Sau operatiunea Bani pentru partid in varianta bacsis, pesches, ciubuc.
Turcii ofera un exemplu prost. Sau, in functie de perspectiva, un exemplu de trafic de influenta foarte bun pentru politicienii romani.
Contractul pentru productia tancului Altay a fost semnat si, asa cum am amintit deja in episodul precedent, concurentul “mai favorit” al conducerii turce a castigat contractul in fata producatorului prototipurilor. PCR a batut si la ei competenta. Pe scurt, compania BMC, condusa de Ethem Sancak, membru al partidului de guvernamant si apropiat al lui Erdogan a castigat contractul desi BMC nu a avut nici o implicare in proiectarea acestuia, prototipurile fiind construite de firma Otokar (care produc si autobuzele destinate Bucurestiului).
BMC s-ar baza pe o cooperare cu Rheinmetall pentru a compensa lipsa de experienta insa e foarte probabil sa existe un impact negativ serios asupra programului Altay, deja in intarziere. Dar turcul plateste.
Ramane de vazut cu cat va fi intarziat programul Altay si mai ales cati bani se vor scurge in conturile partidului-stat.
Si pentru ca veni vorba de competitia pentru productia Altay, a exista si un al treilea concurent, FNSS, compania cunoscuta mai ales pentru transportoarele sale blindate, dintre care Pars a avut ceva succes la export, fiind produs de Malaezia intr-o versiune reproiectata, DefTech AV8 si care merita cateva cuvinte, pentru a nu incheia pe un ton negativ.
Interesant la Pars e ca turcii il lauda cam asa:
“The fully independent hydro-pneumatic suspension system, which gives the vehicle the highest wheel travel of its class, and ensures the best road grip under different road conditions. The PARS III 8X8 all-axle steering system gives the vehicle the lowest turning radius in its class at 8 m. The ability of gradual decreasing of steer by wire of rear axles and locking over certain speeds, together with the ABS system and the engine brake all contribute to enhanced driving safety.”
Sursa: fnss.com.tr
Nu am masurat cursa suspensiei insa raza de intoarcere, a carei valoare este data de turci la 8 metri, se compara favorabil cu, de exemplu, cea a Agilis-ului, care nu e foarte agil cu cei 9,5 metri ai sai.
Dupa cum zic si turcii, “secretul” ar fi faptul ca toate cele patru punti sint directoare in timp ce chiar si unele din cele mai noi transportoare de pe piata, cum ar fi in alt exemplu interesant pentru romani Piranha V, au doar 3 punti directoare (1, 2 si 4). In privinta Piranha V nu am gasit o valoare credibila pentru raza de intoarcere, cel mai probabil fiind tot in jur de 8 metri, ceva mai buna decat la actualele Pranha IIIc care dispun de doar doua punti directoare (1 si 2).
Cat de importanta sau nu este raza de intoarcere sau mai precis, diferenta intre performantele transportoarele mentionate, e mai putin important, ce conteaza e ca turcii de la FNSS par sa fi scos o masina care sa fie cel putin la standardele mondiale in materie.
Dar da, si transportorul lor (mai precis AV8-ul malaezian) se mai rastoarna cateodata:
Si totusi incheiem pe un ton negativ. Ghinionul de nesansa bate intotdeauna “enhanced driving safety“.
nu le da idei ca deloc il vezi pe dragnea cu firma de facut transportoare
Si Pars la randul lui e bazat pe americanul GPV Colonel 8×8, nu este un design turcesc. Dar turcii si-au urmarit interesele, au tot cumparat licente de tehnica occidentala si si-au facut o industrie puternica.