Arme uitate: pistol romanesc necunoscut, episodul 2

Se pare ca Otel Rapid nu a fost singura incercare locala din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de a produce un pistol militar adevarat, in locul anemicelor Beretta M1934 (asa-i cand italienii ajung singurii furnizori de armament dar despre asta, cu alta ocazie).

Un pistol despre care se stiu chiar mai putine lucruri este “Pistolul Automat Sistem Avram Md. 1942”, care se gaseste la Muzeul Militar National.

Trei poze preluate de pe luger.gunboards.com:

 

 

Forma exterioara sugereaza ca sursa de inspiratie ar fi fost Waltherul P38, pe care romanii ar fi trebuit sa-l cunoasca bine la acea data, insa fara a examina mecanismul e greu de spus daca e o copie (relativ) fidela sau nu. Pare ca Avram a “pierdut” cel putin unul din cele mai importante elemente care asigurau fiabilitatea P38: imensa fereastra de ejectare a originalului german.

Walther P38 - Sursa: Wikipedia

Walther P38 – Sursa: Wikipedia

 

Si daca romanii nu au produs o copie dupa P38, italienii au facut-o cu foarte mare succes dupa razboi, cand cel mai bun produs de export al lor, modelul 92, s-a bazat pe mecanismul P38.

 

Both comments and pings are currently closed.

15 Responses to “Arme uitate: pistol romanesc necunoscut, episodul 2”

  1. bojan marius says:

    Cred ca are calibru 9mm si incarcator de 7sau 8 cartuse.Alte informatii despre pistol mai stii,ca de ex.;cate exemplare s-au fabricat si in ce an a fost fabricat.Despre carabina semiautomata ORITA,poti sa oferi niste informatii tehnice,am citit ca un exemplar este expus la muzeul militar. Felicitari pt. articol,mi-ai oferit informatii despre care nu stiam.

    • admin says:

      Din pacate nu am mai multe informatii nici despre pistolul Avram si nici despre carabina Orita. De fapt, nu stiu sa fi vazut nici macar o poza cu Orita. Poate ca cineva care stie mai multe va citi postarea si va aduce informatii noi. Sau poate ca cei de la Muzeul Militar isi vor face si ei o pagina sa prezinte exponatele de prin depozite. Canal YouTube ar fi prea mult de cerut.

    • Just VAS says:

      C’mon!!!!😜
      https://www.tehnomil.net/2015/09/08/orita-vs-danuvia/
      Cat despre pistolul din articol, cu un ochi rad(s-a miscat si pe la noi ceva), cu altul plang(reuseste sa fie mai urat decat pistolul japonez Nambu, ceea ce nu e putin).
      E o iluzie optica sau teava e curbata din corpul pistolului?

      • admin says:

        Eu faceam vorbire de carabina Orita, ca la ea se referea @bojan marius, nu vb de pistolul-mitraliera Orita.

        Cred ca e iluzie optica, au incercat sa focalizeze pe marcajul de pe teava. Iar ar treia fotografie e si mai ciudat focalizata.

        Era facut in vreun atelier mai improvizat, trebuie luat in considerare ca Romania nu avea proiectanti de arme independenti desi probabil existau armurieri privati, ceva mai multi ca acum. Asa ca aspectul e scuzabil pentru un prototip.

        • Just VAS says:

          Mda..am crezut initial, ca raspunsul era ca o invitatie la rasfoit arhiva. Cuvantul Orita le-a acoperit pe celelalte. Am rascolit un pic netul si tot ce am gasit, a fost despre calibrul ei, Steyr 9x23mm. Cred ca o sa fac in perioada urmatoare un drum, la Muzeul Militar, sa o vad. Si pe alte forumuri s-a intrebat despre ea si pana acum a ramas in umbra.

          • admin says:

            9×23 Steyr ar fi o alegere foarte ciudata, nu e decat o munitie de pistol ceva mai puternica decat Parabellum insa nu atat cat sa justifice o carabina presupus semiautomata, se putea construi lejer un pistol-mitraliera in calibrul asta. Ungurii aveau ceva intr-adevar mai puternic dar tot intr-un SMG. Deci daca luam de buna ideea carabinei, atunci logica ar indica un calibru chiar mai puternic decat al Danuviei. Germanii aveau 7.92 Scurt si primele lor arme de asalt s-au numit carabine. Pana la urma Orita trebuia sa foloseasca o munitie existenta. “Decat” speculatii.

  2. Just VAS says:

    Tot despre Orita, cu poze suplimentare.
    http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=2342

  3. seba says:

    Sigur este 9x19mm? Incarcatorul pare mai degraba 7,65x17mm (32 ACP-Walter),manerul pistolului pare mai ingust.
    Ori nu este o copie “exacta” http://modernfirearms.net/en/handguns/handguns-en/germany-semi-automatic-pistols/walther-p38-eng/

    • admin says:

      Cred ca incarcatorul e cam 30mm, exact cat Parabellum adica ar putea fi 9mm Para.

  4. habarnistul says:

    …seamana destul de bine cu pistoalele japoneze proiectate de KIJIRO NAMBU .
    Asa , dupa aspectul exterior nu pare a functiona pe principiul reculului scurt ( Walter P38 ) .
    Daca Walter P38 avea incarcator de 15 cartuse pe doua coloane , Beretta nu mai avea ce sa vanda americanilor , iar americanii ar fi folosit o arma germana , proiectata in epoca nazista .

    • admin says:

      Daca ar functiona inertial nu ar mai avea nevoie de decupajele de pe manson, care cresc pretul. “Bosajele” alea se potrivesc perfect cu forma blocului de inzavorare de la P38 asa ca daca proiectantul nu a vrut sa faca vreo farsa, probabilitatea e sa fie intr-adevar recul scurt.

  5. bojan marius says:

    Stiu ca n-are legatura cu subiectul de azi,am citit in presa locala din jud.Brasov,ca fabrica de pulberi din Fagaras a primit avizul de mediu si au inceput probele tehnologice si,cauta personal pt.angajare,ca deschida fabrica pt.fabricatie de produse.Informatia ii veche din luna aprilie 2018,se spune ca fabrica va produce din anul 2019,despre Pirochim Victoria nici o informatie.AVETI date mai recente careva ,eu am cautat si nu am gasit.

  6. gsg9 says:

    E o iluzie optica sau teava e curbata din corpul pistolului?

    Cred ca e iluzie optica, au incercat sa focalizeze pe marcajul de pe teava. Iar ar treia fotografie e si mai ciudat focalizata.

    E de la lens, se numeste barrel distortion

    Altfel in comparatzie cu orijinalul dupa finisare se vede de la o posta ca e romanesc 😀

    Ai nostri le mai iau la pila 😀