Iepurasul la farmacie

Sursa: gov.uk

Sursa: gov.uk

Aveti morcovi?

Sau fiecare cu morcovul lui.

La deschiderea salonului aerian Farnborough, Secretarul Apararii britanic Gavin Williamson a facut doua anunturi: primul a fost de fapt prezentarea conceptului britanic pentru avionul de noua generatie Tempest iar al doilea s-a referit la publicarea noii editii revizuite si imbunatatite a Strategiei de Lupta Aeriana.

Lucrul la programul noului avion va incepe imediat insa mai intai se cauta parteneri internationali – deocamdata doar italienii de la Leonardo – si se spera ca in 2020 sa se stabileasca modelul dupa care se va face achizitia, decizia finala urmand sa fie luata undeva prin 2025 iar avionul ar urma sa intre in dotare prin 2035… Echipa ce a inceput studiul preliminar este britanico-italiana si nu poate scapa coincidenta lansarii simultane cu proiectul franco-german.

Strategia britanica este mai degraba stravezie: pentru ca au fost practic exclusi din faza de productie a proiectului Galileo pe motiv de Brexit – o poveste interesanta care trebuie lasata pe alta data – britanicii au obtinut un morcov, asa ca folosesc Tempestul pentru a flutura respectivul morcov in fata francezilor si germanilor, doar-doar vor fi primiti in echipa A.
Continentalii pare ca s-au vorbit si i-au trimis pe italieni la inaintare sa-i ameninte pe britanici cu inca un morcov – la doi morcovi galbeni, unul rosu – CEO-ul Leonardo avertizand ca in caz de Brexit dur, va fi dificil de continuat cooperarea cu britanicii.

Cat despre Strategia de Lupta Aeriana a Romaniei Marii Britanii – se pare ca de la o vreme e de fapt acelasi lucru – englezii nu uita sa se mandreasca cu operatiunile facute in jurul lumii. Pe lista tarilor europene carora li s-a furnizat niste securitate aeriana se inscrie, pe langa baltici, si Romania, care primeste si ea un morcov.

Sursa: gov.uk

Sursa: gov.uk

 

De pe lista rusinii lipsesc bulgarii, foarte folositori romanilor cand e nevoie de comparatii favorabile, oare ce-or mai face gradinarii, MiG-urile lor mai zboara sau lor le furnizeaza altcineva morcovii?

Din aceeasi Strategie mai trebuie notat complexul militaro-politico-industrial in varianta britanica:

Sursa: gov.uk

Sursa: gov.uk

 

La capitolul Influenta, adica ce se vrea de la cei carora li se furnizeaza securitate, se scrie ca:

International Influence
This value will measure the degree to which the UK can:
– Leverage wider UK economic, international and trade relationships in support of Global Britain.
– Secure effective and efficient partnerships based on compatible national interests.
– Maintain choice for the UK in our future acquisition and partnering options. Enabling the UK to maintain a balanced portfolio and to develop innovative and sustainable long-term global partnerships that recognise widespread aspirations to develop indigenous capability.
– Protect UK operational, technological and economic advantage.
– Maintain assured access to global supply chains and technology to support cost-effective capability development and acquisition.
– Secure wider strategic influence based on the unique nature of Combat Air capabilities and their impact on operational effectiveness and national credibility.
Sursa: gov.uk

 

Noroc ca n-au corvete de vandut desi daca modernizarea T22 s-ar fi facut separat…

 

Both comments and pings are currently closed.

23 Responses to “Iepurasul la farmacie”

  1. capatu satului says:

    forma tempest este interesanta,
    pe de alta parte, se pare ca totusi britanicii au produs o strategie,
    strategie facuta publica,

    la noi strategia este cum sa pui tablouri prin pereti si lingouri la prieteni,
    eventual infractori care face chestia asta sa fie numiti sef peste guvern,

    totusi UK sunt mult in fata noastra, la ani lumina,
    strategia noastra o stim:
    f 16 a,b, neoperationale,
    inarmate dupa 2020,
    si apte de lupta la 2030 sau mai tarziu,
    ar fi pacat sa deranjam avioanele militare ruse care ne incalca spatiu aerian,
    a declarat fifor ceva cu putin timp in urma
    http://www.ziare.com/mihai-fifor/ministrul-apararii-nationale/fifor-spune-ca-rusia-incalca-frecvent-spatiul-aerian-roman-1521264
    pai sa le iei la rusi obiectu muncii: survolu spatiului aerian la vecini intr-o veselie,
    pai nu se face asa ceva,
    pai mai sunt inca sefi in umbra care au scoalele (cresa la seral) la moskva

  2. albert says:

    Tempest a fost in ww2 un avion de vanatoare care le-a creat destule probleme germanilor,inclusiv celor cu Me-262,exclusa faza cu morcovul aratat echipei A.Ca britanicii au pornit pe un drum fara intoarcere,este poate si ideia noului cosmodrom:
    https://hybridtechcar.com/2018/07/16/the-british-announced-the-creation-of-a-cosmodrome-in-scotland/

    • admin says:

      Typhoon a fost alt avion din ww2 care le-a creat probleme germanilor si totusi a fost numele adoptat de echipa A pentru actualul avion. Nu vad care ar fi diferenta fata de Tempest. Prea mult simbolism dauneaza.

      • gabitzu says:

        Nemtii au avut si ei Me 108 Taifun. Pana la urma ideea a fost sa gaseasca ceva care sa sune la fel in toate cele 4 limbi, deci trebuia un cuvant ne-european.

        Cred ca acum au ales numele Tempest nu pentru ce a reprezentat el pentru germani, ci pentru ceea ce a reprezentat pentru englezi: cel mai bun
        vanator aliat din WW2 (ca performante pe hartie, n-a prea apucat sa-si arate coltii).

        • admin says:

          Cine a zis ca au ales Tempest pentru ce a reprezentat pentru germani?

        • mihais says:

          Ehh,Tempest e posibil doar reflectia inclinatiei lor spre fenomene meteo violente.Dupa cum e posibil un mic si delicat flit pt nemti.
          Oricum nu au avut tupeu sa-i zica Spitfire 2. https://www.youtube.com/watch?v=hjz8pAGRvsg

          Americanii au inca un Lightning in F-35.Daca apare vreun nou Liberator,parerea mea e ca-i mai bine sa ocoliti Ploiestiul 🙂

      • albert says:

        Sigur ca forta unor simboluri este foarte mare,mai ales din ww2,n-as vrea sa dau exemple.De aceea niste sensibilitati sunt protejate.
        Legat de morcovii britanici,deocamdata nu impresioneaza.Dupa patru decenii de pauza industriala,trebuie sa demonstreze la modul concret ce pot.Anul trecut s-a creat oarecare valva cu proiectul comun de vanator cu japonezii.Se pare ca n-a mers.Locul britanicilor ar putea fi suplinit de Northrop Grumman cu al lor YF-23. .

        • admin says:

          Parca totusi Eurofighteru e mai nou de 40 de ani. RR e inca pe locul 2 sau 3 in lume in ceea ce priveste motoarele. Elicopteristii si navalistii o duc bine asa ca nu-i poti plange decat daca-i compari cu mijlocul secolului 19. Ei au trecut de faza demonstrativa, nu mai au nimic de dovedit nimanui.

          • albert says:

            Ai dreptate.Uitasem de BAE Replica.Deci se porneste la drum cu un background serios.Si echipa pare mult mai puternica decat la cei din A.
            Si MBDA-surpriza!
            https://ukdefencejournal.org.uk/uk-unveils-new-next-generation-fighter-jet-called-tempest/

            • admin says:

              Daca ar avea si banii germanilor, ar fi puternici. Dar Brexitul o sa le ocupe tot timpul 10 ani de acum inainte. Si nici buzunarele prea pline nu or sa aiba.

            • admin says:

              Ceva nu suna bine. Daca germanii vor tehnologia respectiva (la ce le-o folosi?) o pot cumpara de la britanici fara mari probleme sau o pot dezvolta singuri. Cunoscandu-i un pic, cred ca a doua varianta e cea buna, daca ar vrea cu adevarat sa construiasca un asemenea motor. Ramane intrebarea, la ce le trebuie? Ca francezii nu vor accepta niciodata ca SNECMA sa nu construiasca motoarele echipei A, chiar daca asta inseamna o tehnologie inferioara varfului mondial.

          • Dan Banan says:

            Or fi demonstrat ei ce o fi fost de demonstrat, dar la dezvoltarea avioanelor de vanatoare de generatia a cincea mai multa lume sughite (lume care la randul ei a cam demonstrat ce avea de demonstrat pana atunci). Dupa Brexit, in lipsa de banii germanilor si fara parteneri externi sunt sanse ca Tempest sa ramana la stadiul Replica.

            • admin says:

              Nu atat cat s-a sughitat la aparitia avioanelor cu reactie, de exemplu. Banuiesc ca daca vor scoate ceva echivalent F-35, o sa vrei sa-ti demonstreze generatia a 6-a si tot asa. Dupa cum ziceam, ei nu mai au de demonstrat nimic, nimanui.

  3. zma says:

    Daca am participa si noi la un program de asta ar fi rau? Cu englezii sau cu franco-germanii..

    • admin says:

      Cu ce ar putea contribui Romania, ti se pare ca joaca in aceeasi liga cu cei patru?

      • zma says:

        Turcia a contribuit la F-35 desi nu juca in aceeasi liga cu celelalte tari, dpdv tehnologic sau economic la momentul respectiv. Ma gandesc ca ceva suruburi s-ar putea face si pe aici

        • admin says:

          Turcia nu a contribuit cu nimic la proiectarea F-35, este unul din partenerii in productie pentru ca a cumparat un numar mare de exemplare si avea baza industriala, construind in licenta F-16. Nu poate exista nici o comparatie intre Romania si Turcia, cei mai “amarati” dintre cei implicati strict in productia F-35.

  4. psycho says:

    problema cu morcovu’ e în ce gaură intră.
    în rest proiectele franco-german È™i anglo-italian ne arată unde se află acum UE…..sunt de o naivitate È™i ebrietate demnă de valorile europene .

    • admin says:

      Exista destule gauri pentru toata productia mondiala de morcovi.

      Oriunde s-ar afla EU, hop si Romania. Cel putin ei se afla deja acolo, Romania inca tinde sa atinga standardul EU, adica nici macar in starea aia de ebrietate nu e in stare sa ajunga, ca la naivitate putem da lectii.

      #scoala_vietii

      • psycho says:

        un proiect european/pan european e cu indulgență un proiect serios ,două deja sunt filme erotice ieftine.
        iar noi cu ue nu avem nicio treabă mai puÈ›in steagul de pe instituÈ›ii,se pleacă din È›ară mai mult ca înainte È™i tot pe minim se munceÈ™te în È›ară…..dar ue este cea mai bună afacere pentru politicieni È™i “amicii” lor.

  5. Ion Valcu says:

    Tempest, Typhoon, Rafale … sunt preferate denumirile de fenomene meteo 🙂

    Ramane de vazut daca pe britanici ii tine portofelul ca sa dezvolte un avion nou. Numai R&D-ul ala care trebuie recuperat e enorm. Americanii stiu mai bine ce inseamna costuri uriase, depasiri, intarzieri, retrofit etc.
    Oameni si tehnologia necesara nu ma indoiesc deloc sa nu o aiba, ca doar sunt bagati prin atatea si au solutii tehnice foarte bune.

  6. albert says:

    Ceva strica la fizionomia conceptului Tempest:”piciorusele” prea scurte ptr.aparatul in sine.