Mitraliere Maxim produse in Romania?

Mitraliera Maxim din dotarea Romaniei - Sursa: worldwar1archive.com

Mitraliera Maxim din dotarea Romaniei – Sursa: worldwar1archive.com

Pe pagina Wikipedia in limba engleza dedicata celebrei mitraliere Maxim – prima mitraliera automata din lume – apare o informatie interesata: Romania ar fi produs un numar mic de astfel de mitraliere in calibrul standard la acea vreme 6.5x54R si le-ar fi folosit pe navele Flotilei de Dunare, mai exact pe monitoare. Informatia ar fi preluata din lucrarea “Marina românâ în primul război mondial 1914-1918“, autor Marian Sârbu.

Este cert faptul ca Romania a avut in dotare mitraliere Maxim in timpul WWI, armele fiind de provenienta germana, cunoscute drept MG09 in Germania si “Model 1910” in Romania si aparent produse chiar inaintea izbucnirii WWI, cel putin in 1912.

Nu exista insa nici un fel de informatii despre vreo tentativa – cu atat mai putin reusita – de a le copia, cu sau fara licenta. Trebuie luat in calcul faptul ca Romania nu producea la acel moment nici un fel de armament usor iar mitralierele aveau o complexitate mai ridicata.

Nu am acces la lucrarea citata de articolul Wikipedia asa ca nu stiu daca au fost date mai multe informatii legate de presupusul fabricant al Maxim-ului romanesc deci deocamdata sint mai multe intrebari decat raspunsuri. Exista la Bucuresti Arsenalul Armatei care teoretic ar fi putut incerca copierea mitralierelor germane insa practic operatiunea era dificila – pentru stabilirea contextului: dupa razboi Romania a contractat in strainatate schimbarea calibrului mitralierelor Schwarzlose austro-ungare de captura, cam asta fiind deci nivelul de expertiza tehnica de la acea data. Productia mitralierelor Maxim inainte de razboi era teoretic posibila insa practic improbabila.

Daca insa informatia se dovedeste corecta si nu doar un mit aparut poate in urma unei interpretari gresite, ar fi un capitol complet necunoscut din istoria productiei de armament in Romania.

Both comments and pings are currently closed.

16 Responses to “Mitraliere Maxim produse in Romania?”

  1. nicolae says:

    Nu am cartea domnului cu pricina, dar am altele, o sa verific pen-ca m-ai facut curios.
    Ceva, ceva se mai facea si in tara, de exemplu mine, model Radulescu, parca, insa nu erau prea reusite, cred ca una din cele patru canoniere venite din Franta dupa WWI poarta numele unui marinar devenit “erou” din cauza uneia din minele astea…
    Revin! 🙂

    • nicolae says:

      Mitralierele Maxim au fost folosite si la bordul vedetelor torpiloare de siguranta care insoteau monitoarele, fiecare dintre acestea aveau cate una in locul barcii. Nu stiu exact cand au fost instalate, dar nu le-au avut de la inceput. Imagini cu ele din WWI ne arata ca dupa ce am intrat in razboi le aveau.
      Iar la acel moment era foarte greu sa mai primim ceva, aprovizionarea se facea prin Rusia.

      • admin says:

        Pai oricum nu mai conta pe unde se facea aprovizionarea avand in vedere ca furnizorul era german.

        Avand in vedere ca se mentioneaza calibrul specific romanesc, nu pot sa fie nici mitraliere de captura, trebuie sa fi fost fabricate special pentru Romania.

  2. Adrian says:

    Greu de crezut ca s-a reusit fabricarea unor mitraliere, in conditiile in care nu erau in stare sa produca arme mai simple, cum ar fi pusti sau revolvere. Pana si asigurarea munitiei era o problema pe timp de pace – in prima parte a lui 1916 abia puteau produce 1 cartus / arma / zi. Singurul armament conceput si produs integral in tara a fost mortierul Negrei cal 250mm, infinit mai simplu decat o mitraliera. Plus au mai facut afeturi mobile pentru o gramada de tunuri scoase din forturi.

    Maxim (lol) ce s-ar fi putut face in conditii de razboi ar fi fost recalibrarea unor MG 09 de captura, de la 7,92×57 Mauser la 6,5x54R. Poate de aia s-au si dat la marina, or fi fost dubii cu privire la fiabilitate, pe vas o mitraliera nu face diferenta intre viata si moarte ca pe frontul terestru. Zic si eu.

    La inceperea ostilitatilor Romania detinea 449 mitraliere model 1910, in campania din 1916 s-au pierdut 265.

    Cred ca cea din poza articolului e varianta de cavalerie, pe afet, foarte rara. S-a achizitionat un numar ridicol de mic din aceasta varianta, cateva zeci din totalul mentionat mai sus. Aici o poza din 1915 cu varianta mai comuna, de infanterie, pe trepied

    http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/memoire_fr?ACTION=RETROUVER&FIELD_98=LOCA&VALUE_98=Roumanie&NUMBER=50&GRP=1&REQ=%28%28Roumanie%29%20%3aLOCA%20%29&USRNAME=nobody&USRPWD=4%24%2534P&SPEC=3&SYN=1&IMLY=&MAX1=1&MAX2=1&MAX3=50&DOM=Tous

    http://www.culture.gouv.fr/Wave/image/memoire/2781/sap40_62t013364_p.jpg

    Admin – prin schimbarea calibrului la Schwarzlose te referi la cele 1000 de bucati care s-au recalibrat de la 8x50R austriac la 7,92 pentru suplimentarea ZB 53 la finalul anilor 30? Ai idee cine si unde a facut modificarea?

    • admin says:

      Da, despre ele vorbeam – nu stiam numarul – insa am presupus ca era vorba de FN: “The 7,92×57 conversion for the Schwarzlose was made before WWII by Fabrique National for Romania, the conversion was not made in Romania as it was very complicated, not a simple barrel change. Romania was able to produce replacement barrels for Schwarzlose and Maxim 1910 in their original caliber.Sursa.

      Daca nu ei, atunci cehii.

      • alkxzs says:

        la cehoslovaci au făcut recalibrarea Janeček factory tot pentru 7.92!
        se poate să fi fost vorba totuși de schimbare de țevi (numai) pentru că dimensiunile cartușului erau asemănătoare

        • admin says:

          Trebuiau mai multe modificari, vechea munitie de 8x50mmR avea rama iar 7.92x57mm nu.

          • albert says:

            Situatia in 1938:
            -exista in program de modernizare a 7100 mitraliere Maxim ruse si Schwartzlose la cal. 7,92;
            -5000 Schwartzlose la uzinele Hersthal-Belgia,iar restul 2100 la Arsenalul Armatei.

  3. zma says:

    Nu cred ca le-am produs, Wikipedia e plina de astfel de erori, cred ca e o simpla confuzie.

  4. gsg9 says:

    ce mai conteaza daca le’au produs sau nu, sper doar sa le fi pastrat functzionale
    ca le punem pe niste turele si echipam cum trebuie fregatele alea
    in rest, am fost varza cu echiparea si in primul si in al doilea si dupa cum se vede si in urmatoarele razboaie
    #pace_tuturooor

    • gabitzu says:

      Pariu că și dacă era cum zici tu, că le puneam pe fregate, sau, de ce nu, pe noile Piranha V, tot se găseau unii să explice că astea sunt cele mai șmechere, că-s simple și deci fiabile, nu ca astea noi cu electronica și plastice …

      Cred ca făceau și obiectul unui articol de laudă pe site-ul care încă mai e pe anumite blacklisturi ca fiind malicious, în care se nu se explica ce grozave sunt ele in special și dotarea în general …

      • dany says:

        O fi ala in care au dat ciolovecii cu binga cand cu alegerea lui Trump? Ori altu’ mai neprihanit? ” 🙂

  5. gabitzu says:

    On-topic: Se poate sa ma insel, dar parca si olandezii foloseau calibrul ala, nu e mai plauzibil sa fie niste bucati facute pt olandezi care (naiba stie cum) sa fi ajuns la noi? Si tocmai fiindca erau putine, ce naiba sa si faca cu ele? Le-au pus pe nave.

    Oricat de meserias si de documentat pe subiectul nave e autorul cartii, informatia asta e din afara domeniului lui de competenta. Daca intr-o lucrare despre calibrele folosite in Armata romana de-a lungul istoriei se gasesc informatii “previously unheard of” despre constructia unor nave, asta nu ridica semne de intrebare ?