Bell vs Airbus

Sursa: Fuji Heavy Industries via alert5.com

Sursa: Fuji Heavy Industries via alert5.com

Romania nu e singurul loc in care Bell se dueleaza cu Airbus, competitia dintre cei doi producatori aducand si alte momente interesante.

In competitia japoneza UH-X, al carui premiu e o comanda de 150 de elicoptere ce urmau sa inlocuiasca modelul Bell UH-1J – varianta japoneza a UH-1H, monomotor zburat pentru prima data in 1966 – Bell a aliniat un al model venerabil, 412EPI, al carui prim zbor in versiunea de baza 412 a avut loc “doar” in 1979.

Airbus a mers pe varianta unui elicopter nou, mizand probabil pe atractia niponilor fata de tehnologia de varf. Daca initial se vorbea ca modelul propus de Airbus era H160 sau o varianta de a lui – un model supermodern, zburat prima data in 2015, cu un fuselaj construit din materiale compozite si care a renuntat la actionarile hidraulice pentru unele electrice – ulterior francezii au venit cu clarificari si ar fi fost vorba de un model complet nou, deci chiar mai nou decat H160. Insa n-au primit contractul, japonezii preferand sa mearga pe mana tehnologiei testate deja, oferta Bell castigand la capitolele pret si risc al proiectului.

Cum reuseste Bell sa castige in continuare comenzi pentru un model ce se apropie de 40 de ani, mai ales in competitii cu modele mult mai noi, ramane un secret ce sta la baza planului lor de afaceri.

Pentru corectitudine, trebuie spus ca modelul 412EPI are in plus avionica adusa la zi si motoare controlate FADEC insa in esenta ramane un model 212/UH-1N (1968!!!) cu elice principala cu 4 pale (in loc de doua). 412EPI poate fi considerat varianta pseudo-civila sau militara civilizata a UH-1Y, aparat evoluat tot din 212/UH-1N, dar cu motoare GE (fata de P&W ale 412EPI si 212/UH-1N) si un fuselaj ceva mai lung.

UH-1Y vs 212/UH-1N - Sursa: helis.com

UH-1Y vs 212/UH-1N – Sursa: helis.com

 

Modificarile de avionica prezente pe 412EPI prezinta alte diferente fata deΒ  UH-1Y:

Bell 412EPI - Sursa: helis.com

Bell 412EPI – Sursa: helis.com

 

UH-1Y - Sursa: wikimedia.org

UH-1Y – Sursa: wikimedia.org

 

Elicopterele japoneze UH-X vor fi fabricate local de catre Fuji Heavy Industries (acum Subaru Corporation), aceeasi care au fabricat sub licenta si vechile UH-1H/UH-1J. Cooperarea buna din trecut pare a fi fost inca un factor in decizia japonezilor. A mai contat probabil si faptul ca Bell a vandut 412EPI unor utilizatori civili japonezi asa ca JGSDF a avut ocazia sa “pipaie” modelul pe viu, in comparatie cu prezentarile Airbus. Vrabia din mana a castigat deci contractul.

Iar contractul japonez nu este singurul, 412EPI fiind achizitionat si de Garda de Coasta Canadiana, intr-un numar modest, e adevarat, de 7 exemplare. Asta insa dupa ce armata canadiana achizitionase 100 de unitati din modelul precedent 412EP, toate fiind produse local, linia de asamblare a 412 fiind transferata in Canada.

Oarecum neasteptat, avand in vedere preferinta pentru UH-60, US Army a cumparat inca 4 bucati.

Urmatoarea confruntare dintre Bell si Airbus ar putea fi competitia USAF pentru inlocuirea UH-1N (se vede deja un model). Se urmareste achizitionarea a 84 de elicoptere si UH-60 a fost favoritul initial insa acum este o competitie deschisa intre UH-60, Airbus UH-72A Lakota, Leonardo AW139 si UH-1Y. Cum USAF opereaza deja varianta HH-60 dar si modelul Airbus UH-72, competitia pare echilibrata, favoritii ramanand insa Sikorsky si Bell. Varianta pentru USAF a UH-1Y va avea motoare mai puternice, aceleasi folosite de UH-60 si AH-64 Apache, pentru cresterea vitezei, una din cerintele caietului de sarcini. Ramane de vazut cum va putea Bell sa vina cu un pret mai scazut decat Sikorsky.

Dar cea mai interesanta manevra a Bell impotriva Airbus a venit anul acesta, cand americanii au facut o oferta neasteptata australienilor: achizitia la pachet a UH-1Y si AH-1Z, ultimele urmand sa inlocuiasca cele 22 de elicoptere Airbus Tiger cu care australienii au avut atatea probleme. Pe scurt, Tiger in serviciul australian s-a dovedit un dezastru, aparatul reusind sa-si atinga capacitatea operationala cu o intarziere de 7 ani, avand in continuare mari probleme de fiabilitate si fiind consemnat la sol din cauza unui accident petrecut in Mali, in Iulie anul acesta, in care un Tiger german a ramas fara rotor din cauze necunoscute.

 

Australienii aveau in plan un MLU pentru Tiger si inlocuirea lui in 2025 (probabil cu AH-64) insa scenariul alternativ presupune renuntarea imediata la Tiger pentru un al model de elicopter de atac. In plus, australienii ar vrea sa achizitioneze niste elicoptere usoare de atac si recunoastere pentru operatii speciale, ceva in genul AH-6, tot din 2025.
Intra in scena Bell care calculeaza ca din suma pe care australienii ar vrea sa o dea pe AH-6 si MLU pentru Tiger, s-ar putea cumpara 37 de elicoptere UH-1Y si AH-1Z. Iar banii care ar trebui dati pentru inlocuirea Tiger MLU ar fi deci salvati. Argumentul e greu de combatut.

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Bell vs Airbus”

  1. him says:

    pai e simplu. trafic de influenta, sau abuz in serviciu, sau spaga, sau…… lobby sau…..comision ……… la ei se poate, e legal ???, e normal!!!!, e firesc ~~~. cand e vb de interese comerciale si politice, sua – cu tot ce vine din ea, are politici si practici nelegale. daca in schimb un stat mic , ca noi incearca aceleasi metode, atunci, se schimba situatia. sovinism, coruptie, spaga, interese obscure si toata aiureala lui klemm…….sau toata lumea este egala, da ai mai mari sunt mai egali decat toti. la un loc

    • stelian says:

      “secretul” Bell e foarte simplu: sunt altii mai prosti ca ei. Nu doar Tigre e un dezastru ci si NH-90 la care Suedia si mai recent Norvegia au renuntat in urma infinitelor tergiversari ale programului, H-225 are probl grave cu cutia de agregate in urma carora un H-225 a ramas fara rotor in plin zbor, samd.

  2. gabitzu says:

    Mie nu mi se pare atat de ciudat ca modele de 50+ ani upgradate cu cap de creatorii lor (deci nu de unii care cumpara licenta si spera sa imbunatateasca) poate sa se bata de la egal la egal cu modele noi – probabil ca intre primul model de Huey, ala din Vietnam si asta de acum diferentele sunt enorme.

    In schimb mi se pare ciudat pretul, ma asteptam sa fie chiar mai ieftina combinatia UH-1/AH-1. Tigre oricum e scump, deci era de asteptat ca inlocuite 1 la 1 cu Cobre sa iasa mai ieftin, dar in comparatie cu celelalte oferte. Ma asteptam la ceva gen 2/3 din pret, pana la urma costurile de R&D au fost deja acoperite treptat, cu fiecare varianta noua, si in plus, Huey si Cobra sunt ~80% identice, au dat copy&paste !

    PS: off-topic, dar nu m-am putut abtine: de cate ori a fost un program din asta, cu variante multiple, destinat sa impace si capra, si varza, a iesit prost: Tigre cu 2 variante total diferite, F-35 cu 3 variante, chiar si Tornado.

  3. gsg9 says:

    Romania nu e singurul loc in care Bell se dueleaza cu Airbus, competitia dintre cei doi producatori

    la romulani nu se dueleaza nimeni cu nimeni, s’a impartzit macaroana si la ‘muricani si la muslim-sandniggers…

    ce nu stiu ei e ca se va da tzeapa la amandoo taberele, ca bugetele sunt varza…

    in Iulie anul acesta, in care un Tiger german a ramas fara rotor din cauze necunoscute.

    cum adica necunoscute πŸ™‚ πŸ™‚ ca si la Pume le’a sarit rotorul din gearbox, failure de material/proiectare/intretzinere

    daca tot aia au facut si gearboxul astora e absolut normal si de asteptat si de bun simtz ca rotorul sare din gearbox πŸ™‚

    trebuie sa sara…

    si n’am intzeles in final de ce australogaozarii, tzara anglophila si americanophila, au cumparat Tiger, lasa, ca acu s’au linistit πŸ™‚