Vedete fluviale de Dunare

 

10 tone deplasament, coca de aluminiu, doua motoare diesel si 45 de noduri. Transporta 12 militari iar armamentul de baza este compus dintr-un tun de 20mm, o mitraliera de 12,7mm, aruncatoare de grenade de 30mm si mitraliere PKM. Nimic nu-i opreste insa pe sarbi sa instaleze rachete antitanc Bumbar, rachete antiaeriene de tip Strela 2 sau ALAS/Lorana pentru atacul tintelor terestre, pentru mai multa putere de foc.

Si au in plan o versiune imbunatatita, similara CB90:

Sursa: yugoimport.com

Sursa: yugoimport.com

 

Both comments and pings are currently closed.

66 Responses to “Vedete fluviale de Dunare”

  1. nicolae says:

    Vad ca sarbii si ucrainienii au aceeasi abordare la Dunare: nave foarte rapide, extrem de manevrabile, usor dar totusi “strasnic” inarmate…
    Poate a venit timpul sa schimbam vedetele fluviale?
    http://www.navy.ro/despre/organizare/nave_div88.php
    Cu atat mai mult cu cat ar putea fi produse in tara, ele vedetele, cel putin navele in sine…

  2. Marius Z. says:

    Is bune si astea, in rol de patrulare si actiuni rapide, dar as moderniza si monitoarele iar pentru transport si desant rapid prin Delta as introduce chestii pe perna de aer.

    • admin says:

      Monitoarele – cele mai controversate arme ale RoArmy. De modernizat, le vor moderniza. Cat de eficienta e mutarea asta, vom vedea in viitor. Totusi parca nici sarbii si nici bulgarii nu au astfel de nave. Rusii mai au niste P1204 din anii ’60 dar nici ei au dezvoltat un inlocuitor. Poate ca se poate trage o concluzie, ceva.

      • nicolae says:

        Modernizate cum trebuie, mie mi se pare ca inca au un viitor. Comparatia cu sarbii si bulgarii nu mi se pare tocmai potrivita, iar rusii nu mai au treaba cu Dunarea, momentan cel putin.
        Personal, vedetele blindate mi se par cele mai potrivite pentru Dunare, inclusiv Delta.
        Argumente sunt de ambele parti.
        Chiar sa le fi laudat generalul ala american din pura complezenta?

        • admin says:

          Ce general?

          Si potrivite pentru Dunare, inclusiv Delta ca sa faca ce?

          Ref. la rusi, nu e vorba ca ei ar avea vreo legatura cu Dunarea dar aveau flotile de vedete blindate prin alte parti, asa ca au inca legatura cu domeniul.

          • alkxzs says:

            ”The Romanian general added, “I think [Hodges] was impressed by our river flotilla equipment. He did not have any knowledge of that.”

            Hodges later told Defense News in an interview in Bulgaria, “The Romanian river crossing was such an impressive display of capability that, honestly, I didn’t know they had.”

            “When you see Romanian Navy river ships, Danube flotilla, out there providing direct support and gun fire or SHORAD for the crossing site, I thought, ‘Wow, what a bright idea. Why didn’t I think of that?’” he said. “Because it never occurred to me that they’d have large enough craft like that that can move up and down the Danube river because that’s never been my thing to worry about. But now, big rivers in Europe, that is obviously a part of the environment….” https://www.defensenews.com/2017/07/21/romania-does-multidomain-battle-on-danube/

            același a declarat mai încolo: ”Ben Hodges: Păi să vă spun aşa: la finalul exerciţiului Saber Guardian de anul trecut am avut echipament blocat în România peste două luni, în încercarea de a-l duce înapoi în Germania. …”!!!!!! https://www.agerpres.ro/politica/2018/04/24/interviu-hodges-cepa-avem-nevoie-sa-imbunatatiti-infrastructura-la-saber-guardian-am-avut-echipament-blocat-doua-luni–96817

          • nicolae says:

            Am mai discutat recent pe subiect, ce-i drept nu aici.

            Mi-e greu sa cred ca nu cunosti declaratia generalului american Hodges, dar de dragul discutiei, o poti gasi aici: https://www.defensenews.com/2017/07/21/romania-does-multidomain-battle-on-danube/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=EBB%2007.24.2017&utm_term=Editorial%20-%20Early%20Bird%20Brief

            Despre rolul navelor purtatoare de artilerie sau monitoare poti citi aici: http://www.navy.ro/despre/organizare/misiuni_div67.php

            Rusii aveau pe Nistru, parca? Mai au granita cu cineva de-a lungul unui fluviu? Intreb, ca n-am timp sa caut acum si geografia am invatat-o demult.

            Aniuei, fiecare cu parerea sa. Eu ti-am raspuns la intrebari. Daca ai argumente in favoarea taierii/inlocuirii lor, le ascult cu drag! Intotdeauna este loc sa mai inveti ceva.

            P.S. Americanii le-au folosit (improvizatii) in Vietnam, care da, a fost demult, dar eu nu stiu sa mai fi avut vreun conflict regional de atunci si pana acum a carui actiune sa graviteze atat de mult in mediul fluvial.

            • admin says:

              Mersi pt link, nu cunosteam declaratia respectivului. Revin.

            • admin says:

              @nicolae: Printre picaturi, episodic: rusii mai au o granita pe un fluviu, Amur. Cum e granita ruso-chineza, e destul de importanta. Au inca monitoare si vedete blindate acolo, clasele Yaz (Project 1208 – 2x 100mm) similare monitoarelor romanesti (una bucata inca activa) si Vosh (Project 12481 – 1x100mm), similare vedetelor blindate romanesti clasa Rahova, din astea ar avea inca active mai multe. Au inclusiv lansatoare de rachete, 140mm, ceva mai vechi decat GRAD-urile de 122mm de pe vedetele si monitoarele romanesti. Nu am vazut sa le fi inlocuit cu ceva mai modern, pe acelasi calapod. Navele, nu lansatoarele.

            • admin says:

              @nicolae. Partea a doua, ref. la ce zice Generalul. Cetii si eu lucrarea de mare forta si angajament care este.

              #1: F-16 CAS? Ziceau ca se pastreaza pentru politie aeriana, ca aripile lor nu vor vedea niciodata vreo bomba reducatoare de durata de viata. A structurii si a celor de jos. Stukasurile aurii sa le zica de acum.

              #2: Avem inca parasutisti, cand nu sint rangeri. Or fi ascunsi pe la 495. Please, sir, I want some more. Sa vina Boeing.

              #3: When you see Romanian Navy river ships, Danube flotilla, out there providing direct support and gun fire or SHORAD for the crossing site, I thought ‘WTF? Strela and manually operated 30mm?’ Ok, poate n-a zis chiar asa.

              #4: The Romanians even included an electronic warfare element to degrade enemy command control and communications in the exercise. La bulgari a cazut netul.

              E bine ca nu era nimeni pe malul celalalt sa descopere si dezavantajele respectivelor nave. Asa sa tot asiguri suport cu foc, cand nu trage nimeni in tine. Dar cand ai F-16 Stiucile Aurii care matura totul in calea lor…

          • gsg9 says:

            a fos o poveste cu nushce general la nushce aplicatzie a fost nushce impresionat de nushce putere de foc a monitoarelor

            sa atace sevastopului, nu spusai?

            sa nu debarce rusii in delta 😀

            sa tzina sub control populatzia de pelicani

          • nicolae says:

            @admin
            Astept sfarsitul serialului si revin dupa. 🙂

            • admin says:

              @nicolae: Partea a treia si ultima.

              Monitoarele si vedetele blindate au fost proiectate in anii ’80 si limitate de echipamentele care erau disponibile atunci. Chiar si presupunand ca rolul pe care trebuie sa-l indeplineasca acum ar fi acelasi ca cel imaginat atunci (presupunere riscanta), cel mai probabil niste nave proiectate acum ar arata foarte diferit, tinand cont de dezvoltarea tehnologica din ultimii 30-40 de ani, mai ales a posibililor adversari. Ca dezvoltarea tehnologica de la noi inseamna de fapt accesul la echipamente mult mai performante de tip Vest. Poate ca viteza mai mare si semnatura radar mai scazuta a unor nave mai mici ar compensa blindajul existent acum. E vorba totusi de multa nava pentru doar doua lansatoare de rachete si un tun (sau doua) de 100mm. Poate ca doua nave mai mici ar face acelasi lucru mai eficient.

              Btw, lista de “indatoriri” pentru navele purtatoare de artilerie poate fi indeplinita in mare masura de nave rapide, inclusiv:
              • Nimicirea navelor de luptă inamice şi a altor forţe care acţionează în raioanele fluviale;
              • Sprijinul forţelor terestre care acţionează în apropierea fluviului;

          • gsg9 says:

            @admin

            F-16 CAS? asta e parfum si in rest mai completam cu IAR99 ca asa au facut pe la Cincu, IAR99 in picaj cu PRNDuri de la cateva sute de metri pe principiul Donbass nu a existat 😀

            strela si turelele automate de 30mm cu 4 servantzi sau catzi or mai fi sunt OK, dar Gebhard a fost magnific

            armored vehicles swam the river actually parca cel putzin unul a facut si scuba diving

            si sa astepte sa construiasca astia poduri care sa suporte Abrams si Leopard 😀 cand e mai ieftin sa intoarcem armele

            Da, dacă legi cerinţele, anume ce vrea România cu ce vrea NATO în privinţa planurilor. Anume, ce vrem să vină aici, cât va dura, când avem nevoie de aceste lucruri şi apoi vezi lipsurile. Şi realizezi că va trebui să creşti capacitatea feroviară cu 50% sau cu 100%. Aveţi poduri peste frumoasele dumneavoastră râuri care nu pot susţine un tanc Leopard sau Abrams. Trebuie să vă asiguraţi că reţeaua de poduri este capabilă să susţină acest tip de greutate nu doar o dată, de sute de ori.

            mneah, n’a zis bine nici asta “The Danube is like the Autobahn,” Hodges said. “It’s like the great highway for commerce for so many different nations.”

            ca d’aia nu fac astia autostrazi, c’avem…

          • offset says:

            @gsg9 ce poduri vrei matale sa construiasca astia, ca astea care ieste nu-s in stare sa le intretina, la noi in oras sta sa cada un sfert dintr-un pod, deja cred ca iti poti baga piciorul la propriu, nu la figurat in crapatura aia, totusi lumea se da pe el inclusiv tiruri ca e drum muEuropean. de unde am tras io concluziunea ca astia o sa ramana tot cu T55 cu Mao in interior, la alea o sa tzina.

            de fapt sunt rau, problema de pe jumate rezolvata, ca au pus conuri

            #conuri_conuri

          • gsg9 says:

            @offset
            probabil ca le lasa pe toate sa se surpe si abia dupa aia se apuca de poduri care sa supporte abrams si leopard 😀

            pana aduc aia tancurile cu cfr-ul si pe podurile noastre se termina razboiul

            d’aia era bine sa le aiba deja aici

            sau ce vor brexitezii sa faca cu strike brigades, am pus la graffiti, poate face adminul un articol :d

        • alkxzs says:

          generalul ăla, în calitatea lui de comandant NATO habar nu avea de ce au românii!
          important ar fi ca șantierele alea să lucreze măcar dacă nu sunt deja închise!
          problema cu monitoarele și canonierele alea e că sunt vulnerabile la arme antitanc și atacuri din aer, tunurile alea de 100 au singurul avantaj că sunt compatibile cu cele ale armatei de uscat, în rest ()
          un Oto Melara de 76 ar fi mult mai indicat, poate chiar și tunul de 155 de pe PzH 2000 poate că ar rezista mai bine la apă dulce deși nemții au găsit că nu face față mediului salin marin

          • gsg9 says:

            la ce dracu sa’tzi batzi capul cu ce au romanii, ca momentan n’au mai nimica, in afara de niste ARO, t55, btr, volkhov, mig21, styx o mai au doar pe dancila…

            altul din clasa eroul bula, sa punem un oto melara pe monitoare 😀 😀

            cat o fi un oto melara below deck?

            http://3.bp.blogspot.com/-qZiP2Ti7GzY/VidCnsqi0II/AAAAAAAADYg/N7pmbH1i0dc/s1600/76mmoto3.jpg

            cat o costa tunul comparativ cu valuarea actuala a monitoarelor?

            cum or face cu munitzia, ca la la OPVurile alea mari cand patrulau amunition’less dupa chiratzi refujiatzi prin coasta Libyei au imprumutat niste cutii cu munitzie de la macacacacaronari la care a fost consemn strasnic sa nu cumva desfaca sa traga vreun proiectil ca dupa aia trebuie sa plateasca toata cutia 😀 😀 😀

            o cutie intreaga, ma’ntzelegi 😀 😀 ?

            detalii, ai nau…

            daca te plictisesti mai ai variante aici, AMOS, Sampon, Spike NLOS, Spyder

            IMI Extra, Delilah NSM RBS Harpoon

            https://www.rumaniamilitary.ro/flota-romaneasca-de-dunare-astazi-monitoarele-din-clasa-kogalniceanu

            varianta AWACS cu TPS-77 si realimentare in zbor

            https://www.rumaniamilitary.ro/cu-flexul-prin-monitoarele-patriei-astazi-kogalniceanu-nava-radar

            si sa nu uitam de LORA 😀 😀

            sau poate ca mai bine o stabilizare ca la bizoni daca se mai poate, cel mai probabil ca nu se mai poate, ca nu spusara nimica

            niste drone mici cacare sa dirijeze artileria, nici alea nu’s mentzionate

            mai modernizeaza la ele parca vor sa schimbe motoarele, generatoarele, sistemele de ventilatie, cabluri, sistemele de comunicatii de la bord si ce le’o mai trebui ca sa mai pluteasca niste ani, in rest asa moare ele multele cum le’o facut mamicutza lor si tacsu, in rest stam bine daca le’a laudat nea ala ca AROurile 244, TABurile, DACurile si TRurile nu le’a prea laudat 😀

          • alkxzs says:

            gsg sincer la tine nu mai miștocăreală!
            idei puține și alea bâjbâie prin ștouri și emoticoane

          • offset says:

            @alkxksz abcdefghijklmn bla bla bla. nu tzin minte sa fi vazut v’un proiect , ceva, arma minune proiectata de matale “la modu’ serios” , in fine, ceva concret? nu ai? in afara de propria constientza asupra posibilitatzilor personale care ieste? si atunci? si ce ai vrea sa faca GSG=u? sa io traga lu’ 20-20=0 BARAT?

            #gradinitza_a_trecut

          • gsg9 says:

            @alkxzs

            bine ca ai tu idei multe si cretze…

            nu conteaza ca nu o incapea ragalia aia sub punte (ai idee cat e draught’ul la monitor? ai idee si de ce e asa de mic?) – tzi’am pus poza daca vrei itzi fac si un desen…

            ca o costa cat restul monitorului

            si ca nu fabricam munitzia

            nu conteaza nici ca aia au ales turelele blindate, de ce e preferabil sa fie blindate mai studiaza

          • alkxzs says:

            gsg
            după cum spuneam numai gargara de tine!
            italienii au avut Sparviero-class patrol boat cu Oto Melara 76 (preluate și de japonezi prin 90) care la dimensiunile chilei erau comparabile cu monitoarele (înălțimea!)

          • gsg9 says:

            Ntz specialistule,

            Draughtul e deja mai mare, 1.87m versus 1.6 iar deasupra apei e cel putzin dubla

            Ca nu mori nefericit fara Oto Melara pe monitoare, fa ce au facut astia, cocoatza’le pe o platforma de vreun metru si ceva

            http://mil.today/upload/resize_cache/medialibrary/954/664_450_1d65cf8a9d606d53c3be1bd4536c9dce1/OTO%20Melara.png

            And live a long and happy specialist life…

    • gsg9 says:

      dar as moderniza si monitoarele
      da, cheama’l pe eroul sa instaleze pe monitoare 1 OtoMelara, 2 Millenium, 2 RAM, 6 turele de 30mm, 8 Harpoon, ESSM in Mk41, drone

      ah si sa nu uitam de LORA ca sa atace cu ele sevastopolitza de la sulaina, ca sa fim simetrici cu rusii 😀 😀

      si pana la urma nu ma lamuresc tu si cu alalant ce tot bantuitzi p’aici, nu mai e nimic de postaceala pe romil 😀 ?!

      • Marius Z. says:

        Gsg9,
        Intrebarea e la fel de valabila si pentru tine, daca tot ai pus-o!
        Te pomeni ca nu mai am dreptul sa comentez altundeva daca am publicat materiale pe Romil! Vezi ca si tu esti in aceeasi categorie 🙂

        • gsg9 says:

          mno, sa nu ne intzelegem gresit, ai toate drepturile sa comentezi ce vrei si pe unde vrei, ca asta nu’i blogul meu

          dar nu intzeleg de ce 😀 , repet, nu mai e nimic interesant de postaceala pe romil 😀 ?

          plictiseala mare? pai bagatzi acolo activitate tovarasi 😀

          eu m’am tirat de acolo de doi ani

          • admin says:

            Stop comentariilor despre alte bloguri.

          • gsg9 says:

            Stop cursei inarmarii!

            Traiasca lupta unita a popoarelor pentru pace, dezarmare, pentru o lume fara arme si fara razboaie!

            Traiasca prietenia si colaborarea dintre toate popoarele lumii!

            Traiasca prietenia, colaborarea frateasca si solidaritatea tuturor tarilor socialiste!

            😀

        • dany says:

          Omu’ ala zise ceva cu bataie lunga da’ vaz ca nu intelegi…
          Simplu ca buna ziua:
          -politrucii de toate felurile arunca momeli si voi puneti botu’ in masa
          -odata ce puneti botu’ garantat le faceti treburile murdare gratis in majoritatea cazurilor, ca o mai fi vreunul care se prostitueaza pe ceva maruntis nah, asta este…
          -chiar daca unii din voi aveti intentii bune, va treceti singuri cu arme si bagaje in categoria aia strict necesara oricarui partid , nu zic care pentru ca nu vreau sa jignesc pe nimeni

          Daca astia care sunt de 30 de ani la putere aveau de gand sa construiasca o economie functionala / armata puternica apoi au avut bani si timp la dispozitie cacalau… Asa ca….

      • dany says:

        Tot n ai inteles bre GSG ule care i rolu’ modernizarii asteia?

        Se ia una bucata industrie meletara ciuntita si saracita vai mama ei de zici ca i exact aia de la ‘916, cu fo’ 5-6000 angajati de +50 (ietate* sau întâietate ca inca nu s lamurit, ori ambele), se introduce aceasta magnifica industrie meletara direct in curtea MAPN ului care ieste chiar langa geamantanu’ cu 2% . Salariatii aia de +50 mai lupta si ei pt o pensie meletara ceva, astia mai bifeaza o realizare in pedefeuri, partidili care ieste mai apuca si ele un vot si aia e… Toata lumea multumita, armata care ieste primeste arme noi concepute dupa ultimele flatulente pe la Cugir/Mangalia/ Moreni etc , dispar somerii de +50, mai apar niscai generali, firmele prospera si ele, partidu mai primeste niscai donatii pentru campanii… Cand io ziceam ca aia 2% vor fi folositi pentru a scoate din foame electoratu’ care este + partidele care este, lumea zicea ca aberez… Nah ca vi se indeplineste visu’…Mai ramane sa reconstituie diribau’ aka DLEN si sa vezi ce blocuri construim si canalu’ lu’… (oppsssss am uitat ca s a (re)introdus cenzura asa ca nu mai dau nume!) si atunci sa vezi cate firme de constructii din astea o sa mearga pe mana MAPN ului care este… Slava Domnului aia cativa opozanti sunt marfa de contrabanda la canal…

        Acum intelegi zbaterea care este ?

        PS Sunt curios cand reapare primu’ gheaze* in armata…

        • offset says:

          „Astfel, oricari ar fi formele în cari se îmbrăca viața publică și orice numiri s-ar da acelor forme, substratul lor organic este același ca și în trecut. A-l boteza din nou pe un om nu va să zică a-l schimba; a pune numele de regim democratic unei oligarhii vechi nu va să zică a schimba starea de lucruri“ — Eminescu

          astea-s ca si chestiile alea din Bibile de le zice cele 10 porunci, chestii simple, orice prostan le intelege, totusi de 2000 + ani, nimeni nu le baga in seama.

  3. seba says:

    Au fost făcute (vedetele și monitoarele) să oprească un desant în zona deltei,flotila de Dunăre a fost cu dedicație pentru URSS. Ceașcă cu toate păcatele lui se pare ca i-a urât din tot sufletul pe conaționalii lui IU. Pur și simplu au puterea de foc a unei unități mecanizate, tancuri și transportoare blindate, cu mențiunea că în zona respectivă este imposibil să aduci blindate să sprijine unitățile de desant. Așa că lăsați visele a la eroul cu 155mm și alte cele…. Apropos de ce fac sârbii și ucrainienii, degeaba pui rachete anti tanc ce bat 3/5 km, dacă ai vizibilitate câteva sute de metri. Până lansezi, ții ținta încadrată o vedeta dragoare (ca cea din poza postata de Nicolae) te transforma în carne tocată cu tunurile de 30 mm.

  4. Andrei says:

    Russi au Shmel class nava purtătoare de artilerie în flotila din Marea Caspica https://www.militaryfactory.com/ships/detail.asp?ship_id=shmel-class-artillery-gunboat-soviet-union tun de 76mm de pe PT-76

    • seba says:

      Cred că și Ucraina mai are câteva moștenire de la sovietici. Monitoare aveau și sovieticii pe Amur parcă, la granița cu ceainezii. Aveau turele de T-55,ak -230,nu mai rețin dacă aveau și instalații aprn.

  5. nicolae says:

    @admin
    Scriu asa, ca-i mai simplu.
    Intr-adevar, monitoarele si vedetele blindate sunt concepute catre sfarsitul anilor ’80. Daca designul monitoarelor este oarecum mai conventional, Grivita, prima unitate a clasei avea un design destul de interesant, remarcandu-se printr-un profil foarte redus si destul de usor de camuflat. Ca sa-ti faci o idee, “taie” comanda de pe actualele vedete blindate si o sa-ti rezulte varianta initiala.
    Nu ma pronunt asupra semnaturii radar sau infrarosu a acestor nave desi se pot aduce imbunatatiri fara sa cheltuiesti o avere, de ex. plase multispectrale sau pur si simplu vesnicul si nepieritorul camuflaj vegetal sau disimularea evacuarilor motoarelor.
    Navele sunt destul de rapide (cca. 30 km/h, 17 Nd), manevrabile (la o lungime de aprox. 50 m raza de giratie este tot 50 m), blindate (nu stim cat, cum, e clasificat) si inarmate asa cum n-o sa poti inarma niciodata o vedeta ca cea din articol sau ca Gurza M a ucrainienilor.
    Orice discutie despre semnatura radar, infrarosu, blindaj nu are rost pentru ca nu cunoastem aceste date.
    Asa cum spune si seba, ai destul de mult armament pe ele.
    Intr-adevar, au nevoie de sprijin aerian, cel putin la nivelul actual de inarmare, dar, sa fim seriosi, daca ai pierdut controlul spatiului aerian ai cam pierdut totul. Mai ramane gherila. Adauga faptul ca, in caz de ceva, cel mai usor pentru NATO este sa trimita aviatie.
    Personal, consider ca sunt vulnerabile la atacul elicopterelor (inlocuiesti Strela, se vor inlocui oricum, vedem cu ce, Stinger, Mistral etc) si la atacul cu rachete in genul Spike (contramasuri RF, IR si, daca reusesti sa bagi oamenii inauntru prin instalarea unor teleoperabile, blindaj activ/reactiv sau cum naiba i-o spune).
    Ameliorarea performantelor lansatoarelor de proiectile reactive iti poate tine nava in afara pericolului imediat, nu ca 40 km bataie ar fi chiar nimic…
    In concluzie, navele astea sunt facute sa lupte in combinatie cu alte forte, in cadrul unui intreg, nu de capul lor. Consider ca modernizarile care li se pot aduce, le-ar adapta si mai bine scopului primordial: controlul Deltei si sprijin cu foc al terestrilor, asa cum au facut de la WW1 incoace.
    Nu am pretentia ca e ca mine, este o opinie.

    • Ion Valcu says:

      @Nicolae. Sunt arme specializate care merita aduse la zi un pic.
      Le vezi cu Spyke in loc de MLRS pe ele? Sau complementar?

      • nicolae says:

        N-as scoate MLRS-urile, le-as mari raza, ca tot ramasesem cu impresia ca au 40 km. Dar o teleoperabila in genul OWS 25 cu Spike ca la MLI nu cred ca ar strica. Navalizata, bineinteles. Poate fi util.

    • admin says:

      40km bataie? Acum? Dar ce optimisti sintem… 20km ce are? Ca nu au rachete din cele smechere sa dea la toti.

      Oricum, ceva de genul asta am zis si eu doar concluzia poate difera. Sa clarific: daca inlocuiesti umarul ferm al marinerului cu un CIWS, o combinatie tun+rachete teleoperabila sau, si mai bine, intr-un sistem automat de conducere a focului, atunci ai curatat puntea de 14,5mm si eventual, din 30mm. Ce ziceam e ca navele mi se par mari pentru eficacitatea armamentului. Au multe tunuri, tunulete, mitraliere si turnulete dar toate operate manual. Eficacitate de nivel WWII. Odata ce le-ai automatizat, s-a redus echipajul necesar deci si dimensiunile navei.

      Ai dreptate ref. la discutia despre semnatura radar sau infrarosu in valoare absoluta, pentru ca nu stim respectivele valori. Dar putem discuta despre ele in mod relativ: o nava la jumatate din lungimea/latimea unui monitor va avea o semnatura radar mai redusa iar daca iei in considerare si curatarea puntii de pagode si niste materiale ceva mai noi, parca sint sanse de mai bine. Daca ducem ideea mai departe, care ar fi avantajele vs dezavantajele a doua vedete rapide de tipul (nu deplasamentul) CB90, capabile sa poarte un pod de APRA (in loc de doua), cu un CIWS, niste rachete antitanc si un AMOS de 120mm. A se vedea Combat Boat 2010. As lua doua din astea in loc de un monitor. Si as schimba APRA cu GMLRS.

      Ramane deschisa discutia ref. la viteza, CB90 avand avantaje si dezavantaje fata de monitoare.

      Pana la urma, toata lumea vrea niste nave supravietuibile. Observabilitate scazuta (radar si IR) sau blindaj, asta e intrebarea.

      Tot o opinie. Ca n-am drept de semnatura.

      • nicolae says:

        Scuze, nu-s de ce ramasesem cu impresia ca 40, nu 20… da, GMLRS ar fi o solutie foarte buna.
        Ajungem la o discutie de-a noastra mai veche: bigger is better.
        Despre observabilitate cred ca se pot exploata mai bine vedetele blindate. Au profilul mult mai redus decat monitoarele.
        Oricat de rapida ar fi CB90 nu poate fugi de un Spike.
        Ideea e ca mie mi se pare ca astea de care vorbim mai au potential valorificabil fara a cheltui o avere.

  6. gsg9 says:

    asta cu monitoarele stealth e din putzul gandirii 😀 😀

    prin delta se poate ascunde dupa dupa vreun pelican

    si pe dunare se vede cu ochiul de sticla, ca dunarea nu are 40km latzime…

    si daca vreis a le faci mici la limitezi la ce blindaj au/ce echipamente potzi instala pe ele, platformele mici nu prea au viitor, toata lumea lasa spatziu de dezvoltare ulterioara

    ideea este ca navele sa fie blindate, sunt nave de contact, asigura support cu foc direct, trebuie sa poata sa incaseze

    de aia nici nu se agita astia cu mari modernizari, probabil pt ca pt gama lor de misiuni inca mai sunt OK asa cum sunt

    n’ai ce armament ultra-mega tunuri de 76mm de fregate, Harpoon si alte aberatzii sa le mai pui

    tot ce mai fac este ca sa le mentzina functzionale (motoare, generatoare, cabluri, awareness, comunicatzii)

    daca aerian sunt protejabile de pe mal sau din aer cu unul din cele 12 F16, sunt vulnerabile in special la RATDuri, niste grupe d’astea camuflate de pe malul alalant itzi baga cateva RATDuri in turele si daca nu le scufunda tot le scot din functziune

    nu’i vad p’astia instaland la genul Trophy APS

    era bine daca scoteau sinucigasii aia din mitralierele cvadruple si inlocuiau cu niste turele, dar la noi merge si asa

    oricum astia se pregatesc intens pt razboaiele trecutului, seria din noaptea mintzii…exerseaza CAS cu IAR99 lansand PRNDuri la Cincu de la cateva sute de m altitudine cand in Donbass Su25 si Mi24 au picat ca mushtele si aviatzia n’a facut nici o branza pe acolo, cu un buk si niste igla s’a inchis spatziul aerian…

    oare de ce americanii au bagat sute de miliarde in F35 si evreii s’au grabit sa’l foloseasca in Syria, ca nu de plictiseala…

    in rest toate ragaliile alea salupe rapide si usoare de cateva zeci de tone te pisi pe ele cu o mitraliera mai sanatoasa oricate RATDuri si Strela ar pune pe ele, sunt bune pt patrulare/infiltrare/desant grupa de whatever nu pt lupta/contact…

    • admin says:

      Daca vrei sa le protejezi impotriva avioanelor sau elicopterelor, are sens sa incerci sa le faci cat mai LO, detectia se face IR sau radar.

      Btw, parca prin WWII le camuflau prin Delta ca grinduri, adica le faceau LO cu tehnologia disponibila. Probabil ca nici ei nu stiau ce fac.

      • gsg9 says:

        nu prea potzi sa faci low observable radar niste nave care din conceptzie trebuiesc blindate, ce blindaje compozite radar-absorbent cunosti

        F35-ul nu e blindat…

        Visby e super low observable dar ala e din rashini/compozite, tragi cu AKMul in el si trece dintr’o parte in alta, nici nu se pune problema contactului cu inamicul…

        la fregate se umbla la unghiuri/materiale/emisii motoare/emisii electronice dar monitoarele/vedetele blindate sunt deja foarte joase ca silueta si foarte putzin deasupra apei, daca le mai inclini un pic structura aia nu mai mai reduci mare lucru

        si fregatele sunt pt blue water, unde se presupune ca distantzele de la care incearca sa te detecteze sunt mai mari

        la monitoare metodele vechi de camuflaj cu ascunsul pe langa mal cu motoarele oprite acoperit de salcii cred ca inca functzioneaza

        si daca ai pierdut controlul spatziului aerian si bantuie suhoiul liber pe deasupra dunarii ca sa le caute oricum esti mancat…

        • admin says:

          nu prea potzi sa faci low observable radar niste nave care din conceptzie trebuiesc blindate, ce blindaje compozite radar-absorbent cunosti

          AMX30:
          AMX30
          Sursa.

          Rusii au Nakidka:
          Nakidka
          Sursa.

          Nu e necesar ca blindajul in sine sa fie RAM, atat timp cat poti pune panouri RAM si/sau pentru protectia IR peste blindaj. In plus, blindajele compozite au de la inceput caracteristici mai bune decat cel din otel.

          Pana sa ajungem la implementare, trebuie remarcat ca in WWII, cand situatia era groasa, monitoarele se camuflau deci LO era o chestie importanta, nu se bazau doar pe blindaj asa ca monitoarele “stealth” nu sint chiar din putzul gandirii. Cum s-ar putea face, asta e partea a doua.

          • gsg9 says:

            tancuri stealth 😀 , blindajul acoperit cu panouri RAM, mmmmK, si la prima rafala sar tzandarile din alea si se duce dracu stealthul, ce faci, il trimitzi inapoi in fabrica, oare de ce nu le’o fi bagat inca nimeni in fabricatzie

            al doilea cu cloaking device maskeaza emisiile electromagnetice proprii, nu e acelasi lucru cu invizibil radar, copertina aia nu absoarbe/reflecta aiurea radarul avionului

            Armata nu prea pare stealth 😀 ca tot e singurul model mai nou de tank, restul o freaca cu upgradeuri sau proiecte utopice imperiale europene

            camuflajul e important, cum faci asta la nave blindate nu stiu, mai degraba arunci o prelata d’aia cloaking device peste ele

            sau ai pui un inel pe deget comandantului si cand rasuceste ala inelul…

            • admin says:

              Pai daca exista prima rafala inseamna ca a fost descoperit deci nu prea mai conteaza ce se intampla cu panoul. De ce nu l-a bagat nimeni in fabricatie? Nu stim daca rusii nu l-au pus deja in fabricatie insa o explicatie ar fi ca panourile rigide sint mai sensibile la socurile suportate pe tancuri. Pe nave ar fi insa o alta discutie. Iar nave cu asemenea panouri exista.

      • nicolae says:

        In perioada cand am intors la 180 de grade de la est la vest, unul dintre monitoare a renuntat la camuflaj si a fost scufundat de proaspetii “aliati”.
        Pe Dunare, camuflajul cu vegetatie a fost foarte eficient in perioada WW2, acum trebuie doar sa gasim echivalentul modern.

  7. gsg9 says:

    bai za uei, nimic de gidipiar?
    nici un popup acolo ca ai acsept?
    cum imi protejezi matale datele personale?
    ca sa nu mai vb de ideile putzine si alea bajbaitee 😀

  8. capatu satului says:

    la mintea mea, ideea de a dota monitoarele cu nu stiu cate feluri diferite de rachete antinava sau alte tipuri este eronata,

    intr-adevar posibilitatea dotarii cu drone aeriene, fluviale este necesara avand in vedere bataia tunurilor de 100 si a rachetelor montate,

    apoi, la tunurile de 100 ar trebui eventual integrate kituri de precizie pt munitie,

    la rachete am inteles ca rafael a dezvolat kituri pt. precizie,
    si au ceva discutii cu romanii, inclusiv ceva hartii semnate,

    tunurile actuale de 100 cu o precizie mai mare, eventual cu posibilitatea lansarii de rachete si actualele pnrd cu rachete cu kituri de precizie ar trebui sa fie suficient,

    dezvoltarea necesara este pe partea de senzori (radare) drone (aeriene si fluviale), prietenu nostru razboiu electronic si contramasuri (grosimea blindajului este in multe cazuri insuficienta la capacitatile rachetelor actuale),

  9. Eroul Bula says:

    Ma gandeam: sa ma bag si eu……. sa nu ma bag …….. 🙂
    Hai sa ma bag:
    Monitoarele mari:
    – renuntarea la operatiuni front line. Sunt tinte prea mari. dac aincaseaza o racheta in compartimentul cu lovituri reactive de rezerva (deasupra puntii)iese un foc de artificii de toata frumusetea.
    – remodelarea suprastructurii din zona lansatoarelor 122mm si a magaziilor de munitie astfel incat sa poata primi containere cu 6 lovituri GMLRS x 227mm. Fara turele, lansare din suprastructura in borduri. Capace/trape de protectie si ce mai trebuie;
    – 2 Tetral x 4 Mistral pe suprastructura, deasupra compartimentului lansatoarelor GMLRS;
    – 2 teleoperabile cu tun 20mm + 7.62mm + Spike NLOS in locul turelelor 30mm ;
    – 2 teleoperabile mici cu 7.62mm si Spike/STAR80L pe fostele amplasamente ptr. Strela;
    – renuntat la turelele 14.5mm;
    – inlocuit turelele 100mm cu tunuri antiaeriene (Vifor navalizat sau Skyranger – Korkut a picat);
    – sistem lansare-recuperare UAV.
    – APS (Trophy sau IRON FIST) adaptat la dimensiunile navei;
    – ceva protectie impotriva bombletilor in zonele sensibile;

    Monitoarele mici:
    – desfiintate turelele 14.5mm;
    – introducerea a inca 2 lansatoare 122mm in locul magaziei cu lovituri de rezerva (realimentarea lansatoarelor dureaza prea mult). Pleci cu ele incarcate (toate 4) le tragi si te-ai retras;
    – introducerea de lovituri 122mm cu bataie marita la 40km. Asta nu inseamna sa nu mai folosestidin cele cu bataie de 20km, mai ieftine, cand e cazul, dar e bine sa le ai si p’alea si p’alea;
    – introducerea de kituri de ghidaj pentru loviturile cal 122mm;
    – 2 Sinbad RC pe comanda, in borduri, in sponson;
    – modernizarea tunului cal 100mm sau inlocuirea lui cu ceva mai modern, fara penetrarea puntii (105/120mm);
    – teleoperabila cu tun 20mm+7.62mm+Spike pe turela tunului prova sau pe comanda, la prova;
    – inlocuirea turelei 30mm cu un sistem mai modern (Vifor navalizat sai Skyranger);
    – APS (Trophy sau Iron Fist};
    – Protectie impotriva bombletilor;
    – suporti pentru instalarea de kituri suplimentare de blindaj in borduri din dreptul tunului prova pana in dreptul lansatoarelor 122mm, in functie de tipul misiunii;
    – duplicarea comenzilor navei pentru a o putea conduce de sub punte (fosta comanda de la Grivita);
    – sistem lansare/recuperare UAV.

    Dragoarele fluviale;
    – 1 Simbad RC pe comanda;
    – teleoperabile cu tun 20mm+7.62mm+Spike in locul turelelor 14.5mm si 30mm.

    Vedete mici, rapide, usor blindate, din categoria Jurmo / CB90:
    – cercetare;
    – transport trupe;
    – minare-sabotaj;
    – sprijin cu foc (Nemo, sau 20mm+7.62mm+Spike;
    – operatiuni FOS.

    USV-uri fluviale:
    – unele mici, pentru cercetare;
    – altele ceva mai mari, fie cu un bloc de lansare 12x122mm sau 20x122mm, scurte (cum era Aurora), fie pentru lansare mine.

    Nici eu nu vad Romania construind alte monitoare dar le vad pe astea modernizate repetat si folosite pana la adanci batraneti.