Archive for June, 2018

Dupa 15 ani

Armata americana vrea din nou un elicopter de recunoastere si atac usor gen Comanche. Din solicitarea data publicitatii recent e de retinut:

“Army Aviation must operate in highly contested/complex airspace and degraded environments against peer/near peer adversaries capable of an advanced integrated air defense system. The Army currently lacks the ability to conduct armed reconnaissance, light attack, and security with improved stand-off and lethal and non-lethal capabilities with a platform sized to hide in RADAR clutter and for the urban canyons of mega cities.

Teamed with unmanned systems and various air launched effects, this platform will be the center piece of the integrated air defense system (IADS) breeching team to provide freedom of maneuver in a multi-domain battle. This platform is the “knife fighter” of future Army Aviation capabilities, a small form factor platform with maximized performance.”
Sursa: fbo.gov

 

Deci se cere un elicopter mai mic decat elicopterele de atac dedicate gen Apache, greu observabil radar si care sa poata fi folosit pentru anihilarea sistemelor anti-aeriene adverse (da, in ciuda zvonurilor, elicopterul poate fi o platforma foarte capabila impotriva sistemelor AA). Pare exact descrierea RAH-66 Comanche. Care a fost insa abandonat in 2004.

 

Pentru noul program – Future Attack Reconnaissance Aircraft Competitive Prototype (FARA CP) – se doreste selectarea in 2019 a intre 4 si 6 concurenti, dintre care doar 2 se vor califica in 2020 in faza urmatoare, ce prevede proiectarea detaliata a prototipurilor, primul zbor fiind prevazut pentru 2023.

Nu este clar daca FARA este parte a programului Future Vertical Lift (FVL), care urmareste inlocuirea majoritatii tipurilor de elicoptere din dotarea americana, inclusiv Blackhawk si Apache, si care este impartit in 3 categorii de greutate – usor, mediu (de unde vor rezulta cele doua variante ce vor inlocui Blackhawk si Apache) si greu – si 5 seturi de cerinte (capability sets). Despre cum se va plasa FARA in grila asta, se stie doar ca va fi “comparable in size to what has been described as FVL Capability Set (CS) 1“, adica cu elicopterul usor FVL insa asta nu inseamna neaparat ca FARA va fi chiar o varianta a FVL ci doar ceva similar ca dimensiuni.

Continuare…

Type 26 rules the waves

Una din variantele T26 pentru Australia - Sursa: marinelog.com

Una din variantele T26 pentru Australia – Sursa: marinelog.com

Cel putin valurile australiene.

Britanicii au castigat contractul in valoare de AUD35bil / GBP19,5bil / o-carca-de-bani pentru furnizarea a 9 fregate ASW pentru Australia (programul SEA 5000), cu un design bazat pe fregatele Type 26. Interesant e faptul ca britanicii au castigat cu proiectul unei fregate ce inca nu a fost finalizata, in fata celor doi competitori – Navantia cu o varianta a fregatei F-100 si Fincantieri cu varianta ASW a FREMM – ale caror nave acumulasera deja experienta operationala.

Fregatele spaniole F-100 sint de altfel chiar in dotarea marinei australiene, cunoscute local drept distrugatoarele Hobart (inca o confirmare ca fregatele anti-aeriene europene inseamna de fapt distrugatoare pentru ceilalti) iar echiparea pentru rolul ASW nu e chiar de lepadat. Navele sint construite in Australia si exista deja experienta in operarea lor (a uneia de fapt, cea care a intrat in dotare) asa ca dupa toate probabilitatile, o varianta ASW a distrugatoarelor Hobart ar fi trebuit sa fie candidatul favorit. E posibil ca varianta asta sa fi platit pretul unei platforme putin optimizate pentru misiunea ASW unde reducerea nivelului de zgomot inseamna totul. F-100, o fregata anti-aeriana, nu era probabil optimizata ASW.

FREMM ale Fincantieri erau cele mai ieftine, dedicate ASW si deja in exploatare insa au pierdut oarecum inexplicabil. Probabil faptul ca firma italiana era necunoscuta in Australia a fost un motiv.

Revenind la Type 26 configurate pentru Australia, fata de varianta britanica se va renunta la radarul BAE Artisan si la VLS-ul pentru rachetele SeaCeptor, acestea fiind inlocuite de radarul AESA australian CEAFAR iar pentru a compensa pierderea SeaCeptor, numarul de celule MK41 va fi crescut de la 24 la 36.

Continuare…

DCSL-ul nezburatorilor

Pentru ca si ceilalti merita salvati.

Bat. 307 BIM incearca marea (Baltica) cu degetul si face un pic de concurenta DCSL in sectorul recuperarii pesonalului izolat in teritoriul inamic.

BIMii au participat la seria de exercitii BALTOPS 2018, unde au executat doua debarcari de la bordul navei de desant Oak Hill, alaturi de USMC si o misiune de recuperare a personalului din teritoriul inamic.

Mai intai ceva imagini miscatoare de la una din debarcari:

 

Cat timp asteptam Agilisul sa faca ce face AAV-ul (vom avea mult de asteptat), ar fi de notat diferenta pe care o face NATO intre CSAR – rol indeplinit de DCSL la noi – si CR (combat recovery), adica ce pare ca au exersat BIMii in Baltica.

 

Principalele diferente intre CSAR si CR ar fi antrenamentul si dotarea pe care cei salvati ar trebui sa o aiba (baliza, echipament de comunicatii) dar si faptul ca salvatorii ar fi unitati specializate CSAR. Desi nu e scris explicit, in practica e vorba mai ales de aviatori, cei ce au antrenamentul si echipamentul necesar pentru a fi CSAR-izati – unitatile respective apartinand in general de Aviatie, asa cum e cazul DCSL. Pentru restul, exista CR.

Sursa: Sursa: USMC Staff Sgt. Dengrier M. Baez

SIG-urile se dau doar la cei alesi – Sursa: USMC Staff Sgt. Dengrier M. Baez

 

Nu stiu ce se intampla aici - Sursa: USMC Staff Sgt. Dengrier M. Baez

Nu stiu ce se intampla acolo – Sursa: USMC Staff Sgt. Dengrier M. Baez

 

Mai multe imagini din timpul exercitiilor aici.

Avem conceptul, ramane sa-l aplicam.

Manevre, pozitionari, masinatiuni

Participarile comune la licitatii au inceput cu CSC - Sursa: defensenews.com

Participarile comune la licitatii au inceput cu CSC – Sursa: defensenews.com

In Februarie 2018 s-a anuntat stingerea conflictului italiano-francez avand ca obiect controlul STX France, santier ce construieste in principal nave de croaziera insa a construit recent si navele Mistral destinate Rusiei. Initial francezii au anuntat nationalizarea STX, detinuta la acea ora de niste sud-coreeni falimentari, pentru a preintampina preluarea santierului de catre italienii de la Fincantieri. Scuza cu “interesul strategic/national” nu a avut cum sa tina asa ca pana la urma, dupa dispute la nivel inalt, francezii au fost de acord ca italienii sa cumpere 50% din actiuni pentru EUR60mil. Fincantieri va detine controlul majoritar prin “imprumutul” unui procent din actiunile detinute inca de Statul francez (34%), un alt actionar semnificativ ramanand Naval Group cu 10%. Controlul italian va fi pus in practica prin numirea a 4 membri in consiliul de adminstratie, seful consiliului si directorul general, Statul francez va numi alti doi membri ai consiliului iar Naval Group inca unul.

Desi afacerea a fost cu scantei, finalizarea ei a dat idei pentru o si mai mare apropiere intre Fincantieri si Naval Group, avandu-se in vedere fuziunea celor doua intr-un mega constructor european. Colaborarea in sine nu ar fi de fapt o noutate, Fincantieri si Naval Group (fosta DCNS) construind fregatele FREMM asa ca cele doua companii sint obisnuite cu ideea de a construi nave militare “la comun”.

Se pare ca discutiile pentru fuziune avanseaza mult mai bine decat in cazul achizitiei STX asa ca cele doua companii au inceput deja sa-si alinieze strategia pentru o tranzitie cat mai usoara in asteptarea oficializarii relatiei.

Primul semnal a fost retragerea simultana din competitia pentru fregatele germane MKS-180. Anuntul facut de francezi nu a lasat nici un dubiu asupra sincronizarii celor doi constructori in privinta competitiei germane:

“Naval Group and Fincantieri had made a pitch in a German warship competition and then withdrew, considering the rules were too specific to the country,”
Sursa: defensenews.com

Continuare…

Niste Forte Foarte Speciale

Slædepatruljen Sirius sau pe romaneste Patrulele Sirius pe sanii trase de caini. O mica unitate de cercetasi a Marinei Daneze stationata in Groenlanda si care, asa cum reiese din nume, patruleaza pe sanii trase de caini. Sint doar 14 militari, impartiti in 6 patrule a cate doi oameni plus doi operatori radio, care trebuie sa asigure supravegherea unei regiuni de trei ori mai mare decat Danemarca.

 

Ca o paranteza, danezii se intreaba deja daca Groenlanda sau zona artica in general va fi urmatoarea Ucraina, avand in vedere miscarile rusilor, care au inceput sa investeasca in trupele artice.

Continuare…

Irakul inlocuieste M1 cu T-90

Exemplu de folosire gresita a M1 - Sursa: armytimes.com

Exemplu de folosire gresita a M1 – Sursa: armytimes.com

Irakienii revin la tancurile pe care le cunosc cel mai bine, adica derivatele lui T-72.

Intr-un efort de reconstructie si modernizare a unitatilor de blindate decimate dupa ultimul razboi din Golf, irakienii au primit 77 tancuri T-72 donate de Ungaria (cate tancuri aveau vecinii!) si apoi au cumparat 140 de tancuri M1A1. Tancurile au fost introduse in dotarea Diviziei 9 Blindata, Brigada 35, considerata o unitate “de elita” primind grosul M1A1, cantitati mai mici fiind primite de Brigazile 34 si 36, care au ramas sa opereze, cel putin partial, T-72.

Odata cu M1A1, irakienii au primit si asistenta pentru intretinere din partea GDLS, care a trimis tehnicieni in Irak pentru a intretine parcul de tancuri, efectuand inclusiv reconstruirea vehiculelor distruse in timpul razboiului cu Daesh. Lucrurile mergeau bine, se vorbea de un nou contract pentru inca 175 de M1A1 pentru dotarea completa a celorlalte doua brigazi si inlocuirea totala a T-72, echipajele incepand chiar sa fie pregatite pentru tranzitie.

Apoi ceva s-a intamplat si prin 2015 tancurile americane au inceput sa apara pe campul de lupta in dotarea unor factiuni pro-iraniene, ce luptau de asemenea in Irak contra Daesh dar si a tuturor celorlalte grupari, cum ar fi fortele kurde din Nordul Irakului. Tancurile respective nu pareau avariate sau capturate prin lupta, ceea ce a dus la suspectarea unei scurgeri controlate de tehnica americana din dotarea fortelor guvernamentale irakiene.

Continuare…

S-a furat Dragonul de Mare

N-am gasit alta poza - Sursa: Wikipedia

N-am gasit alta poza – Sursa: Wikipedia

Washington Post a publicat un articol despre inca o bresa de securitate exploatata de chinezi pentru a extrage informatii sensibile de la un contractor al US Navy. Pana aici nimic deosebit, incidentele de genul asta devenind comune. Mai interesant e ca furtul datelor respective a fost prilejul dezvaluirii unui program al US Navy, Sea Dragon, care ar urmari dotarea submarinelor americane cu un tip de rachete anti-nava supersonice. Tot ce a confirmat US Navy a fost ca e vorba de un sistem existent si deci nu de o racheta noua.

Tragand linia, suspectul principal ar fi, dupa unele surse, SM-6. Desi cea mai noua racheta a familiei Standard nu este in mod uzual asociata cu rolul anti-nava, rachetele anti-aeriene SM au avut intotdeauna capacitatea asta. SM-1/2 ar fi fost utilizate in 1988 pentru lovirea unei nave purtatoare de rachete iraniene. Mai aproape de zilele noastre, SM-6 a fost folosita cu succes intr-un test din 2016, soldat cu scufundare unei fregate OHP scoase din uz, USS Reuben James. Din nou, nu au fost date publicitatii prea multe detalii despre testul in sine, ceea ce se stie e ca SM-6 a lovit tinta iar fregata a fost scufundata. Nu se stie de cate lovituri a fost nevoie pentru scufundarea ei, care a fost eficacitatea SM-6 si daca a fost singurul sistem folosit sau au fost folosite si alte tipuri de rachete/torpile, cum este cazul exercitiilor SINKEX obisnuite.

Faptul ca SM-6 urma sa fie folosita in misiuni anti-nava, lansata de la bordul navelor de suprafata ale US Navy, era un fapt cunoscut.  Racheta ar avea o raza de actiune de peste 370km si o viteza M3.5, corespunzand descrierii Dragonului de Mare.

Continuare…

Turcii si-au tras CIWS

In sensul propriu. Luna trecuta Turcia a executat cu succes primul test al sistemului Korkut-D, destinat sa devina viitorul CIWS al marinei turce. Deocamdata complementar cu RAM-ul aflat deja in dotare, probabil pentru aplicatiile mai putin pretentioase insa nu se stie niciodata cand ar putea deveni o solutie alternativa in cazul in care apar probleme logistice.

Reteta a fost simpla:

Se da una bucata sistem Korkut, doua componente - Sursa: armyrecognition.com

Se da una bucata sistem Korkut, doua componente – Sursa: armyrecognition.com

 

Just add water - in cazul asta nava de antrenament Mehmet Pasa, fost dragor de mine german clasa Mosel Type 402 - Sursa: Twitter

Just add water – in cazul asta nava de antrenament Mehmet Pasa, fost dragor de mine german clasa Mosel Type 402 – Sursa: Twitter

 

Layer cake - rezultatul e suficient de estetic pentru un test si functioneaza - Sursa: hurriyet.com.tr

Layer cake – rezultatul e suficient de estetic pentru un test si functioneaza – Sursa: hurriyet.com.tr

 

Turcii au publicat chiar si un filmulet cu ocazia testului care a fost:

Continuare…

Damen va construi patru fregate

Concept-artul FSC e artistic - Sursa: Twitter

Concept-artul FSC e artistic – Sursa: Twitter

Saptamana trecuta, Olanda si Belgia au semnat o intelegere pentru achizitia a patru noi fregate, cate doua pentru fiecare tara, pentru a inlocui cele patru fregate tip M pe care le au in dotare. A doua parte a intelegerii se refera la achizitia a 12 vanatoare de mine, din nou impartite in mod egal.

Programul fregatelor va fi condus de olandezi care au anuntat deja ca nu va fi vorba de o competitie ci se va solicita o oferta de la Damen si Thales, ultimii furnizand electronica.

Nu se cunosc exact detaliile noii clase de fregate dar navele pe care le vor inlocui, clasa Multi-purpose sau Karel Doorman, au in jur de 3.000 de tone si, asa cum le spune numele, o echipare destul de echilibrata. Probabil ca noile fregate, numite deocamdata cu prea putina imaginatie Future Surface Combatant, nu vor fi foarte departe de specificatiile clasei M. Va fi interesant de vazut cat vor imprumuta din proiectul SIGMA si ceva fi nou. Plus care va fi influenta inversa, noi variante SIGMA construite pe baza experientei FSC.

Cat despre vanatoarele de mine, programul va fi condus de belgieni.

Kurt De Clercq via navyrecognition.com

Sursa: Kurt De Clercq via navyrecognition.com

 

Ca si in cazul fregatelor, decizia de achizitie comuna a fost luata pentru a scadea costurile programului si usa e deschisa pentru noi parteneri.

Concurenta pentru Iron Dome

La inceputul anului a avut loc lansarea unei noi versiuni a interceptorului C-RAM MHTK (Miniature Hit-to-Kill) construit de Lockheed Martin ca parte a programului IFPC Inc 2-I (Indirect Fire Protection Capability Increment 2-Intercept).

 

MHTK este un fel de CIWS terestru, proiectat pentru distrugerea rachetelor de artilerie cu raza scurta, a bombelor de aruncator si a avioanelor fara pilot. Cea mai importanta calitate este costul si dimensiunea redusa – doar 72cm lungime, 40mm diametru si 2,5kg – obtinuta prin renuntarea la incarcatura de lupta, racheta fiind de tip HTK. A fost sacrificata si raza de actiune, cotata acum la 3km impotriva RAM, posibil ceva mai mult impotriva UAV-urilor. Cum insa MHTK este ultima bariera pentru protectia unitatilor terestre, raza de actiune nu este atat de importanta, contand mai mult timpul de reactie, costul si numarul de rachete ce pot fi incarcate in lansator, MHTK bifand toate criteriile.
Continuare…