30mm sau mai mult

BAE a simtit miros de sange bani si a pornit o campanie de schimbare a deciziei initiale a US Army de a dota transportoarele Stryker stationate in Europa cu tunuri de 30mm MK44 Bushmaster de la Orbital ATK. Decizia initiala a US Army a fost de a moderniza un numar de 81 de vehicule apartinand Regimentului 2 Cavalerie prin cresterea puterii de foc, o parte din transportoare urmand sa primeasca tunuri de 30mm iar restul, rachete Javelin.

Motivul modernizarii este perspectiva intalnirii cu blindatele rusesti care au un avantaj in ceea ce priveste puterea de foc. In privinta variantei Stryker Dragoon cu tun de 30mm, obiectivul urmarit a fost de conservare a spatiului interior asa ca s-a ales o turela telecomandata, Kongsberg PROTECTOR MCT-30, care a adaugat totusi 2 tone la configuratia deja grea a Strykerului, fiind nevoie de modificari la suspensie si cauciucuri. Probabil ca greutatea excesiva a fost motivul pentru care nu s-au montat rachetele Javelin pe varianta cu tun si s-a preferat o varianta separata.

US Army a trimis deja cel putin 6 prototipuri din fiecare varianta in Europa pentru testare in vederea luarii unei decizii de a aplica modernizarea la restul vehiculelor, decizie asteptata undeva in vara anului curent.

 

Intra in scena BAE care are de vandut tunul cu munitie telescopica CT40. Luna aceasta a avut loc o tragere demonstrativa pentru US Army la Fort Benning, Georgia, obiectivul urmarit fiind pozitionarea CT40 atat pentru Stryker cat si pentru Bradley dar si pentru viitorul NGCV (Next-Generation Combat Vehicle). Partea interesanta a demonstratiei a fost folosirea munitiei “airburst” pentru distrugerea echipamentelor de observatie ale unui tanc inamic.

 

BAE nu a ales inca o turela insa avand in vedere ca CT40 este mai compact decat un tun similar conventional, nu ar trebui sa fie vreo problema gasirea unei variante, inclusiv pentru o turela telecomandata preferata de US Army pe Stryker.

Avand in vedere ca Dragoon 30mm exista si e deja in teste iar achizitia este urgenta, sint sanse mici ca BAE sa poata intoarce decizia, in afara cazului in care US Army poate fi convinsa de avantajele nete ale CT40 fata de Bushmasterul de 30mm. Poate ca Orbital vor plusa si ei, convertind MK44 la 40mm desi e posibil ca spatiul limitat sa fie elementul decisiv in favoarea tunului britanic, daca se va ajunge la comparatia asta.

Cat priveste dotarea transportoarelor blindate cu tunuri medii (deci nu doar a MLI-urilor), un articol interesant prezinta niste argumente in favoarea ideii. Este o discutie care poate interesa si Romania, avand in vedere decizia care va trebui luata cu privire la dotarea noilor transportoare Piranha V.

O eventuala decizie a US Army de a achizitiona CT40 pentru Europa ar reanima un pic discutia . Pentru ca interoperabilitate.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “30mm sau mai mult”

  1. gsg9 says:

    apai ce mi’e 30mm ce mi’e 40…sa puna si ei o turela sanatoasa 😀

    https://www.youtube.com/watch?v=rRMqdViR00c

    in alta ordine de idei this is our lucky moment, poate ne face NATO autostazi cu de’a sila 😀 , nu mai stau dupa aurolacii nostri 😀

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-fortata-sa-construiasca-autostrazi-doua-coridoare-cheie-ale-nato-traverseaza-tara-noastra.html

    iara maidanezii arata lumii Satabulanul 😉

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22372063-video-rusia-test-racheta-sarmat-satan-2-nu-poate-fi-interceptata-niciun-scut-antiracheta-NATO.htm

  2. Marius Z. says:

    La noi decizia e cam luata, in cel mai bun caz am putea spera la un superforty (mai slab decat 40 CTA) mai tarziu, asta cu conditia ca turela (care nici acum nu stim exact care e, probabil israeliana Elbit) sa poata acomoda si un Bushmaster 35mm.

    • admin says:

      Pai cam luata e si la americani dar se poate schimba prin partile esentiale.