IGSU face o greseala si cumpara elicoptere noi

Asta e elicopterul "nou" care a intrat in dotarea MAI in anul 2014* - Sursa:cjtulcea.ro

Asta e elicopterul “nou” care a intrat in dotarea MAI in anul 2014* – Sursa: cjtulcea.ro

(*) – IAR-316 de la Tulcea pare sa fie, din fericire, mai degraba exceptia iar MAI  inclina pentru standardizarea in dotare a H135.

Conform unei HG:

Se desemnează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ca unitate de achiziții centralizată pentru achiziția centralizată de elicoptere ușoare, medii/grele, precum și de simulatoare de zbor, pentru Inspectoratul

 

General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, destinate executării misiunilor operative în situații de urgență.
Sursa: sgg.ro

Din expunerea de motive aferenta HG-ului aflam ca:

Ministerul Afacerilor Interne, prin operatorul său aerian –Inspectoratul General de Aviație -dispune în prezent de 22 de aeronave (20elicoptere și 2 avioane) reprezentând un
grad general de asigurare de 56% față de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviației Ministerului Afacerilor Interne 2010-2020aprobată prin Hotărârea C.S.A.T. nr. 132496 / 05.10.2010.Vechimea acestora (a elicopterelor deja existente) se încadrează între 1 și 45 de ani (începând cu anul 1973 –ultima achiziție cu anul de fabricație în 2017, 6 sunt de tip Mi-8/Mi-17 (vechime între 25 și 45 de ani), 2 sunt de tip IAR316B (vechime între 34 și 40 de ani), 12 sunt de tip EC-135/H-135 (vechime între 1 an și 15 ani).
În prezent, din totalul de 14 elicoptere ușoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Spre exemplu, niciun elicopter nu este dotat cu echipamente de goniometrare pentru recepția semnalelor emise pe frecvențele de urgență și nu dispunde echipare navalizată care să permită comunicația cu navele maritime implicate în acțiuni de căutare-salvare în mediu maritim. În aceste condiții, dotarea actuală a IGAv nu permite acoperirea din punct de vedere al dotării tehnice a aparatelor de zbor atuturor misiunilor specifice gestionări situațiilor de urgență.
Sursa: sgg.ro

Cum se va rezolva problema, in conceptia MAI/IGAv/IGSU:

pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare îmbunătățirii situației două etape de prioritizare, după cum urmează:
-„Urgența I: 2017-2018: punctul 1.6 Elaborarea procedurilor specifice de participare la licitații, precum și inițierea acordurilor cadru pentru achizițiile de aeronave multifuncționale de căutare-salvare în situații de urgență civile.”
-„Urgența a II-a: 2017-2020: punctul 2 -Achiziția de aeronave și modernizarea infrastructurii, subpunctul 2.1. -Achiziția a 22 de elicoptere, din care 10 ușoare și 12 medii”.

La acest moment, singura posibilitate de finanțare a necesarului aeronautic a fost identificată ca fiind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este eligibil, independent sau împreună cu alte instituții specializate care asigură funcții de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență,pentru derularea acțiunilor subsecvente Obiectivului Specific (O.S.) 5.2.
Sursa: sgg.ro

 

POIM inseamna fonduri UE.

IGSU s-a apucat de treaba:

“Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va achiziţiona, în acest an, zece elicoptere noi, în baza unor proiecte cu finanţare europeană, a declarat joi, pentru AGERPRES, inspectorul general al IGSU, Daniel Marian Dragne.

Potrivit acestuia, patru dintre noile aparate de zbor vor fi utilizate pentru intervenţii medicale de urgenţă, iar şase pentru misiuni de căutare şi salvare în munţi, dar şi pentru intervenţii la incendii.

“Ele vor fi distribuite în toată ţara şi vor acţiona în mod curent pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Sunt elicoptere mici şi elicoptere mari. Cele de căutare-salvare sunt elicoptere mari care au posibilitatea să ridice Bambi Bucket de minim 2.500 de kilograme, pe când cele mici nu au această posibilitate”, a afirmat Dragne. Bugetul alocat pentru cumpărarea de elicoptere este de 170 de milioane de euro.”

Sursa: agerpres.ro

 

Greu de spus ce inseamna in conceptia MAI elicoptere “mici” si “mari”, in mod normal se da MTOW dar trecem peste, macar stim ca una din cerinte e ca elicopterele “mari” sa poata transporta extern o greutate de 2,5 tone. De ce atat si nu mai mult / mai putin, nu e foarte important, ca referinta un Puma din ultimele variante poate cara ceva mai mult de 3 tone.

Si totusi, ce variante ar avea IGSU in afara Puma, avand in vedere ca fondurile vin de la UE? Elicopterele Airbus H135 (1.300kg), H145 (1.500kg) si H155 Dauphin (1.600kg) sint deci excluse. Oarecum surprinzator, nici chiar noul H175 nu reuseste sa treaca de barem, carand doar 2.100kg.

Pe de alta parte, competitia Bell 412 cara tot in jur de 2 tone iar Bell 430 in jur de 1,5 tone, similar cu Sikorsky S-76 deci sint si ele excluse, pe langa originile nesanatoase.

Familia SuperPuma trece mult peste barem, suportand in jur de 4 tone deci nu par a fi variantele avute in vedere.

Cea mai apropiata varianta ar fi AW139 cu o capacitate de transport extern de 2.700kg.

 

Nu ar fi rau dar de ce intregul proces de achizitie e o greseala, intr-un episod viitor.

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “IGSU face o greseala si cumpara elicoptere noi”

  1. LaCuscaPSD says:

    170 de milioane de euro pentru 22 de aparate? Pai ajung,infine ,deci cam 7 m euro per aparat ,ce model crezi ca vor lua?

    • admin says:

      Pai nu e clar daca sint 170 de milioane pentru astea 10 sau pentru toate 32 (10 prima urgenta + 22 a doua urgenta).

  2. Ilie says:

    „Urgența a II-a: 2017-2020: punctul 2 -Achiziția de aeronave și modernizarea infrastructurii, subpunctul 2.1. -Achiziția a 22 de elicoptere, din care 10 ușoare și 12 medii”. – De ce mi se pare mie ca alea 12 sunt H215. Si cum AH maraie ca are nevoie de o comanda de cel putin 16 aparate, iar in viitorul mediu/lung vom avea 4 corvete, pune de 4 H215M in varianta ASW. 12+4=16…

    • admin says:

      O sa pun 4xH215M in varianta ASW pentru Romania cand si Franta va folosi pe fregatele sale H215/H225.

      • Ilie says:

        Au grecii (cilienii si brazilienii in versiune navala) ASW. Francezii o dau pe NH90 ca e mai “modern”.
        Noi avem multa “experienta” cu Pumele navale deci o SuperPuma navala nu poate fi decat “benefica”.

        • admin says:

          Stiu, de asta zic sa luam H215 cand or lua si francezii pentru fregatele lor.

  3. gsg9 says:

    daca tot sunt pe bani mueopeni atunci sa ia H215 ca sa se relaxeze si aurolacii aia de pe campiile elizee

    cred ca sunt suficient de mari

    dupa aia pot sa ia si mai mici, dupa aia si mai mici, dupa mici mici micutze

    cu conditzia sa aiba varsta legala pt consent 😀

  4. psycho says:

    primul pas spre h215 .

  5. nikk says:

    Cerinta este ca elicopterele medii sa care MINIM 2,5 tone.nu FIx 2,5 tone.logica ne spune ca cele 12 vor fi h215.adica cele 12 de care au nevoie francezii de la brasov sa demareze productia.tinand cont ca smurd si politia deja au elicoptere mbda normal este sa iei tot de la ei sa nu faci un ghiveci .

    • admin says:

      Logica ne mai spune si ca, fiind o licitatie, se vor alege elicopterele cele mai ieftine si e mai usor de lasat din pretul unui elicopter mai mic vs unul mai mare. Cu cat elicopterul se apropie de cerintele minime, cu atat va fi mai ieftin, la o dotare echivalenta.
      H215 e una din variante.

      Care sint elicopterele mbda?