Se da urmatoarea problema: trebuie inlocuit un avion de antrenament proiectat la mijlocul anilor ’70 si construit in a doua parte a anilor ’80, considerat depasit in momentul asta.
Nu e vorba despre IAR-99 desi corespunde intocmai descrierii ci despre AIDC AT-3, un fel de IAR-99 cu doua motoare TFE731 in nacele laterale adica ceva similar Skyfox dar cu mai mult noroc in viata, construit in aproximativ 60 de exemplare.
Pe langa AT-3, mai trebuie inlocuit si F-5.
Ca o paranteza, saracii taiwanezi, ce greu le-a fost pana acum cu aviatia de antrenament… Paranteza incheiata.
Exista trei variante de raspuns:
#1. Modernizarea lui AT-3, adica varianta MAX
#2. Proiectarea unei versiuni a actualului vanator usor taiwanez IDF, de curand promovat la functia de multirol, proiect cunoscut ca XAT-5
#3. Constructia locala in cooperare a M346 italian
Raspunsul castigator – timpul va decide daca si corect – este XAT-5 (sau XT-5 “Blue Magpie”). Contractul pentru 66 de exemplare este in valoare de USD2.21bil. Ca diferente fata de actuala versiune biloc a IDF, XT-5 va avea se pare o aripa cu profil nou, cu rezistenta la inaintare mai mare insa si portanta mai ridicata. Tot la capitolul plusuri va fi trecuta si autonomia mai mare. Nu este deci clar daca XT-5 va mai fi supersonic, avand in vedere ca IDF e supersonic cam cu jumatate de gura.
Nu toata lumea (taiwaneza) a aplaudat insa decizia, fiind cativa care au pledat fie pentru varianta mai sigura a unui proiect existent (M346), fie pentru cea a unui proiect cu risc mic (AT-3 MAX) fie pentru un proiect cu risc “impartit” (alegerea castigatorului competitiei americane T-X). Pana la un punct se parea ca M346 are cele mai mari sanse. Se pare insa ca alegerea a fost mai degraba politica, fiind vorba de decizia noului guvern de a fi cat mai independenti posibil de importul de tehnologie straina.
Mai ramane de notat ca taiwanezii se orienteaza si ei spre un avion de antrenament cel putin transonic, mai scump de achizitionat si intretinut decat avioanele de antrenament subsonice de ultima generatie. Se pare ca s-au format deja cele doua tabere, unii mizand pe calitatile multirol iar ceilalti pe costurile de intretinere scazute.
Asa-i cand ai lucrul tau.
Iar noi, romanii, cei mai iubiti dintre pamanteni, vom combina caracteristicile celor doua avioane in viitorul IAR-99. Adica subsinic si cu costuri de intretinere crescute…
chill out ca viitorul IAR-99 , fabricat intr’o serie extinsa de trei sferturi de prototip si aruncat prin vreun coltz de hala, va avea costuri de intretzinere minimale 😀
stai sa ajunga mai intai la cele 52 de F16 😀 , ca 2020 acuma vine…
si noi o sa construim vile si malluri
profilul aripii schimbat spre “mai sigur” penca tre sa le poata zbura si aia care invatza sa zboare, pe avioane gen F104G pui numai d’aia mai avansatzi 😀
n’au vrut sa fie vulnerabili la eventuale santaje economice ale chinezilor asupra macaronarilor
asa’i cand esti taiwanez si ai bani si tehnologie si politica de aparare
la noi daca avem noroc hala aia fosta fabrica o sa fie inghitzita de desert
sau poate iese duhul din vreo lampa 😀
https://www.digi24.ro/stiri/economie/sahara-olteniei-desertul-aparut-pe-100-000-de-hectare-in-sudul-romaniei-se-extinde-intr-un-ritm-alarmant-907968
românii nu au fost în stare să construiască nici măcar așa ceva https://www.youtube.com/watch?v=Yugffve-wos
https://en.wikipedia.org/wiki/AHRLAC_Holdings_Ahrlac#Specifications
practic e un fel de înlocuitor de elicopter de atac (decolează în 550 m, viteza max 504!)-poate avea mult mai multe roluri
la fel
https://theaviationist.com/2018/02/21/heres-the-new-bronco-ii/
Bre nu va plangeti 🙂 Ne “trage” Nea’ Berceanu(Radu Berceanu) un monoloc :)) http://www.nieuwenhuize.com/wp-content/uploads/2017/04/2017-04-07-17.33.18.jpg
http://www.modernwings.com/wp-content/uploads/2015/03/image2.png
Arata foarte stealth.
ăla nici de stropit nu e bun-dacă se cacă o cioară pe el cade
deja există vreo câteva avioane care de la stropit au ajuns să servească și la alte misiuni dar cotețul ăla sigur nu e
Adm.site-ului face o treaba serioasa si bine documentata,asteptand de la cei care posteaza,comentarii pertinente si la subiect,si nu lectii de caterinca.Intr-un interviu cu directorul de la COMOTI,acesta spune;avem motoare turboreactor in dezvoltare pt.avioane mici.EL afirma ca unul dintre cele mai ambitioase planuri,este realizarea unui motor reactor industrial integral romanesc.Lucrarea este inceputa de cativa ani,nu avem toate finantele pe care ni le-am dorit,dar deja camera de ardere a fost testata,a fost finalizat si compresorul,turbina,am facut experimente si avem rezultate bune,cand va iesi pe piata,va avea un consum foarte bun si va fi competitiv,pretul va fi cam 70 la suta dintr-unul vestic.Suntem singurii din est[fara rusi]care avem know-howul si infrastructura pt. un avion cu 100 de locuri.Interviul il gasiti pe;Stiintasitehnica.com/lider in turbomotoare interviu cu dl.director valentin silvestru.Directorul de la INCAS spune intr-un interviu , avem cunostiintele pt. a proiecta un avion supersonic,dar trebuie sa tinem seama ca este vorba despre un program industrial pt.care este necesara investitie financiara masiva pt. a industrializa un asemenea proiect.ROLUL NOSTRU SE OPRESTE in momentul in care proiectul ajunge la nivel industrial.Interviul il gasiti pe;Stiintasitehnica.com/lider in stiintele spatiale interviu cu dl. catalin nae directorul incas.
Ref. la avionul cu 100 de locuri, cred ca i-a uitat pe cehi si pe ucrainieni, cu realizari verificabile in domeniu. Romania nu are ce arata in practica.
Cat despre avionul supersonic, una e sa proiectezi un avion supersonic si alta e sa proiectezi un avion supersonic reusit. Nu exista cunostiintele necesare in Italia, Spania sau Germania, nu vorbim de Romania.