Paralele inegale*

(*) ex-La altii se poate. Doar pentru a mai varia un pic.

 

“O delegație a Departamentului pentru armamente a efectuat, în perioada 15-18 ianuarie, o vizita oficială la Varşovia, în Polonia, cu prilejul Sesiunii 2018 de cooperare în domeniul armamentelor, a Comisiei Tehnice Mixte româno – polone.
Pe parcursul activităţii, delegaţia Ministerului Apărării Naţionale condusă de locțiitorul şefului Departamentului pentru armamente, generalul de brigadă dr. ing. Ionel Loțan, a dezbătut următoarele subiecte în scopul cooperării tehnico-militare, inclusiv de dezvoltare în comun a proiectelor privind fabricaţia de echipamente din domeniile: apărare aeriană, transportoare blindate pentru trupe, suport logistic şi mentenanţă pentru avioane militare, vehicule aeriene fără pilot (UAV), cercetare-dezvoltare de echipamente militare.”
Sursa: DpA

 

Cum nu stim despre ce proiecte in comun privind fabricatia de echipamente din domeniul apararii aeriene ar fi vorba, e o scuza buna de a spune doua vorbe despre Grom si versiunea modernizata Grom-M, sau pe numele mai cunoscut, Piorun.

Grom e racheta antiaeriana portabila poloneza omoloaga CA-94 din punct de vedere al categoriei de arme din dotare dar cu vreo 3 generatii mai moderna din punct de vedere tehnologic. Povestea oficiala zice ca polonezii ar fi furgasit tehnologia sovietica a Igla (SA-18) in anii de dupa caderea URSS si Grom ar fi o copie exacta. Daca e adevarat, atunci efortul inteligentei poloneze e de aplaudat, la fel ca si munca depusa in proiectul asta de industria locala. Igla a reprezentat pentru rusi o schimbare majora de generatie, asimilarea acesteia de catre polonezi nefiind probabil usoara. La data intrarii in fabricatie, la inceputul anilor ’80, Igla se lauda cu un cap de ghidare ultramodern pseudo-formator de imagini, analog modelului actual al Stinger, si senzori IR duali (InSb racit + PbS neracit).

In mod clar, Grom seamana cu Igla atat ca solutie aerodinamica cat si ca senzori.

 

Prin contrast (pun intended) Romania a incercat pe cont propriu spargerea barierei tehnologice PbS specifice SA-7/CA-94 si a cochetat pe la mijlocul anilor ’90 cu tehnologia fotodiodelor InSb si a senzorilor raciti insa nu a rezultat nimic concret. A-94M ar fi ultima incercare de modernizare a A-94, cu ajutor extern se zice, insa n-a fost sa fie.

110708

 

Pe partea lor de pista, pentru ca Grom devenise oarecum invechita, polonezii au initiat un program de modernizare care a vizat imbunatatirea performantelor senzorilor IR si montarea unui focos de proximitate, rezultatul fiind Grom-M sau Piorun. In 2017 armata poloneza a lansat o comanda de 1300 de rachete in valoare de USD232.7mil, deci Piorun a depasit deja faza de demonstrator.

Ca si romanii, polonezii par sa fie speriati de bombe Kalibr, existand chiar propuneri pentru folosirea Piorun pentru crearea unui sistem de aparare anti rachete de croaziera. Ei ar avea ceva sanse, avand in vedere ca produc un sistem complet, montat pe vehicule, inclusiv radarele.

 

Mai lipseste doar radarul-aerostat dar e probabil partea cea mai simplu de adaugat.

Si ca idee despre viitor, polonezii evalueaza chiar transformarea Piorun intr-un VSHORAD “greu”, prin montarea unui motor-racheta de diametru mai mare si cresterea performantelor dinamice.

PK-6 - Sursa: altair.com.pl

PK-6 – Sursa: altair.com.pl

 

De partea astalalta a gardului, CA-94M a reprezentat si ultima sansa pentru productia locala de rachete militare autoghidate. Invierea ar insemna reinceperea productiei unui MANPADS (sau/si a unei rachete antitanc), ca tot se cauta o solutie pentru dotarea cu VSHORAD.

Daca va fi Stinger, Mistral sau Piorun, conteaza mai putin.

 

Both comments and pings are currently closed.

17 Responses to “Paralele inegale*”

  1. alkxzs says:

    ar fi interesant de văzut care ar fi mai eficiente, varianta cu o rachetă mai mare sau varianta cu mai multe rachete la dimensiunile actuale lansate în același timp spre o anumită țintă

  2. LaCuscaPSD says:

    Te pomeni ca Fifor va declara ca Ro va cumpara niste AHS Krab …..Asta dupa submarine…

  3. Ilie says:

    @admin – brevetul ala de inventie mi se pare o “prostioara” mioritica. Mai mult as incadra chestia aia la procedee tehnologice. Ca nu prea are treaba cu nici o inventie. Corodarea chimica a orice e stiuta de cand lumea, n-au venit cu nimic nou. Ca nu aveau ei la disopozitie corodare electrochimica sau cu ioni. Asa ca s-au pus pe masurat ratele de corodare cu acizi…
    Cat despre calitatea metodei nu-s chiar asa sigur ceea ce scrie acolo, in general, monocristalele se corodeaza chimic in functie de orientarea cristalului…
    In fine – oricum nu au incercat nimic mai mult – sau poate e la secret 🙂

  4. gsg9 says:

    Paralele intersectabile…

    De partea astalalta a gardului…Invierea ar insemna reinceperea productiei unui MANPADS (sau/si a unei rachete antitanc)

    Unde astalalta…ca sa fiu sigur ca pricepez, la pamblicari?

    In caz afirmativ nu stiu ce fumezi dar trebuie sa fie marfa de calitate 🙂 🙂

    • admin says:

      Invierea ar insemna reinceperea productiei unui MANPADS – ce e gresit la asta?

      • gsg9 says:

        apai that’s good stuff, what you have been smoking I mean 🙂

        ce vrei sa faci? sa asamblezi piese importate? asta daca tzi le da careva…
        nu merita, le cumperi si gata

        astia fac cartusele cu pulberi de import si eternul si fascinantul AKM, eu zic ca inca stam bine, high tech enough 😀

        • admin says:

          La inceput asamblare, da. Poate ca, cu timpul, vor putea sa faca si niste aripi, ceva servo si focosul.

          • gsg9 says:

            visul unui MANPADS de vara…

            si ce mare know-how asimilezi din asamblare si de la aripioarele alea daca tu nu faci nimic important senzorii, electronica, softul, motorul

            degeaba freci aripioarele, de acolo nu te duci nicaieri in sus, ramai strangator de suruburi si producator de aripioare

            senzorii, electronica, softul Nutzi le va da nimeni sanatos la cap iar daca totusi gasesti unul nesanatos la cap tot nu prea ai pe unde si cu cine sa le produci local si tot la cumparat ajungi

            polacii au stiut sa speculeze un moment si au cumparat documentatzia igla si poate or mai cumparat si altceva de in final au fost in stare sa o asimileze local, polacii au acuma ceva functzional in fabricatzie de care trag si mai modernizeaza

            si noi am stiut sa speculam momentul, de la strela aia imbunatatzita am desfiintzat si institutele de cercetare alea comuniste bune proaste cum erau si ce rahat de industrie mai era si am oprit totul si am inchis povestea

            fara cercetare si industrie capabile sa o asimileze si sa o upgradeze ulterior mi se pare pierdere de timp si de bani, mai incaseaza unii niste salarii si se mai fura cate ceva

            #pamblicariicareeste

      • Marius Z. says:

        Manpad ca manpadu, dara rachieta antitabla?! Sa inteleg ca cineva are semnale ca alticneva ar vrea sa… ? 🙂

  5. gsg9 says:

    Povestea oficiala zice ca polonezii ar fi furgasit tehnologia sovietica a Igla

    si povestea neoficiala zice ca polacii ar fi cumparat documentatzia de la unii care erau cu foamea in gat dupa destramarea cccp si care erau dispusi sa vanda tot, probabil inclusiv arsenalul nuclear 🙂

    ca polacii au reusit sa o integreze si sa o fabrice tot e ceva, daca o mai si modernizeaza e deja altceva

    oricum se pare ca iglaurile inca functzioneaza, macar la descalecatul avioanelor cccp jos din ceruri, au dat nespalatzii un su25 acum de curand si cica nici pilotul nu s’ar simtzi prea bine 😀

    daca avem noroc sa nu ne explodeze pe umeri cred ca si ca94urile sunt super rachete de dat dupa suhoaie

  6. Marius Z. says:

    1.) Pai parca aici:
    https://www.tehnomil.net/2018/01/13/calu-negru/

    se zicea ca Igla-S (evolutie din 2004 a Igla) a iesit cea mai sifonata din competitia indiana, deci sunt curios ce know-how au introdus polonezii in al lor GROM ca sa iasa simtitor peste Igla-S (ca doar au pornit de la Igla, nu?).

    2.) Apoi Igla si Grom au cap de lupta cam de 1kg, nu?
    Potrivit tabelei orientative/comparative de aici,
    https://en.wikipedia.org/wiki/9K38_Igla
    Grom are 16,5kg cu cap de lupta de 1,25kg, in timp ce Igla-S, pentru un cap de lupta de 2,5kg ajunge deja la 19kg cu tot cu lansator. Deci ca sa “ingrasi” GROM-ul pentru a te apropia macar de Igla-S, ma indoiesc ca au polonezii tehnologia, fara un partener serios, sa obtina performante similare.

    Recomandarea de a creste dimensiunile (diametrul) si masa incarcaturii de lupta pentru vehicule, nu il duce practic in categoria alora mai putin portabile, si anume Mistral3? Ori tehnic, cred ca va fi greu sa concureze cu asa ceva, poate doar daca pretul este simtitor mai mic, la o performanta usor inferioara.

    3.) Acum ideea de a avea pe aceeasi tehnologie, un MANPAD mai usor, portabil si altul mai greu si mai performant, pentru vehicule, nu e neaparat rea ( desi aici poate ar fi interesant sa ai doua moduri complementare de ghidaj). Pe moment insa nisa polonezilor pare sa fie cea a VSHORAD portabile si relativ ieftine. Sa vedem daca si reusesc sa urce in liga.

    • admin says:

      De ce trebuie neaparat ca Grom-M/Piorun sa fie simtitor peste Igla-S?

      De pornit, au pornit de la o racheta ce seamana la exterior cu Igla, nu e deloc clar ca si componentele ar fi identice. Chiar si in cazul in care ar fi incercat copierea, ar fi diferente date de capacitatile industriale diferite. Polonezii s-ar putea sa fi incercat inlocuirea unor componente prea dificil de fabricat pentru ei.

      La fel, doar pentru ca Grom-M/Piorun e o modernizare a Grom in genul Igla-S (senzori mai buni si focos de proximitate) nu inseamna ca ar avea aceleasi performante, depinde de ce pot produce polonezii vs ce fac rusii. Aici rusii au o experienta clar superioara. Iar comparatia cu Mistral si restul e alta discutie.

      • Marius Z. says:

        “De ce trebuie neaparat ca Grom-M/Piorun sa fie simtitor peste Igla-S?”
        din moment de pct. 1.) de shifonare la nivel de performante comparativ cu alte alternative MANPAD.

        Daca e sub Igla-S si mai degraba apropiat de Igla, apai inseamna ca e cam cu 2 generatii in urma ca si capacitati fata de Verba, deci in conditiile actuale alea le tragi mai mult ca sa nu se zica ca n-ai tras cu ceva (pot sa fie si 8 sau 12 pe lansator). Ma rog, adevarul e ca nu stiu exact ce poate GROM-M/Piorun-ul, poate ai tu mai multe detalii.

        Pe principiul asta, putem (teoretic) si noi moderniza si evolua mai departe A94M catre… A94M+ (2/S, etc.)

        • admin says:

          Calculul e facut oarecum diferit: atat timp cat racheta e eficienta impotriva tintelor si e produsa local, polonezii o vor cumpara, chiar daca, ipotetic, ar fi inferioara unora din import. Asa ca o comparatie directa, cum fac indienii, nu are sens pt polonezi. De asta zic ca Piorun nu trebuie sa fie neaparat superioara Igla-S pentru a fi cumparata de polonezi.