Archive for July 16th, 2018

Iepurasul la farmacie

Sursa: gov.uk

Sursa: gov.uk

Aveti morcovi?

Sau fiecare cu morcovul lui.

La deschiderea salonului aerian Farnborough, Secretarul Apararii britanic Gavin Williamson a facut doua anunturi: primul a fost de fapt prezentarea conceptului britanic pentru avionul de noua generatie Tempest iar al doilea s-a referit la publicarea noii editii revizuite si imbunatatite a Strategiei de Lupta Aeriana.

Lucrul la programul noului avion va incepe imediat insa mai intai se cauta parteneri internationali – deocamdata doar italienii de la Leonardo – si se spera ca in 2020 sa se stabileasca modelul dupa care se va face achizitia, decizia finala urmand sa fie luata undeva prin 2025 iar avionul ar urma sa intre in dotare prin 2035… Echipa ce a inceput studiul preliminar este britanico-italiana si nu poate scapa coincidenta lansarii simultane cu proiectul franco-german.

Strategia britanica este mai degraba stravezie: pentru ca au fost practic exclusi din faza de productie a proiectului Galileo pe motiv de Brexit – o poveste interesanta care trebuie lasata pe alta data – britanicii au obtinut un morcov, asa ca folosesc Tempestul pentru a flutura respectivul morcov in fata francezilor si germanilor, doar-doar vor fi primiti in echipa A.
Continentalii pare ca s-au vorbit si i-au trimis pe italieni la inaintare sa-i ameninte pe britanici cu inca un morcov – la doi morcovi galbeni, unul rosu – CEO-ul Leonardo avertizand ca in caz de Brexit dur, va fi dificil de continuat cooperarea cu britanicii.

Cat despre Strategia de Lupta Aeriana a Romaniei Marii Britanii – se pare ca de la o vreme e de fapt acelasi lucru – englezii nu uita sa se mandreasca cu operatiunile facute in jurul lumii. Pe lista tarilor europene carora li s-a furnizat niste securitate aeriana se inscrie, pe langa baltici, si Romania, care primeste si ea un morcov.

Continuare…

De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 5

H145M - Sursa: AIrbus

H145M – Sursa: AIrbus

Pentru ca ungurii cumpara 20 de  H145. Elicopterul e relativ similar cu H135 aflat in serviciul (civil) al Romaniei, H145 fiind mai greu cu aproximativ 700kg si mai puternic cu vreo 200CP, nimic prea dramatic. Alegerea nu a fost de fapt prea dificila, Airbus fiind liderul mondial in domeniul elicopterelor usoare para-civile, acelasi motiv pentru care H135 se gaseste si in dotarea MAI.

Si pentru ca veni vorba de elicoptere usoare si MAI, e greu de imaginat ca Airbus nu va primi cel putin comanda pentru elicopterele usoare pe care IGSU vrea sa le cumpere, H135 “furand” startul selectiei, pe motive logistice.
E de notat ca IGSU va derula procedura de licitatie fara a se sincroniza in nici un fel cu MApN, care la un moment dat semnaliza niste cerinte relativ similare. Se poate veni cu pretextul nevoii de fonduri europene dar daca ar fi fost vorba de vreun beneficiu mai personal, romanii ar fi gasit rapid o metoda de rezolvare a dilemei.
O eventuala sincronizare a programelor de achizitii de elicoptere ale MAI si MApN ar aduce insa ceva potentiale beneficii asa ca ar trebui sa ramana o pista de explorat.

Ca (aproape) intotdeauna cand e vorba de asemenea achizitii in Romania se pune problema beneficiilor industriale desi de cele mai multe ori se ramane la stadiul de discutii. In cazul in care convenim ca ideea autarhica a elicopterelor fabricate 100% in Romania a murit si acceptam ca indiferent de optiune, Romania va fi dependenta de piese de schimb din exterior, ramane sa fie concentrate eforturile pe beneficiile economice, cuantificate prin valoarea din costul programului care va proveni din Romania.

Are sens deci ca industria romanesca sa incerce sa se concentreze pe elementele ce contribuie cel mai mult la costul total dar tinand cont si de beneficiile pe care le-ar aduce in viitor integrarea in lantul de furnizori ai contractorilor principali.

Din punct de vedere al achizitiei, cele mai importante subansamble ar fi fuselajul, cu 25% din costul recurent, motoarele (20%), rotorul (11%), transmisia (9%) iar avionica osciland intre 10-20%, in functie de tipul elicopterului. Studiul din care au fost luate cifrele este postat mai jos.

Continuare…