Cautam arma de asalt. Episodul 2

Cat timp DpA-ul tot delibereaza si testeaza viitoarea arma de asalt care-nu-e-AK romaneasca, trebuie facut marcaj strict la toti potentialii funizori, ca nu se stie de unde sare iepurele. In episodul de azi: Beretta.

Italienii au semnat acordul pentru crearea unui joint-venture cu Barzan Holdings din Qatar. Noua societate se va numi BINDIG si italienii vor transfera tehnologia de productie pentru ARX160, ARX200 si Beretta 92, a caror fabricatie se va face intr-o uzina noua.

N-ar fi o tragedie ca uzina romaneasca sa arate la fel ca cea a italienilor, in cazul in care italienii ar castiga contractul romanesc:

 

Cat despre ARX160, arata ca porcu’ si se zice ca ar avea ceva probleme de precizie din cauza sistemului de schimbare poate prea rapida a tevii insa e probabil cea mai avansata arma dintre cele pentru care Romania ar putea primi permisiunea de import sau fabricatie locala.

Nu e insa germana si asta i-ar putea fi fatal.

Both comments and pings are currently closed.

36 Responses to “Cautam arma de asalt. Episodul 2”

  1. offset says:

    n-am desfacut vreo arma in viatza mea, insa din clip pare ca tre sa fii pasionat si de puzzle-uri, pe langa meseria de soldat.

    • admin says:

      Cred ca MSBS-ul polonez se desface cam la fel, o fi noua tendinta.

      Pana la urma nu vrei sa dai arma pe mana unuia cu IQ-ul unei caramide, macar asta sa fie examenul de admitere.

      • offset says:

        ok, si cu iq-ul e o traba, eu ma gandeam insa la anumite conditii, gen destele inghetzate, intuneric, foc inamic, noroi, haos etc… pana ftzi de amiaza chestiile alea…

      • radu says:

        Unu destept de la americani (si chiar a fost destept omu) a venit cu principiul asta care a fost preluat apoi si in armata lor

        https://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

        E bine ca arma sa fie cat mai simpla (fara a scadea caracteristicile teh-tactice) din mai multe motive care chiar nu tin doar de IQ-ul soldatilor. Din contra, o arma mai simpla si care face cam acelasi lucru cu una mai complexa e dovada ca designerii primei au fost/sunt aia mai destepti, daca e sa ne luam dupa zice omu.

        Odata ca e inerent mai fiabila, mai usoara, mai simplu de construit si de intretinut chiar in conditii dificile in teren, mai ieftina si mai usor de operat.

        Gandeste-te apoi ca arma o cari cu tine peste tot, pe toate coclaurile, prin noroaie si zapezi si nisipuri, tragi nu’s cate incarcatoare si n-apuci sa o cureti pe loc (desi e indicat la orice arma), ori la o tragere pe timp de noapte ai un incident (dubla incarcare, a ramas un cartus blocat in camera, n-a percutat capsa, ma rog, chestii de genu).

        Si tu poate ca trebuie sa te apuci sa demontezi partial arma sa rezolvi incidentul, pe intuneric ori lumina slaba in timp ce dusmanu vine peste tine. Ori o ai desfacuta sa o cureti si taman atunci te prinde un bombardament inamic si tre sa o tai sa te adapostesti. O sa vrei atunci sa n-ai de-a face cu tot felu de surubele si o multime de piese mici care trebuie fixate in toate felurile si tu abia daca ai timp sa fugi sa te adapostesti.

        Iar ca sa-l parafrazez pe Dany si sa vorbim in parabole, sunt unele care in general merg cel mai bine sa le scoti la brat in oras, sa le vada lumea la parada si sa le admire si apoi le aduci inapoi in vitrina, sunt high maintenance vorba alora. Si sunt altele care nu sunt la fel de pretentioase si chiar daca nu se imbraca tot timpul trendy si dupa cum considera restu lumii ca e ultima moda, satisfac mai bine caracteristicile si cerintele necesare si nu te lasa la greu nici la oras nici la iarba verde

        Cam astea ar fi comparatiile (prezentate intr-un mod mai figurativ asa)

        https://i.pinimg.com/originals/19/33/bc/1933bc6c3f7d280f2447c29919eee283.jpg

        https://i.pinimg.com/originals/c0/e0/d0/c0e0d09d7351c5ba0a4f01f79746d60a.jpg

        vs

        https://i.pinimg.com/736x/4d/07/d4/4d07d423b383f44703b25d9a62138ac4–weapons-guns-guns-girls.jpg

        https://orig00.deviantart.net/6572/f/2015/016/d/3/girl_with_modified_ak_by_bigdaddypen1s-d8e4lhv.jpg

        Amu depinde de fiecare ce prefera si ce crede de cuviinta, atat din pct de vedere cat si in ceea ce priveste.

        Referitor la argentinieni, parerea mea e ca au vrut neaparat o arma in cal 7,62×51, parca aveau FN FAL pana acum, si au vrut ceva mai nou si mai usor. La ce teren au ei acolo si ce experiente, or fi zis ca merge mai bine 7,62. Beretta a venit probabil cu cea mai buna oferta, ar mai fi fost FN SCAR, nu mai stiu alte arme mai noi de calibru asta. FN or fi cerut cine stie ce pret, nu s-or fi inteles cu lcienta, cine stie, italienii or fi percutat mai repede sa vanda si ei ceva unei armate, nu doar la ceva unitati speciale prin Albania sau Kazahstan.

        Ideea cu teava care se scoate mi se pare o prostie, sincer (la orice arma, nu doar la ARX asta), mai ales la cum pare prinsa acolo, destul de fragil (nu-i de mirare ca are probleme cu precizia).

        In plus nu vad ca 5,56 sa o mai duca foarte mult, atat dupa experientele din ultimele razboaie cat si din cauza ca soldatii din armatele mai serioase incep sa fie echipati cu veste de protectie cu placi care rezista fara probleme la mai mult de o glont, mai ales la distante un pic mai mari, cand 5,56, mai ales tras din tevi mai scurte, pierde rapid tot mai multa energie.
        Probabil se va introduce un calibru intermediar, ceva gen 6,5×39 sau 6,5×47 (7,62×51 nu prea mere la arme de asalt, cand vine vorba de foc automat sau chiar in serii, are reculul prea mare si scade precizia). Ai nostri daca sunt destepti (desi nu par sa faca prea multe pentru a convinge lumea de asta) ar trebui sa faca macar niste prototipuri in calibrele alea si sa incerce sa iasa cu ele si sa le promoveze pe piata, parerea mea.

        • admin says:

          Observatia e de bun-simt, cu cat arma se desface in mai putine parti componente (vorbim de dezasamblarea pentru curatare rapida sau eliminarea blocajelor severe), cu atat mai bine. Aici e de retinut ca ARX160 se desface in mai putine bucati decat un AK: arcul recuperator e captiv in portinchizator, nu liber ca la AK. Aceeasi situatie pentru inchizator.
          Singurele operatiuni de executat in plus la ARX fata de AK sint rabatarea patului si a manerului de armare (desfacerea cutiei mecanismelor la ARX e analoaga ridicarii capacului de la AK).
          Asa ca daca criteriul e numarul de piese care rezulta in urma dezasamblarii primare, ARX castiga.

        • dany says:

          Bre nea @radule, total de acord cu matale si ca sa te completez:
          Cand era bunica fata ostașu’ parasutist executa o serie de exercitii gen:
          -desfacut arma din dotare legat la ochi
          -ansamblat arma legat la ochi
          Ambele operatiuni in barem si chiar concursuri…Castigatoru’ era recompensat cu bere…
          Ma indoiesc ca in armatele moderne un astfel de exercitiu este trecut cu vederea indiferent de complexitatea armei. Cu cat arma aia este mai muncita cu atit mai repede se vad problemele si ostașu’ stie mai repede ce are de facut. Dar daca tragi din joi in pasti 5 cartuse normal ca acel militaur nu isi va cunoaste arma . Aviz astora care cred ca faci pe draqu ghem cu 15 cartuse trase in poligon odata pe luna…

          Oricum ar fi la cum se vor misca lucrurile in viitorul apropiat tot 7.62/5.45 o sa duca greul, chiar daca sa zicem ca ai nostri vor perfecta oarece contracte

  2. offset says:

    oricum, au aia o fabrica… ramai asa:

    https://s3.comisarul.ro/bd47ced6affd70df92097ce0d8b17e90.jpg

  3. habarnistul says:

    Este preferata mea .
    Nu ar fi ceva rău să existe o concurentă ( cinstită ) între HK433 și Beretta ARX160 … din toate punctele de vedere , inclusiv din cel a proiectanților din noua generație , de pe plaiurile mioritice .
    Știi tu mai bine la ce ma refer …

    • admin says:

      Nu stiam ca pe plaiurile mioritice exista proiectanti de generatie veche, cu atat mai putin unii de noua generatie. Daca il vad pe vreunul, il intreb.

  4. dany says:

    Bre, cand iti iei muiere inainte de toate vezi daca mai este vesela dupa niscai ture, daca baga rateuri la cratiță etc, romanu’ este expert in a inventa probe pe care trebuie sa le treaca consoarta si viceversa…Daca o iei doar de frumoasa apoi sigur iti meriti soarta…Pana la urma diferenta intre o muiere frumoasa si una urata este doar …frumusetea! Si s ar putea sa ramai cu frumusetea’n mana in anumite cazuri din astea in care se presupune ca situatia este cotoibila si prezinta umflaturi…
    Poate ar trebui luat in considerare si faptul ca o frumusete nu poate fi stapanita de unii pe motiv ca nu i duce bila…

  5. alkxzs says:

    Beretta le-a dat licența și argentinienilor în 2016! interesant e că argentinienii au vrut tot pentru calibrul 7.62×51-ARX200
    http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/12/14/argentina-manufacture-adopt-beretta-arx-200-rifles-px4-storm-pistols/

    • dany says:

      Frumusica! Si am impresia ca tine la tavaleala, mai o tura prin boscheti…

  6. alkxzs says:

    ARX 200 diferă față de ARX 160 în câteva chestii în afară de calibrul, printre altele are precizia mărită prin renunțarea la schimbarea țevii,

  7. Just VAS says:

    Arma rezista destul de bine la murdarie, probabil corpul de polimer al armei destul de mare, raportat la restul componentelor ofera o toleranta ridicata. Dar parca echipata in versiune heavy, aduce prea mult cu un OICW.
    http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/picture-10-21.png
    Cat despre conversia in diferite calibre, desi este o aditie interesanta, nu stiu cata economie aduce.
    Iata kitul de conversie
    https://www.berettadefensetechnologies.com/sites/default/files/styles/product_large_horizontal/public/content/products/accessories-assault-rifles-arx-conversion-kit.png?itok=B2OceuW7
    Practic raman doar corpul de polimer al armei si inchizatorul:
    https://www.all4shooters.com/en/mobile/Shooting/pro-zone/Beretta-ARX160-assault-rifle/BerettaARX160(7,62×39)-29.jpg?resize=-90x-150>
    Arma vizual e uratica,in armata insa, asta e ultimul criteriu.
    Un test care o sa zdruncine un pic, niste prejudecati.
    http://www.gunminds.com/2016/03/the-dirt-test-ii/
    In aparare SCAR, intra pozitionarea regulatorului de gaz pe modul “supressed” si nu pe modul normal.
    Insa cum se mentiona in articol, greu de crezut ca o sa o vedem in dotare la noi, in cantitati importante.

    • admin says:

      Banuiesc ca in functie de ce fel de test faci (nisip fin, mai putin fin, noroi, gheata, etc), iti iese un clasament diferit. Rezultatul AK-ului nu e chiar surprinzator avand in vedere ca are cea mai mare “deschidere” pentru patrunderea elementelor externe (exact deasupra mecanismului declansator). Chestia cu tolerantele mari functioneaza oarecum insa daca praful/noroiul a ajuns la mecanismul de declansare, in jurul percutorului sau pe partea anterioara a inchizatorului, jocul se termina. De unde rezulta ca e mai important sa impiedici praful sa intre decat sa ai tolerante mari sperand ca o sa iasa singur. Ma mir cum nu au copiat de la AR-15 ideea unei clapete care sa acopere fereastra de ejectie.

      • Just VAS says:

        La AK, cred ca e si un orgoliu nesanatos la mijloc, noi, care din ’47 facem si dregem….sa preluam idei de la altii…
        Dar se uita ca proiectul a fost contemporan cu M1 Garand. Tot ce s-a facut pe la arma, au fost doar jumatati de masura. Producatorii au hiperbolizat plusurile si au ignorat minusurile. Foita inaltatorului, e un prim exemplu. S-au tot culcat pe “lauri”, ca iepurele ce se intrecea cu testoasa si incep sa resimta efectele acum. Practic pe piete sarace, unde ar fi trebuit sa nu aiba rival, nici nu sunt luati in considerare.

        • admin says:

          Nu toata lumea uita, tocmai vroiam sa zic ca AK-ul e contemporan cu M1 si SKS. E o imbunatatire serioasa a celor doua – are capac de praf deasupra portinchizatorului, mare lucru la vremea aia dar parca acum nu mai e asa de extraordinar, lumea a trecut mai departe, AK-ul a ramas la fel.
          Daca e sa comparam AK-47 cu StG 44, la fel de contemporan, calculul da cu virgula, AK-ul nu mai pare asa de extraordinar nici macar pentru vremea respectiva.

          • alkxzs says:

            AK nu era din aceeași generație cu M1 și nici măcar cu SKS-ul! apărut după toate astea! a ”furat” și de la Garrand și de la Stg!
            la AR au fost obligați să facă treaba cu clapeta la ejecție pentru că sistemul e făcut să tragă mizeria și să se blocheze, la AK e aproape inutil așa ceva, mai ales pentru concepția lor să simplifice și să elimine toate complicațiile

            • admin says:

              Nu am spus “din aceeasi generatie”, am spus “contemporan”. Nu e acelasi lucru. Nu intelegi sensul sensul cuvintelor sau te faci ca nu intelegi si nu e pentru prima data.

              Repet: “AK-ul e contemporan cu M1 si SKS“. Se gaseau in dotarea SUA si respectiv URSS in timpul razboiului din Coreea.

              la AR au fost obligați să facă treaba cu clapeta la ejecție pentru că sistemul e făcut să tragă mizeria și să se blocheze
              Asta e o aberatie.

          • alkxzs says:

            păi atunci poți să spui că sunt comtemporane și cu Moisin și cu Mauser, la fel de bine

      • alkxzs says:

        exact asta au făcut israelienii la noul lor GALIL ACE! au acoperit găurile!

        • admin says:

          Oarecum, au acoperit doar fanta manerului de armare, nu si fereastra de ejectie. Si nici macar n-au fost originali cu chestia asta, AK-ul de la FN facea asta demult, chiar cu manerul de armare in pozitie similara cu cea de la AK. Daca romanii ar fi vrut sa copieze pe cineva, FN-ul era mai aproape decat ACE.

  8. alkxzs says:

    nu prea ai pus mâna pe un AK
    ce să acopere acolo?! mai uită-te pe filmul ăla!

    • admin says:

      Ti-am spus ce sa acopere, daca nu pricepi e problema ta.

      • alkxzs says:

        fereastra de ejecție cum spui tu, nu prea are de ce să o acopere pentru că acolo se descoperă doar când se deplasează portînchizătorul
        în varianta AK-lui cu selectorul ăla de tablă mare era o problemă că rămânea descoperită mai mult

        • admin says:

          Am spus: “Ma mir cum nu au copiat de la AR-15 ideea unei clapete care sa acopere fereastra de ejectie.

          Ca tu crezi ca ce au facut la AR-15 e nefolositor, e alta discutie.

    • admin says:

      Cum, nu au cumparat licenta de la Cugir? Ca eu am auzit ca AK-urile romanesti sint cele mai bune. Au tevi forjate la rece si cromate, asa ceva nu gasesti usor.

  9. radu says:

    Eu zic sa nu ne vaietam prea mult la faza cu africanii si licenta. Nigerienii au luat licenta la singurul AK in cal 5,56 de pe piata, sau cel putin sigurul facut in productie de serie si adoptat de o armata. Cum au luat si argentinienii Beretta ARX in cal 7,62×51, pur si simplu nu prea exista multe variante de arme in calibrul ala. In cazul nigerienilor existau dar ma indoiesc ca le-ar fi convenit raportul pret-calitate (plus usurinta de a produce arma) daca ar fi luat orice alta arma in cal 5,56

    Daca aveau si ai nostri o arma similara in productie de serie (si eventual in dotare) si concurau si pierdeau contractul in fata polonezilor atunci mai ziceam de comparatii.

    Legat de tevile alora de la Cugir, cred ca ar fi chiar ultimul lucru de care sa se lege cineva, chiar fac tevi de top la nivel mondial, nu mai reiau articolu ala cu ce zic aia din America, de fapt cineva care are un poligon unde se poate trage la foc automat (inchiriaza ei armele pentru asta) si care a comparat diverse arme si cat tin in conditiile alea.
    La Cugir (sau la aia din Armata care le cer sa faca una alta) e de criticat rigiditatea in gandire, lipsa de imaginatie/inovatie, faptul ca nu au scos ceva mai ergonomic, posibilitatea de a pune niste sine mai solide pentru ap optica etc, dar in nici un caz fiabilitatea armelor ori metalurgia tevilor, la astea chiar par foarte buni.

    • admin says:

      Cine s-a legat de tevile de la Cugir?

      Totusi, sa nu aruncam cu cuvinte mari doar ca sa ne infoiem la inceput de saptamana: cum arata topul ala mondial, ai si o ierarhie?

      • radu says:

        Ma rog, nu neaparat legat direct dar a sunat ca un apropo asa.

        Legat de ierarhii, dupa cum am spus sunt niste declaratii ale unuia care are un poligon de itr in SUA si care a vazut cum s-au comportat diferite arme dupa o folosire mai serioasa (trageri doar la foc automat, pe perioade mai indelungate). Parca imi amintesc ca am mai postat asta la o discutie similara, dar poate ma insel, ma rog

        http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/06/03/how-many-rounds-can-an-ak-fire-before-it-breaks-down/

        “We have yet to shoot out a factory WASR barrel. The barrels on three of our C39’s started to keyhole and were pulled.

        – We have WASR’s on the line that have lasted OVER two and half years and the barrels are NOT shot out and they continue to run. We installed new bolts to bring headspace back up to spec but they keep running.

        – This may sound crazy but it’s fair to say that they finally suffer a catastrophic failure (cracked trunion) at 80,000-100,000 rounds. Also, we have WASR’s that have suffered a catastrophic failure and we just pull out the old trunion and barrel, grab one from a parts kit, re-rivet, re-barrel and get them up and running.”

        Acolo se mai vorbeste de tevi de AR, UZI, MP5, alte AK-uri dar alea de la WASR (AK-ul romanesc) par sa tina cel mai bine si mai mult. Amu nu stiu cat tine o teava de HK or FN de ex dar sincer nu cred nici alea sa depaseasca AK-ul nostru, ori cel putin nu cred ca ar fi diferente semnificative, deja 80.000- 100.000 de gloante trase e un numar chiar impresionant

        • admin says:

          Exact, ierarhiile sint declaratiile ale unuia. Cand vorbim de nivele de top mondial comparam niste cifre clare luate dupa niste teste identice la care sint supuse cateva exemplare din fiecare arma. Ca sa facem mai intai topul ala mondial si dupa aia vedem unde ne plasam.

          Pentru fiecare declaratie de genul asta se gasesc 10 care sa zica despre AK-urile de Cugir ca sint praf. Nu le cred pe nici unele pana cand nu vad cifre din teste serioase.

          Ref. la tevile de la Cugir nu era nici un apropo sau oricum nu in sensul asta. Sint decente pentru banii platiti si cam atata tot. Nimic din ce fac acolo nu e ultimul racnet in materie de tratamente si de altfel nici nu e de asteptat. Cand or veni producatori straini, chiar mai mici, sa cumpere tevi de la Cugir pentru orice altceva decat AK-urile vandute de romani, atunci vom vorbi de nivele de top, metalurgie, chestii fine…

          • radu says:

            Depinde si cine face declaratiile si cum le poate proba. Una e sa vii cu dovezi ori sa arati ca esti credibil (si eu zic ca tipul cu poligonul e destul de credibil) si alta e sa scrii una alta ca anonim pe un forum.

            Sunt destui, fie de la concurenta (alti importatori) fie ofticati ca au dat bani (mult) mai multi pe arme care nu sunt superioare celor de la Cugir decat poate ca finisaj exterior si lustru, si care le critica pe alea romanesti in general din motive subiective.
            Intr-o vreme mai bateam forumurile de profil de pe la americani (am fost chiar inscris pe unele) si mi-am facut asa o impresie despre cum merg lucrurile la nivel de imagine.

            Poti sa-i deosebesti destul de usor, sunt unii care pun filmulete sau poze si sunt unii care de obicei dau doar din gura fara sa prezinte nimic palpabil, chestii de genu “arma X e praf, nu e buna, trage stramb, am avut eu una, stiu un var al unui prieten al unui coleg care a avut una si era varza, nu fiti prosti sa dati banii pe ea, e ieftina deci e de slaba calitate etc etc etc, cumparati mai bine arma Y, eu (cumnatu, colegu, varu lu unchiu lu vecinu) o am de tzaspe ani si merge ata, arata excelent, trage extraordinar, face toti bani, fii si tu jmeker si ia una d-asta etcetcetc” (chestii de marketing).

            A nu se intelege ca le iau apararea celor de la Cugir la orice pas, e evident ca au problemele lor, in special cele pe care le-am mentionat inainte

            La fel e si cu lunetele de la IOR, din cate am inteles (sper ca am retinut bine ce ziceau unii si altii) ala de le importa in SUA le-a dat cu flit unora de pe acolo care se bagau in seama si tot vroiau lunete gratis, “sa le testeze”, si aia nu mai stiu acum cum sa le vorbeasca mai de rau pe forumul lor, mai scapa pe acolo cate unu care nu stie care-i treaba si zice ceva de bine si ii sar toti in cap sau il interzic de-a binelea.

            • admin says:

              Nu am o asa de mare problema cu credibilitatea ci cu metoda de testare, omul nu pretinde ca ar fi facut un test riguros ci trage niste concluzii pe baza experientei lui, care poate sa fie sau nu relevanta. De aia exista teste standardizate, ca sa elimine pe cat posibil variabilele.

              La fel de bine se poate spune ca omul respectiv are niste AK-uri romanesti pe care vrea sa le vanda.