Raytheon curata masa si contractele pentru NASAMS continua sa vina. Americanii joaca acum in doua divizii, propunand sistemul construit in cooperare cu norvegienii de la Kongsberg atat pe piata sistemelor cu raza medie cat si a celor cu raza scurta.
Indonezia a semnat zilele astea un contract de USD77mil cu Kongsberg pentru achizitia unui sistem NASAMS. Indonezienii vor folosi rachetele AMRAAM, care vor fi cumparate din SUA printr-un contract separat.
Lituania a semnat in Octombrie tot cu norvegienii un contract in valoare de USD127mil pentru doua baterii. Componentele vor fi noi, cu exceptia lansatoarelor care provin din dotarea Norvegiei si care vor fi reconditionate inainte de livrare. Judecand dupa suma, probabil ca rachetele nu sint incluse nici la ei. Interesant e ca articolul Jane’s mentioneaza in mod special ca rachetele / mixul de rachete ce vor fi folosite nu a fost confirmat, ceea ce poate lasa loc la interpretari, cum ca AMRAAM nu e singura racheta ce va fi utilizata.
Faptul ca Raytheon se pozitioneaza si pe piata sistemelor cu raza mica este practic confirmat de contractul ca si castigat in Australia, obiectivul fiind inlocuirea V/SHORAD-urilor suedeze RBS-70. Contractul este estimat la o valoare de USD1,5bil si Raytheon a dat de inteles ca va fi folosit un mix de rachete, AMRAAM si AIM-9X, ceea ce inseamna acoperirea zonei V/SHORAD si extinderea in zona medie, totul cu un singur sistem.
Ar fi de notat decizia australienilor de inlocuire a unor VSHORAD-uri “grele” cu AIM-9X, mult mai scumpe dar si mult mai performante. Avand in vedere ca se doreste integrarea cu radare locale furnizate de CEA, nu exista un impact negativ asupra mobilitatii.
Cat despre americani, intre NASAMS cu AIM-9X + AMRAAM si Stunner-ul ABM construit cu israelienii, au acoperite cam toate cerintele ce pot fi imaginate. Pentru “ocuparea” distantei dintre AMRAAM si PAC-2/Stunner, se afla in studiu ESSM-ER ESSM Block 2 / AMRAAM-ER. E de asteptat ca noua ESSM-ER ESSM Block 2 / AMRAAM-ER sa fie compatibila cu NASAMS, cel putin asta ar face sens din punct de vedere comercial.
Acum ca vorbim din nou cu Raytheon dupa o perioada in care ne-am dat unfriend unii altora, ar fi momentul potrivit sa redeschidem discutia cu privire la modernizarea HAWK-ului si migrarea incet-incet spre NASAMS si ce va veni dupa el.
Ar fi ideal ce sugerezi dar ce facem cu memorandumul semnat cu MBDA pt Mica si Mistral?
Si inca o intrebare, ESSM nu e deja integrat?
Memorandumul cu MBDA e foarte folositor in negocierile cu Raytheon pentru a obtine aceleasi conditii sau mai bune. Deocamdata Raytheon sint recunoscuti pentru cooperarea industriala, MBDA mai putin.
Au existat lansari de test din NASAMS atat cu ESSM, cat si cu AMRAAM-ER, despre care am scris aici si aici. Dar pana acum ESSM nu a fost oferita comercial cu NASAMS iar AMRAAM-ER e inca in teste, de asta am spus ca e de asteptat si ar avea sens din punct de vedere comercial.
cu nasam nu stiu daca tear lasa sa produci ceva in tara dar cu vl mica si mistral francezi near lasa sa producem in tara atat mistralul cat si vl mica si am avea sanse chiar sa si exportam
dar cu nasam cred ca sant 0 sanse de aia eu vreau vl mica si mistral
NASAMS e produs de norvegieni deci da, Raytheon permite si altora sa fabrice componente ale sistemului. Cat despre rachete: Stinger, HAWK, SeaSparrow, ESSM, PAC-2, SM-3, Sidewinder – toate au fost produse in licenta sau cooperare cu alte state.
Cine a mai produs pana acum Mistral sau MICA?
pe mine ma intereseaza doar consumabilele unui sistem pt ca pe alea tre sa le tot cumperi chiar daca norvegieni produc sistemul ei nu produc rachetele
iar cat despre rachetele care spui ca au fost fabricate in alte tari ori sant tari care au participat la dezvoltarea lor si au platit ori licenta
vl mica nu produce nimeni ca nimeni nu au dezvoltato in colaborare cu francezi si nimeni nu a cumparat licenta
si spunemi tu mie ce rachete crezi ca vor fi produse in romania din sistemul nasam ??? aim 9x, amraam??? ESSM ??? nu prea vad eu sa producem asemenea rachete
dar vl mica sant sanse sa producem
#1 Tu pleci de la presupunerea ca sintem capabili sa producem MICA sau Mistral, foarte bine
#2 Daca presupunem ca am fi capabili sa producem intr-un procent (cat de mic, alta poveste) MICA sau Mistral, atunci nu vad de ce nu ar functiona aceeasi presupunere si pentru ESSM (deja produs de un consortiu de tari) sau AIM-9x (versiuni anterioare au fost produse in licenta).
#3 Daca nu sintem capabili sa producem MICA sau Mistral si vom face doar intretinere/teste/etc, atunci acelasi lucru se poate face pentru ESSM sau AIM-9.
“chiar daca norvegieni produc sistemul ei nu produc rachetele”
Gresit: “Nammo is well positioned in this market as supplier of rocket motors for ESSM, AMRAAM (for use in NASAMS), IRIS-T SL as well as IDAS.” Sursa.
francezi neau oferit deja sa producem vl mica si mistral in tara
americani nu neau oferit nimic asteapta doar sa dam banu fara ofset ca de obicei
ar mai fii nemti cu sistemul siret care sau oferit sa faca ceva din el in tara
pe mine nu ma intereseaza ca se numeste nasam sau vl mica sau altcumva doar sa producem si noi ceva in tara si daca nu facem toata racheta macar ceva componente si mentenanta
iar dupa mine cele mai mare sanse pt un sistem aa sa fie facut chiar si partial in tara ii vl mica si siret cu iris t sls
noi ca niste curve ieftine care este dam bani si la aia si la ailaltzi
vezi elicopterele si TBTurile care musai se sparg pe doo directzii si nu primim nici spaga nici offset, o luam pe gratis
daca luam Patriot de la muricani pt restul tre sa cotizam la muieropeni
asa ca NASAMS din pacate nu cred ca este o 8tziune a curvelor pt a fi cumparata, NASAMSul, ca pe curve nu le cumpara nici dracu
Hawkul ala nu mai modernizezi nimic la el, ce sa mai bagi banii in 2050 in upgradeuri de rapandule din 1960 toamna, le folosesti asa cum sunt pana te hotarasti sa le arunci
au testat integrarea cu Patriotul, probabil asta e tot ce se va mai face cu ele, vor sta pe langa Patrioate
pacat ca nu ne puteam apropia de NASAMS, e un sistem foarte misto, dar asta e, curvele tre sa presteze, nu sa comenteze…
imi plac in mod special lansatoarele mobile
https://www.youtube.com/watch?v=nbH18vBPgUw
Nu m-as grabi sa anunt ca nu primim spaga prin offset. Eu zic ca ar fi MARE minune ca peste ani sa nu inhate DNA-ul pe unii si altii in legatura cu contractele care se semneaza in perioada asta. E statistica pura. History in the making.
Cat despre subiectul Doom&Gloom in WE, eu zic ca tocmai au inceput sa modernizeze HAWK-ul cumparand mai intai radare. Pasul 2 ar fi modernizarea mai serioasa a punctelor de comanda si apoi ajungem la rachete. Ca miscarea nu e iminenta, e alta poveste. Dar ar trebui sa fie.
contractele sunt politice si se presteaza dupa dictare, nu cred ca ai nostri pupa ceva, doar cotizeaza
denea si justitzia romulana…o mare frectzie, dupa ani de procese iau 3 ani si ies dupa un an…asta daca se ostenesc sa intre undeva…in State luau sute de ani combinat pt aceleasi fapte…
au cumparat radare ca trebuia sa le operatzionalizeze cumva si repede, parca au facut tragere si cu gap-fillerul
au plimbat Hawkurile zece ani nefunctzionale la parada si cand cu plimbarea prin Crimeea s’au trezit idiotzii ca n’au decat volkhoavele alea mumificate si cateva LanceRe, deci practic nu mai aveau nimica
acuma daca vine Patriotul si au testat la MK ca pot integra Hawk-Patriot eu zic ca la revedere, nu mai are rost sa mai bagi bani in ele
acuma fac achizitzii (ma rog, e un fel de a spune 🙂 🙂 ) si nu vad de unde mai scot bani si pt modernizarea Hawkului
si de ce mai trec niste zeci de ani de aia nu mai merita nimica bagat in ele
Nu le plange de mila, ca sint oropsiti si
furascriu dupa dictare, n-avem buget la MApN cat pot fura ei. Stai linistit ca negocieri sint oricum iar romanii sint specializati in ciupeli, offsetul e doar ultima moda, au fost la studii si au invatat din Occident. De 200 de ani se fura din achizitiile militare, doar n-o sa se opreasca acum pentru ca… e rusinos. Am zis 200 de ani pentru ca de atunci avem informatii dar cine stie cate vilute fortificate s-au construit cu ciupelile de la archebuzele lui Mihai sau tunurile lui Stefan. Bine, ca isi mai luau din cand in cand teapa, e altceva, riscurile meseriei.mde un pic offtopic:
http://www.comisarul.ro/articol/bomba-diminetii!-firma-de-lobby-a-lui-dragnea-a-in_917175.html
la noi totul e moneda de schimb
#inclusiv_noi
“Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este “ilegală” și trebuie abrogată. El a precizat că în achiziția acestei tehnici trebuie avute în vedere prețul, utilitatea, “dimensiunea offset-ului”, dar și “poziționarea strategică cu partenerii din NATO”.” Sursa.
Nu primisera destul offset. Sa vedem cine le da mai mult. Oricum nu platesc ei, platesc fraierii.
nu le plang de mila vedea-i-as impuscatzi pe totzi…
ce e enervant e ca trebuie sa spaguim miliarde in doua directzii si nu ne alegem cu mai nimica pe partea de transfer de tehnologie, eventual o asamblare si gata, tre sa dam banii degeaba si la tarfele alea mueropene…
Una-i una si alta-i alta. Vrei echipament, platesti. Vrei sa-l asamblezi, pleasti ceva mai mult. Vrei sa-l fabrici intr-o proportie serioasa sau sa-l produci in licenta, platesti de-ti iese pe nas. Daca ai bani, atunci ai si optiunea de a plati sau nu. Iar daca n-ai bani…
Exista programe gen ESSM in care partenerii contribuie (detalii aici) – cu bani, nu cu discursuri – si dupa aia impart operatiunile in functie de contributia fiecaruia. Pentru ei si pentru comenzile celor care au stat pe margine. Foarte cinstit. Deci neromanesc.
De IFPC Inc 2-I ce se mai aude ?
Asta ar fi directia pe care as merge, dar nimic nou pe 2017 …
https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/us_army_has_tested_new_air_defense_system_ifpc_inc_2-i_multi_mission_launcher_12804161.html