Dupa cum arata planurile acum, Agilis se va adauga pe lista transportoarelor de trupe pe roti cu armament principal de IFV, diferenta intre cele doua roluri fiind din ce in ce mai greu de facut, bazandu-se mai mult pe denumirile de marketing.
Stryker, Pandur, Piranha 5 Close Combat Vehicle, Piranha cel Batran (III), Boxer, Guarani si Rosomak au primit in unele versiuni tunuri de 30mm. In mod ironic, transportoarele pe roti despre care se stie sigur ca au rol de IFV – despre VBCI si Freccia e vorba – au in dotare tunuri de 25mm.
Revenind la “rotile” dotate cu tunuri de 30mm, se poate observa cum piata s-a impartit intre doi concurenti principali, Orbital ATK si Rheinmetall asa ca e relativ simplu de facut o comparatie intre ofertele lor.
La inceput de tot au fost germanii, care au deschis drumul tunurilor-revolver moderne prin Mauser MG213/MK213 20/30mm concepute spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Desi nu au intrat in dotarea Germaniei, mecanismul celor doua tunuri a stat la baza tunurilor-revolver occidentale de dupa razboi. Sovieticii au produs si ei un model de tun-revolver de 30mm, NN-30, care a intrat in dotarea Marinei ca AK-230 dar nu se stie daca a fost o realizare proprie sau a fost influentat de modelul german. Ca fapt divers, NN-30 a fost preluat mai departe de Romania ca A436 (2x30mm Md. 1980) desi modelul romanesc prezinta diferente importante, inclusiv munitia.
Mecanismul originalului MG213/MK213 se poate vedea mai jos, de remarcat cilindrul rotativ ce gazduieste camerele si actionarea prin recuperarea gazelor:
Functionarea lui se poate intelege printr-o animatie simplificata:
Realizarea moderna este Mauser MK-30, acum Rheinmetall MK-30, care pastreaza principiul de baza al tunului-revolver cu actionare prin recuperarea gazelor. Elementul distinctiv al MK-30 este cadenta de tragere neobisnuit de mare pentru un tun instalat pe blindate, de aproximativ 700 de lovituri pe minut. In principiu, o cadenta de tragere crescuta este mai eficienta in combaterea tintelor aeriene insa e destul de greu de crezut ca blindatele dotate cu MK-30 (cum ar fi IFV-ul Puma german, ASCOD sau Guarani brazilian) au senzori care sa permita angajarea tintelor aeriene.
1_D019e1108_MK_30-2_ABM
Americanii ocupa cealalta parte a pietei cu familia Bushmaster produsa de Orbital ATK si dezvoltata initial de Hughes. Tunurile Bushmaster II de 30mm (cunoscute si drept MK44) sint actionate extern, printr-un motor electric ce angreneaza un lant de transmisie.
Cum tunul actional electric nu depinde de gazele arse, nu e afectat de variatiile de presiune si nici de incidentele de tragere produse de capse defecte, care ar bloca un tun-revolver cum e MK-30.
Se poate vedea cum tunul introduce si extrage o lovitura fara sa fie percutata, ceea ce inseamna ca tunul va functiona atat timp cat i se poate asigura energia electrica.
Cum nu mai exista mecanism de recuperare a gazelor si nici cilindrul revolver, tunul actionat electric poate fi izolat mai bine de mediul inconjurator, rezultand o fiabilitate crescuta si o intretinere mai usoara. Americanii au redus deliberat cadenta de foc la maxim 200 de lovituri de minut, mai potrivita pentru lupta terestra. Caracteristica mai neobisnuita a tunului american este ca poate fi convertit la calibrul 40mm prin schimbarea unui numar mic de componente, devenind un omolog CTAS al franco-britanicilor. In plus, Bushmaster II este semnificativ mai ieftin decat Rheinmetall MK-30.
Diferentele s-au cumulat si s-au vazut la nivelul vanzarilor, Mk44 Bushmaster II avand mai mult succes la export decat Rheinmetall MK-30. Polonezii, de exemplu, au ales si ei tunul american pentru dotarea KTO Rosomak.
MK44_Bushmaster_Fact_Sheet
Asta nu inseamna ca Rheinmetall MK-30 este un tun inferior, fiind rezultatul vastei experiente germane si a imbunatatirilor constante insa pana la urma si germanii au trebuit sa recunoasca superioritatea sistemului concurent asa ca Rheinmetall a adus pe piata un model complet diferit: WOTAN 30. Deloc surprinzator, WOTAN 30 abandoneaza sistemul MK-30 si foloseste solutiile Bushmaster, adica un mecanism actionat electric “incapsulat”, mai fiabil si o cadenta de tragere redusa la 200 de lovituri pe minut.
2_d352e0812_wotan30
Asa cum recunosc in propria brosura de marketing:
“The WOTAN 30 is an electrically driven automatic cannon, thus assuring reliable operation no matter what the gas pressure level.
A universal weapon, the WOTAN 30 can be deployed in naval and ground applications alike. Thanks to its compact, closed design, it is especially well suited for use in modern remotely operated weapon systems, and can be deployed in all climate zones.”
Bushmaster II are in continuare un avantaj prin faptul ca poate fi convertit la un calibru superior insa germanii au redus din diferenta prezentand o varianta a WOTAN in calibrul 35mm, nefiind insa clar daca este posibila conversia intre cele doua versiuni insa trebuie remarcat ca munitia este complet diferita, ceea ce inseamna ca sansele de conversie sint mici.
Nu se cunoaste nici pretul noului WOTAN 30 si nici daca este sau cand va intra in fabricatia de serie.
Greu de spus daca alegerea polonezilor a fost mai inspirata sau nu, cel putin in cazul Romaniei existand sugestii despre intentia Rheinmetall de a produce tunurile local. De la intentie la realizare e o cale lunga si deocamdata nu e clar nici despre ce produs vorbim, licenta WOTAN fiind la capitolul vise prea frumoase.
Foarte bun articol, excelent documentat.
Probabil as merge pe 12.5mm pentru transportoarele normale si 30mm pentru cele cu rol specific de IFV. 25 ar putea fi preferat pentru ca Resita asimilase la un moment dat productia de tevi, nu stiu daca mai e cazul
25mm Oerlikon e mai nou propus in turela usoara Fieldranger (pe la 500kg), deci ar merge si in versiunea APC.
Cat despre 30mm, deocamdata cred ca avem o singura oferta sa producem ceva la noi, care ar merge ca o manusa si pentru gurile de foc mai vechi asimilate la Resita (desi acum cred ca nu mai conteaza) dar si in dotarea MApN, KBA25 si Oerlikon 35mm.
Pai, in buna traditie romaneasca, vom prodce varianta mai veche.
“Da’ ce-are ca si asta e bun, da-l dreacu’.”
Asa am facut si cu licenta pentru tunurile antiaeriene cal 37mm, inainte de al doilea razboi mondial.
La sfarsitul lui 1936 nemtii inceteaza productia Flak18 si trec la Flak36, mai performant, dar Romania cumpara, in 1938, licenta… Flak18.
Are sens sa paseze in Romania varianta mai veche, ca nu si-or concura singuri cel mai bun produs.
Nici nu stii cum e mai bine.
Varianta veche are o cadenta nebuneasca care te ajuta sa tunzi un T72, daca-l prinzi din flanc, inainte sa poata reactiona, fara a mai vorbi despre transportoarele rusesti de orice generatie, si-ti da o sansa mai buna sa dai jos elicoptere si drone.
Nu depinde de cacaturi electrice si, fiind model mai vechi, ar trebui sa fie mai ieftin.
Are dezavantajul ca se poate bloca plus consumul mare de munitie.
Vom vedea.
Cum e mai bine s-a stabilit, germanii au trecut la WOTAN. Fara radar nu dai jos elicoptere cu tunul, fie el cu cadenta mare, pentru ca nu le gasesti.
Poate n-ai auzit ca la noi a fost dat jos un Puma care zbura cu 310 km/h la altitudine joasa, cu o rafala de 7,62. Noaptea, in teren deluros impadurit.
Exceptia nu poate fi tratata ca regula.
Regula ramane in picioare: n-ai senzor de descoperire a tintei, esti orb. Daca esti orb, nu te dai la zburatoare.
sarcasm detector?
Off the charts. S-a decalibrat.
Heroule fara “cacaturile alea electrice” nu ai nici turela. Deci?
Nici comunicatii.
Paralele cu Polonia. 30mm sa fie, dar care?
dar care crezi matale este problema 🙂 🙂 ?!?
batzi si matale campiile elisee cu polonezii cum bateau si aia de pe siteul ala de … despre cacare zici ca Nutzi place sa comentam 🙂
ce paralele, cacare paralele, paralele potzi sa faci intre unii care au situatzie, planuri, preocupari si realizari cat de cat similare
si lamureste’ne ce avem noi paralel cu polonezii 🙂
urmareste comentariul de la parada, cacand au ajuns rosomacele in prim plan, ca polonezii le’au dotat cu 30mm si ca au putere de nimicire superioara si ca car ca mar
https://www.youtube.com/watch?v=79LQ0fM0bfk
pei plm, deh taica, polonezele cacand s’au apucat sa faca ceva au facut ceva ca lumea
la aia armata e pt lupta, nu pt defilare si antrenament
noi, armata pacii, defilam si ne antrenam, nu neaparat in ordinea asta
la noi facem pariu ca mitralierele alea de juma de tzol de pe P5urile de la parada alea or sa fie si turele?
cat costa o turela de 30 ca lumea plus integrarea? crezi ca dau astia banu sa faca o treaba ca lumea de la inceput?
si dupa aia comentarii ca noi avem numai un batalion de tancuri cacare se antreneaza cot la cot cu abrams la standardele alea mirobolante ale nato 🙂
cacare si batalionul ala nu mai sunt tancuri in 2017 cum nu mai erau nici prin ’90 si daca abrams trage un silver bullet trece prin mbturile noastre dintr’o parte in alta in timp ce al nostru ai zgarie turela
dar important este ca se antreneaza
cea mai antrenata armata din partea asta a lumii care in caz de razboi se va caca pe ea ca n’are cu ce sa lupte 🙂
armata cacare niste decenii nu s’a mai dotat cu nimica, doar si’au platit salariile si pensiile
acuma e greu sa mai recuperezi, economic e greu sa scotzi miliardele, lumea vrea pensii la 40 de ani si le mai si primeste
ce s’a distrus ramane distrus, ce s’a pierdut ramane pierdut, nu se mai recupereaza, ramane sa comentam si sa ne uitam la ce mai au altzii
parerea mea ca P5urile alea putzine care or sa fie or sa fie cu cele metralere
agilisurile sunt o utopie momentan, planuri discutzii de cooperari de prototipuri de povesti cu pesti, la fel si toate turelele de 30
astora le mai iau niste decenii de frecangeala pe banii nostri pana se lamuresc ca povestile alea cu armata cu tehnica grea, tancuri, mliuri, flota, aviatzie de lupta au ramas la stadiul de povesti si de abia dupa aia sa se apuce sa mai contruiasca ceva realist
realist mai misca chestii d’astea
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22143064-miercuri-este-testat-cincu-sistemul-antitanc-spike-parte-programului-inzestrare-armatei-romane.htm
hihihi😋le-ai stricat la aia ziua prin birourile mapn-ului.
nu cred eu ca le strici ziua astora decat daca le intarzie salariile 🙂 , ca numai atunci au devenit vocativi, in rest e liniste si pacea este aparata cu volkov, t55, tetal si alte d’astea vintage
la mecanizate zic sa mai completeze cu d’astea, desi’s cam scumpe sunt mai ieftine decat TBTurile/MLIurile moderne
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Morgan_Plus_8_%4001.JPG
foare bun articolul,prietenos cu utilizatorul mai profan😬
Cred ca gsg-ul are dreptate,cu polonezii suntem doar paraleli……
Sper doar sa mai aduca echipament si oameni pe la noi,poate cand vad ce au astia se mai trezesc naibii. Apropos,mi-au placut lunetistii aia dotati cu pusti de 12,7 mm de la inceputul paradei,acum m-am lamurit de ce au facut licitatia pentru doar trei pusti.
Bravo MApN.
da, si mie mi’au placut lunetistii cu Barret dar nu m’am gandit ca daca isi mai cumpara trei bucatzi de o parada atunci le este suficient, sa speram ca mai primesc cateva de pomana de la americani, ca cu astia de la inzestrare e greu 🙂 🙂
Desi ar putea cumpara Gepard, daca tot e similar Barrett. Sau nu.
De data asta sunt partial de acord cu o fraza din tot ce a scris gsg-ul (puteai sa pui si tu cu majuscule, ca era mai usor de gasit, mi-am pierdut 5 min incercand sa vad ce spune poetul).
My 2 cents, nu vom avea pe toate 30 mm, ci 12,5. Teoria reducerii graduale a asteptarilor samd, e o intreaga stiinta, poti sa spui ca vrei un portavion si in final toata lumea va fi de acord ca e mai bine o vedeta torpiloare.
Deja a aparut un articol cum ca MApN da pe turele mai mult ca pe transportor, sariti lume.
L-as parafraza pe Kafka, in lupta dintre cea mai misto turela si una ieftinache, nu paria pe niciuna, ca va invinge a treia varianta.
La prosti varianta de baza, la sefi masini cu toate optiunile.
Eh, nothing to see here, move on.
Apar doua intrebari:
#1: Cine le va primi pe alea cu 30mm?
#2: Cat despre 12,7, iar M2? Sau mai moderna DShK?
…
#3: Nu vine nimeni cu o KPV electrica?
Eu am mai spus, mi se pare total aiurea sa schimbam la infanterie 14,5 pe 12,7 5,45 pe 5,56, 7,62×39 pe x51.
Si 12,7×108 pe 12,7×99.
Pentru ce? Pt “comonalitate”? Ca mi se termina munitia si vin aliatii sa aduca? Avem munitie pt 100 de ani. Avem sa le dam si lor daca vor.
Dpdv balistic nu are sens, nici dpdv logistic.
Da, in loc de 14,5 vreau 30 mm, acolo e progres.
x99 are sens la FOS, in teatre, in rest nu.
– mai moderna DShK e o problema, pana si rusii s-au saturat de ea, acolo e muuuuuult loc de imbunatatiri
– daca as da un raspuns din poignet, as zice ca pe alea cu 30 mm le va primi exact cine va trebui. agilis merge prioritar la bistrita, piranha la dobrogeni. daaar, sa le vedem construite ca inca nu stiu vreo tara care sa fi construit simultan 2 TAB/MLI
O tara care a construit aproape simultan doua TAB/MLI e Italia: Dardo si Freccia. Nu arata la fel dar au fost construite pentru acelasi rol (poti spune ca sint “flexibile”) si inlocuiesc acelasi gen de echipament, M113. Daca vrei poti gasi deosebiri intre ele dar pe scurt cam asta e rezumatul. Se poate spune ca Freccia a aparut datorita miscarii spre roti care e puternica la italieni, afectand si tancurile. O tara care sa construiasca 2 TAB/MLI aproape identice, nu.
Daca te gandesti la un TAB, atunci 30mm e cam mult si atunci alegerea ramane intre 14,5mm si 12,7mm Est/Vest. Acolo ar avea sens sa pastrezi 14,5mm si sa nu treci la 12,7mm asa cum au facut cu Piranha. Pana la urma NATO nu are un calibru echivalent deci nu e nici o presiune pentru trecerea la un alt calibru. Ce ar trebui e o KPV modernizata serios dar e la capitolul posibilitati care nu se poate.
Nu avem capacitatea tehnica de a proiecta nici macar un inlocuitor pentru DShK. Eventual cumparam licenta de la polonezi pentru NSV-ul lor, calibrul e la alegere.
Nu inteleg de ce la asemenea masa a transportorului trebuie sa ne limitam la mitraliere sau 13,5 cand tunul de 25 de mm ar putea fi o optiune buna. mai ii pui un AGL si gata, ai un transportor care nu e un simplu taxi. cu 13,5 sau 12,7 nu mai merge in viitor.
Pentru ca masa tunului si a munitiei se aduna la masa transportorului. Un transportor e un taxi ce isi protejeaza ocupantii. Daca vrei mai mult, pui un tun mai puternic si mai mult blindaj si obtii un IFV. In cazul asta, cel mai probabil, numarul de soldati transportati va scadea.
Da si nu. Dardo e un MLI clasic, Freccia a fost proiectat din Centauro si e un hibrid. Sunt aproape 10 ani intre dezvoltarea lor.
Pana la apariti VBCI, constructia MLIului era simpla: tun in loc de mitraliera grea, senila si blindaj mai rezistent. Plus ca are usa de acces in spate pt a debarca grupa la adapostul corpului blindat.
Rolul era de a sprijini grupa de infanterie in unitatile de infanterie blindata/mecanizata care insoteau tancurile, dar asta o faceau si TABurile clasice, in ciuda denumirii de transportor. Cred ca singurul transportor care nu insotea grupa dupa debarcare a fost Saxon, care e un camion blindat.
TABurile clasice erau mai subtire blindate, aveau mitraliera in loc de tun si puteau fi ori pe senile (M 113, FV 430, MTLB etc) ori pe roti (BTR-60 si majoritatea).
Astazi cam toate TABurile au si varianta MLI, cu armament si protectie superioare.
In cazul nostru Piranha 5 e dezvoltat dintr-un TAB, iar Agilis va fi tot TAB. niciunul nu e MLI “pur sange”, pot sa-i puna si tun de 40 si RADuri.
Kurganets 25 (care mie mi se pare o bijuterie de vehicul blindat, la fel ca CV-90) e MLI “pur sange”, cu blindaj modular (daca e dat jos e amfibiu).
O mitraliera 12,7 e foarte necesara, dar nu stiu daca e printre prioritatile Cugirului.
Sa vedem daca nu cumva si la noi tot 10 ani o sa fie intre P5 si Agilis. Daca Agilis cu 30mm nu o sa fie MLI in completarea lui MLI-84M, ci tot TAB, atunci sint curios ce concept de utilizare or sa aiba.
Pana la Kurganets ne mananca BMP-3, sanse mai mari sa fie mai des intalnit in urmatorii 10-15 ani pe oriunde.
Nu stiu daca Cugirul are prioritati…
Mizeria aia de BMP3 are tun cal. 100mm cu presiune redusa, care stie sa traga cu rachete ghidate antitanc…
Sa rezisti la asa ceva iti trebuie protetie activa sau sasiu de tanc.
Sau macari senzori si armament cu bataie mai mare decat BMP-3…
Sau macari senzori si armament cu bataie mai mare decat BMP-3…
Pare sa existe o solutie.
Stai ca daca se incinge faza cu Trump schimbam schimbarea si ajungem la vorba antipaticului gsg, ca luam doar P5 facute la elvetieni.
Din punctul meu de vedere asta cu 2 TBTuri e proiect politic, militarii au zis un singur TBT, preferabil fabricat in tara, dar daca sunt 2 sa fie primite. Macar sa fie unu si tot ar fi bine.
Ca poate poimaine apare o alta prioritate, ca trebuie sa cumparam un satelit sau un crucisator si se reorienteaza fondurile.
Ajung la vorba unui prieten, ca astia ne mai arunca cate o jucarie sa ne entuziasmam si sa discutam despre ea.
Ajungem si la postarea cu satelitu’…
Sa ieie domne’ si doua arme de asalt: HK433 si M4.
Daca jucaria e reala, tot iesim in castig.
Prima oara am citit de BMP-3 in Polonia, in Zolnierz Polski, era o revista cu format mare, prin 90 si ceva, n-am inteles tot, dar era fisa tehnica si acolo era mai clar, 100 mm, 30 mm, era si inca este o premiera.
Nu stiu cum rezista tunurile alea daca trag sustinut ambele, probabil trag doar alternativ si serii scurte ori doar cate unul.
Blindatul asta pare prea bun pentru a fi adevarat, trebuie sa aiba si puncte slabe, altfel nu ar fi construit noul Kurganets.
Pai si eu cam tot pentru 14,5mm as opta, dar poate si cu un lansator de rachete sau o arma complementara de calibru mai mic:
Samson KPVT vs Dual Samson
http://www.army-guide.com/images/IGG-RWS14_sdlfkjl1.jpg
sau ruseasca:
http://www.army-guide.com/eng/product5914.html
La limita de sus as pastra optiunea Fieldranger 20/25mm pentru APC 🙂
E-te ce frumos e:
https://pbs.twimg.com/media/ClFGJdQUsAADZQc.jpg
pai sa scrim fraze mai scurte ca sa ne intzeleaga mai usor si astia din system 🙂 🙂
deci dupa cum spusai, daca au defilat cu trei mertalere lesinate era oarescum clar ca alea este turelili
adaugam aici la arhisuficientza, miserupismul si ruptincurismul autohton si pretzul unei turele serioase de 30mm
ca “au munitzie pt 100 ani”:
asta e monstra de gandire strategica prin system 🙂 🙂
suntem in aliantza plii cu vesticii
si dupa 13 ani inca avem calibrele dujmanului 🙂 🙂
si nici macar nu intentzionam sa le schimbam
ca after all iesim mai ieftin daca pastram calibrul si intoarcem armele 🙂 🙂
nu stiu de ce dracu nu va obliga aia din NATO sa schimbatzi calibrul or else
intrucat apararea noastra se cam bazeaza practic pe NATO (ca altfel va predatzi) daca vine cineva aici sa va ajute este obligat sa vina si cu munitzia de acasa
si cata munitzie sa care si aia dupa ei
in final sa le datzi si armele voastre si sa’i invatzatzi si sa traga cu ele 🙂 🙂
caco’monalitatea e pt fraieri 😉
de aici intzeleg si ca la astia munitzia mai 9 de 100 de ani e practic 9
si ca munitzia nu expira pe veci 🙂
d’aia nu renuntza astia la volhoave, sa6 si t55uri
ca’s practic noi 🙂 🙂
realizezi d’aici si de ce nu vor trece in veci de la 152 la 155
de ce stau fara autopropulsate de 155
si de ce vroiau la un moment dat sa cumpere doar 6-12 bucatzi ca sa aiba cu ce sa se plimbe prin teatre
in rest pot sa stea linistitzi ca nu se va fabrica nici macar un tbt p’aici
alea “97” P5 cumparate vor fi probabil si singurele
si dupa aia mai vad ei
iar Agilisul plii va ramane desene pe asfalt
pt brigada in izmene cu germanii or sa cumpere de’a gata 2-3 batalioane de boxer (o varianta mai usoara sau nu) de la germani si aia e
nu ca ar avea caca’pabilitatzi diferite ci ca trebe sa impacam si capra si varza (alta monstra de gandire strategica)
si astea 2 sute sunt alea 6-800 tbturi din vise
in rest armele de infanterie raman alea cu care au fost invatzatzi
nu mai fabrica nimeni altele, cu licentza sau fara
Nici polonezii aia de-i lauzi tu n-au renuntat la 5,45, 7,62×39, 12,7×108, 14,5, 125 mm. Dar bineinteles cand e vb de aia o sa zici ca au viziune, strategie etc etc etc. gasesti tu ceva din fotoliu.
Cateodata am impresia ca esti unul din batraneii aia din balcon de la Muppets.
Nu ti se pare ca sunt ceva diferente intre polonezi si noi?
Ba da. In primul rand la PIB.
Stii cat e bugetul lor al apararii? Cat al 6-7 tari din estul Europei, incluzandu-ne pe noi.
Si diferenta e ca la noi la o demonstratie ies maxim 50.000 oameni (numarati din 2 in doi), la ei de 3-4 ori mai multi. Aia au avut sindicate serioase (conduse de un agent KGB, adevarat).
Raportul dintre RoArmy/armata lor e superior raportului dintre Ro si Polonia.
De raportul dintre clasele politice nu mai vorbesc, ca suntem praf.
Iar la istorie… Noi cu Branul ei cu Wavel, ei cu universitate prin secolul XIV.
E pur si simplu o comparatie aiurea.
Ca sa fiu eu celalalt batranel din Muppets: lasa ca au stat si ei mult timp in B. Dar e adevarat, cum au promovat au si inceput sa construiasca.
Am cunoscut ofiteri de-ai lor, de-aia educati in anii 30, am locuit la unul. Se intalneau sa-si bea ceaiul la ora 4 (nu 5), dar nu ca englezii, ci din samovar. Isi ziceau pan, ceea e un fel de “domnul” mai respectos.
Educati, rasati, carti imbracate in piele etc. Toti apreciau Ro, fara exceptie, ma nedumerea uneori, ca eram mai rebel :))
Astia totusi erau o raritate in societate, destui erau destul de hommo sovieticus catolicus minus balcanismul nostru.
I-am ajutat cu tranzitul cand le ardea buza si ei ne-au lasat ceva echipament. Ne-au dat si ceva licente, cand altii nu se prea uitau.
Dar atunci aveam granita comuna.
Da, am auzit povesti multe pe tema asta, de la sursa. N-au uitat.
Unii dintre ofiterii lor au ramas si au lucrat in SSI.
@xv
Cand va vad asa linistiti si increzatori chiar cred ca “detineti laseru’ lu’ Coanda”.Mai cumparati trei pusti pentru parada,mai plimbati lansatoare de rachete anti-nava fara rachete,asa de ochii lumii…..
@seba Vino si tu cu ceva nou, ca asta cu 3 pusti e fumata, nici gadilat nu rad. Invata intai ce e un sistem pt lunetisti si dupa aia mai discutam. Si au fost cumparate mai multe, btw, ce e pe net e la deruta.
sanchi cu deruta aia, singurii care paretzi derutatzi suntetzi voi p’acolo prin sistem 🙂
si de unde vrei sa scoatem chestii noi
ca voi nu avetzi nimic nou 🙂
va mai dam d’astea vechi
16 Panhard
31 camioane
cateva RHBuri
12 F16
fregate cu mitraliere
volkhoave
un deceniu de parada cu Hawkuri neoperatzionalizate
cateva Miguri 21 Lancer
Pume de 30 de ani
TAB71/77
T55
Aro244
si cu asta am enumarat aproape toata dotarea armatei 🙂
ah, si sa nu uitam pfeurile alea cu Armata Romaniei 2117-2137 🙂
nu stiu bre d’astea cu Muppets, eu nu’s Senior ca matale…
adminul tot compara polonezii cu romanii si tot intersecteaza paralelele alea si nu ma lamuresc de ce 🙂 🙂
copiaza niste ciudatzi de pe alt site…
lasa povestile, polacii mai au arme in calibre rusesti dar directzia la ei este clara
arma de infanterie standard este Kbs wz. 1996 Beryl calibru 5.56 NATO
viitoarea MSBS tot calibru 5.56 NATO
mitraliere si pusti cu luneta au si calibru NATO Bor Sako UKM-2000 dar mai au si rusesti
si tot ce au pe viitor proiecte/comandate sunt calibre NATO
deci daca aia au o directzie clara si este NATO
voi o frecatzi pe loc mioritic cu calibrele estice intrebandu’va ce’o fi aia comonalitate si la ce’o fi buna ea 🙂
daca totusi va scremetzi de niste zeci de mii de pusti de asalt AKMuri in 5.56 dupa aia trebuie sa mai cumparatzi si munitzie pt ele si gata aici vi s’a taiat filmul 🙂
ATK Mk 44 pleacă cu prima șansă deoarece a devenit un cvasistandard în cadru NATO, iar brigada de cavalerie SUA care e desfășurată pe flancul estic va avea vehiculele Striker echipate cu ultima variantă a tunulului Mk 44, XM 813 cu țeavă mai lungă decât modelul standard. Tunul e instalat într-o stație telecomandată Kongsberg MCT-30.
ÃŽn practică atat Mauser Mk-30/2 cât È™i Wotan sunt superioare Mk 44 din cauză că pot utiliza eficient muniÈ›ie programabilă 30×173. Mk 44 poate si el utiliza muniÈ›ie programabila, dar programarea acesteia se face la culată, în timp ce tunurile germane o fac la teava – deci viteza initiala e cunoscută, nu estimată.
incearca nea asta sa explice “The Genesis of Medium Weight Wheeled Forces” cu avantajele de rigoare, dezvolta si relatzia lor fatza de tancuri
https://uklandpower.com/2017/12/06/the-genesis-of-medium-weight-wheeled-forces/
“The most significant shift in thinking is that medium weight vehicles are not intended to take-on main battle tanks. Ideally, these will be defeated by combat aircraft, attack helicopters, long range ATGMs and precision fires. Medium weight formations will avoid or outmanoeuvre a superior enemy force through the speed and agility of their wheeled vehicles. Connectivity also plays a part in this. When medium weight units are networked into other C4ISR assets, this builds a real-time awareness of enemy dispositions. Allocating dedicated UAV support will provide a timely warning of any enemy forces heading towards it, but also the ability to neutralise enemy armour.”
poate asta explica si alegerea mioriticilor pt cele 200 de vehicule P5 mai bine blindate si restul de agilisuri din vise mai usoare si mai agile, agilisurile, nu visele
or fi citit si ei cartzile si studiile alea de la Notes / Sources si urmeaza trendul Boxer, VBCI
insa mioriticii o feshtelesc la turelele de 12.7 … gaaaaa …care este paralelele intersectate cu polacii care au pus 30mm pe rosomaci care or fi citit si ei doctrina asta nu pare sa se intersecteze cu paralelele alor nostri
“combat aircraft, attack helicopters, long range ATGMs and precision fires” – Romania nu are mai nimic din astea. Ceva Spike ER pe niste elicoptere de transport si atat. Auzi la ei, “precision fires“….
Romania nu are dar americanii mai au, ca restul din NATO nu prea conteaza
daca nu vin americanii nu va fi nici o lupta
dupa aia Romania nu are nici tancuri
mai are nea ala acolo caca’teva articole din cacare intzeleg ca UKul va cacam ramane si fara tancuri (ramane si fara portelicopter la care fac coada turcii si fara cele 2LHDuri Bulwark si Albion asa ca cine asteapta tehnica grea din UK poa sa astepte linistit – cu ruptura asta geopolitica de continent nu cred ca’i mai intereseaza nimic) si nea asta discuta variante de brigazi medium wheels fara tancuri
in rest Germanica cu 200 LeoA6, emiratele franceze raman si alea cu vreo 200 de eclere cu vanilie, italiencele cu niste Ariete si Centauro (discuta in articol ceva despre Centauro si cum nu/se folosesc) restu’s la gramada
in contextul asta alea 280 sau mai stiu eu cate tancuri noi mai viseaza ciudatzii aia ruptzi de realitate din sistem sunt utopie rafinata, pot sa le astepte linistitzi
am ramas practic fara tancuri si perspectivele a 5 batalioane de MBTuri sunt practic nule
raman deci americanii cu Abramsii
si ramane problema logisticii, ca pana incep aia sa aduca Abramsi aici s’a terminat razboiul
in contrast cu razbelul racoros cand englezii aveau four complete armoured divisions, with some 1,200 MBTs, supported by an artillery division, sitting in Germany, waiting for an attack that fortunately never came
deci ce spune ca incearca astia e o afacere cu manevre cu C4ISR cu medium wheels ceva mai bine blindate si inarmate cu 30mm
ma intreb daca ciudatzii aia ruptzi de realitate din sistem isi pun astfel de probleme existentziale sa reziste cumva pana vine cavaleria grea
sau stau linistitzi ca au T55uri ori se predau
faptul ca se orienteaza spre niste P5uri ar indi’caca si’ar pune astfel de probleme si ca se tzin de trendul cu boxer si vbci, care si P5uri sunt tot virtuale momentan ca vad ca nu se misca nimica in afara de legiferarea hotziei
Sa vina atunci Abramsurile, ca poate raman pe aici. Le adapteaza baietii sa functioneze pe GPL, economic.
@gsg9 ciudatii aia rupti de realitate din sistem spun asa: exista si alte variante, suntem tari la cyber si psyops, si, da, vor fi pierderi. asta e. noi n-avem ce face, politicul e de vina.
#unde_e_ba_vinu’_ala?
problema e ca nici nu prea mai au ce sa mai piarda ca lumea cam emigreaza 🙂 de exemplu pe mine m’au cam pierdut de musteriu, aia ultimii care au mai facut armata si care or mai fi ramas prin Tara au cam imbatranit
asa ca se tzepuiesc, or sa moara mai mult ei
politicul ai saluta de pe salupa din fatza de la Monaco sau Geneva
raman sa se bazeze pe cele 3 divizii de elita pesediste, mecanizatele grele “Pensionarii Nemuritori”, divizia speciala psyops/cyberwarfare/hummint “Justitza Divina” si cea de cavalerie usoara “Dupa Noi Potopul”
#au_fugit_unii_cu_sticla