Archive for February, 2018

Da, au innebunit ursii

Ucraina a anuntat ca va inlocui pustile de precizie semiautomate sovietice SVD cu unele de productie interna, bazate pe AR-10. Numita foarte nimerit UR-10, noua pusca semiautomata e o versiune militarizata a Z-10 produsa de Zbroyar, in calibrul 7.62 NATO.

Interesant e ca Zbroyar produce nu numai UR-10/Z-10 ci o gama intreaga de derivate ale familiei AR-10/15 dar si o pusca cu repetitie in acelasi calibru 7.62 NATO, numita Z 008. Cireasa de pe tort ar fi ca firma ucrainiana mai produce si propriile amortizoare de zgomot.

De remarcat imaginile din fabrica:

 

Pentru a face din nou o paralela (inegala?) : si Romania a incheiat un contract pentru o pusca de precizie semiautomata, bazata tot pe AR-10, modelul Super SASS de la Armalite. Adica ceva relativ similar ca idee doar ca ucrainienii le produc local pe ale lor. Ideea fiind ca sistemul AR-10 s-a dovedit superior nu numai Kalashnikovului “de precizie” PSL dar si SVD-ului lui Simonov.

Continuare…

Cumparam HIMARS dar renuntam la submunitii? Episodul 2

Alba-neagra cu submunitii in varianta GMLRS - Sursa: upp.so-net.ne.jp

Alba-neagra cu submunitii in varianta GMLRS – Sursa: upp.so-net.ne.jp

Continuarea subiectului deschis aici, acum ca ne apropiem de semnarea contractului si nimic nu pare sa se fi schimbat de la aparitia anuntului DSCA.

Fapt: Romania nu va cumpara prin contractul anuntat de DSCA rachete purtatoare de submunitii.

De reamintit:

 

“The Government of Romania has requested the possible sale of fifty-four (54) High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead, fifty-four (54) Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary…”
Sursa: DSCA

Exista trei tipuri de rachete ghidate (GMLRS), in ordinea cronologica a aparitiei:

    • M30 DPICM (Dual-Purpose Improved Conventional Munition), capabila sa transporte 404 de submunitii M101
    • M31A1 “Unitary“, cu o incarcatura de lupta unitara exploziva de 90 de kg, fara submunitii
    • M30A1 “Alternative Warhead“, inlocuieste incarcatura cu submunitii a M30 cu o incarcatura exloziva cu bile de wolfram – evident fara submunitii

Contractul publicat de DSCA include doar ultimele doua tipuri de GMLRS, lipsind M30 DPICM. Probabil o scapare…

Continuare…

Dar ce urechi lungi ai bunicuto

Referitor la achizitia submarinelor, Fifor dixit:

“Dialog competitiv inseamna transparenta maxima, respectarea prevederilor legale romanesti, dar si europene si, in ultima instanta, ne intereseaza foarte mult off-setul de la astfel de contracte, cum este de pilda cel de la corvete, unde off-setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea Fortelor Navale Romane”

Sursa: Victor Cozmei, Hotnews

Sursa: giphy.com

Sursa: giphy.com

 

Stim.

La altii se poate, episodul 25

Sau cine-a pus S-400 in drum…

Pentru ca P-8 Poseidon si RC-135 vin si pe la ei insa ei se simt, polonezii s-au decis sa-si cumpere propriile avioane ASW si SIGINT, cate trei de fiecare tip.

Avioanele SIGINT vor avea prioritate, avand in vedere ca Polonia trebuie sa-si inlocuiasca mai rapid cele trei elicopterele SIGINT W-3 Procjon, in timp ce cele trei avioane ASW de tip PZL Mielec M28 Bryza-1R intrate in serviciu acum 10 ani nu sint inca complet depasite deci mai pot astepta.

Ca o paranteza, inainte a atinge subiectul principal, merita si W-3 o poza avand in vedere ca nu vezi prea des elicoptere SIGINT.

 

Continuare…

Cum i-a facut Stingerul oameni pe turci

Anii ’80, toiul Razboiului Rece. Turcia produce blugi si guma Turbo.

La orizont apare insa o oportunitate care nu poate fi ratata. SUA decide sa ajute membrii europeni ai NATO sa fabrice local rachetele portabile Stinger. Guvernul SUA semneaza in 1978 un contract cu fabricantul Stinger, General Dynamics (mai tarziu Hughes Electronics si apoi Raytheon) prin care achizitioneaza drepturile de licenta asupra Stinger si know-how-ul aferent cu scopul de a le transfera mai departe statelor NATO interesate de productia rachetei.

Contractul va deveni efectiv doar atunci cand europenii vor decide sa produca Stinger, ceea ce se intampla in 1983 cand Germania primeste licenta si devine natiunea-lider a unui grup de state cunoscute drept Stinger Project Group, compus din Olanda, Grecia, Belgia, Italia (ultimele doua se vor retrage in final) si atasati ca un breloc, turcii. Europenii vor plati guvernului SUA o suma initiala si o redeventa pentru fiecare racheta produsa, sume ce vor fi transferate producatorului american, Raytheon.

Continuare…

Finlanda primeste K9

 

Finlandezii au primit primele obuziere autopropulsate coreene K9 din cele 48 de bucati cumparate in 2017 pentru EUR146mil/USD155mm. Obuzierele nu sint noi, provenind din stocurile coreene asa ca USD3.2mil de masina pare… corect.

Destul de corect incat sa atraga atentia estonienilor care vor sa cumpere 12 obuziere, cu o optiune pentru inca 12, in aceleasi conditii ca cele oferite finlandezilor.

Pentru comparatie, Norvegia a cumparat tot in 2017 24 de obuziere KaNoi (cu o optiune pentru inca 24) pentru USD215mil. Evident pretul e mult mai mare si in comparatie cu cele USD9mil per masina platite de norvegieni, suma platita de finlandezi & estonieni pare maruntis.

Ca sa nu mai ramaie repetenta si de data asta, cum a facut cu Leoparzii, Romania ar trebuie sa miste cu ceva mai multa viata, altfel va ramane sa aleaga intre M109 si PzH 2000.

Au innebunit ursii?

Sursa: tut.by

Sursa: tut.by

Nebunia adaptarii AR-15 la calibrul 7.62x39mm prinde in fostele state sovietice.

Belaursii de la Belspetsvneshtechnika – asta da nume usor de retinut – companie similara Romarm, au facut ceea ce Romarm nu a reusit, adica sa prezinte o noua arma de asalt, diferita de clasicul AK.

Noua arma de asalt a ursilor albi este clar inspirata de platforma AR-15 insa functioneaza pe principiul pistonului scurt, o alegere ok. Nebunia vine din faptul ca arma este propusa in vechiul calibru sovietic 7.62x39mm, fapt pentru care nu exista o explicatie logica. Ca mai toti ceilalti tovarasi, Belarusul foloseste la momentul actual platforma AK-74, in calibrul 5.45x39mm deci conceperea unei arme noi in vechiul calibru 7.62, atunci cand ei produc AK-47, nu are sens.

Ucrainienii ar fi ceilalti ex-sovietici care evalueaza AR-15 + 7.62x39mm. In cazul lor, explicatia e tragica comica: Ucraina foloseste si ea tot AK-74 bineinteles in calibrul 5.45. Ucrainienii produceau local munitia respectiva si chiar incepusera fabricarea sub licenta a Tavorului israelian convertit la 5.45. Produceau munitia, pentru ca fabrica respectiva se afla in Lugansk. Asa ca la momentul asta ucrainienii au ramas doar cu ce munitie de 5.45 mai au prin depozite si cu ce mai pot importa – o oportunitate pentru Sadu?

Continuare…

Preludiu

 

Povestea omului e fascinanta dar asta e rezumatul:

Bombardierul ASW global

Bombardier Global - Sursa: medium.com

Bombardier Global – Sursa: medium.com

Bombardier Global a devenit platforma preferata pentru rolul ASW aerian la categoria mediu/jet, fiind aleasa atat ca baza pentru IAI ELI-3360 cat si pentru Saab Swordfish.

Pozitionate intre masivele reactoare P-8, pe de o parte si turbopropulsatele ATR-72 sau C295, ASW-urile Bombardier incearca sa castige clientii mai pretentiosi insa cu buzunare mai putin adanci. Au avantajul unor costuri de operare mai scazute decat primele insa au o viteza superioara celor din urma, aspect important in unele cazuri.

O comparatie directa intre ELI-3360 si Swordfish e dificila avand in vedere ca performantele lor depind direct de electronicele de la bord, ale caror caracteristici sint confidentiale.

Continuare…

20 de leghe* sub mari

Nu e SECRIS, e Remus 600 - Sursa: Kongsberg

Nu e SECRIS, e Remus 600 – Sursa: Kongsberg

(*)Sintem optimisti.

Au bagat-o pe Canalul Manecii: pentru ca nu a recuperat AUV-ul SECRIS cu scafandrii, MApN-ul il cauta cu Parchetul Militar. Sursa: Hotnews.ro

Despre SECRIS, primul AUV romanesc, am scris de mult de tot aici. Pe scurt, e vorba de o platforma submersibila “deschisa” de import pe care romanii au montat niste componente. Nu e clar care au fost respectivele componente si daca au fost dezvoltate local sau doar integrate / montate la bord dupa un proiect propriu. Cert e ca SECRIS a fost dat “disparut in misiune” anul trecut. Accidente se intampla, mai ales in domeniul asta dar totusi, dupa atatia ani, tot un singur SECRIS exista?

Legenda lu’ SECRIS va consemna probabil cum rusii, temandu-se de noua arma romaneasca, au sabotat-o in mod miselesc, la apus de soare. Ramane sa observam operatiunile rusesti de exploatare a nodulilor de mangan din Marea Neagra pentru a afla pe unde a ajuns SECRIS.

Continuare…