Sezatoare, episodul 14

Boxer CRV vs ASLAV - Sursa: Commonwealth of Australia, Department of Defence via defensenews.com

Boxer CRV vs ASLAV – Sursa: Commonwealth of Australia, Department of Defence via defensenews.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Rheinmetall a castigat contractul australian pentru masinile blindate destinate sa inlocuiasca actualele vehicule de recunoastere ASLAV (Australian Light Armoured Vehicle). Detaliile competitiei, specificatiile si modul in care australienii urmaresc localizarea productiei au fost deja descrise aici .

Boxer CRV (Combat Reconnaissance Vehicle) a fost selectat in dauna Patria AMV35, numarul total de vehicule cumparate urmand sa fie de 211, dintre care primele 25 fabricate in Germania iar urmatoarele in Queensland, Australia.

 

Pe langa diferenta de platforme intre Boxer si AMV, e de notat diferenta in ceea ce priveste armamentul principal. In timp ce Rheinmetall a propus turela Lance si tunul Mk30-2/ABM de 30mm, AMV35 venea cu turela Hägglunds CV9035 si tunul ATK Orbital Bushmaster III de 35mm. Diferenta intre tunurile Mk30 si Bushmaster a fost descrisa aici . Pe scurt, Mk30 ar fi alegerea mai scumpa, teoretic mai putin fiabila si cu un calibru inferior ofertei concurente.

Intrebarea este daca Boxer CRV a castigat in ciuda Mk30 sau datorita calibrului inferior.

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Sezatoare, episodul 14”

  1. gsg9 says:

    parca vad ca iau aceeasi tzepa cacu tigresele 😀

    oricum la 15.7 mil USD per bucata quite a bargain…ce’or fi asa de scumpe Dzeu cu mila…

    ce te tot izbesti de turela aia si calibrul ei, nu stiu daca turela a contat cel mai mult, asa poate si butoanele din cutie or fi fost mai de calitate si asta a fost clar criteriul esentzial de selectzie 😀

    astia au cautat un Combat Reconnaissance Vehicle adica un vehicul de cercetare prin dai si lupta neicusorule ceea ce implica contact cu inamicele si aici au mizat mai mult pe protectzie, sa nu ia herpes sau alte dude de la inamice, decat pe aia 5mm in plus la diametrul tzevii

    “CRV is able to survive “initial hit” (ambushed) and withdraw to an overwatch position to report, monitor and fix enemy forces“

    ca boxerii aia au vreo zece tone de slana in plus pe ei, nu mai sunt acuma nici australienii ce’au fost si se cam tem de contactul cu inamicele, deh, feminsimul asta 😀

  2. gsg9 says:

    de aici de pe Les Australianul citire:

    The Boxer is the heavier of the two at about 35 tonnes compared with about 28 tonnes for the rival, but both have similar levels of protection because of different design philosophies. For example, the Boxer has a heavily protected drive train, while to save weight the AMV35 is designed to sacrifice that part of the vehicle in the event of a major explosion.

    https://www.theaustralian.com.au/national-affairs/defence/armys-largest-ever-vehicle-procurement-well-under-way/news-story/c1463f417f8b55081fa49761d9f2bc24

    si cum am postat mai sus

    “CRV is able to survive “initial hit” (ambushed) and withdraw to an overwatch position to report, monitor and fix enemy forces“

    ca australiencele se pare ca vrea sa supravietzuieshte the first hit (ambush) si sa se retrage undeva sus de unde sa priveasca in jos la inamice flegmatic nemuritor si rece precum Luceafarul atunci e cam naspa daca sacrifica drivetrainul, ca e mai complicat sa impingi 28 de tone de ameve in sus la deal cand se dezlantzuie inamicele si itzi arata tot ce are ele mai atractiv…

    o fi fost si asta un criteriu, za difrant dizain filosofi

    sau i’or fi amenintzat subtil ca le redirectzioneaza barcile cu refujiatzi spre Australia daca nu cumpara 😀

  3. Petre says:

    Probable big, bigger, bigest is better, si-o fi zis MoD-ul, o fi de vina experientele rele din teatrele de operatiuni unde sunt azvarliti Aussies ?
    Eu asa cred!

    Mai greu si mobil pe roti dar impenetrabil ( ca la Avengeri ) nu cred ca exista pe piata !

  4. dany says:

    “Intrebarea este daca Boxer CRV a castigat in ciuda Mk30 sau datorita calibrului inferior”…

    Mai zicea odata cineva ca nici Germania nu mai este ce a fost in privinta seriozitatii si a lucrului bine facut…In + respectivii jurau cu mana pe biblie (o fi fost ruseasca ori romaneasca draqu stie!) ca nemtoteii nu prea mai sunt asa blonzi cu ochi albastri ca n filmele cu mustaciosu’, ba mai degraba de la asaltu Berlinului incoa’ se constata ca unii prunci gavaresc din prima cioloveceste…

    Altii sustin ca nemtoteii au preluat din mers obiceiuri balcanice nu se stie clar, ori de la turcafletzii traitori cu catzel si purcel turcesc in Germanica, ori de la vizitele prea dese la muntele Athos sa si recupereze paraii imprumutati de coana Anjelica lui Ponta de la Atena…

    Aviz amatorilor de Agilis si alte balarii avansate de oamenii de bine din PSD care cred ei ca i insala pe nemtotei si odata cu asta mai reusesc sa transfere in alte buzunare ceva din aia 2%

  5. Marius Z. says:

    Nu cred ca tunul a influentat decizia, chiar daca era propus la pachet.
    Daca voiau neaparat un Bushmaster actionat electric si nu un revolver Mauser, cred ca li se oferea fara probleme, inclusiv versiunea germana Wotan30.
    Lituanienii au primit MK44 in ce turela au vrut ei pe Boxer:
    https://www.orbitalatk.com/defense-systems/armament-systems/automatic-cannons-chain-guns/docs/MK44_Bushmaster_Fact_Sheet.pdf

    Poate ca au fost niste cerinte la care au vrut sa pluseze… sau doar asa a iesit 🙂

    La noi tonul il va da Piranha V….

    • admin says:

      Intr-o competitie de genul asta e imposibil ca armamentul principal sa nu influenteze decizia. Nu e vorba de ce vroiau neaparat australienii ci de ce au ales. Avand in vedere ca s-au comparat doua calibre diferite inseamna ca ambele se calificau, adica indeplineau cerintele minime si australienii nu aveau o cerinta clara ref. la tun. De asta e interesant cum au ales, avand in vedere ca tunul/calibrul are influenta directa asupra puterii de foc, greutatii masinii, spatiului interior (daca este cazul) si cantitatii de munitie.

      • Marius Z. says:

        Ceilalti ar fi putut propune si ei 30mm, ceea ce inseamna ca nu a fost o cerinta expres pe calibru, asta voiam sa zic in sensul ca nu tunul a influentat decizia.

        Poate ca germanul de 30mm avea ceva, in afara de masa mai mici, cadenta si numarul mai mare de lovituri… ceva in plus, ce a contat cu un mic plus… sau poate asa cum era platforma, cu stabilizarea celui de 30 german, a fost considerata la pachet mai performanta, mai in parametrii ceruti.

        • admin says:

          Intrebarea este daca Boxer CRV a castigat in ciuda Mk30 sau datorita calibrului inferior.

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            Eu zic ca tunul este o chestie care a punctat suficient de bine poate in criteriile de eveluare. Daca evaluarea nu a fost facuta dupa ureche a avut mai multe criterii cu pondere in alegerea finala a vehiculului.
            30 mm este suficient sa angajeze cam orice vehicul de lupta pe care adversarii Australieni l-ar pune in fata cu exceptia tancurilor, mai are si optiunea cu doua rachete Spike pentru angajarea tancurilor sau a MLI-urilor grele. Boxer-ul a punctat serios la modularitate si protectie si probabil la fel de bine la mobilitate datorita motorului mai puternic.
            Apoi intre 30 mm si 35mm diferenta de masa a tunurilor nu este uriasa si probabil ca daca este nevoie o sa se poata face un upgrade drop in, adica fara nicio problema tehnica majora.

  6. gsg9 says:

    si acuma se injura oooztreilienii intre ei, respectiv victorienii cu brisbanienii, cacare sa prinda cascavalul

    One of Rheinmetall’s selling points had been a promise to build the vehicles at Redbank just west of Brisbane.

    The announcement infuriated the Victorian government, which had hoped the contract would be awarded to a BAE Systems proposal that would have involved assembling its Patria vehicles at Holden’s former manufacturing plant at Fishermans Bend in Melbourne.

    http://www.snafu-solomon.com/2018/03/it-begins-in-australia-accusations-of.html

  7. Marius-Eugen Fenchea says:

    Problema nu cred ca s-a redus la tun, sunt multe de discutat despre MLI-ul pe roti ales de Australia.
    Sincer cred ca precizia si acuratetea tunului de 30 mm si 35 mm sunt comparabile in acest moment, daca nu era asa nemtii instalau 35 mm ca au de unde.
    Apoi tunul actionat electric are si dezavantaje pe langa teoreticele avantaje si cred ca aici joaca un rol foarte important statistica utilizarii in teatrele de operatiuni. Sunt aproape convins ca atat nemtii cat si ceilalti au statistici pe care le pot prezenta potentililor clienti la cerere.