Archive for April, 2018

PatriotFest 2018

Pentru prima dată în România instituții din domeniul securității naționale lansează un concurs național de inovare având ca obiectiv o mai bună pregătire a securității naționale pentru provocările viitoare prin atragerea resurselor de inovare românești: PatriotFest.

Concursul național PatriotFest este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center. Inovatorii români, din țară și din străinătate, sunt invitați să-și prezinte inovațiile sub formă de prototipuri funcționale în următoarele domenii:

Agilitatea cunoașterii
Optimizarea performanței umane
Siguranța pericolului
Creativitate pentru securitate

Vor fi apreciate în mod deosebit acele prototipuri funcționale care prezintă potențial de utilizare în activitățile specifice domeniului securității naționale.

Sursa: patriotfest.ro

Wait, what? “Siguranța pericolului”? Nici nu stiam ca exista asa ceva, pericolul se simte cumva in nesiguranta?

E dovada ca nu orice alaturare de doua cuvinte din dex are sens in lb. romana. Cu atatia experti in comunicare din partea organizatorilor te-ai fi asteptat la ceva mai sugestiv, nu e clar ce vor intelege potentialii inventatori din asta:

Continuare…

S-a dat drumul la productia privata de arme?

Disclaimer: Nu am nici o legatura cu domeniul juridic asa ca interpretarea de mai jos poate fi eronata. Corectarile sint binevenite.
Dar cum tot romanul se pricepe la fotbal, femei si politica arme legislatie, sa vedem ce poate pricepe omul simplu de pe strada in privinta dreptului privatilor de a produce arme in Romania, conform Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Si pentru a sublinia solemnitatea momentului, va urma doar text prost, fara poze.

Legea nr. 295/2004 zice cam asa:

Efectuarea operaţiunilor cu arme
Art. 103. –
(1) Operaţiunile cu arme şi muniţii pe teritoriul României pot fi efectuate numai de către sau prin intermediul armurierilor autorizaţi în acest sens, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, cu excepţia persoanelor fizice care, în baza autorizaţiei de procurare, pot cumpăra din străinătate şi introduce în ţară, în condiţiile legii, arme letale şi neletale.

(2) Producerea, confecţionarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, casarea şi distrugerea armelor letale şi armelor neletale pot fi efectuate numai de către armurierii constituiţi în subordonarea sau coordonarea instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, în condiţiile stabilite prin ordine ale conducătorilor fiecăreia dintre aceste instituţii.

(3) Operaţiunile cu arme letale şi cu arme neletale, cu excepţia producerii, confecţionării, modificării, prelucrării, experimentării, casării şi distrugerii, pot fi efectuate de către armurierii autorizaţi în acest sens.

(4) Procedura autorizării persoanelor fizice desemnate să desfăşoare operaţiuni cu arme şi muniţii în structura armurierilor menţionaţi în art.104 alin.(1) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Armurierii
Art. 104. –
(1) Sunt armurieri de drept următoarele categorii de persoane juridice:

a) instituţiile publice care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi persoanele juridice aflate, potrivit legii, în subordonarea sau coordonarea acestora;

b) instituţiile publice şi unităţile aflate în subordonarea sau coordonarea celor prevăzute la lit.a), care, prin competenţele conferite de lege, desfăşoară activităţi ce necesită deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi Federaţia Română de Tir Sportiv, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, cluburile sportive afiliate acestora şi gestionarii fondurilor de vânătoare.

(2) Se pot constitui în armurieri, la cerere, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, societăţile comerciale care nu se află în subordonarea sau coordonarea persoanelor juridice prevăzute la alin.(1) lit.a).

Categorii de operaţiuni care pot fi desfăşurate de către armurieri
Art. 105. –
(1) Persoanele juridice prevăzute la art.104 alin.(1) sunt autorizate să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii, după cum urmează:

a) instituţiile publice care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi persoanele juridice aflate, potrivit legii, în subordonarea sau coordonarea acestora, pentru toate categoriile de operaţiuni cu arme şi muniţii;

b) instituţiile publice şi unităţile aflate în subordonarea sau coordonarea acestora, care, prin competenţele conferite de lege, desfăşoară activităţi ce necesită deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor, pentru operaţiuni de procurare, înstrăinare în scop necomercial, reparare şi depozitare.

(2) Persoanele juridice prevăzute la art.104 alin.(2) pot fi autorizate, la cerere, să desfăşoare următoarele operaţiuni cu arme letale şi arme neletale: reparare, vânzare, cumpărare, închiriere, schimb, donaţie, import, export, transfer, transport, transbordare şi depozitare.

(3) Constituirea şi activitatea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate importul sau exportul de arme şi muniţii sunt supuse controlului autorităţilor cu atribuţii în domeniul exporturilor strategice.

 

E destul de clar ca producerea (care o fi diferenta fara de confectionare? Cugirul produce sau confectioneaza? Never mind…) armamentului se poate face doar in subordonarea sau coordonarea instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării. Art. 105 alin.(2) exclude productia/confectionarea din lista operatiunilor pe care privatii le-ar putea face.

Normele de aplicare ale legii, aparute in 2005 sint la fel de interesante precum Paginile Aurii:

Continuare…

Ce ofera turcii, episodul 4

Sau operatiunea Bani pentru partid in varianta bacsis, pesches, ciubuc.

Turcii ofera un exemplu prost. Sau, in functie de perspectiva, un exemplu de trafic de influenta foarte bun pentru politicienii romani.

Contractul pentru productia tancului Altay a fost semnat si, asa cum am amintit deja in episodul precedent, concurentul “mai favorit” al conducerii turce a castigat contractul in fata producatorului prototipurilor. PCR a batut si la ei competenta. Pe scurt, compania BMC, condusa de Ethem Sancak, membru al partidului de guvernamant si apropiat al lui Erdogan a castigat contractul desi BMC nu a avut nici o implicare in proiectarea acestuia, prototipurile fiind construite de firma Otokar (care produc si autobuzele destinate Bucurestiului).

BMC s-ar baza pe o cooperare cu Rheinmetall pentru a compensa lipsa de experienta insa e foarte probabil sa existe un impact negativ serios asupra programului Altay, deja in intarziere. Dar turcul plateste.

Ramane de vazut cu cat va fi intarziat programul Altay si mai ales cati bani se vor scurge in conturile partidului-stat.

Si pentru ca veni vorba de competitia pentru productia Altay, a exista si un al treilea concurent, FNSS, compania cunoscuta mai ales pentru transportoarele sale blindate, dintre care Pars a avut ceva succes la export, fiind produs de Malaezia intr-o versiune reproiectata, DefTech AV8 si care merita cateva cuvinte, pentru a nu incheia pe un ton negativ.

 

Interesant la Pars e ca turcii il lauda cam asa:

Continuare…

Barca pentru saracul fara lotca

BAE Systems Adaptable Deck Launcher - Sursa: news.usni.org

BAE Systems Adaptable Deck Launcher – Sursa: news.usni.org

Ai o nava proiectata fara VLS si vrei sa fii si tu in randul lumii standardizate? Nu poti taia puntile sa faci loc unui MK41? Esti gata sa renunti?

BAE Systems has got you covered. Deja britanicii incep sa devina cei mai prolifici proiectanti de solutii construite in jurul standardului international al VLS-urilor, MK41. Asta e si mai interesant avand in vedere ca Royal Navy nu foloseste inca MK41, urmand sa-l instaleze de abia pe noile fregate T26.

Insa britanicii nu pierd timpul sa se infiltreze in piata si, dupa ce au venit cu ExLS (Extensible Launching System) adica propria versiune de canistra-lansator pentru CAMM despre care am aminitit aici, aduc acum un intreg siloz ca varianta alternativa la MK41.

Adaptable Deck Launcher e un siloz lansator ce poate gazdui aceleasi canistre care se “potrivesc” si in MK41, diferenta fiind facuta de faptul ca varianta britanica nu este un VLS ci un lansator de tip rampa fixa, destinat baietilor saraci ce nu pot primi la bord un MK41.

Adaptable Deck Launcher lansand ESSM - Sursa: baesystems.com

Adaptable Deck Launcher lansand ESSM – Sursa: baesystems.com

 

Au fost executate deja teste cu ESSM, validand configuratia “densa”, cu patru rachete per canistra. Nu e foarte clar ce avantaj are Adaptable Deck Launcher fata de un MK56, ca suprafata de punte ocupata – e posibil sa existe un avantaj – insa chiar mai interesant e ca lansatorul britanic poate gazdui si rachete Standard, Tomahawk si altele. Da, ne uitam la tine, VL-ASROC. Sau chiar la tine, LRASM.

Acum ceva vreme ziceam ca cea mai ieftina farsa de Haloween ar fi instalarea de ABL pe corvetele Tetal. Acum in topul sperietorilor de vecini estici urca puternic Adaptable Deck Launcher.

Adaptable Deck Launcher ar putea fi folositor chiar si numai in rolul pentru care a fost proiectat initial, acela de lansare a rachetelor ESSM desi e evident mai putin eficient decat un VLS. Poate ca un inlocuitor pentru vechile MK29.

In acelasi timp, intr-un concept foarte similar cu Adaptable Deck Launcher, Lockheed Martin ii copiaza pe iranieni si propune instalarea unor rachete foarte mari pe niste nave foarte mici.

Continuare…

Castigatorul este…

JASSM lansat de B-1 - Sursa: CNN.com

JASSM lansat de B-1 – Sursa: CNN.com

In timp ce rachetele de croaziera europene MBDA SCALP aveau ceva probleme, bombardamentul de-o noapte al Siriei a inregistrat o premiera pentru competitorul direct: Lockheed Martin JASSM a fost utilizata pentru prima data in conditii reale.

Dupa o perioada de confuzie in care s-a acredit faptul ca rachetele folosite ar fi fost varianta cu raza extinsa JASSM-ER, in final a fost confirmata lansarea variantei de baza JASSM. Modul cum a fost facuta lansarea da insa masura diferentei de forta intre SUA si cei doi parteneri juniori ai sai. Britanicii si francezii au avut nevoie de 4 si respectiv 5 avioane pentru a lansa un total de 17 rachete (8 britanice si 9 franceze), americanii lansand fara sa forteze prea mult 19 JASSM din doua bombardiere B-1. Adevarul e ca un singur B-1 ar fi fost de ajuns, incarcatura maxima fiind de 24 de rachete dar, tinand cont ca e vorba de prima misiune reala, probabil ca si americanii au vrut sa fie siguri ca o sa fie un succes.

In varianta de baza, JASSM este foarte similara SCALP/Storm Shadow in ceea ce priveste incarcatura de lupta de 450kg, diferenta fiind facuta de raza de actine, undeva la aproximativ 400 de km pentru JSSM si 600 de km pentru SCALP, care este insa si mai grea cu aproximativ 30%. JASSM-ER recupereaza puternic si ar aveau o raza de actiune undeva la 1.000 de km.

Echilibrul se pastreaza oarecum si in privinta exporturilor, daca e sa enumaram doar clientii seriosi, SCALP a fost exportata in Grecia – Italia si Marea Britanie fiind considerate alaturi de Franta, natiuni producatoare – iar JASSM a prins contracte in Polonia, Finlanda si Australia.

Continuare…

Primul tir naval francez real, primul esec

Un scandal e pe cale sa explodeze in Franta: se aude ca fortele navale ar fi suferit o infrangere rusinoasa in fata apararii siriene. Si asta pentru ca rachetele navale MdCN franceze nici nu au ajuns pana deasupra teritoriului sirian, fiind invinse de propriile probleme tehnice inca din silozurile fregatelor FREMM ce trebuiau sa le lanseze.

Toata lumea a vazut filmul:

 

Varianta de pe Blu-ray director’s cut ar putea dezvalui insa niste fapte taiate din montajul initial: cele trei fregate franceze Aquitaine, Auvergne si Languedoc au lansat un total de 3 rachete navale MBDA MdCN. Nu cate una de fiecare, ci toate trei fiind lansate de Languedoc.

Marina Franceza recunoaste ca Aquitaine ar fi trebuit sa fie prima nava lansatoare iar tirul nu s-a produs din cauze tehnice. Francezii sar gratios peste intrebarea incomoda referitoare la Auvergne – conform altor informatii si ea ar fi trebuit sa lanseze rachete, cu acelasi rezultat ca Aquitaine – si noteaza ca tintele au fost in final distruse de Languedoc, care ar fi executat o procedura normala pentru situatii anormale, adica ar fi fost acolo ca inlocuitor. Nu s-a intamplat nimic, planul a mers perfect pentru ca planuiam pentru esec – pare sa fie linia oficiala.

Continuare…

Ce mai chichirez galceava

FCAS - Sursa: AirbusDS via aerosociety.com

FCAS – Sursa: AirbusDS via aerosociety.com

Proiectul franco-german al unui avion multirol de noua generatie (o fi de-a 5-a sau de-a 6-a, cine mai tine socoteala) a inceput exact cum era de asteptat, cele doua parti incercand sa devina vioara intai.

Germanii, reprezentati de Airbus au fost primii care s-au aratat disponibili sa se sacrifice si sa devina sefi peste proiect:

““On the assumption that the necessary political will is in place,

Airbus is offering to drive cooperation with its European partners and to shape this aspect of our common European future,” Dirk Hoke, chief executive of Airbus Defense & Space”
Sursa: reuters.com

Germanii vor probabil o ierarhie dupa buget.

Francezii o baga pe aia cu de la ‘pasopt:

““We can take the lead role,” Dassault’s Trappier told WirtschaftsWoche.
“The fact is: We are the only company in Europe that can build a complete fighter jet from A to Z and are the only ones who have 70 years of experience and skills,” he said.
He said he did not expect resistance from Airbus if it was given a junior role in the project, according to the magazine.”
Sursa: reuters.com

That was low. Atat de josnic incat te face automat sa te intrebi daca francezii sint intr-adevar singurii din Europa care pot construi un avion de la A la Z si sa te gandesti daca nu cumva si altii pot pretinde titlul asta. Cu siguranta ca germanii regreta in tacere neparticiparea BAE sau Saab la proiect, chiar si numai pentru a-i vedea pe francezi coborati cu vreo doua trepte mai jos.

Desi se intrevad ceva sanse pentru cooptarea britanicilor si chiar a suedezilor, in viitorul previzibil se vor certa doar francezii si germanii. Pariurile sint deschise.

Cum se pune batista pe tambal

Macar au fost artificii frumoase - Sursa: Hassan Ammar/AP via nymag.com

Macar au fost artificii frumoase – Sursa: Hassan Ammar/AP via nymag.com

O suta de rachete de croaziera, trei tinte si o singura noapte. Cam atat a durat ce trebuia sa fie inceputul unui nou conflict cu Rusia.

Singurul mod eficient de a pedepsi Rusia pentru ca a permis in continuare sirienilor sa produca arme chimice desi rusii se angajasera sa se asigure ca regimul de la Damasc nu mai detine astfel de arme, era de a-l inlatura de la putere pe Assad si de a-i da afara pe rusi din Siria.

In loc de asta, a fost servit un dans simplut in doi pasi intre occidentali si rusi, in care toata lumea isi repereaza onoarea: americanii au facut ceva ca urmare a atacului sirian cu arme chimice din Douma, britanicii au facut si ei ceva dupa atacul rus cu arme chimice din Salisbury iar francezii au facut ceva doar ca sa nu lipseasca din poza. Rusii se declara parte vatamata, propun un proiect de hotarare ONU care nu are sanse si raman in Siria. Assad ramane si el la putere, el nu danseaza ci sta pe loc.

Nimic nu s-a schimbat dar toata e multumita, actiunea se potriveste perfect in naratiunea fiecaruia.

Asteptam data viitoare cand sirienii si/sau rusii vor folosi din nou armele chimice. Poate atunci bombardamentele vor dura doua nopti.

Cautam arma de asalt. Episodul 3

Adio AK. Versiunea modernizata ungara, AK-63MF - Sursa: forum.nationstates.net

Adio AK. Versiunea modernizata ungara, AK-63MF – Sursa: forum.nationstates.net

Sau cine cauta, gaseste. In episodul asta, ungurii au gasit Bren 2.

Cu multumiri pentru semnalare @Adrian.

Pe scurt: ungurii au incheiat un contract cu CZ pentru licenta Bren 2 (si altele dar arma de asalt e subiectul principal). Sursa: Milmag.pl

Armata vecinilor va schimba deci AKM-ul regulamentar, cunoscut drept AK-63, pe ultramoderna arma ceha. De notat ca ungurii sint inca pe calibrul 7.62x39mm, ei nefacand trecerea pe 5.45x39mm odata cu restul lumii comuniste desi au produs versiuni AK in calibrul respectiv, cunoscute ca NGM/NGV. Alegerea Bren 2 capata deci si mai mult sens, avand in vedere ca arma ceha poate fi convertita la calibrul 7.62x39mm facilitand astfel introducerea ei.

Fabricatia Bren 2 in Ungaria nu va fi facuta de catre celebra FEG, uzina care a produs toate armele de asalt de pana acum ci de catre HM Arzenal, o companie aflata in subordinea ministerului apararii. Fabricatia va incepe chiar de anul acesta, din componente importate din Cehia urmand ca din Ianuarie 2019 ungurii sa produca armele integral local. Se estimeaza ca se va ajunge la o capacitate de productie de aproximativ 20.000 de unitati pe an, aici incluzand Bren 2 dar si pistolul semiautomat P-07 si pistolul automat Scorpion Evo 3. A doua nota importanta: se pare ca o parte din productia de arme de asalt a ungurilor se va intoarce in Cehia, pentru dotarea armatei lor. Ciudat dar o afacere foarte buna pentru unguri, daca e adevarat.

Continuare…

Cine n-are ochi, sa-si cumpere

SPOT-1 - Sursa: cnes.f

SPOT-1 – Sursa: cnes.f

In domeniul observatiei din satelit, peisajul politic si industrial european este dominat de Franta, urmata indeaproape de Germania si Italia. Pentru a intelege de unde bate vantul, trebuie facuta putina istorie.

Trecut & prezent

Franta a inceput sa foloseasca recunoasterea din satelit relativ tarziu, cel putin tarziu in comparatie cu SUA sau URSS. Motivul a fost lipsa de entuziasm a militarilor fata de noua tehnologie de observatie, preferandu-se in continuare misiunile de recunoastere aeriana.

De fapt, primul program militar francez de lansare a unui asemenea satelit a si fost abandonat asa ca Franta a lansat la inceput (hat in 1986) o serie de sateliti civili de observatie optica, familia SPOT (Satellite Probatoire de l’Observation de la Terre). Constructorul a fost AIRBUS/EADS iar echipamentele de observatie au fost livrate de Thales Alenia, cele doua firme domina si acum nisa asta de piata.

Continuare…