Nema educatie, nema putirinta

Pasul #1: GE cumpara in 2008 compania ceha Walter Aircraft Engines, specializata in producerea de motoare cu reactie si turbopropulsoare. Americanii imbunatatesc produsul original Walter, turbopropulsorul M601 instalat pe LET L-410, rezultand H80 si H85.

 

Pasul #2: GE anunta in 2016 ca Cehia va deveni centrul de dezvoltare si productie pentru noul turbopropulsor ATP (Advanced Turboprop), redenumit GE Catalyst, motor construit dupa un proiect complet nou, cu cele mai moderne tehnologii disponibile.

 

Catalyst este initial destinat echiparii Textron SETP (Single Engine TurboProp), cunoscut acum drept Cessna Denali.

 

Catalyst ar trebui sa fie gata de productie in 2020 si pana atunci cehii vor trebui sa angajeze inca 500 de ingineri, pe langa cei 400 deja existenti.

Pasul #3: Desi de la anuntul din 2016 legat de Catalyst, numarul de studenti care alegeau sa se specializeze in directia asta la Universitatea Tehnica din Praga (CVUT) a crescut de la 1 (unu) la 15 anual, calcule simple arata ca cehii vor avea probleme sa atinga tinta de recrutare. In doi ani au fost angajati 285 de ingineri si se cauta inca 80 anul acesta.

Ca un impediment in plus, daca invatamantul tehnic din Cehia e relativ similar cu cel din Romania, materia studiata in facultate este mult ramasa in urma fata de tehnologia moderna furnizata de GE. Asa ca GE a intrat intr-un parteneriat cu CVUT pentru a creste viitoarea generatie de ingineri, americanii furnizand 4 bancuri de teste la sol si unul zburator pentru testarea turbopropulsoarelor, precum si acces la tehnologia de printare 3D folosita la 30% din componentele Catalyst.

 

 

 

Cam asa “se renaste” corect o industrie.

#academia #polizu

 

Both comments and pings are currently closed.

18 Responses to “Nema educatie, nema putirinta”

  1. Tgg says:

    …daca invatamantul tehnic din Cehia e relativ similar cu cel din Romania… asta e o gluma buna…invatamantul tehnic din romania nu e pe nici unde…singurele lucruri care merg sant cele unde investitia majora e un computer sau un pix si o foaie de hartie…
    in rest…sintem varza…

    • admin says:

      Da, la cu totul alta scara. Imi place mai mult a lor, poate putem sa schimbam scarile.

      • nicolae says:

        Mie mi se pare ca cehii s-au miscat intotdeauna cu mai mult talent decat noi. Si acum, ei cu studiile superioare, noi cu scoala profesionala. Ambele sunt un inceput, dar fiecare beneficiaza de inceputul pe care-l merita.

  2. gsg9 says:

    n’ai sesizat un aspect 😀 😀

    ce dracu sa faci intr’o fabrica/centru de dezvoltare sau ce rahat o fi cu 900-1000 de ingineri 😀 😀

    aia sunt angajatzi acolo pe post de muncitori calificatzi!

    pentru ca un inginer in Cehia e mai ieftin decat un muncitor calificat/tehnician prin State

    deci renastere pe dracu…

    i’au cumparat cu motor cu tot si l’au imbunatatzit si angajeaza ingineri la banda rulanta

    in momentul in care s’a vandut afacerea renasterea aia a cam murit

    ce dezvoltare si productie pentru noul turbopropulsor ATP fac aia 1000 de ingineri acolo 😀 😀 , dezvoltarea se va face la GE iar aia 1000 vor face productzie

    #polizu inca mai scoate ingineri aeronautici?

    tot asa cu proiectare profil aripa pe hartie 😀 ?

    ce dracu sa mai faci cu ei, am avut colegi programatori care au terminat aeronavele si n’au lucrat o ora in domeniu

    sistemul functzioneaza pt ca trebuie sa’si ia aia de fac cursurile salariile, dupa cum se vede la fel si la cehi

    dar politehnica aia probabil inca mai scoate ingineri metalurgisti acuma asa ce sa mai discutam 😀

    si avem super academie de pilotzi cu cateva ore de zbor pe an de dau cu ele in aratura dar nu mai avem avioane

    in schimb avem multe flotile, baze aeriene, comandori, generali

    • admin says:

      Ba l-am sesizat, de asta am zis “centrul de dezvoltare si productie“, ca nu vroiam discutia “nu tot sint proiectanti”. Din cei 1.000, 500 vor lucra la noul motor. OK, nu toti vor fi ingineri proiectanti, unii (probabil majoritatea) vor fi ingineri de productie si muncitori calificati. Insa si calificarile astea sint diferite, una e sa strangi suruburi (fie ele de aviatie) sau sa nituiesti si alta e sa lucrezi la tipografia laser 3D. Motorul e de abia la inceput de drum, in primul rand trebuie sa-si atinga parametrii proiectati, sa repare toate bubele, ceea ce poate implica reproiectari si dupa aia or sa inceapa sa scoata diverse versiuni, cu puteri diferite, ca la orice familie de motoare. Ca n-au investit atata doar ca sa scoata o singura versiune. Deci restul de ingineri proiectanti vor avea de lucru mult timp de acum incolo.

      Ce se intampla la #Polizu nu stiu dar nici nu prea mai au pentru cine sa scoata ingineri. Poate pentru export. Si exportul de instructie nu ar fi un lucru rau doar ca nici asta nu se face cum trebuie. Daca UPB ar fi MIT II, sa fie coada de studenti straini care sa plateasca EUR20.000 pe an, nu ar avea nimeni nimic de obiectat impotriva exportului de absolventi.

      • gsg9 says:

        nu prea se pupa, la 1000 de ingineri ar trebui probabil sa aiba zece mii de angajatzi sau mai mult 😀 😀

        500 la proiectare iarasi mi se pare o armata de ingineri ca sa proiecteze un turboprop

        Neamtu Tiganu ar trebui sa spuna cacam cacare erau numerele/proportziile d’a n’are cine sa’l intrebe 😀 , e drept ca el a prins alte vremuri dar totusi cifrele astea de ingineri mi se par ametzitoare

        cred ca pur si simplu la cat de ieftini or fi inginerii venitzi de pe bancile scolii in Cehia comparativ cu tehnicienii prin State astia angajeaza numai ingineri pe toate posturile

  3. Ilie says:

    “Ca un impediment in plus, daca invatamantul tehnic din Cehia e relativ similar cu cel din Romania, materia studiata in facultate este mult ramasa in urma fata de tehnologia moderna furnizata de GE.”
    – corect spus, desi un pic cam vag – invatamantul tehnic in Cehia nu e relativ similar cu cel din Romania – e de cel putin un ordin de magnitudine peste al nostru. Ca nu aveau ei departament de additive manufacturing pe laser melting nu era problema – aveau 3d printere “clasice”, domeniu in care sunt chiar buni (cica si noi am fi trebuit sa fim in top cu tehnologiile astea ultra high tech…).
    Problema cu lipsa angajatilor e una generala – au cel mai mic procent de someri din istorie – cum ar zice unii de la noi – le duduie economia.
    Si nu in cele din urma sa nu uitam ca Cehia este cea mai industrializata tara din UE. Sa nu facem totusi comparatii cu Romania.

    Ideea articolului e buna – se vede cum evolueaza o industrie. De la achizitia de catre un mare producator, imbunatatirea productie, proiectare produse noi, angajare sociala in invatamant/R&D, etc. Numai ca si contextul a fost favorabil. Putea sa fie un esec, sa nu fie cere pentru motoarele astea si inchideau taraba.

    • admin says:

      Vag e cateodata bine, ca lasa loc la imaginatia care este.

      Contextul favorabil ti-l mai faci si singur, ei nu au pastrat industria strategica in proprietatea poporului si si-au vandut tara la straini.

      • Ilie says:

        Pai evident ca ei au luat toti investitorii buni si noi am ramas cu lichelele…

  4. Petre says:

    Peoples, nu retineti esentialul, amerikansky cumpara ceea ce trebuie adica tocmai motorul necesar lui Turbolet, atentie ! Turboletul e detinut de o mina ruseasca tata! Restul e can-can.
    Nu trebuie decat sa cumperi niste firme mici dar importante sa tii pe coacaze ceolovesky la poarta.
    Sa puna ceolovecii motoare ucrainesti ? Sau rusesti, totul e posibil, dar dureaza si ….costa.

  5. Just VAS says:

    In 1995, am dat prima data cu ochii de o “suflerie”, cea din curtea Facultatii de Inginerie Aerospatiala. Pt. un cineva fara legatura cu domeniul, a fost un soc, deoarece tocmai vazusem Operation Condor 2, cu Jackie Chan(si imi facusem, eu, o idee despre ce insemna “tunel aerodinamic)
    …min.0.46
    https://youtu.be/JNz9LPVbkMk

    Tot acolo erau si cateva manuale tehnice pt. Boeing 707, primite recent(atunci).
    La vederea socului meu, cineva din cadrul facultatii(nu o sa dau nume), a clatinat din cap si am inteles brusc ca pe acolo, se rupsese filmul… Pacat…
    Cat despre cehi, parca nici la ei nu e totul roz, Aerovodochody e primul exemplu care imi vine in minte. Dupa niste certuri cu Boeing, a sfarsit in mainile nomenclaturii comuniste, brusc devenita capitalista.

    • admin says:

      Mai au si ei de lucru dar parca se misca mai cu talent.

    • Ilie says:

      Aero apartine Penta, care e un grup de investitii cehesti. Daca ei sunt comunisti nu stiu….

  6. albert says:

    Unde se produce declicul?Avem totusi prezente onorabile pe partea de suport stiintific.Se pare ca unii sunt buni teoreticieni,dar slabi practicieni.
    http://www.puterea.ro/educatie/romania-locul-3-pe-natiuni-la-olimpiada-internationala-de-fizica-a-tarilor-asiatice-din-vietnam-167525.html

    • Ilie says:

      Romania participanta la olimpiada de fizica a tarilor asiatice – interesant nu?
      Pai problema e(banuiesc) la invatamant. Or fi destepti copii aia la teorie, care la o adica te poate ajuta sa dezvolti aplicatiile pe termen scurt/mediu, dar la noi nu se face teorie aplicata. Se toceste si nu se intelege de ce. Doar sa treci dintr-un an pe altul.
      Cand o sa fie stiinta aplicata 75% si restul teorie – o sa se schimbe si mentalitatea, o sa aibe unul-altul curaj de un spin-off/start-up.

      • albert says:

        Sa nu sarim dintr-o extrema in alta.Arhitectul unei case n-are nicio treaba cu ce face clasa muncitoare.Asa si cu proiectele de tehnica militara,intai cercetarea stiintifica,realizarea modelului matematic machetele la scara etc