Abia a fost botezat primul F-35 asamblat in Japonia, ca au si inceput sa zboare zvonuri cum ca LM ar pozitiona o varianta avansata a F-35 pentru inlocuirea F-2 in dotarea JASDF. Lockheed anuntase de acum un an ca vrea sa construiasca un nou avion in cooperare cu industria japoneza insa nu era inca foarte clar daca se refera la un model nou sau adaptarea lui F-35 la cerintele specifice ale Japoniei. De reamintit ca Japonia a cumparat si va asambla local F-35A insa nu a participat la dezvoltarea sa. In consecinta, F-35 nu corespunde exact cerintelor japoneze iar industria locala nu are un aport major la program asa ca exista motive foarte puternice pentru ca Japonia sa forteze varianta “avionului national”. Daca va fi vorba de un proiect nou, construit cu ajutor extern sau de o modificare a unui tip existent, adica F-35, asta ramane de stabilit. Deocamdata, nu numai LM dar si Boeing si BAE ar fi interesati sa intre in afacere. Desi BAE nu are prima sansa in fata LM sau Boeing, ar fi interesant de vazut cum s-ar masura viitorul avion anglo-nipon vs cel germano-francez.
Pana atunci, japonezii sint interesati de integrarea rachetei aer-aer Meteor pe F-35, in cooperare cu britanicii. Japonezii vor contribui si cu un nou senzor pentru Meteor – desi nu sint date detalii, e rezonabil de presupus ca e vorba de un senzor radar AESA.
Si tot pentru F-35, japonezii isi cumpara si rachete de croaziera JSM (NSM luat la pila).
Un pic mai bine pentru imperiali.
Am vrut sa scapam de comunism, sa avem democratie, sa traim mai bine si liberi, sa stam la masa cu bogatii si am realizat toate acestea chiar daca nu am facut mai nimic pentru unele din acestea ci doar a fost cate un tren pe care l-am prins din cand in cand dintr-un depou intreg pe care l-am ratat, iar in Japonia, o tara cu oameni care stiu ce vor si au devotament ne poate arata diferenta dintre noi si ei. Noi care nu ne-am zbatut sa facem ceva, ba am distrus si ce aveam dar suntem si noi o veriga mai mica si mai slabe a lumii bune, incercand sa dotam armata cu un avion, inlocuind unele de pe vremea conflictului din Vietnam cu altele vechi din vremea conflictului de Yom Kipur (ce-i drept, s-a schimbat un aparat cu altul cu o generatie mai noua, dar nu dupa o generatie ci dupa 3 daca luam in consideratie si 4+/4++), in timp ce altii avuti si care muncesc in continuare sa-si mentina nivelul schimba un avion aproape nou (frate cu al nostru dar mai bun) cu un altul la care deja se gandesc de ceva vreme, iar pana atunci cumpara si niste F-35 ca nu strica diversitatea atunci cand iti permiti in numere rezonabile ca sa fim modesti.
la japonezi nu baga nimeni osemintele eroilor in cutii de carton. si sunt convins ca sunt o gramada de ofiteri oripilati de ce s-a intamplat. problema e la varf, incepand cu inceputul secolului trecut, oare cati lideri adevarati si cu dragoste de tara am avut? si putinii care au fost, ce au patit? si cine le-a tras-o? asa e cand esti o tara mica si zic eu, tanara! nici zidul chinezesc nu a fost facut in 100 de ani… aia de mai bine de 1000 de ani stiu care e directia. asa ca comparatiile de genul desi sunt graitoare, nu intotdeauna folosesc la ceva. oricum , eforturile de a pune Romania in cap, continua…
comparatzia noastra cu aia mici si ce mai au ei mica e absolut irelevanta…
noi traim in spatziul nostru atemporal si mioritic
si ca sa ne relaxam inca nu ne’am oprit din cadere ca sa zici ca gata acuma te apuci de reconstruit, deci dupa cum afirma nea asta de mai jos loc de mai bine mai avem destul 🙂 🙂
“Două mii de ani de aspră stăpânire venetică, de invazii barbare, de cuceritori lacomi, de domni răi, de holeră și cutremure au dat românilor sentimentul calități temporare și trecătoare a lucrurilor (…) Românii posedă în cel mai înalt grad capacitatea de a primi relaxat loviturile soartei. Ei știu să cadă cu artă, cu fiecare mușchi și fiecare încheietură relaxate și moi… Secretul artei de a cădea este, desigur, să nu-ți fie frică, și românii nu se tem, așa cum se tem occidentalii. O lungă experiență în supraviețuire i-a învățat că în fiecare cădere se pot găsi nebănuite oportunități și că, într-un fel sau altul, vor reuși să se pună iar pe picioare”
“noi traim in spatziul nostru atemporal si mioritic “… bre noi suntem intre spatii, nu ne vedem si nici macar nu i nevoie sa ne ascundem…
Si katane avem si noi si ne mandrim cu ele pe strada mai ceva ca japii… Bine ca ale noastre sunt ceva peste 100 de i€puroi care creste mai ceva ca ficusu’ lu’ cutare de la BNR XXXL…
bre, citesce ce a scris nea ala americancu despre Nous, sa moara toate uratele din pub si toate cele patru din sala in care lucru eu acuma daca ala n’are dreptate …
noi suntem super-ultra-mega-uber-relaxatzi ca daca cadem, cadem, ce plm, si ce daca cadem in plm, ne ridicam si gata in plm si nu s’a intamplat nimica sa moara dujmanii mei, in plm 🙂 🙂
deci avem si noi musashii nostri, nu practica Niten Ichi-ryu ci mai degraba un stil derivat de Ciobaneasca-ryu si matale mai zici ca se descurca si cu mijloace mai ieftine, asta e alta calitate a romanului, ca se descurca
eu is curios cati dintre smecherii de-aici care nu mai pot de patriotism ar suporta sa traiasca macar vreo 6 luni in Japonia. Is baieti buni de la distanta da’ la ei acasa au magazine unde se vand chiloti de dama purtati. Adica asa e de mainstream fenomenul ca e o afacere. Asta spune ceva despre nivelul relatiilor dintre oameni la ei.
Am sefi japonezi la serviciu. Sa-i … cu toate F-urile si katanele lor. 95% din romani n-au structura psihica sa reziste la tipul de societate japoneza nici 3 luni.
In schimb romanasii se oftica pt. ca n-au tehnologie ca japonezii sau americanii, nu-i roade grija ca sunt in urma polonezilor sau a cehilor. Noi intram in competitie direct la heavyweight. Daca n-ar exista hotii, burtosii, samd. Ca instalatorul raposatului Gyuri Pascu “Dar cand sa intru-n competitie, cand sa fac o investitie? Nu pot de instalator”.
pt gogu:
am doi colegi romani care rezista acolo de cativa ani, pana la urma tine si de om. Ca altfel, nici chiar ei nu rezista toti. E ceva tren acolo, care duce oamenii la munca, si avea un soi de grilaje/gardulete in jurul sinelor. Cand am intrebat de ce, pai ca aproape saptamanal sare cate unul in fata.
@gogu: aici se confirma teoria conform careia romanii au urmatoarea caracterstica, isi doresc din tot sufletul sa fie primii, sa fie cei mai buni, neavand mijloacele/sansa de a deveni buricul planetei, compensam prin a ne imagina ca fiind cei mai prosti care au facut vreodata umbra pamantului.
Romanii sunt o natie careia ii place radicalismul, de orice fel, inclusiv in ceea ce priveste locul sau in “clasamentul natiunilor” , ori pe primul loc ori la retrogradare..
astia sunt stresatzi cu ciainiizii cu insulele alea senkaka or something
tzinand cont ca americanii nu vand licentza la ultimele tehnologii stealth/electronica/senzori nici macar la aliatzi nu vad ce avioane isi fac japonezii singuri sau cu LM, inevitabil ajung in zona de tehnologie la care nu au access si trebe sa importe
vor sa se apuce sa si le dezvolte singuri? probabil ca nu, pe langa bani nu au experientza si dezvoltarea de la zero inseamna mult timp in care sa faci catch-up in timp ce ailaltzi se duc in sus pana ajungi tu unde erau ei acum 5 ani 🙂
asa ca cel mai probabil or sa sfarseasca prin a cumpara, ca le mai schimba un radio, ca mai integreaza o racheta asta e altceva
nsm – imi place rachetutza, sa nu cumva sa o cumparam pe camioane pt bateriile de coasta cum au facut polacii cei prosti sau pe avioane/nave cum se gandesc americanii
au testat’o inclusiv americanii pe navele lor si le’a placut, americanii oameni practici, au zis ca decat sa mai dezvolte una mai bine o cumpara
La clasa ei. Pt altele au LRASM
pai la clasa ei, nu in alta, si deocamdata au harpoane, pana la lrasm mai va un pic
astia au mai importat si penguin pt sh60 si n’au avut nici o greatza
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Seahawk-penguin.jpg/750px-Seahawk-penguin.jpg
In afara americanilor doar romanii au mai facut asta in istorie(preluarea de arme de la altii si adaptate propriilor nevoi). Ma rog cred ca le-au luat exemplul pentru ca era la un moment dat un curent istori….cist care se straduia sa sugereze ca SUA sunt un fel de nou Imperiu Roman.
la noi cea mai mare problema comparativ cu japonezi sant tradatori de tara care ne conduc
ei nu vor sa cumpere si nici sa dezvoltam armament local
asta ii cea mai mare diferentza
astia sant tradatori care se pun bine cu rusii si de aia nu cumparam noi armament numa cate un pic de ochii lumii
daca ar fii la conducere oameni la care sa le pese de romania si care sa vrea ca romania sa devina o putere militara pe plan local atunci toate problemele sar rezolva dar astia NU VOR sa avem armata sa nu se puna rau cu rusii
http://www.mediafax.ro/externe/submarine-militare-ale-flotei-ruse-din-marea-neagra-au-lansat-zece-rachete-spre-pozitii-din-siria-ale-retelei-teroriste-stat-islamic-16756267
submarine rusesti din marea neagra lanseaza 10 rachete catre tinte din siria
-Oare cat de legal e ca unui stat din afara NATO sa-i fie permis sa traga rachete de croaziera peste spatiul aerian al aliantei.
Ma mir ca nu s-a sesizat nimeni pana acum sa puna aceasta problema pentru ca exemple au mai fost de cand rusii au intervenit in Siria, imi aduc aminte cand au lansat rachete de croaziera de la bordul unui submarin din M Marmara, deci din interiorul spatiului maritim al unui stat NATO.
Cred ca Turciei i se permite caam mult in aceasta deraiere cu rusia.
tirurile de kalibr au inceput de pe vremea lui Olabama, care a facut…nimic…
si asta ciufulitu cu gura mare … tot nimic …
nu stiu cat i se permite sau nu dar turcafletzili si cu muricanii se tot sicaneaza
http://www.statesman.com/news/and-turkey-suspend-bilateral-non-immigrant-visa-services/WM8knzkVFWxFFmGfDfxiGO/
nervozitate mare, cu kurdistanul pe langa ei pe acolo
turcafletzili tzara Nato a semnat pt S400
pana si saditzii semnara 🙂
daca n’au pus umarul sa’l reguleze p’ala cand a trebuit acuma platesc…
Rusii au tras cu Kalibr fie din Mediterana, fie din Caspica, in ultimul caz cu un ocol prin Iran, Irak. Nu s-au tras niciodata Kalibr din Marea Neagra sau din Marmara.
Submarinele din link apartin flotei Marii Negre dar sunt in misiune in Mediterana.
Scuze de off.
Deci fiecare articol aici devine un zid al plangerii. Inclusiv alea care chiar nu au nici o treaba cu noi….
Cheia articolului e in titlu, si e singura explicatie necesara. Kaizen vs “merge si-asa”. Thumbs up pentru cat de bine ai rezumat totul.
Am studiat mult “Toyota Production System”, si derivatele, si am dat de exemplul urmator: cica pe linia de productie de la Toyota, daca un “palmas” greseste, vine responsabilul/seful (chiar cel mare, daca e cazul) si ii cere scuze, ca sistemul nu a fost suficient de pus la punct ca sa nu ii permita sa faca acea greseala. Intr-adevar suna prea frumos ca sa fie adevarat dar … “si non e vero, e ben trovato”.
Nu e vorba doar de noi, oricum nu sunt prea multi care ar iesi bine din comparatia cu japonezii.
E o discutie interesanta daca sistemele de productie japoneze au aparut datorita culturii japoneze si sint deci o reflectare a ei, imposibil de reprodus in alte parti sau au fost importate si s-au potrivit bine in Japonia desi nu sint unicii. Idei similare au nordicii si poate olandezii.