Da, este o racheta. Nu, nu este HAWK.
Umanii de la Direcția Comunicare Corporatistă a UTI (este denumirea reala) au facut o greseala. Este clar ca pentru realizarea celebrelor “interfete” pentru HAWK si Volhov, UTI nu a atins rachetele in sine insa ar creste un pic increderea in produsele sale daca materialele de marketing ar fi ilustrate cu rachetele despre care e vorba in ele si nu imagini generice ale unor alte tipuri de rachete. Se pare ca la momentul crearii brosurii despre HAWK erau disponibile doar imagini ale Volhov. Totusi, in brosura despre Volhov apar rachete de tip SCUD. Stock images are stock.
Totusi brosurile respective reprezinta cea mai buna sursa de informatii despre modificarile bateriilor HAWK si Volhov si modul de conectare a lor intr-un sistem de aparare AA integrat.
2018-Defense-Engineering-Pliant-Hawk-RO 2018-Interfata-de-Comanda-Control-Comunicații-pentru-sistemul-SA-2
Ca o prima nota de subsol, surprinde si nu prea lipsa Raytheon de pe lista partenerilor care au ajutat la realizarea respectivelor “interfete”, in schimb aparitia Lockheed Martin asigura ceva incredere in produsul final. Doar ca probabil americanii n-au fost implicati si in crearea brosurilor.
O a doua remarca se refera la brosura noului sistem radar al bateriilor HAWK, unde la capitolul “Beneficii” este trecuta “Mobilitatea Maxima”:
2018-Pliant-BATS-Radar-MR3DR-RO
Din pacate sistemul radar respectiv este doar “transportabil” si nu “mobil” (o diferenta mai importanta decat indica semantica) asa ca mobilitatea sa e ceva mai mica decat maxima.
Totusi, o bila alba (sau trei?) pentru UTI pentru publicarea celor trei materiale.
Mai important, brosurile de mai sus ar putea sa elucideze un punct care este deocamdata neclar si anume modul de integrare a viitoarelor sisteme Patriot cu HAWK (sa speram ca Volhov va fi retras in acel moment atat de asteptat). Despre cum fac altii, se poate citi aici, despre cum vor face romanii, se poate citi in cafea.
oau,ei chiar vorbesc serios de integrarea volhoavelor in ceva?!….poate in absolut .urmează și termitele/styx de la marea neagra,Doamne apără și păzește.
Ce Hawk frumos 😀
Deci offsetul a constat in realizarea materialelor publicitare cu profesionalismul binecunoscut
Este clar ca pentru realizarea celebrelor “interfete” pentru HAWK si Volhov, UTI nu a atins rachetele in sine
Stai linistit ca n’au atins nici interfetzele, cele 4 s’au cumparat, hardwareul a venit de la NATO facut de altzii si fac pariu ca si softul la fel
Aia doar le’au pus in niste containere si au luat comisionul, fa click pe la pozele alea ca sa vezi cam ce au lucrat, containerele metalice
poza 5 din 6, tehnologie 😀
http://ro.uti.eu.com/index.php?pageid=1270&lang=ro
Nu stim daca asta a fost tot, e posibil sa fi fost mai mult. Sau nu.
pai cele 4 interfetze s’au cumparat de la NATO, fac pariu ca si softul, cel mult or fi tradus niste resx-uri
pe care echipamente le’au montat in celebrele containere fabricate local cu inalta tehnologie si cu fortza de munca inalt calificata
pt ca sa fim seriosi, ce hardware fabricam noi, ce electronica, ce placi de baza, chipseturi, controllere, displayiuri samd, toate (plus documentatzia) au fost cumparate si integrate local in celebrele containere metalice verzi 😀
Pai softul conteaza ca restul e COTS.
deci sa inteleg ca avem deja pe zona medie cele 8 baterii hawk
pe zona lunga vom cumpara tot 8 baterii patriot si mai trebuie sa ne dotam pe zona scurta/f,scurta toate integrate intre ele?
Avem 4 baterii HAWK la RoAF, nu am cumparat nimic cu raza medie pentru FT.
Vom avea Patriot atat la RoAF cat si FT.
Deci ramane sa cumparam V/SHORAD atat pentru FT cat si pentru RoAF si ceva cu raza medie la FT sa inlocuiasca SA-6/SA-8.
Plus RoNavy, orice s-ar decide.