Doua documente interesante despre testarea MSBS-ului polonez in vederea “optimizarii”.
Primul este pe limba lor dar Google Translate face minuni:
Nr-2_5-Surma
Cel de-al doilea este mai internationalist:
UR_V7_ISS4_38to46
Oare tot asa or fi testat si noua arma de asalt romaneasca Md. 2012 de la Cugir?
Mai serios, doua fragmente ies in evidenta:
“Interesting fact is that the highest recoil force was registered when the slide hit the receiver at the end of its movement. Unexpectedly it was even higher than the recoil force in the time when the bolt is closed and the pressure inside the bore is highest.”
Conclusion
Preliminary studies confirmed suspects that the automatic weapon’s reaction to the shoot is affected by the weapon’s mechanisms, especially by the slide moving rearward and forward and hitting the receiver.
De unde se vede de ce Type 81 e cel mai avansat model de AK din lume.
Sint niste clipuri pe TFB TV care fac legatura intre AK si testele MSBS.
“Noua arma” de la Cugir e probabil testata de mult, caci mie imi pare ca e de fapt md 2000 cu ceva modificari de suprafata (schimbat ulucul, patul armei, etc).
Iar sistemul e deja ultra testat, fiind cunoscutul AK.
De fapt se pare ca “noua” arma (ori o varianta a ei) va primi si botezul focului, in desert (se exporta deja mai ceva ca HK or FN hehe)
http://adevarul.ro/news/eveniment/cui-vinde-romania-armament-valoare-zeci-milioane-euro-achizitionat-americanii-1_59ff473c5ab6550cb8d750f7/index.html
“Un alt stat care a importat masiv armament din România era implicat chiar în momentul livrărilor într-un conflict sângeros cu luptătorii Statului Islamic. Este vorba de Irak care a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt. Este vorba de celebrul AKM, foarte la modă în zonă, livrat, însă, în varianta de calibru 5.56 X45 mm, standard NATO.”
Cat despre polonezi si MSBS-ul lor, e de apreciat ca incearca (inteleg ca e vorba de o companie privata?) si o fac la modul profesionist desi nu stiu cat de bine le iese.
Cred ca modelul de inspiratie si de baza de la care au plecat a fost ACR american, care insa a picat cu brio la testele facute acu ceva ani de Pentagon, cand cautau (iara) un inlocuitor pentru M-4/M-16.
Nu e pe cat de simplu pare, francezii nici nu s-au mai obosit, au cumparat direct de la nemti, rusii s-au tot invartit in jurul cozii si au ajuns tot la o varianta de AK, americanii tot incearca sa schimbe seria M-4/M-16 si nu se hotarasc cu ce etc iar britanicii au cam dat-o in bara cu SA-80 (au apelat tot la HK parca, sa le mai imbunatatteasca poate un pic). Asadar parerea mea e ca in imensa majoritate a situatilor e vorba doar de reinventari ale rotii, cu mai mult sau mai putin succes.
Arme cu adevarat noi (si vizibil superioare la ce exista acum) vor aparea poate odata cu fiabilizarea munitiei fara tub cartus (caseless), si apoi nivelul urmator vor fi armele cu energie dirijata sau, mai degraba (adica sunt sanse sa apara primele, zic eu), cele cu sisteme noi de propulsie a munitiei (railguns, inductie electromagnetica sau combinatii intre propulsie chimica si EM, chestii de genul asta).
Testele in discutie nu urmaresc omologarea/certificarea ci imbunatatirea caracteristicilor. Deci tocmai un sistem foarte vechi cum e AK-ul e cel care are cea mai mare nevoie de asa ceva.
MSBS e fabricata de Radom, parte a PGZ, detinuta de stat. PGZ e o companie similara Romarm. Similara in sensul organizarii, nu al rezultatelor.
In ultimii 40-50 de ani – deci foarte recent dupa standardele Cugir – s-au facut progrese in ceea ce priveste materialele (durabilitate/greutate), ergonomia (care nu inseamna doar dispunerea parghiilor, etc ci si echilibrarea armei), reducerea reculului si imbunatatirea preciziei. Chiar daca principiul de functionare e similar, existau multe lucruri necunoscute atunci cand a fost proiectat AK-ul sau orice arma de aceeasi varsta, care acum se stiu si sint demonstrate in practica.
Tot ce au cumparat americanii (de cativa ani) e pt Irak, Siria, Libia, nu sunt ei destinatar final.
La fel si bulgarii, cu care exista o combinatie tot via SUA (ca subcontractant, ca ei nu mai fac fata).
In rest e vb de colaborari cu Israel (una de baza), EAU (pt elicopterele 330 ale libanezilor) si Franta.
India, Japonia,Indonezia sunt premiere cred, cineva i-a adus aici probabil.
Exportul spre Irak de PA-uri e o veste buna, sper s-o tina tot asa.
UAV-uri? That’s a new one. M-as mira.
Per total, lucruri bune, long live jihad, mai face si industria militara un ban cinstit (semi-sarcasm)