Washington Post a publicat un articol despre inca o bresa de securitate exploatata de chinezi pentru a extrage informatii sensibile de la un contractor al US Navy. Pana aici nimic deosebit, incidentele de genul asta devenind comune. Mai interesant e ca furtul datelor respective a fost prilejul dezvaluirii unui program al US Navy, Sea Dragon, care ar urmari dotarea submarinelor americane cu un tip de rachete anti-nava supersonice. Tot ce a confirmat US Navy a fost ca e vorba de un sistem existent si deci nu de o racheta noua.
Tragand linia, suspectul principal ar fi, dupa unele surse, SM-6. Desi cea mai noua racheta a familiei Standard nu este in mod uzual asociata cu rolul anti-nava, rachetele anti-aeriene SM au avut intotdeauna capacitatea asta. SM-1/2 ar fi fost utilizate in 1988 pentru lovirea unei nave purtatoare de rachete iraniene. Mai aproape de zilele noastre, SM-6 a fost folosita cu succes intr-un test din 2016, soldat cu scufundare unei fregate OHP scoase din uz, USS Reuben James. Din nou, nu au fost date publicitatii prea multe detalii despre testul in sine, ceea ce se stie e ca SM-6 a lovit tinta iar fregata a fost scufundata. Nu se stie de cate lovituri a fost nevoie pentru scufundarea ei, care a fost eficacitatea SM-6 si daca a fost singurul sistem folosit sau au fost folosite si alte tipuri de rachete/torpile, cum este cazul exercitiilor SINKEX obisnuite.
Faptul ca SM-6 urma sa fie folosita in misiuni anti-nava, lansata de la bordul navelor de suprafata ale US Navy, era un fapt cunoscut. Racheta ar avea o raza de actiune de peste 370km si o viteza M3.5, corespunzand descrierii Dragonului de Mare.
Integrarea pe submarine, mai precis in VLS-urile Mk45, ar fi elementul surpriza pe care americanii ar fi incercat sa-l tina cat mai mult timp secret, daca intr-adevar Dragonul de Mare este SM-6. Mk45 este folosit pentru lansarea din submersie a rachetelor de croaziera Tomahawk deci dimensiunile tuburilor nu ar trebui sa puna probleme.
Dar, asa cum se vede si din imaginea de mai sus, Tomahawk foloseste “capsule” special concepute pentru lansarea din Mk45, diferite de canistrele folosite in Mk41 pe navele de suprafata si deci SM-6 ar trebui sa beneficieze de acelasi “costum de baie”. De unde probabil si nevoia de contractori.
Este de notat inversarea rolurilor: daca pana acum rusii erau cei ce isi dotau submarinele de atac cu rachete supersonice proiectate pentru distrugerea navelor de suprafata americane, dominatia US Navy la suprafata fiind data ca o certitudine, acum e randul US Navy sa-si doteze submarinele cu rachete anti-nava supersonice cu raza lunga pentru contracararea flotei chinezesti. In deschidere, chinezii au trimis niste hackeri.
Am crezut ca e un calut de mare 🙂
Eu as fi luat imaginea unui cap de dragon de pe drakkar-ele vikingilor.
De exemplu https://www.pinterest.com/pin/129337820521766493/
ma gandesc cateodata ca scurgerile astea pot fi si controlate, adica il lasi pe adversar sa mai fure cate ceva ca sa stie ce ai, il bagi in sperietzi cu supertehnologia matale si se evita o escaladare
in marea chinei de sud oricum cred ca se va ajunge la o confruntare
tarifele astea de sute de miliarde pot fi un preambul, se mai ajusteaza dependentza economica inainte de Rico kaboom
muricanii au avut si o varianta supersonica de LRASM, LRASM-B, la care s’a lucrat din 2009 pana in 2012, cacare ar fi fost cancelata in favoarea variantei subsonice LRASM-A, dar nu i’a impiedicat nimeni sa continue dezvoltarea, puteau sa faca publica numai varianta subsonica si la cea supersonica sa lucreze nederanjatzi
sau o varianta de SM6 cum se speculeaza, dar la SM6 nu prea e praf de pusca suficient ca sa scufunde o nava, ordnance sectionul ala e cam mic si diametrul rachetei cam mic as well
https://en.wikipedia.org/wiki/File:SM-6_Missile_Profile.png
sau ma rog, la astia nu se face economie de munitzie 😀 😀
kaboom kaboom!
Zic ei ca atunci cand vine SM-6 cu M3.5 face gaura mare si fara praf de pusca. Vezi discutia ref. la energia cinetica a PAC-3.
-“In deschidere, chinezii au trimis niste hackeri.” Pana sa trimita in “deschidere” niste hackeri, chinezii au ascultat la greu cam tot ce misca dotat cu procesor, reteaua imensa de proxy/vpn publice chinezesti permite ascultarea intre altele. Este imposibil ca vreun gura casca sa nu fi zis macar un cuvant despre rachetele alea. Echipele alora se bazeaza si ele pe informatii initiale, altfel nu pornesc atacurile de capul lor, au destule tinte posibile si efectiv nu si permit sa piarda timpul incercand sa sparga retele doar de dragul de a sparge
-In timp statele aliate Rusia/China impreuna cu catzeii de rigoare au reusit sa creeze o retea care sa rivalizeze cu mult “iubitul” TOR…Mai mult de atit, au pus la dispozitia naivilor din intreaga lume software /SO specializat care serveste interesele ruso-chineze. Unul din catzei este chiar … N Coreea! Care N Coreea isi permite la capitolul securitate informatica mult mai multe decat unii care se cred “putere cibernetica” in Estul Europei. Zic si eu nu dau cu parul…
-Capacitatile chinezesti de prelucrare/filtrare/extragere a datelor rivalizeaza cu cele americane, dovada fiind si nr mare de supercalculatoare de care dispune China. O parte din “miracolul” chinezesc poate fi atribuit si acestor supercalculatoare si echipelor din spatele lor.
-Observati ca munca de ani de zile a unor echipe pentru dezvoltarea de sisteme noi de armament se duce pe apa sambetei in cateva secunde. Pe alta parte, oricat ai imbunatati securitatea sistemelor informatice la momentul oportun sigur se va gasi un gura casca care sa dea cu mucii in fasole astfel incat munca unor echipe intregi sa fie compromisa
-Daca in ultimii 500 de ani banul+ informatia au fost fundamentul puterii in orice punct de pe glob, in urmatorii 10-15 ani fundamentul puterii va fi bazat pe cu totul altceva. Asistam la o revolutie care va trimite banul si informatia pe locurile 2 si 3 . Va las pe voi sa ganditi despre ce este vorba…
Informatiile initiale se iau de pe LinkedIn.
daca chinezi au putut fura informati de la americani oare nu putem fura si noi aceleasi informati de la chinezi si sa ne facem cateva zeci de copiii sm-6 la marea neagra cu care sa tinem la distanta atat avioanele cat si navele rusesti chiar daca dupa nave ar trebui sa dam cu cate 3, 4 dupa o nava
ca si asa ne credem cei mai buni la IT din europa
“oare nu putem fura si noi…” Oare de ce majoritatea se gandesc doar la furat?
Pana la urma o sa ajungem in situatia ca 99,99% din populatia globului sa fure si 0,01% sa gandeasca… eu zic ca este reteta garantata spre dezastru global. Zic si eu…
una e sa furi de la cine produce si alta este sa furi de la cine fura
si iti place sau nu baieti mari rusia china sua si uk si chiar alti mai mici tot timpul incearca sa fura cei mai bun de la alti
asta este jocul
si cand ii viata ta in joc atunci lasi deoparte moralitatea
in razboi nu sant reguli
in razboiu ala real cu oameni morti nu razboaiele de pe calculator
Slabe sperante sa intelegi vreodata chestii subtile…
Chiar daca ipotetic am fi in stare sa furam tot ce misca in calculatoarele din lumea asta, avem o problema mare: cine ni le fabrica?
Subscriu la gabitzu: informatiile despre rachete inseamna ca aflii detalii sau capabilitati, nicidecum ca te ajuta in vreun fel sa le produci.
Asta e valabil la chinezi care au aflat informatii despre racheta standard dar nu ii va ajuta cu nimic sa produca ceva asemanator.
In cazul nostru este un pic diferita situatia: sunt convins ca noi nu putem produce astfel de rachete nici cu licenta si toata documentatia aferenta.
aveti dreptate
cu firmele pe care le avem in tara nu santem in stare
poate daca importam o mare parte din componente dar atunci nu va mai fii facut in ro
dar vroiam sa zic ca ar fii bune capacitatile astea SM6
Integrarea SM6 pe submarine face sens, cu atat mai mult cu cat astea se pot apropia mai mult de o potentiala escadra inamica fara a fi simtiti. Chiar si asa, cei aprox. 370 km raza le da o distanta relativ linistitoare insa cred ca ideea e sa loveasca rapid, intens si de aproape pentru a lasa putin timp de reactie.
Toata ideea mi se pare croita pentru Pacific si conditiile de acolo.
Nu scufunzi o nava moderna (acu’ mai depinde si de marime, intotdeauna conteaza 😉 ) cu SM6 dar o poti scoate din lupta astfel incat, intr-o potentiala confruntare iminenta e ca si cum n-ar mai fi. Navele moderne de suprafata nu mai au blindajul navelor de pe vremuri…
E ohio-class ala care e modificat sa care tomahawkuri, vreo 168 parca. Deci il umpli pe ala de sm6 Dragon de Mare (habar nu am, exista ceva purtator de tinte false compatibil cu lansatoarele astea? Asa, sa para si mai multe) le duci la o distanta rezonabila de flota chineza, si lanseaza tot ce au. Din directia ailalta vii cu ceva Carrier Battle groups. Si observi cate parale face apararea AA chineza la un atac de saturatie, pe stilul “RED STORM RISING”-cartea, nu jocul.
Sau tocmai asta e fenta – acum toata lumea stie de Dragon. Lansezi tinte false, astfel incat aia sa jure ca vin Dragonii spre ei, confuzie, etc. Si in alea 5 minute de haos, LA-class penetreaza cordoanele antisubmarin si fac macel. Pana la urma, cica asta e ultimul domeniu in care US isi va mentine superioritatea cat mai mult, calitatea submarinelor si mai ales a echipajelor de pe ele.
Clasa Virginia, care va inlocui si Ohio SSGN. Americanii acorda multa importanta submarinelor, pe buna dreptate.
Atunci sa punem si noi Aegis Ashore chiar ashore, ca deocamdata isi face numele de ras in mijlocul campiei. Un trailer, ceva, mai pe langa tarm daca se poate.
#aegis_inland
Lasa ca vine noua baterie de coasta si se rezolva.
#licitatiecudedicatie
Citeam in diverse surse despre cariera NSM in US Navy si am gasit foarte interesant interesul clar al USN pentru arme “duale”/multipurpose: utilizarea in scop anti nava a SM-urilor, utilizarea anti-nava a Tomahawk-urilor (dar se pare ca necesita modificari ale platformei), derivate anti nava ale Hellfire pentru care se pare ca s-au alocat banii pentru prima etapa de cercetare; chiar si la NSM – LCS se viza capacitatea de a schimba rapid tipul misiunii de la anti-nava la atac la tarm.
Logica submarinelor sovietice din clasa Oscar dotate cu rachete supersonice am inteles-o, lupta cu o flotă net superioară,teoretic ar fi trebuit să se strecoare în apropierea unui portavion și a grupului de luptă și saturarea țintei, în speranța că vor lovi portavion. Logica americanilor nu o înțeleg,mai mult consider ca flota chineză nu o să ajungă sa pună probleme la nivel global americanilor. Nici peste zece ani.
Construiesc 10-12 nave pe an, de vreo opt ani incoace. Si nu dau semne ca s-ar opri. Uneori si cantitatea e o calitate in sine. Atat doar ca nu mai sunt chiar chinezariile cu care eram obisnuiti. Sunt unele mai bune.
Mattis si nu numai au zis-o destul de clar: inamicul no. 1 din Pacific e China.
Logica americanilor nu o înțeleg,mai mult consider ca flota chineză nu o să ajungă sa pună probleme la nivel global americanilor. Nici peste zece ani.
la nivel global nu, dar in Marea Chinei de Sud se complica rau problema 😀
pe langa faptul ca tzainiizili tot construiesc nave si avioane pe banda rulanta (parca au in lucru al doilea portavion) chinezii au inceput sa operatzionalizeze in zona aia un A2AD decent
au facut insulitze artificiale cu radare si SAMuri si ASMuri cu bataie lunga si piste pt avioane
asa ca te trezesti cu flota americana in bataia rachetelor chinezesti si nu e o senzatzie prea placuta pt ca cu toata apararea antiracheta a lui peshte nu stii cand te pocneste una
mai au si dong fengurile alea antiship ballistic missile pe care astia nu vor sa le testeze pe pielea lor daca functzioneaza sau nu
asta e problema cu A2AD, Nutzi vine sa te bagi intr’o zona in care stii ca potzi fi pocnit, de aia zic astia ca nici in MN nu vor intra nave NATO in caz de trosneala, ramanem noi cu cele 2 OPVuri si cu afumatoarele alea sa ne batem cu rusii si mai vin si bulgarii cu ceva muraturi si admira distractzia de pe mal
asa ca au ajuns americanii ca rusii sa se strecoare si sa loveasca de pe submarine
si cu aviatzia ambarcata de la distantze mari
de aia prima platforma pe care a fost integrata LRASM a fost B1B 🙂
OFF TOPIC
FRESH DE LA TIPOGRAFIE
TURCI NU MAI PRIMESC F35
https://www.g4media.ro/senatul-sua-interzice-vanzarea-de-avioane-de-lupta-f-35-in-turcia-liderii-de-la-ankara-reactioneaza-dur.html
Pai era de așteptat.
turcii nu sau asteptat :))
e dubioasa situatziunea penca Imperiul Turcafletz e parte din program
numa ieri LM le’a facut ceremonie de livrare a primelor doo aparate 🙂
deci turcafletzili le’au primit
but there’s a catch 😀
aparatele merg in Arizona cu pilotzii turci la training si se zice ca stau acolo pana la finalul 2019
si dupa aia mai vad ei 😀 , poate pierde ala alegerile 😀
https://www.cnbc.com/2018/06/21/turkey-f-35-joint-strike-fighter-delivery-begins-from-lockheed.html
Ala ramane sultan vesnic….
atunci e posibil sa se antreneze aia prin Arizona pana prin 2040 sau daca il calca trenul pe sultan mai devreme 😀 …
Poate fix de aia se antreneaz, ca nu ramana ala sultn vesnic. Cu F-16 n-a mers, poate merge cu F35
Bre’ cam greu să-l calce trenul acum. Trebuiau să-i taie din avânt cat încă visa să devină sultan,da ‘era porumbelul păcii la casa albă. Asta de este acum președinte nutrește în secret admirație pentru dictatori, poate ceva, ceva o să facă viitoarea administrație americană. Sperăm, da cine știe, poate la viitoarele alegeri iese președinte Lisa Simpsons:-)