De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 3

Sursa: Airbus

Sursa: Airbus

Pentru ca s-a implinit un an de la promisiunea smulsa romanilor ca le vor cumpara autobuzele zburatoare desi n-au nevoie de ele.

Vestea a venit la marele fix, multumiri pentru semnalare lui @stan, @gsg9 si @offset:

Airbus considera contractul deja incheiat asa ca isi cer banii, si repede, asa ca romanii au primit un ultimatum:

 

“”Răbdarea noastră are limite. Avem nevoie de o comandă de cel puţin 16 aparate H215M din partea armatei române pentru lansarea liniei de asamblare, dar românii nu prea mai par interesaţi”” Sursa: ZF.ro

E drept ca romanii nu au fost niciodata foarte interesati dar asta e o alta problema. MApN-ul are experienta de 50 de ani cu Puma asa ca daca nu interesat de SuperPuma, asta poate spune ceva.

Se cauta coloana vertebrala, aducatorului recunostinta Patriei.

Both comments and pings are currently closed.

46 Responses to “De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 3”

  1. stan says:

    sa le spuna careva la francezi care are sange in c**ie ca elicoptere de transport trebuie sa mai astepte ca avem nevoie de altceva mai urgent acum
    corvete SHORAD/VSHORAD F-16 elicoptere de atac si altele
    apoi mai vedem daca se potrivesc cu ce avem noi nevoie pt elicoptere de transport

  2. Marius Z. says:

    Eu cred ca mare parte din optiunile de achizitie sunt stabilite, cu o mica marja de alegere, de ani buni, posibil pana la cu un deceniu in urma… asa a fost cu Piranha, F-16, Hawk, Viper, Himars, Patriot si ce-o mai urma: corvete, artilerie autoprop, tancuri.

    Chiar daca nu au semnat inca un contract, cred ca achizitia a cel putin unei duzine de H215 a fost promisa cu niste ani in urma, cand s-a luat decizia de a asambla aici.

    • admin says:

      Ce te face sa crezi asta, nici macar francezii nu sustin ca li s-ar fi promis ceva ca sa vina aici? Din contra, Airbus zice prin materialele lor promotionale ca asta a fost o miscare calculata pentru reducerea pretului H215, nici o vorba despre vreo promisiune sau contract. Unde zice Airbus: “Am venit pentru ca ni s-a promis un contract altfel nu nici nu ne gandeam sa venim”?

      • Marius Z. says:

        Nici nu vor zice vreodata asa ceva, doar nu sunt prosti sa rasufle “intelegerea”.

        Hai ca e deja maine, inca putina rabdare… doar nu crezi ca Fifor s-a dus degeaba pana acolo!

        • admin says:

          Aici nu mai esti logic. Atat timp cat intelegerea ar exista, nu e nici un motiv pentru a nu face lucrul asta public. Mai ales ca au iesit in presa cu declaratii mult mai dure, nu s-ar fi jenat sa faca chestia asta publica, ba chiar ar fi cel mai bun argument al lor. Daca intr-adevar li s-a promis ceva pentru a veni aici, nimeni nu ar avea nimic de comentat. Doar ca promisiunea respectiva nu exista, indiferent ce vor declara de acum inainte. S-a vazut, cum ar zice controlorul.

          Una-i una, alta-i alta. Ce treaba are ce o sa faca maine Fifor cu faptul ca a existat sau nu o intelegere?
          Ce o sa faca maine Fifor are legatura cu ultimatumul dat de francezi. Care nu se leaga de nici o intelegere anterioara ci de forta.

          • Marius Z. says:

            “Aici nu mai esti logic.”
            Si eu incerc sa inteleg logica MApN+ decidenti 🙂
            Pornind de la multirol si pana la tancuri si TBT/Saur2, am incercat la un moment dat sa inteleg de ce nu se discuta mai larg, pe mai multe variante, ci exista doar o “fixatie” perpetuata ani de zile indiferent de cine era la putere. Poate doar la SHORAD exista o oscilatie (Siret/ Mica) si poate la corvete, desi la ultimele cred ca tot Damen e favoritul, cel care a mai fost desemnat odata.

            Daca Fifor a zis anul trecut ca ia si H215M si specificase ca va plati in 2017 deja un avans pentru 4 elicoptere a ce iti suna? Nu e intelegere/ promisiune?

            • admin says:

              Nu e vorba de logica MApN ci de logica Airbus. Francezii ar avea tot interesul sa ne spuna daca au avut vreo intelegere sau nu si dupa cum vezi nu s-a intamplat.

              Nu e vorba de cele 4 elicoptere ci de 16.

          • gsg9 says:

            Da, ce dracu cauta ala acolo…
            Ai mai abureste pt la anu?
            Fortza, ce fortza, isi iau hala si pleaca? Cale batuta…

          • Marius Z. says:

            Deci 4 bucati H215 erau cele promise a fi platite anul trecut. Mai e pana la 16, insa nu cred ca MApN se va limita la doar 4, fiind doar prima parte a contractarii:
            “Intrebat când s-ar putea da comanda, ministrul Apărării a spus că partea română o să facă prima parte a contractării anul acesta.
            “Dar aceste elicoptere se vor produce pe linia de la Brașov, linie care intră în producție anul viitor, după câte am eu informații. Este vorba de modelul H 215”, a menționat Fifor.”

            MAI vor lua si ei cateva:

            http://www.caleaeuropeana.ro/romania-va-cumpara-elicoptere-airbus-h215-produse-la-fabrica-din-brasov-pentru-mapn-si-mai-anunta-ministrul-mihai-fifor/
            “România va achiziționa elicoptere modelul H 215 de la compania Airbus, însă vor fi produse la Brașov, și vor intra în dotarea Ministerului Apărării Naționale și a Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat, miercuri, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.”

            Apoi daca aia nu e promisiune, eu nu stiu cum sa-i mai zic!

            • admin says:

              Pai nu intelegi: e vorba de promisiuni facute pentru ca Airbus sa vina aici, nu cele de dupa, smulse dupa intalnirea cu Macrou. Ai vreo declaratie din partea Airbus sau MApN facuta in momentul cand Airbus a anuntat intentia sa mute fabrica?

              Concret, cate elicoptere li s-a promis francezilor ca vor fi cumparate la momentul cand au decis sa mute fabrica?

          • Marius Z. says:

            Nici sa stiu ce si cum, nu as avea cum sa-ti dovedesc ce s-a discutat la inaugurare, “pe sub masa”, chiar daca oficial s-a insistat ca H215 e pentru export. Eu doar iti spun ce banuiesc, pentru ca atunci cand o firma face investitii intr-o tara, la nivelul asta, se studiaza mult potentialul inclusiv al pietei tari irespective si se duc discutii de tatonare cu diversi oficiali si grupuri de lobby (in cadrul carora si Airbus probabil ar fi putut primi asigurari ca ceva comanda vor primi si de la noi). Aminteste-ti si cu Dacia, unde Logan s-a vandut f. bine si pe intern la inceput.

            Rezultatul oficial pare insa sa fie ce s-a promis anul trecut: adica cel putin 2 loturi pentru MApN + unul pentru MAI. As zice ca se aduna cel putin 12 bucati, daca nu chiar magicul 16, pe urmatorii 4 ani.

            • admin says:

              Daca nu ai dovezi ca s-a promis ceva si nici Airbus nu spune asta, ba mai mult era vorba de export atunci e greu sa mergi pe banuite.

              La fel de bine eu banuiesc ca nu li s-a promis nimic la mutarea fabricii si acum incearca sa smulga contractele respective prin santaj.

          • Marius Z. says:

            @Admin,
            In primul comentarii eu am scris in mai multe randuri “Eu cred” si nu “eu am dovezi”.
            Dupa care ma acuzi ca n-am logica…

            Deci nu ti se pare logic ca Airbus sa fi primit niste asigurari (nu contract, n-am zis niciunde de contract), pe sub masa, inainte de investitie… si care ie-te, la un an dupa inaugurare sa se concretizeze in promisiuni din partea lui Fifor de virat banii pentru un prim lot + alte loturi pt. MAI si MApN.

            Deci pentru tine e mai logic ca Airbus doar au dat comunicate de nebuni ca Romania sa cumpere si ea minim 16, iar Fifor sa cedeze la “santaj”… Mie imi par mai mult o reamintire a unor chestii discutate, nu neaparat semnate.
            Soc,soc! Nimeni nu se astepta ca Airbus sa ceara si Romaniei sa cumpere niste H215 daca isi fac fabrica aici!

            Hai sa nu fim mironosite, ca sa cum ii stim pe ai nostri nu i-a durut niciodata gura sa promita in stanga si in dreapta – vezi si autostrada pt. Pitesti de cand e promisa.

            • admin says:

              Lipsa de logica vine din ce ai spus aici: “Nici nu vor zice vreodata asa ceva, doar nu sunt prosti sa rasufle “intelegerea”.“.
              Repet: ar fi in interesul Airbus sa precizeze ca au venit pe baza unei intelegeri. Sa banuiesti ca ar ascunde intelegerea respectiva nu are logica.

              Airbus a dat comunicate ca le trebuie o comanda de 16 elicoptere ca sa deschida fabrica, nu ca li s-ar fi promis 16 elicoptere ca sa vina aici. E o mare diferenta, nu crezi?

              Si da, atat timp cat e nevoie de vizite ale lui Macron ca Fifor sa promita ceva iar francezii amintesc exact de asta, nu de vreo intelegere anterioara, e logic sa banui ca s-a cedat la santaj.

          • Marius Z. says:

            Citire de la Hotnews: este o discutie mai veche…
            https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22075660-romania-cumpara-elicoptere-airbus-h215-produse-fabrica-din-brasov-pentru-armata-ministerul-interne.htm

            “”Am avut o intalnire luni, la sediul Guvernului, alaturi de premierul Mihai Tudose, cu reprezentantii companiei Airbus. La aceasta intalnire a participat si ministrul Economiei, domnul Gheorghe Simon. Este o discutie mai veche pe parteneriatul pe care Romania il are cu Airbus prin IAR Brasov. Intr-adevar, vor fi achizitionate, in perioada urmatoare, un numar de elicoptere care vor intra atat in dotarea Armatei Romane, cat si in dotarea Ministerului Afacerilor Interne. Noi ne dorim ca, in aceeasi paradigma, companiile partenere sa investeasca in industria de aparare romaneasca, nu doar sa vanda echipamente in Romania. Or, cred ca acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani, pe care Romania il are cu compania Airbus acum se concretizeaza si prin achizitia aceasta de elicoptere, dar elicoptere care vor fi produse pe linia de la Brasov”, a declarat Mihai Fifor, informeaza Agerpres.”

            “Airbus a inaugurat in septembrie 2016 fabrica de la Ghimbav, Brasov si declara atunci ca asteapta un semnal de la autoritatile romane – o comanda ferma – pentru a demara productia.”

            • admin says:

              Deci in 2016 nu aveau nici un semnal. Iar lucrul la fabrica incepuse in Noiembrie 2015 (uite aici) deci decizia fusese luata inainte.

          • Marius Z. says:

            “Repet: ar fi in interesul Airbus sa precizeze ca au venit pe baza unei intelegeri. Sa banuiesti ca ar ascunde intelegerea respectiva nu are logica.”

            Pai fiecare cu logica lui.
            Din declaratiile anterioare rezulta ca Airbus se astepta sa concureze la o licitatie, deci sa declari ca tu ai intelegere pe la spate, risca sa dea prost la capitolul norme europene pe licitatii/achizitii.

            Apoi or fi vazut ca ai nostri prefera intelegeri si discutii directe guvern-guvern… vezi toate achizitiile din SUA unde nu s-a facut nici o licitatie sau concurs de oferte… deci au trecut pe partea guvern-guvern, unde ia ghici, si guvernul francez ar avea niste interese.

            Eu zic ca noi, guvernele noastre mai precis, sunt cei care au favorizat si intretinut tot circul asta. Nici Airbus nu sunt inocenti, dar ar trebui sa fie prosti sa nu profite!

            • admin says:

              Vorbim de ce se intampla acum. Airbus e pe punctul de a pierde contractul si e clar ca se merge pe intelegeri directe intre guvern si producatori, fara competitie (bine/rau, nu asta e discutia). Deci acum Airbus nu ar avea nici un motiv sa nu dezvaluie ca a avut o intelegere pe baza careia a venit aici, intelegere care trebuie onorata. Ar fi evident interesul lor, nu ar avea nimic de pierdut acum si singurul motiv logic pentru care nu o fac e ca intelegerea respectiva nu exista.

              Nici Airbus nu sunt inocenti” – understatement-ul zilei.

          • Marius Z. says:

            “Deci in 2016 nu aveau nici un semnal. Iar lucrul la fabrica incepuse in Noiembrie 2015 (uite aici) deci decizia fusese luata inainte.”

            Poate ca da, poate ca nu. Faptul ca intre 2015 si 2016 ar fi reusit sa obtina si niste promisiuni (adica au dus in paralel discutii cu statul roman), inseamna ca i-au santajat?

            • admin says:

              Ce inseamna poate ca da, poate ca nu? Daca anuntul oficial a fost in 2015 cu siguranta decizia a fost luata inainte. Sau vrei sa zici ca au anuntat oficial ca vin dar nu se decisesera? Adica anunta ca vin, si dupa aia iti cer un contract, ca altfel nu mai vin. Ala e santaj.

              Atat timp cat ameninti ca-ti iei fabrica daca nu primesti un contract, se cheama santaj.

          • Marius Z. says:

            “Atat timp cat ameninti ca-ti iei fabrica daca nu primesti un contract, se cheama santaj.”

            Pai si daca fabrica nu primeste nici o comanda pe produsul pe care ai pregatit-o, ce faci cu ea, nu o inchizi? Ar mai fi varianta reprofilarii, cu conditia sa ai pe ce.
            Mai ales daca altul, gen China, iti propune sa-ti cumpere 100 de bucati sau licenta, daca o muti acolo.

            Romaniei i s-a cerut sa participe cu o cota parte din comenzi, ca sa poata demara productia in Romania, probabil si pe fondul faptului ca in discutiile anterioare a fost exprimat un interes de principiu pentru H215. Daca nu, nu mai transfera productia aici (pentru ca nu se acopera costul relocarii) si onoreaza comenzile mai reduse de la locatia actuala, asta e tot.

            • admin says:

              @Marius Z.
              Pai Airbus parca zicea ca are nevoie de comanda romaneasca pentru ca altfel clientii de export n-ar avea incredere in ea.
              “Romania ar da un semn bun achizitionand modelul H215 deoarece ar arata incredere in produsul realizat aici”, a mentionat Olivier Michalon.Sursa.
              Deci:
              #1: era vb de clienti de export. De ce sint romanii vinovati ca familia SuperPuma are probleme si clientii externi nu le mai cumpara? Deci de ce trebuie sa compenseze romanii lipsa de comenzi cu care Airbus se lauda? Ca acum achizitia de 16 nu mai e optionala, ca sa arate incredere ci absolut obligatorie.
              #2: Romania a produs si exportat Puma asa ca nu poate fi vorba de o lipsa a increderii in produsele sale deci argumentul asta e BS. Pana acum nu vad pe nimeni sa se fi sesizat la asta.

          • Marius Z. says:

            Se pare ca ai intrat in modul logica cu sens unic 🙂

            “Deci in 2016 nu aveau nici un semnal.” – la asta se refera poate ca da, poate ca nu. Ti-am zis ca inaintea deciderii oricarei investitii se fac tatonari. Si poate ca li s-a spus inainte de 2015 ca exista interes.

            Sau poate ca nu.

            Tu mergi doar pe ideea ce s-a declarat oficial, de parca tot ce se discuta la astfel de intalniri e transpus in stenograma si transformat in declaratie oficiala.
            Noi avand flota de Puma, fiind deja capabili de modernizare HCMK2, eram probabil interesati in principiu si de o evolutie mai consistenta catre H225 pentru a inlocui pe cele cu resursa precara, iar daca bugetul era mai straveziu, catre H215.
            La asta ma refer.

            • admin says:

              Pai ia sa vedem ce declarau oficial cei de la Airbus in 2017, sursa aici:

              Însă o comandă din partea statului român este esenţială pentru lansarea producţiei la noua fabrică de la Ghimbav.
              Totuşi, reprezentanţii Airbus se feresc să considere că ar fi vorba de o condiţie sine qua non.
              “Nu este o condiţie, nu lucrăm în felul acesta. Totuşi, este foarte important ca România să cumpere (elicoptere).

              Deci in 2017 nu era o conditie, acum este.

              Mai mult:
              Compania Airbus Helicopters va începe producţia modelului H215 la noua uzină pe care a inaugurat-o anul trecut la Ghimbav după ce va ajunge la un portofoliu de comenzi pentru cel puţin 16 aparate, iar numele comercial al modelului fabricat în România va fi dat de cine va face prima comandă importantă, a declarat joi directorul general al Airbus Helicopters România, Serge Durand, într-o discuţie cu jurnaliştii.

              Asa ca nu se stia cine va fi primul client. Nicidecum nu era vorba de o intelegere. Sau o chestie de genul: “sintem in discutii avansate cu Romania”. Deci nimic.

              Inca o data, daca intelegerea exista, e in interesul Airbus sa o faca publica acum.

          • Ilie says:

            @Marius

            “Pai si daca fabrica nu primeste nici o comanda pe produsul pe care ai pregatit-o, ce faci cu ea, nu o inchizi? Ar mai fi varianta reprofilarii, cu conditia sa ai pe ce.” – ideea e ca tu inca nu ai deschis chestia aia pompos numita fabrica (totusi e hala de asamblare) ca sa o inchizi. E posibil o chestie de semantica prea fina…

            E ca si cum ar veni in Romania Lamborghini cu hala de asamblare. Si da ultimatul Romaniei (guvernului posibil) sa cumpere macar 60 de bucati (evident pentru politie sa patruleze pe autostrazi) ca daca nu isi muta productia altundeva (probabil China ca aia sunt aproape 2 miliarde si gasesc acolo 100 de fraieri). Ca alternativa e sa se reprofileze hala de asamblare – din masini sport in tractoare (activitatea de baza a companiei) ca de astea o sa avem nevoie (TB nu mai exista…).

          • Marius Z. says:

            “Deci in 2017 nu era o conditie, acum este.”

            Pai tocmai am discutat mai sus ca in a doua jumatate a lui 2017 Fifor a zis ca ia 215M, cu o prima comanda de 4 bucati in 2017. Deci alea deja identificate numeric in a doua jumatate a lui 2017 au fost incluse in necesarul de lansare a fabricii, alaturi de celelalte comenzi externe deja identificate. Atata timp ca tnu mai identifica o alta comanda externa in locul celei promise de romani, n uajung la necesarul demararii la Brasov a liniei.

            E ca si cu fabrica de pulberi de la Fagaras, care daca nu are comenzi suficiente nu poate initia ciclul tehnologic.
            Deci ai nostri ar trebui sa importe pulberea, sau… elicopterele comandate mai tarziu, peste 5 ani, cand or avea nevoie.

            Vad ca Ilie imi da exemple cu Lamborghini 🙂
            E simplu, matematic, au destule comenzi sa deschida linia in care au investit deja, sau nu, si in consecinta incearca si fac presiuni politice unde pot, ca sa sparga gheata.

            Eu am zis ce cred eu, asta e tot. Nu inseamna ca trebuie sa fim de acord unul cu celalalt. Ma opresc aici, ca e prea lung…
            Sa vedem ce anunta azi, ca de speculat putem specula la infinit!

            • admin says:

              Pai aici sintem de acord, nici eu n-am zis altceva: E simplu, matematic, au destule comenzi sa deschida linia in care au investit deja, sau nu, si in consecinta incearca si fac presiuni politice unde pot, ca sa sparga gheata.

              Nu au comenzile externe cu care se laudau deci fac presiuni sa decarteze romanii mai mult.

              Presiuni politice si amenintari publice = un eufemism pentru santaj.

          • Marius Z. says:

            Da, sa decarteze romanii mai mult decat zero, cum ar fi cele 4 care trebuiau decartate anul trecut.

            • admin says:

              E vorba de minim 16 aparate, nu 4. E totusi o diferenta, nu?

              Lasand la o parte ca nu ai explicat pe ce te bazezi cand sustii ca cu cele 4 aparate de anul trecut Airbus ar fi deschis fabrica iar fara, nu.

              Ca daca le lipsesc mai mult de 4 aparate pentru comanda initiala, e clar ca nu si-au facut calculele de export.

          • Marius Z. says:

            “E vorba de minim 16 aparate, nu 4. E totusi o diferenta, nu?”

            Iar te faci ca nu intelegi?

            Pai ca sa poata plati primele 4 ar trebui sa fie SEMNAT UN CONTRACT, care ar implica TOATA COMANDA, aia de care vorbea tot in declaratia din toamna trecuta, din care primele 4 erau lotul achitat partial in 2017.

            Deci sesizezi diferenta? CONTRACT COMANDA semnat pe TOTAL + PRIMA PLATA in cont, cred ca ar fi fost probabil suficient sa demareze linia.

            Dar cum tu tii sa demonstrezi neaparat ca Airbuis santajeaza, dar nu vezi cum Fifor nu se tine de cuvant cu comanda… o fi si asta o abordare de genul “strainii sunt de vina, romanii sunt imaculati”.

            • admin says:

              N-ai inteles ce am zis. Sa punem lucrurile in ordine cronologica:

              #1 Undeva in 2014-2015 se ia decizia mutarii fabricii. Nu avem declaratii referitoare la vreo comanda, nici acum Airbus nu spune ca ar fi avut vreo promisiune pentru a veni in Romania
              #2 Fabrica e “terminata” pe la sfarsitul lui 2016. Se asteapta comenzi
              #3 Aprilie 2017: inca nu se stie cine va fi primul client, ar fi bine ca Romania sa comande dar nu e obligatoriu. Adica in momentul asta nu exista vreo comanda romaneasca. Marcam data.
              #4 August 2017: vizita lui Macron in Romania
              #5 Octombrie 2017: se anunta ca Romania va da o comanda de elicoptere, dintre care 4 vor fi prima transa
              #6 Mai 2018: E obligatoriu ca Romania sa cumpere 16 elicoptere altfel fabrica nu se deschide

              Dupa cum vad, prima intentie de a comanda, confirmata din partea Romaniei, a venit abia dupa vizita lui Macron adica dupa presiuni oficiale si nu in momentul cand au mutat fabrica aici. Eu numesc asta un santaj.

              Poate ca Romania s-a razgandit dupa anuntul lu’ Fifor din Octombrie 2017 – are dreptul, pana nu semneaza un contract – nu ar trebui sa aiba nici un impact asupra investitiei Airbus pentru ca ziceau ca nu e obligatoriu, nu? Si asta in 2017, inainte ca Romania sa anunte intentia de a cumpara elicoptere, deci alea 4 nu intrau in calculele din Aprilie 2017. Si era inca ok. Acum nu mai e ok.

              As fi printre ultimii care sa aiba o abordare de tip “strainii care au furat tara” insa chiar si paranoicii au dusmani adevarati.
              Vad insa ca pe tine nu te deranjeaza prea tare situatia ca un furnizor sa-ti ceara imperativ un contract, altfel nu inteleg de ce ii aperi atat.

          • Marius Z. says:

            Oct. 2016
            “Airbus a inaugurat in septembrie 2016 fabrica de la Ghimbav, Brasov si declara atunci ca asteapta un semnal de la autoritatile romane – o comanda ferma – pentru a demara productia.”

            https://www.agerpres.ro/economie/2016/10/05/spania-a-cumparat-primul-elicopter-h215-care-va-fi-produs-in-romania-din-2018-13-41-44

            “Suntem nerăbdători să începem producţia H215 la Ghimbav şi sperăm că România va cumpăra primul elicopter produs de români”, a spus Serge Durand, directorul Airbus Helicopters Industries, care conduce operaţiunile grupului în România.

            Septembrie 2016:
            https://curierulnational.ro/Eveniment/2016-09-14/Airbus+a+inaugurat+fabrica+de+la+Ghimbav+unde+va+produce+noul++H215
            ai nostri lansasera in SUA cerinta pentru un elicopter multirol, iar Airbus se astepta probabil la o licitatie/concurs.

            http://www.mediafax.ro/economic/francois-hollande-prezent-alaturi-premierul-ciolos-inaugurarea-fabricii-airbus-helicopters-ghimbav-ciolos-mapn-pot-dotate-elicoptere-ghimbav-vom-analiza-aceasta-oferta-foto-15700555
            “Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav, vom analiza această ofertă”. De notat ca Ciolos spunea asta ca parte a unui guvern tehnocrat, sosit dupa o guvernare PSD, pana in 2016. Stim cu s-au anulat niste licitatii dupa ce au revenit PSD. Sau poate ai tu dreptate si nimeni nu pomenise pana atunci de vreun interes al Romaniei.

            http://www.adelin-petrisor.ro/tag/h215/
            “Gigantul Airbus va construi în România elicoptere H215. Doi posibili clienți: ONU și armata română.”

            https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21609977-airbus-helicopters-contract-statul-roman-esential-pentru-demararea-productiei-noua-fabrica-ghimbav.htm
            aici propune 5/an, in primii 4 ani:
            “Poate fi un prim contract, de cinci elicoptere pe an pentru Romania, iar celelalte zece elicoptere pe an (din capacitatea uzinei, n.r.) vor fi acoperite de piata de export”, a explicat Michalon.

            Nu stiu de ce ai impresia ca sustin Airbus, chiar nu cunosc pe nimeni acolo in afara de pilotul coordonator de teste pe HCMK2 pe care l-am contactat prin Linkedin dupa ce tu ai pus problema compararii HCMK2 cu H215M. Doar ca mie imi pare putin partinitoare parerea ta si ii banuiesc si pe ai nostri de niste dedesubturi si promisiuni (nu contracte).
            http://stiintasitehnica.com/airbus-h215-elicopter-romanesc/

            Vom vedea in functie de ce declara Fifor daca e vorba doar de pana in 16 H215M, ceea ce ar insemna o comanda cu jumatate de gura ca sa-i multumeasca pe Airbus pt. deschis linia la noi, sau cere mai multe, ceea ce ar insemna o nevoie identificata sau poate o discutie anterioara.

            • admin says:

              Pai exact ce zic si eu, la sfarsitul lui 2016 nu exista nici o intelegere ci se spera ca poate, ar fi posibil, intr-un viitor nedeterminat sa se cumpere o cantitate incerta. Evident ca daca fabrica era aici era normal ca asemenea stiri sa circule. A aparut o fabrica de elicoptere. Cine sa fie clientul potential? Gica de la scularie? Nu, MApN ar fi un posibil client. Inseamna asta ca au avut o intelegere? Nu. S-au dus la inaugurarea fabricii sa dea noroc si sa le zica de cooperarea de la ’48? Foarte probabil. Dar asta nu poate fi un motiv pentru ca francezii sa ameninte la modul cum o fac acum.

              Nu ma intereseaza pe cine cunosti de la Airbus, nu asta a fost sensul ci ca intr-o situatie anormala – iti imaginezi vreo companie americana sa deschida fabrica in Franta dupa care sa someze guvernul francez sa le cumpere produsele asa cum fac francezii aici? Oare ce s-ar intampla? – nu pari deranjat de modul cum Airbus pune problema. Pe mine ma deranjeaza asa ca sint partinitor. Si nu putin.

          • gsg9 says:

            Airbus a venit si a deschis hala aparent dezinteresat, insa aveau clar in cap stiau exact starea Pumelor imbatranite si necesitatea inlocuirii lor

            pe principiul ca daca tot stim ca avetzi nevoie de elicoptere uite facem noi aici o hala din intamplare si daca tot s’a intamplat…luatzi de la noi…devenitzi printre putzinii productori mondiali de elicoptere, joburi high-tech blah blah blah

            nu cred ca aveau in cap si altzi clientzi, noi eram piatza, pt ca aveam nevoie sa inlocuim Pumele

            situatzia s’a precipitat cand au vazut ca le fuge afacerea de la supt nasucuri si le iau americanii banii de la gura copilasilor alaku-akbar pe sociale (by the way, care vretzi sa va angajatzi politziste prin Belgia sunt doua locuri disponibile 😀 )

            au adus artileria grea in frunte cu ala micu si precoce spaima profelor de franceza la menopauza ca sa bage din top, astia au promis si ei ce or fi promis si ei speriatzi ca sa scape de el sa nu le violeze nevestele si sa’l trimita acasa, ca nu’i doare gura, ala a plecat acasa, happy days

            aia de la Airbus au asteptat pana li s’a acrit si cand se lamuresc ca nu’i a buna reiau presiunile si santajul

            “ce tupeu pe tziganii astia (stai sa pice afacerea sa vezi ce reincepe propaganda 😀 ) sa le facem hala si sa nu cumpere de la noi…”

            nu ma lamuresc ce’a mai cautat Fifor ala pe acolo, ai mai abureste un pic cu promisiuni pt la anul sau ai refuza politicos prieteneste cu o vizita sterila

            altfel nu inteleg de ce ii aperi atat.

            monsieur lucreaza prin emirate si sprijina industria “locala”, plus romil/mirceas samd 😀

          • Marius Z. says:

            O rezumat frumos GSG-u…

            Mai putin chestia cu sprijinitul economiei Frantei, care daca e asa, sa inteleg ca el o sprijina pe a Irlandei? Eu am participat de 2 ori la transferuri de activitati din Franta catre Romania.

            In plus, era vorba de transferul catre Romania a unei chestii care se face la Marignane. Cat? Unii ziceau 100% productie si 30-35% componente, in functie de marimea comenzii si de capacitatea locala de asimilare:
            http://adevarul.ro/locale/brasov/airbus-doreste-samute-totalitate-productia-elicopterului-h215-romania-ministerul-apararii-anuntat-cava-cumpara-patru-astfel-elicoptere-1_5a3b53405ab6550cb86cb225/index.html
            https://www.flightglobal.com/news/articles/airbus-helicopters-to-revive-romanian-aircraft-manuf-419220/
            “And, says Faury, the decision to build the H215 in Romania will “develop the supply chain and the network of companies supporting us”.
            Arfi believes it can achieve 30-35% Romanian content on the helicopter – including the value of labour – within five years. It is already working to secure its local supply chain, he says, with contracts to be signed next year.”

  3. gsg9 says:

    deja se discuta ca se stie despre 24 😀 😀

    „Dacă Forţele Aeriene Române vor comanda 24 de unităţi, cum se ştie acum, va fi un grad de integrare în România

    si pe principiul sa impacam si capra si varza probabil o sa luam d’amandoo

    Şi Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, a declarat, anul trecut, că cele două programe de dotare a armatei cu cele două tipuri de elicoptere pot coexista.

    in loc sa carpim ce ne mai trebuie o frecam cu doua elicoptere

    http://adevarul.ro/news/eveniment/elicoptere-mapn–suparati-poarta-negocieri-americanii-francezii-airbus-helicopters-ameninta-plecarea-romania-1_5b0c0c98df52022f75806497/index.html

  4. Adrian says:

    Vazui pe Facebook ca Fifor fu la o fabrica Airbus. Sa insemne asta ca cedam santajului?

  5. Gabriel says:

    Dupa discutiile cu cei de la Airbus:
    Mihai Fifor, ministrul Apărării: “Ni s-a prezentat modelul pe care compania franceză ar dori să-l dezvolte la Brașov, la IAR Ghimbav (…) Sunt discuții pe care urmează să le continuăm la întoarcerea în țară. Este firesc să avem o analiză foarte atentă și o decizie guvernamentală care să acopere cu adevărat nevoile de înzestrare ale Armatei Române”.
    http://stiri.tvr.ro/exclusiv-tirile-tvr-ministrul-apararii-mihai-fifor-discu-ii-despre-achizi-ia-de-elicoptere-la-sediul-airbus-este-o-oferta-interesanta_831853.html#view
    Parca am mai vazut filmul asta … in poloneza !? 🙂

    • admin says:

      Sa speram. Am castigat o amanare. Vom vedea.

      • offset says:

        asa-i cand n-ai lucrul tau si cand de gazdushag se ocupa toti trepanatii. vin aia cu texte despre “colaborari” de nus’ cati ani. ca colaborarile alea or fi fost pe gratis, ca si licentele respective nu? mi-ar place ca Romania sa aiba o pozitie mai transanta. si sa se MISTE treburile odata!

  6. Mie mi se pare ca ne invartim exact in aceeasi ciorba ca si la achizitia de multirol cand orice alternativa nu a dus la altceva in final decat la F16. Cam asa si cu H 215M ale Airbus – daca nu ai nimic de ascuns pui macar un PDF pe net aceste sunt posibilele combinatii pentru “M” care apropos nimeni nu stie ce inseamna pana la urma.
    Daca tot ni-l baga asa de tare pe gat de parca am fi colonie ar fi normal sa stim si ce poate sa faca acel H215M si cat de gata este de operatiuni militare?
    Daca il vrem la MAI – de ce as lua M?
    La paza de coasta de ce as lua M?
    Eu as intreba de sanatate pe fiecare producator de elicoptere si atunci as obtine macar RFI-uri cu care sa pun la unct un caiet de sarcini pentru mai tarziu.
    Sincer nici AH 1Z nu mi se pare neaparat wow pentru RoAF mai ales cu cat noi nu o sa ne permitem luxul de a avea bazele de elicoptere de atac foarte aproape de linia unui potential front. Pentru cantitatea de 24 de bucati raza de actiune conteaza….

    • Gabriel says:

      Ca de obicei, in asemenea situatii mai sunt si “chestii politice”.
      Bea inainte un pahar de pelin si citeste mai apoi comentariile din La Tribune, de exemplu.

  7. Marius-Eugen Fenchea says:

    https://www.youtube.com/watch?v=pGuds5-fSTc preferatul meu pentru RoAF este AH 60 Battle Hawk- in afara de tunul de 20 mm de pe SOCAT are de toate si e si blindat. Mai potrivit pentru insertie trupe speciale si pentru conflictele de intensiate medie nu cred ca o sa gasim azi.
    Da aici ii las pe cei de Airbus sa ma surprinda placut cu alt model poate derivat al H 175 sau H 160M -ul care trebuie sa fim realisti ai are mult pana sa iasa de pe linia de montaj.

    • Marius Z. says:

      Vezi la 1:36, are si tunul de 20mm 🙂

      • L-am vazut dar din ce stiu eu nu s-a livrat sau nu se livrase niciun Black Hawk cu tun la vreun client pana acum. De aia am spus ca nu cred ca sunt clarificate toate detaliile tehnice ale montarii tunului de 20 mm.
        Totusi bazandu-ma pe experienta SOCAT cred ca o sa se poata treece peste problemele astea.
        Si inca o observatie – cred ca tunul de 20 mm la elicopter va fi folosit din ce in ce mai rar pe masura ce apar noile amenintari pe campul de lupta, o sa fie ceva nice to have – last resort dar nu o sa vrei prea des sa angajezi un elicopter care oricum nu este de atac pur sange intr-un duel cu tunul.