Archive for May 10th, 2018

Omoratorul de HK416

Sau cum a pierdut Colt startul in cursa AR-urilor cu piston si piata in fata HK.

Una din cele mai “discrete” prezente pe piata AR-urilor cu piston vine din partea celui mai mare producator, Colt, care e si unul din primii care a cercetat subiectul, inca din anii ’60. O serie de decizii bizare au dus la amanarea introducerii pe piata a unui asemenea produs, pana dupa ce concurenta castigase deja contracte importante si pusese ambele picioare in usa.

Aspectele tehnice ale evolutiei AR-urilor cu piston de la Colt sint prezentate foarte bine aici.

La fel de interesanta e insa povestea din culisele dezvoltarii lor si explicatia esecului Colt. Unele aspecte sint oarecum familiare.

 

Sansa Colt de a recupera din piata pierduta in fata HK e sa mizeze pe un pret mai scazut, aspect care sa compenseze lipsa “dosarului cu utilizatori”. Cum pretul armelor cu piston (extern) este superior celor cu piston intern / DI (clipul confirma faptul ca uneori producatorii nu stiu sau mai curand nu vor sa stie denumirea corecta tehnic a produselor lor – asta apropos de IWI Tavor) si Colt tine la pret, probabil pe motiv de profitabilitate contabila, deocamdata e mai ieftin sa cumperi un M4 decat un LE6940P. Daca pretul ar fi similar, poate ca LE6940P ar fi preferat in locul M4 in contracte cum a fost cel pentru FOS romanesti.

Cand ploua, toarna

They must remember that if it rains here [in Israel], it will pour there” zicea ministrul israelian al Apararii, Avigdor Lieberman.

Primul atac direct al iranienilor asupra Israelului, executat cu rachete de artilerie din Siria spre pozitiile israliene din regiunea Golan, s-a soldat cu raiduri aeriene si tiruri de la sol ale israelienilor. Chiar daca atacul si riposta au fost relativ limitate, episodul e semnificativ pentru ca reprezinta o premiera si inceputul unui razboi din ce in ce mai fierbinte intre Israel si Iran.

Pe de o parte, Iranul are in Siria o pozitie ofensiva puternica, piederile sale fiind limitate la numarul militarilor pe care-i trimite in zona (se pare ca este vorba de versiunea iraniana a Beretelor Verzi, adica Quds), pierderile din randul civililor fiind suportate de sirieni, asa ca din punctul de vedere al opiniei publice iraniene actiunile par curate, fara consecinte. Pe de alta parte, Iranul trebuie sa raspunda cumva SUA care tocmai s-a retras din acordul care asigura limitarea programului nuclear iranian. Americanii spera sa-i aduca pe iranieni inapoi la masa tratativelor intr-o pozitie de inferioritate dar daca iranienii au invatat ceva de la rusi, e ca cu cat provoci mai multe probleme, cu atat devii mai important deci mai puternic. In cazul asta, actiunea de ieri nu inseamna decat deschiderea intr-o serie de agresiuni prin care Iranul va incerca sa se umfle cat mai mult pentru a intimida.