Archive for August, 2018

Tetal de moda noua

Project 23420 al lui Almaz - Sursa: almaz-kb.ru

Project 23420 al lui Almaz – Sursa: almaz-kb.ru

 

Biroul de proiectare Almaz lucreaza la o corveta antisubmarin de 1.300 de tone, inarmata cu un tun de 76mm, unul rotativ de 30mm, aparare AA compusa din rachete portabile, armament antisubmarin compus din aruncatorul de grenade reactive RBU-6000, lansatoare de torpile usoare si un helipad de pe care nu opereaza nici un elicopter.

Pana aici Project 23420 e (prin partile esentiale) foarte asemanatoare cu Tetal. A lor ar urma sa opereze UAV-uri Schiebel Camcopter S-100, construite in licenta de rusi (?!?!) sub denumirea de Gorizont AIR S-100. Ceea ce le-am fi dorit si Tetalurilor, daca planurile de viitor ale RoNavy le-ar fi inclus si pe ele.

Gorizont G-Air Camcopter S-100 - Sursa: Wikipedia

Gorizont Air Camcopter S-100 – Sursa: Wikipedia

 

Oricum, de notat ca rusii proiecteaza acum o nava ce nu difera esential la capitolul armament de una romaneasca din anii ’80, dotata cu ce aruncau sovieticii, diferenta fiind facuta evident de electronica noua si designul mai “comercial”. Fie au regresat rusii, fie conceptul e inca actual.

Artificii si semnale cu fum, episodul slovac

BPsVI - Sursa: Jane's

BPsVI – Sursa: Jane’s

Destul de avansati in domeniul cercetarii si “inainte”, slovacii continua sa-si doteze batalionul ISTAR din Prešov.

Ca o scurta recapitulare, pe la inceputul anilor ’80 cehoslovacii au ajuns la concluzia ca vehiculele de cercetare amfibii 4×4 OT-65 de origine ungara – D-442 FUG – (similare TABC-79) nu mai corespundeau cerintelor pentru misiunile de cercetare, in principal din cauza comportamentului in teren greu.

S-a luat decizia construirii unui nou vehicul pe baza senilatului BMP-1, fabricat in licenta ca BVP-1. A rezultat BPzV Svatava, construite in aproximativ 200 de exemplare, blindate de cercetare ce continuau sa fie dotate cu armamentul sovietic compus din tunul de 73mm si rachetele Maliutka dar primeau un echipament de observare pe timp de noapte NNP-21, un telemetru laser HLD-WITH si un radar PSNR-5.

Continuare…

Arme uitate: pistol romanesc necunoscut, episodul 2

Se pare ca Otel Rapid nu a fost singura incercare locala din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de a produce un pistol militar adevarat, in locul anemicelor Beretta M1934 (asa-i cand italienii ajung singurii furnizori de armament dar despre asta, cu alta ocazie).

Un pistol despre care se stiu chiar mai putine lucruri este “Pistolul Automat Sistem Avram Md. 1942”, care se gaseste la Muzeul Militar National.

Trei poze preluate de pe luger.gunboards.com:

Continuare…

Uiiiiiiiiii

 

Ar tracta o 12,7mm sau nu? Nu e clar ce autonomie are dar e o jucarie interesanta, la concurenta cu modelele tip ATV.

Bai, unde mi-e racheta?

Cine il mai tine minte pe ala negru de respira greu?

Adica super-racheta nuculara a Rusiei care nu zboara prea bine, toate cele patru teste fiind ratate. Unul din teste s-ar fi incheiat deasupra Marii Barents iarna trecuta iar racheta nu a fost deocamdata recuperata.

Asa ca rusii pregatesc acum o expeditie pentru a-si repera onoarea, conform CNBC care citeaza un raport al serviciilor de informatii SUA. Servicii de informatii care au la dispozitie si datele culese de WC-135 Constant Phoenix – aparat de recunoastere nucleara – trimis cam in aceeasi perioada in zona.

Ramane de vazut care tehnologie e mai buna, telemetria rusilor sau detectoarele de radiatii americane. Si daca rusii vor mai gasi ceva pe fundul marii sau ar trebui sa intrebe mai degraba prin mijlocul Californiei.

E adevarat ca nu am auzit ca Elon Musk sa fi cautat noduli metaliferi prin Barents (doar. niste copii prin pesterile subacvatice thailandeze) dar poate ca americanii s-or fi gandit ca prea bate la ochi de data asta.

Ieftin si bun

Sursa: Twitter

Sursa: Twitter

“Temnicerii” polonezi se doteaza cu carabine 5.56mm noi. Lucratorii din penitenciarele poloneze vor primi armament nou insa alegerea a fost o mare surpriza.

Contractul, relativ modest, pentru 350 de bucati in configuratie minima (cu doua incarcatoare, trusa de curatare, manual utilizator si curea) a fost supus unei competitii unde criteriile au fost pretul, cu o pondere de 60% din punctajul final si perioada de garantie, cu restul de 40%.

In ordinea inversa, s-au clasat:

  • Pe ultimul loc, CZ Bren 2 cu un pret unitar de EUR2.655 si garantie de 50 de luni
  • Penultima, FN SCAR-L cu un pret de EUR2.088 si garantie de 50 de luni
  • Pe locul doi, pierzatoarea surprinzatoare, “gazda” MSBS-5,56KA1 cu un pret de EUR1.904 si garantie de 49 de luni
  • Pe primul loc cu coronita, Beretta ARX 160A3, cu un pret de EUR1.666 si garantie de 49 de luni

Concluzii:

  • Oaspetii si-au dorit mai mult victoria
  • Inca un indiciu pentru faptul ca “plasticul” este mai ieftin de produs, cel putin in serii mici, deci si posibilitatea de discount  fost mai mare la ARX, singura arma cu corp 100% din polimer dintre cele din concurs, fata de cele cu cutie superioara din aluminiu
  • Ce scumpa e Bren 2!
  • Ce ieftina e SCAR!
  • Ce zgarciti sint polonii, care n-au acordat contractul produsului local pentru o diferenta de sub EUR300! Ok, 14% dar totusi…

Gardienii polonezi se aleg deci nu numai cu una din cele mai avansate tehnologic arme din lume dar au obtinut-o si la un pret greu de batut. ARX ramane in continuare la fel de frumoasa ca limba rusa.

Si nu, nu exista nici o veste despre arma de asalt romaneasca dar daca ARX nu e evaluata, sintem prosti.

Inapoi in viitor, episodul 3

Asa era normal - Sursa: armedforces.co.uk

Asa era normal – Sursa: armedforces.co.uk

S-a confirmat oficial: armata britanica renunta la pusca mitraliera LSW, mitraliera usoara Minimi (L110) si aruncatorul de bombe de 60mm.

Pusca mitraliera LSW va fi inlocuita de pusca semiautomata cu luneta L129 in 7.62NATO (care este de fapt un AR-15 scalat, Lewis Machine & Tool Company LM308MWS), aruncatorul de bombe ar putea fi inlocuit fie de un aruncator fara recul Carl Gustav sau de un aruncator de grenade de 40mm cu tambur iar mitraliera Minimi va fi inlocuita de… nimic. Sau tot de o pusca automata L85, arma de asalt standard britanica.
Tragand linie, britanicii renunta la toate mitralierele grupei de infanterie, abandonand volumul de foc in favoarea preciziei si greutatii reduse.

Daca ideea va fi buna sau nu, se va vedea in viitor dar merita de recapitulat cum s-a ajuns aici.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial britanicii utilizau ca mai toata lumea, o pusca mitraliera (sau mitraliera usoara) Bren in calibrul .303/7.7mm per grupa de infanterie – uneori doua Bren – iar ca mitraliera medie, Vickersul in acelasi calibru.

Continuare…

Balcanisme

Germanii apeleaza la un truc romanesc si evita pe moment “catastrofa”.

 

La startul competitiei pentru constructia celor 6 fregate F126 MKS180 (Mehrzweckkampfschiff 180) de circa 6.000 de tone pentru marina germana s-au aliniat trei consortii: TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) plus Lürssen, German Naval Yards Kiel plus BAE Systems si calul negru, Damen plus Blohm+Voss.

TKMS, autoritatea germana in materie de proiectare a navelor militare, rivali ai Naval Group, Fincantieri sau BAE Systems Maritime, erau cotati ca favoriti pana ce au fost abrupt exclusi din competitie, ministerul german al apararii motivand sec ca nu are incredere in cele doua firme pentru a livra MKS180.
Lipsa de incredere vine din cauza problemelor de fabricatie (sau proiectare?) avute de fregatele F125 Baden-Württemberg si corvetele K130 Braunschweig construite de TKMS si Lürssen.

Continuare…

Artificii si semnale cu fum

Cercetare moderna - Sursa: onr.navy.mil

Cercetare de moda noua – Sursa: onr.navy.mil

USMCii ar vrea sa inlocuiasca LAV-urile 25 de la Cercetare cu ceva mai musculos si au deschis un concurs de idei, deocamdata sub forma de pdf-uri adica nu e garantat sa iasa nimic practic.

Totusi, interesanta viziunea lor asupra noului echilibru intre cercetare si lupta care daca se va realiza, va insemna mult mai mult decat un blindat nou.

Cele mai importante idei, cu cuvintele lor:

 

The Armored Reconnaissance Vehicle (ARV) is envisioned as a possible next generation replacement for the U.S. Marine Corps’ legacy Light Armored Vehicle (LAV) in support of the Light Armored Reconnaissance (LAR) battalions within the Marine Divisions.

Facing more modern threats, LAR Battalions will have to fight for information prior to being able to provide it and will have to shape an increasingly complex battlespace. LAR Battalions will operate in highly contested environments, countering threats that have greater reach and lethality. Next generation armored reconnaissance will require multiple and resilient means to sense and communicate, more capable lethality options to destroy heavily armored threats close- in and at range, and an associated enhanced protection posture to counter those threats.

Continuare…

Sa ne avem ca fratii

Aegis CMS - Sursa: wikipedia.org

Aegis CMS – Sursa: wikipedia.org

Sau macar sa ne intelegem. Zic americanii spre britanici, canadieni si australieni.

US Navy ar fi in discutii cu omologii din Marea Britanie, Australia si Canada pentru ca viitoarele fregate ce sint acum in proces de achizitie in toate aceste tari sa aiba un CMS comun sau macar sa se asigure interoperabilitatea lor.

Problema e ca procesele de achizitie respective sint in faze diferite si e greu de revenit asupra criteriilor de selectie. In mod clar, standardul in materie de CMS avut in vedere se refera la Aegis si derivatele lui.

Americanii vor folosi pe viitoarele fregate, oricare ar fi ele, COMBATSS-21, un derivat al Aegis. La fel, australienii vor instala pe viitoarele lor fregate Type 26 de origine britanica o versiune de Aegis hibridizata cu elemente de la Saab 9LV.
Britanicii in schimb favorizeaza pentru propriile Type 26 un produs local, CMS-1, care a debutat initial pe distrugatoarele Type 45. Canadienii nu s-au hotarat inca, insa din cele trei variante avute in vedere, doua ar folosi Aegis (F100 de la spanioli si din nou Type 26 de la britanici) si una (De Zeven Provincien de la olandezi) va folosi TACTICOS. Deci, strict matematic, sint 2 sanse din 3 ca si canadienii sa aleaga tot Aegis.

Revenind la britanici, mingea e la ei. Nu ar fi chiar o premiera renuntarea la unele solutii incercate pe Type 45, cum ar fi VLS-urile Sylver si rachetele Aster, pentru Type 26 preferandu-se MK41 si rachetele de provenienta americana. Asa ca precedentul exista, intrebarea e daca vor renunta britanicii la propriul CMS pentru a nu sparge grupul. Mai ales acum, cand trebuie sa faca marcaj strict la ceilalti, pe motive economice.

#peer_pressure