In Februarie 2018 s-a anuntat stingerea conflictului italiano-francez avand ca obiect controlul STX France, santier ce construieste in principal nave de croaziera insa a construit recent si navele Mistral destinate Rusiei. Initial francezii au anuntat nationalizarea STX, detinuta la acea ora de niste sud-coreeni falimentari, pentru a preintampina preluarea santierului de catre italienii de la Fincantieri. Scuza cu “interesul strategic/national” nu a avut cum sa tina asa ca pana la urma, dupa dispute la nivel inalt, francezii au fost de acord ca italienii sa cumpere 50% din actiuni pentru EUR60mil. Fincantieri va detine controlul majoritar prin “imprumutul” unui procent din actiunile detinute inca de Statul francez (34%), un alt actionar semnificativ ramanand Naval Group cu 10%. Controlul italian va fi pus in practica prin numirea a 4 membri in consiliul de adminstratie, seful consiliului si directorul general, Statul francez va numi alti doi membri ai consiliului iar Naval Group inca unul.
Desi afacerea a fost cu scantei, finalizarea ei a dat idei pentru o si mai mare apropiere intre Fincantieri si Naval Group, avandu-se in vedere fuziunea celor doua intr-un mega constructor european. Colaborarea in sine nu ar fi de fapt o noutate, Fincantieri si Naval Group (fosta DCNS) construind fregatele FREMM asa ca cele doua companii sint obisnuite cu ideea de a construi nave militare “la comun”.
Se pare ca discutiile pentru fuziune avanseaza mult mai bine decat in cazul achizitiei STX asa ca cele doua companii au inceput deja sa-si alinieze strategia pentru o tranzitie cat mai usoara in asteptarea oficializarii relatiei.
Primul semnal a fost retragerea simultana din competitia pentru fregatele germane MKS-180. Anuntul facut de francezi nu a lasat nici un dubiu asupra sincronizarii celor doi constructori in privinta competitiei germane:
“Naval Group and Fincantieri had made a pitch in a German warship competition and then withdrew, considering the rules were too specific to the country,”
Sursa: defensenews.com
Si pentru a lamuri faptul ca nu este un caz izolat, au continuat cu:
“We hope to make a common offer to other countries soon.”
Sursa: defensenews.com
Ceea ce s-a si intamplat de fapt, francezii si italienii inaintand o oferta comuna pentru programul canadian al noilor fregate CSC (Canadian Surface Combatant), oferta facuta in afara procedurilor normale care erau in plina desfasurare si care a fost, nesurprinzator, respinsa de canadieni. Interesant motivul invocat de canadieni:
Responding to media reports about a bid proposed by French Naval Group and Italian Fincantieri, offering to build 15 frigates based on the FREMM design for a fixed price of $30 billion, the government said it would not be accepting the “unsolicited proposal at the final hour”.
Compared to current project cost estimates which sit at over $60 billion, Fincantieri-Naval Group bid offered considerable savings but the government rejected it arguing that such a move would break faith with other bidders on the project.
Sursa: navaltoday.com
Participarile comune la licitatii ar fi primele elemente la care italienii si francezii s-au inteles, informatii recente dezvaluind discutii pentru impartirea pietelor, italienii cerand exclusivitate (adica non-combat al francezilor) in America de Sud si Grecia. Francezii par nemultumiti:
Dans les discussions de rapprochement entre Fincantieri et Naval Group, les Italiens exigent d’être les leaders sur le plan commercial dans certains zones du monde, selon plusieurs sources concordantes. Le président de Fincantieri, Giuseppe Bono revendique la Grèce et l’Amérique latine notamment où Naval Group a pourtant noué beaucoup de relations et de coopérations, selon nos informations.
Sursa: latribune.fr
Nici brazilienii nu par foarte incantati, avand in vedere ca Fincantieri si Naval Group participa deocamdata in nume propriu la competitia pentru corvete, situatie care se poate schimba prin retragerea uneia dintre cele doua companii.
Conséquence, l’attitude italienne a déjà provoqué le trouble au sein de certains Etats clients de Naval Group comme le Brésil, qui a exprimé des inquiétudes de voir la France se retirer alors que Paris a noué une coopération sur le très long terme dans le domaine des sous-marins.
Sursa: latribune.fr
Ramane de vazut care va fi impactul intelegerilor dintre Fincantieri si Naval Group asupra competitiei pentru corvetele romanesti, unde cele doua companii ar trebui sa fie teoretic concurenti. Ideea unei competitii e tocmai de a obtine cea mai buna oferta iar o intelegere intre concurenti vine sa o submineze.
#collusion
care va fi impactul intelegerilor dintre Fincantieri si Naval Group asupra competitiei pentru corvetele romanesti, unde cele doua companii ar trebui sa fie teoretic concurenti. Ideea unei competitii e tocmai de a obtine cea mai buna oferta iar o intelegere intre concurenti vine sa o submineze.
sanchi, pt noi e absolut irelevant, impactul e zero
cacare competitzie si cui ar folosi cea mai buna oferta
cele doo companii vor strange mai usor banii de spaga, aia e cea mai buna oferta
abuzul in serviciu si alte articole d’astea au fost abrogate, acuma pot sa aleaga ce pana lor vrea la “licitatzii” dupa cum le canta, mita daca nu o iau ei personal nu se mai urmareste in justitie, asa ca o ia nepoata 😀
deci dupa cum am mai spus, pt romani un merger d’asta e absolut irelevant, daca spaga e buna atunci oferta cea mai proasta castiga, afacerea skoda e in vena neamului
or sa sudeze niste table si or sa le puna volan pe stanga si or sa pluteasca dezarmate 40 de ani pana le taie de urat, ca si “fregatele” 😀
ca sa nu mai vorbim ca se tot discuta despre corvetele alea de niste ani buni si pomenile electorale inca ai mai costa 😀
Tradare sa fie dar cel putin s-o stim si noi.
Oare contribuabilul canadian ce o zice de respingerea corect politica ? La noi cred ca jocururile sunt facute, castiga olandezii (poate primesc bonus si portul).
Exista o competitie transparenta cu reguli clare din care Fincantieri s-a retras, apoi au depus o oferta in afara competitiei. Cand intri in jocuri din astea, castigi acum si pierzi mai tarziu. Respectarea regulilor e o chestie de civilizatie si se plateste pentru asta.
Nici vorbă .
Olanda nu poate primi vreodată comenzi de armament din partea României , pe motive diplomatice .
Mai degrabă Italia , ei fac fregate / corvete pentru SUA , arabi , submarine pentru Grecia etc .
Sunt cei mai buni din lume .
Olanda=zero .
https://i.imgur.com/X87ww3a.jpg