca mine sunt inca vreo 2-3 milioane de romani in RO si inca vreo 2 milioane prin strainatate…” Adicatelea undeva pe la jumatate din populatia Bulgariei sau Ungariei… Adica de fapt si de drept cam un popor de dimensiuni mici care trebuie sa se supuna poftelor de avere nemuncita a altora(decat vreo 3-4 milioane de hoți care au furat mai mult sau mai putin) care sunt doar bagatori de seama si nu au nicio treaba cu munca…
            Nu intimplator alea 5 milioane de care vorbesc au produs si inca mai produc ceva…
            Observi ca taman se pliaza pe anumite sondaje?

            De ce trebuie sa suporte cei 5 milioane care nu si au bagat mana in borcanul cu miere exact pe astia care sub o forma sau alta se ling pe degete zilnic sub toate formele de vreo 27 de ani? Oare nu cumva acesti hoți ar putea sa linga blidul cu turtoi de la bulău?
            Sunt intrebari de bun simt pe care orice om normal la cap si le pune dupa ce isi plateste impozitele….

            • admin says:

              Pentru ca sint in minoritate dpdv al actiunii. Adica in inferioritate tactica. Cele 5 milioane nu sint uniti pentru vreun obiectiv anume.

              Btw #offtopic.