In timp ce rachetele de croaziera europene MBDA SCALP aveau ceva probleme, bombardamentul de-o noapte al Siriei a inregistrat o premiera pentru competitorul direct: Lockheed Martin JASSM a fost utilizata pentru prima data in conditii reale.
Dupa o perioada de confuzie in care s-a acredit faptul ca rachetele folosite ar fi fost varianta cu raza extinsa JASSM-ER, in final a fost confirmata lansarea variantei de baza JASSM. Modul cum a fost facuta lansarea da insa masura diferentei de forta intre SUA si cei doi parteneri juniori ai sai. Britanicii si francezii au avut nevoie de 4 si respectiv 5 avioane pentru a lansa un total de 17 rachete (8 britanice si 9 franceze), americanii lansand fara sa forteze prea mult 19 JASSM din doua bombardiere B-1. Adevarul e ca un singur B-1 ar fi fost de ajuns, incarcatura maxima fiind de 24 de rachete dar, tinand cont ca e vorba de prima misiune reala, probabil ca si americanii au vrut sa fie siguri ca o sa fie un succes.
In varianta de baza, JASSM este foarte similara SCALP/Storm Shadow in ceea ce priveste incarcatura de lupta de 450kg, diferenta fiind facuta de raza de actine, undeva la aproximativ 400 de km pentru JSSM si 600 de km pentru SCALP, care este insa si mai grea cu aproximativ 30%. JASSM-ER recupereaza puternic si ar aveau o raza de actiune undeva la 1.000 de km.
Echilibrul se pastreaza oarecum si in privinta exporturilor, daca e sa enumaram doar clientii seriosi, SCALP a fost exportata in Grecia – Italia si Marea Britanie fiind considerate alaturi de Franta, natiuni producatoare – iar JASSM a prins contracte in Polonia, Finlanda si Australia.