Type 26 rules the waves

Una din variantele T26 pentru Australia - Sursa: marinelog.com

Una din variantele T26 pentru Australia – Sursa: marinelog.com

Cel putin valurile australiene.

Britanicii au castigat contractul in valoare de AUD35bil / GBP19,5bil / o-carca-de-bani pentru furnizarea a 9 fregate ASW pentru Australia (programul SEA 5000), cu un design bazat pe fregatele Type 26. Interesant e faptul ca britanicii au castigat cu proiectul unei fregate ce inca nu a fost finalizata, in fata celor doi competitori – Navantia cu o varianta a fregatei F-100 si Fincantieri cu varianta ASW a FREMM – ale caror nave acumulasera deja experienta operationala.

Fregatele spaniole F-100 sint de altfel chiar in dotarea marinei australiene, cunoscute local drept distrugatoarele Hobart (inca o confirmare ca fregatele anti-aeriene europene inseamna de fapt distrugatoare pentru ceilalti) iar echiparea pentru rolul ASW nu e chiar de lepadat. Navele sint construite in Australia si exista deja experienta in operarea lor (a uneia de fapt, cea care a intrat in dotare) asa ca dupa toate probabilitatile, o varianta ASW a distrugatoarelor Hobart ar fi trebuit sa fie candidatul favorit. E posibil ca varianta asta sa fi platit pretul unei platforme putin optimizate pentru misiunea ASW unde reducerea nivelului de zgomot inseamna totul. F-100, o fregata anti-aeriana, nu era probabil optimizata ASW.

FREMM ale Fincantieri erau cele mai ieftine, dedicate ASW si deja in exploatare insa au pierdut oarecum inexplicabil. Probabil faptul ca firma italiana era necunoscuta in Australia a fost un motiv.

Revenind la Type 26 configurate pentru Australia, fata de varianta britanica se va renunta la radarul BAE Artisan si la VLS-ul pentru rachetele SeaCeptor, acestea fiind inlocuite de radarul AESA australian CEAFAR iar pentru a compensa pierderea SeaCeptor, numarul de celule MK41 va fi crescut de la 24 la 36.

Varianta britanica a T26 - Sursa: baesystems.com

Varianta britanica a T26 – Sursa: baesystems.com

 

O alta varianta T26 pentru Australia - Sursa: ukdefencejournal.org.uk

O alta varianta T26 pentru Australia – Sursa: ukdefencejournal.org.uk

 

Nu se stie cu certitudine ce echipament antisubmarin vor australienii insa varianta britanica a Type 26 are un sonar montat in chila de tip Ultra S2150, unul tractat de tip Thales 2087 (varianta a CAPTAS 4) si un sistem de abatere a torpilelor de tip Ultra S2170 SSTD (Surface Ship Torpedo Defence).

Australienii au decis insa CMS-ul, chiar inainte de a decide platforma. Pe de o parte au fost impresionati de performantele Saab 9LV integrat cu radarul CEAFAR pe fregatele ANZAC modernizate si, avand in vedere ca vroiau acelasi radar si pe noile fregate ASW SEA 5000, alegerea 9LV era logica. Insa 9LV avea o problema: ca sistem anti-aerian era limitat la cei 50km ai razei de actiune a ESSM, armamentul principal al ANZAC. Pentru exploatarea optima a celor 36 de celule MK41 care vor primi fara indoiala SM-2, era nevoie de o crestere serioasa a performantelor. Iar Aegis-ul instalat pe distrugatoarele Hobart era exact ce trebuia. Asa ca decizia australiana a fost de a instala Aegis pe fregate, impreuna cu 9LV care va controla senzorii si echipamentele de origine non-americana (radarul CEAFAR si momelile NULKA). Respectivele “interfete” vor fi dezvoltate de Saab in Australia, asigurand un transfer de tehnologie in zona CMS pentru localnici. Daca Aegis e furnizat de Lockheed Martin si 9LV de Saab, din ecuatia cu multi bani nu putea sa lipseasca Raytheon Australia, cel mai mare integrator local, cei care au instalat Aegis pe distrugatoarele Hobart. Raytheon spera ca vor primi acelasi rol si pentru programul fregatelor sau ca sistemul lor CEC (Cooperative Engagement Capability), deja instalat pe Hobart, va fi ales si pentru fregate. Daca nu curge, pica.

In ceea ce priveste motorizarea, e si o victorie a Rolls-Royce asupra General Electric, turbinele MT30 britanice urmand sa fie folosita in locul liderului global LM2500.

Despre sansele de export in continuare a Type 26, numai de bine: brazilienii se uita cu destul interes la ele iar britanicii participa la competitia pentru fregatele americane si la concursul canadian CSC (Canadian Surface Combatant), unde se vor intalni din nou cu FREMM (varianta multirol), F-100 de la Navantia dar si cu De Zeven Provincien.

Si ala negru, de respira greu, era… BAE, constructorul major european care nu participa la competitia pentru corvetele romanesti si implicit modernizarea T22 desi au semnalat interesul pentru prima licitatie pentru modernizarea T22.

Pierderea lor sau a noastra?

 

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “Type 26 rules the waves”

  1. nicolae says:

    Ca s-o iau de la sfarsit spre inceput… 🙂
    BAE aveau ce oferi si la corvete iar in calitate de constructori initiali ai Type 22 mi se pare ca erau si cei mai in masura sa le modifice.
    Nu mi-e clar ce s-a intamplat cu programul initial, romanii acuzand BAE ca n-au indeplinit ogligatiile de “offset”, parerea mea personala fiind ca, de fapt, romanii nu si-au indeplinit obligatiile contractuale (faza 2, 3 etc de modernizare), hence no offset. Ar fi interesant sa aflam ce s-a intamplat, dar la momentul ala PNA, acum DNA, era ca si inexistent… Ciudat cum au dormit in front atatia ani ca sa se trezeasca brusc in 2014…
    Din cate stiu, Type 26 nu a fost selectat de US Navy pe lista scurta, doar daca nu fac cei de la HHI o surpriza si vin cu un model bazat pe Type 26: https://news.usni.org/2018/02/16/navy-picks-five-contenders-next-generation-frigate-ffgxprogram
    Desi zvonurile dadeau ca “sigura” o versiune militarizata a cutterelor de clasa Legend… Pentru HHI zic.
    Mie imi place foarte mult Type 26 si ma intreb (daca se confirma azi) ce le-or fi aratat britanicii australienilor de i-au convins, avand in vedere ca ceilalti au trimis nave operationale ca sa se antreneze cu ei, cam cum a fost o FREMM in SUA relativ recent. Interesant cum italienii si francezii nu sunt in stare sa faca o oferta comuna pentru FREMM, integrare maxima, ce sa zic…
    La canadieni, din cate stiu, au facut o oferta comuna dar in afara procedurii, asa ca-canci FREMM in competitia tarii frunzei de artar (ca sa sune ca la fotbal).
    S-ar putea ca Type 26 sa reprezinte un “breaktrough” pana la urma in domeniul luptei ASW, stiut fiind ca UK sunt destul de priceputi la asta, nici Type 23 nefiind de lepadat chiar si in zilele noastre, desi sunt concepute in secolul trecut.

    • admin says:

      Ar fi fost frumos sa avem o mini-T26 in competitia corvetelor, mai ales ca ar trebui sa punem accent pe ASW. Vom vedea ce-o iesi. Culmea ar fi sa fie germanii.

      • nicolae says:

        Mai stii! 🙂
        Singura corveta adevarata din toata licitatia… 🙂
        Is tare curios cum vor rezolva ei problema hangarului ca restul se rezolva mai usor.

  2. Marius B says:

    Am vazut contractul final in valoare de 19 miliarde. Pe de alta parte am vazut date care arata ca cele 9 fregate propriu-zise au un cost de 4.5 miliarde (raportate la construirea in UK a Type 26 , nu in Australia a Hunter-elor). Gasesc ponderea de un sfert suprinzatoare pentru mine, desi nu am vazut si informatii despre costul echipamentelor instalate sau bugetul planificat pentru mentenanta si modernizare (din cele 19 mld).

    • admin says:

      E posibil sa fi inclus si intretinerea pe durata vietii operationale, nu stiu exact ce intra in suma de 19 miliarde.

      • Marius B says:

        AM incercat sa aflu mai multe dar e greu. Majoritatea datelor de costuri sunt studii de caz valabile pentru Marea Britanie si cea mai mare parte a sumelor sunt pentru dezvoltare, prototip, locatii de testare la tarm, imbunatatire design – multiannual, locatii speciale pentru “de-risk” echipamente (inteleg ca e vorba de testarea echipamentelor la tarm pentru evitarea aparitiei problemelor in larg, iar locatiile si firmele de “demonstrare” sunt altele fata de producatorii echipamentelor…interesant concept) etc.
        Un link in carfe apar si subcontractorii in faza de dezvoltare si distributia costurilor http://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/2017/07/type-26-where-does-money-go.html

        Oricum cele 4.5 miliarde erau valabile in mod oficial in 2010 cand asta era costul Global Combat Ship-ului de 6850t si se discuta despre alternativa de 5400 t pentru reducerea costurilor. De atunci e posibil ca aceste costuri sa fi “explodat” dupa cum s-a intamplat si in multe alte proiecte. Am cautat (just google) o confirmare a costului navei propriuzise dar nu am gasit nimic (sau doar date de pe bloguri, fara surse precizate).

        Interesanta este si opinia celor de la BBC care afirma ca sunt sanse ca alegerea Australiei sa influenteze si competitia din Canada:
        https://www.bbc.com/news/business-44649959
        Tot aici si citatul: “The hull can be the relatively cheap bit of building a complex warship”.

  3. gsg9 says:

    miroase mai mult a contract politic, economia UK a stagnat si odata cu aruncarea in gol in prapasie cu brexitul in bratze, ca n’au obtzinut nici un guud diial, nici macar unul prost deocamdata 😀 , englezii au nevoie de contracte ca de aer

    si fratzii din bogatziacomuna prezidatzi de tanara rejina se ajuta intre ei la nevoie, doar nu vroiai sa se dea banii macaronarilor iar americanii au destui

    • admin says:

      La americani dau bani oricum, ca echipamentele de la Rasarit vin (Rasaritul lor, nu al nostru) dar in competitie era vorba de Pablo, cel cu F-100.

      • gsg9 says:

        parca i’au suntat la motoare, ca au luat RR

        • admin says:

          Nu se poate chiar asa, sa ia americanii tot. Au mai dat si la englezi si la suedezi, sa fie lumea multumita.

  4. gsg9 says:

    Pierderea lor sau a noastra?
    ce’am avut si ce’am pierdut, ca deocamdata nu avem nici corvete ci doar niste planuri cincinale, adica din cinci in cinci ani alte declaratzii/pdfuri/licitatzii 😀 … bai za uei, unde’i modernizarea aia celebra a fregatelor 😀

    si cu BAE avem o istorie…oarescum negativa, nu cred ca ne mai apucam acuma de ceva cu ei…

    • admin says:

      Pai daca sintem negativisti. Atragem energiile negative mai ceva ca-coruptii spagile.

  5. Capătu satului says:

    Au castigat BAE pt ca ei au oferit nu doar o navă moderna ci si un proiect care are integrat ceea ce sperau australieni: aegis si restu
    In orice caz type 26 vor fi foarte mari
    Se apropie la lungime si greutate de distrugătoare

    Fregatele daneze Iver huitfeld au un deplasament similar, dar astea sunt specializate pe zona antiantiaeriana nu asw

    Apoi la lungime type 26 sunt cu doar vreo trei metri mai scurte decât distrugatoarele type 45
    Senzori care trebuie sa echipeze versiunea britanică de type 26 ne spun ca englezii au dorit pt ei un distrugător mai usor

    Vreo trei nave de astea type 26 cu aegis, daca am avea conducere, ar asigura un avans semnificativ fata de un potential adversar si l-ar pune in situatia sa se gândească bine inainte de atac

    Fiecare navă de asta cu cate 2 corvete ar putea forma un grup
    Dar astea sunt vise si mai sunt destule ore pana sâmbătă noaptea

  6. gsg9 says:

    ceva detalii despre desfasurarea costurilor, de pe apararea-actualizata

    4000 de joburi nu 400 cum au scris astia, constructzie locala, infrastructura, scoala, facilitatzi

    cine are miliarde de dolari haustralalieni, are…

    The AU$35 billion program is part of a massive $200 billion continuous shipbuilding program that will deliver 54 new vessels – surface ships and submarines – over the next decade. The frigate program will secure 4,00 Australian jobs across the continent.

    The $35 billion spending is expected to have 65-75 percent local share, with the construction of the ships done in Adelaide, southern Australia. The program also includes infrastructure investment, $130 million at Osborne Naval Shipyard, South Australia, for the land-based test facility and at Henderson, at HMAS Sterling in Western Australia, along with $670 million for the Ship Zero training school for the Hunter class.

    https://defense-update.com/20180629_bae_wins_sea5000.html