La inceputul anului a avut loc lansarea unei noi versiuni a interceptorului C-RAM MHTK (Miniature Hit-to-Kill) construit de Lockheed Martin ca parte a programului IFPC Inc 2-I (Indirect Fire Protection Capability Increment 2-Intercept).
MHTK este un fel de CIWS terestru, proiectat pentru distrugerea rachetelor de artilerie cu raza scurta, a bombelor de aruncator si a avioanelor fara pilot. Cea mai importanta calitate este costul si dimensiunea redusa – doar 72cm lungime, 40mm diametru si 2,5kg – obtinuta prin renuntarea la incarcatura de lupta, racheta fiind de tip HTK. A fost sacrificata si raza de actiune, cotata acum la 3km impotriva RAM, posibil ceva mai mult impotriva UAV-urilor. Cum insa MHTK este ultima bariera pentru protectia unitatilor terestre, raza de actiune nu este atat de importanta, contand mai mult timpul de reactie, costul si numarul de rachete ce pot fi incarcate in lansator, MHTK bifand toate criteriile.
Versiunea testata este o evolutie a conceptului initial, care prevedea rachete cu ghidare semi-activa radar, tot pe motiv de costuri, acum fiind vorba de o varianta ce poate primi si un cap de ghidare activ radar. MHTK dispune si de o legatura de date ce ghideaza racheta pe prima parte a traiectoriei,
Cat despre lansator, va fi vorba de MML (Multi-Mission Launcher), capabil sa lanseze pe langa MHTK si AIM-9X Sidewinder, Stinger, Hellfire si … Tamir, adica interceptorul celebrului Iron Dome. Raytheon, care este coproducator al Iron Dome, incearca sa pozitioneze Tamir ca pe un concurent la MHTK-ul Lockheed Martin pentru rolul C-RAM.
AIM-9X Sidewinder a fost deja aleasa pentru a asigura protectia impotriva rachetelor de croaziera si partial a UAS-urilor asa ca MHTK si Tamir se dueleaza pentru al doilea loc castigator, C-RAM.
MML va fi deci o replica americana la sistemul israelian SPYDER (datorita AIM-9X), avand si capabilitati C-RAM similare Iron Dome (poate chiar identice, daca americanii aleg Tamir in locul MHTK). Cat despre termenele de intrare in serviciu, informatiile sint contradictorii: daca acum doi ani Lockheed Martin dadea de inteles ca din cauza intarzierii programului ar putea sa ofere MHTK mai intai clientilor externi, anul acesta US Army anunta ca accelereaza programele de aparare anti-aeriana iar MML ar putea fi introdus in serviciu incepand cu 2021 (nu e insa clar cu ce versiune).
In curand Iron Dome nu va mai fi deci un sistem “unicat pe plan mondial” iar lupta in zona SHORAD/CIWS terestre va deveni mai interesanta. Pe langa protectia unitatilor FT la amenintarile RAM, chiar si bateriile Patriot trebuiesc “betonate” si alegerea ar putea fi din nou intre Lockheed Martin si Raytheon/Rafael.
#autobaza
Mie imi par complementare, admin. Tamir are raza de actiune mult mai mare (70-4km), iar MHTK e pana in 3 km. Si vazand dimensiunile si nr imens de proiectile intr-un lansator, pare evident ca MHTK e menit sa diminueze efectul atacurilor la saturatie, pe care Tamir nu le poate opri ( prea putine si prea scumpe).
Cu siguranta nu au performante identice si deci pot fi considerate complementare dar de unde ai info despre raza de actiune maxima a Tamir de 70km?
”Sursele” nu vorbesc despre raza lui Tamir ca fiind de 70km,ci de distanta de lansare a proiectilului interceptat de Tamir ca fiind intre 4 si 70km.
Nu era Volga,ci bicicleta… 🙂
Oricum,Iron Dome nu mai e miezu’.La Iron Beam tre’ sa ne uitam.Laser,frate.
E raza de actiune citata a Domului. De obicei cifrele sunt 2km pana la 40 km sau 4 pana la 70, functie de surse. Posibil ca raza de actiune sa fie confundata cu raza de detectare si lock, dar chiar si asa, vb de mere si pere. Tamir e un sistem clasic gandit, MHTK e mai non-conventionalm
Checkmate,iti faci intrarea ?
? Ce vrei sa zici? Eu am mai postat aici, daca la asta te referi
Nu zice decat ca vrei sa pari pocait…
Cum adica “pocait”?
Pana acum ceva timp toata lumea considera ca esti un tip ok , la momentul oportun ai dat cu bata in balta aratand astfel de fapt cine esti…Daca tu crezi ca toti din jurul tau sunt chiori si prosti te cam inseli
Ce balta am lovit eu? Daca e online, baga un link (cu permisiunea adminului). Nu accept sa fiu luat peste picior degeaba.
Hai, curaj.
@Checkmate
Nu pot sa uit cand incercai sa convingi pe toata lumea ca Unirea nu este o solutie viabila
Credeti ca daca va spala aia la Nufaru’ online gata lumea uita?
Articolul “Basarabie, no hai!” iti spune ceva? Mie imi spune enorm de multe…
Nu inteleg de ce esti atit de interesat de dotarea armatei romane atita timp cat tie iti put interesele pe termen lung ale Romaniei?
Nu ai nevoie de prea multe cunostinte informatice ca sa gasesti singur linkul cu pricina…
Vai, patriotule….
Putem sa discutam maine la graffiti daca insisti. Raman pe pozitie cu privire la ce am zis la acel articol: pana nu rezolvi problemele Ro, nu faci decat sa depopulezi o alta regiune a Europei. Vezi treaba cu pasaportul si plecatul la capsuni.
Tare mult ai mai plans pe umarul ceangailor din Moldova: vai de ei, sarmanii, nu mai vorbesc limba aia corcita, li se stinge neamul. De fapt, ai mintit grosolan si cu buna stiinta. Despre asta e vorba: MINCIUNA.
Ai auzit vreodata de “cultural heritage”? Cauta si spune-mi ce gasesti, ca m-am saturat de “opinii”. Si mutam discutia la Graffiti, ca aici vb de rachete.
Ne vedem acolo.
cand incepem si noi sa surubarim la astea sa gasesc astia sa ne faca concurenta
Mi-a placut sistemul de prima oara cand l-am vazut. Cautam ceva impotriva rachetelor de croaziera.
Se pare ca in 2022 va gata de livrare … Cam tarziu, au zis americanii, care, nerabdatori, au pus 500 milioane pentru achizitia unui sistem alternativ. Castigatorul va fi, cel mai probabil, NASAMS in fata Prastiei lui David.
https://breakingdefense.com/2018/06/sasc-ndaa-would-add-500m-for-cruise-missile-defense/
Fata de NASAMS care este un sistem fix, IFPC va fi mobil.
Cred ca IFPC ar fi bun si impotriva SMERCH (si a altor lighioane rusesti asemanatoare). Intr-o configuratie asemanatoare cu SAAB MSHORAD (adica radar Giraffe 1X, C2 (comanda), RBS 70 NG).
Precizare: tot ce am scris in postarea mea se refera la IFPC.
MHTK e o solutie buna la SMERCH, cred eu.
In clip interesant cu ce se doreste de la MHTK.
Rafael la EUROSATORY 2018: C-RAM intr-un singur vehicul.
http://defence-blog.com/army/eurosatory-2018-rafael-unveil-revolutionary-air-defence-system.html