Tetal de moda noua

Project 23420 al lui Almaz - Sursa: almaz-kb.ru

Project 23420 al lui Almaz – Sursa: almaz-kb.ru

 

Biroul de proiectare Almaz lucreaza la o corveta antisubmarin de 1.300 de tone, inarmata cu un tun de 76mm, unul rotativ de 30mm, aparare AA compusa din rachete portabile, armament antisubmarin compus din aruncatorul de grenade reactive RBU-6000, lansatoare de torpile usoare si un helipad de pe care nu opereaza nici un elicopter.

Pana aici Project 23420 e (prin partile esentiale) foarte asemanatoare cu Tetal. A lor ar urma sa opereze UAV-uri Schiebel Camcopter S-100, construite in licenta de rusi (?!?!) sub denumirea de Gorizont AIR S-100. Ceea ce le-am fi dorit si Tetalurilor, daca planurile de viitor ale RoNavy le-ar fi inclus si pe ele.

Gorizont G-Air Camcopter S-100 - Sursa: Wikipedia

Gorizont Air Camcopter S-100 – Sursa: Wikipedia

 

Oricum, de notat ca rusii proiecteaza acum o nava ce nu difera esential la capitolul armament de una romaneasca din anii ’80, dotata cu ce aruncau sovieticii, diferenta fiind facuta evident de electronica noua si designul mai “comercial”. Fie au regresat rusii, fie conceptul e inca actual.

Both comments and pings are currently closed.

27 Responses to “Tetal de moda noua”

  1. nicolae says:

    Desi poate fi lesne incadrata la “wishfull thinking”, ma hazardez sa spun ca au regresat rusii. 🙂
    Cred ca intrebarea ar avea mai mult sens daca o punem cand vedem prima nava intrata in serviciul activ al flotei.
    Ei au multe proiecte pe hartie iar realizarea si finalizarea “decat” a navelor de tonaj redus in timp ce nave tip fregata (Grigorovici, Gorshkov) asteapta, ne arata ca au cateva probleme nerezolvate: fondurile, turbinele si sistemul AA.
    O nava ca cea din articol are o problema pe partea AA, ceea ce inseamna ca va avea in permanenta nevoie de acoperirea altor nave sau a aviatiei cu baza la sol.
    Se stie daca va avea sonar tractat sau nu? Zburatoarea de la bord are sonar sau doar balize?
    Adauga si limitarile date de conditiile meteo.

  2. Marius Z. says:

    Daca numa’ apararea aia AA e problema, apai in varianta occidentala ar fi asa o problema sa-i puna un SEA-RAM?
    Probabil rusii intentioneaza sa o foloseasca prépondèrent in zona propriului litoral, sau in grup de nave care au AA mai serios, un fel de “caine scotocitor”.

  3. Mihai says:

    Mai interesant e cum le-au vandut austriecii rusilor licenta pentru S-100. Semn de prietenie intre popoare pesemne….

  4. xv says:

    E greu de crezut ca va fi dotata cu rachete portabile, rusii au complexe AA de top, nu mai stau cu teava pe umar.
    Au scos o varianta mai noua de aruncator de grenade reactive, RPK-8, cu munitie mai puternica.
    Camcopterul il produc de cativa ani deja, investesc masiv in domeniu, au cumparat si de la israelieni (ironie, israelienii le-au dat jos acum 2 luni un UAV israelian cumparat, la granita cu Siria cu un Patriot).
    Au inceput si productia de turbine Saturn.
    Nu mi se pare ca e vreo asemanare cu Tetal, in afara de misiunea AS, tunuri de 76 si 30 gatling au si navele NATO, sunt sisteme fiabile.
    Designul mi se pare prea de paza de coasta, nava pare ca va fi construita la standarde civile.
    Rusii au la marina o strategie de constructie interesanta, asimetrica, mizeaza pe nave cu deplasament redus si pe submarine, s-a dus grandoarea aia sovietica cu crucisatoare de batalie samd.
    Au probleme la santiere, ies navele si dupa 10 ani, fata de chinezi care lanseaza pe fast forward.
    Au ramas in urma calitativ, nu se pot compara cu flotele din vest, nu trebuie subestimati insa.

    • admin says:

      Tonaj similar, armament similar, misiune similara.

      • xv says:

        Type 056A chinezesti au 1.300 t, tun de 76, 2 tunuri AA gatling de 30, lansatoare AA dezvoltate din MANPAD, helipad si misiune similara. Nu-nseamna ca au vreo legatura cu Tetalurile.

        • admin says:

          Si vreo 8 rachete antinava si opereaza elicoptere de pe ele. Si rachete AA care n-au fost dezvoltate din MANPADS ci din unele aer-aer. Deci da, n-are legatura cu Tetalul.

          Mi-ar placea armamentul ala pe Tetal, daca s-ar putea.

          • xv says:

            Nu sunt convins ca Type 056A au rachete antinava.

            The PLAN’s Jiangdao-class vessels are equipped with six 324 mm torpedo tubes and a flight deck that is likely to carry the Chinese-made Z-9 twin-engine helicopter. The aircraft would augment the Type 056A’s role as an ASW platform, given its ability to deploy ordnance such as the Yu-7 air-launched lightweight anti-submarine torpedo.

            With the induction of Sanmenxia , the PLAN is now believed to be operating at least 17 Type 056 vessels.

            COMMENT
            The commissioning of two Type 056A vessels within a short space of time suggests that Beijing is ramping up at feverish pace its effort to address what has long considered the PLAN’s ‘Achilles heel’ – underwater warfare.

            A PLA-linked media report on 11 November said that the vessel Zhuzhou (pennant number 594) also had been inducted.

            Despite the recent modernisation of its surface fleet, the PLAN’s submarine detection and prosecution abilities lay in relatively ageing weapons such as the Soviet-era RBU 1200 anti-submarine rocket launchers. The inductions of dedicated ASW platforms represent an effort to improve capability in this key area.

            Ia si exemplul corvetelor Minerva, 1.300 t, tun de 76, nici macar gatling de 30 nu au, in rest torpile si rachete AA ceva mai rasarite. Fiecare pune pe ele ce are in curte, francezii tun de 100, pe unele Sadral, rusii de 76 sau 100 samd. Sunt arme viabile.

            Din cate am inteles teoria ta e ca daca au deplasament similar, misiune identica, tun de 76, gatling de 30 si rachete AA MANPAD/SHORAD e gen Tetal, ori nu-i chiar asa.

            • admin says:

              Nu sunt convins ca Type 056A au rachete antinava. – Asa zice Jane’s: “Similar to all of the Jiangdao-class corvettes that entered service with the PLAN in 2017, Wuhai is of the Type 056A variant, which features hull-mounted, towed-array, and variable-depth sonars for anti-submarine warfare operations.

              This variant is also equipped with the standard fit of four anti-ship missile launchers, an H/PJ-26 single-barrelled 76 mm gun, two 30 mm H/PJ-17 mountings, an 8-cell HHQ-10 short-range surface-to-air missile launcher, and two triple-barrelled torpedo launchers.

              Daca au deplasament, armament si misiune identica, e mai greu sa numeri diferentele decat asemanarile, din punctul asta de vedere zic ca ar fi similare. Banuiesc ca daca vrei neaparat, vei gasi si dovezile contrare teoriei.

          • xv says:

            Corect, au si rachete AN, am citit in graba.
            Poti sa spui ca seamana cu orice, inclusiv cu Tetal, din punctul meu de vedere functia creeaza organul. O corveta AS se va invarti intr-o anumita zona de tonaj, va fi dotata cu un tun naval pe care-l are producatorul in curte, cu lansatoare de torpile AS, elicopter, ceva armament AA (tun gatling in general, altii pun si doar mitraliere sau tunuri AA clasice, plus rachete cu raza scurta), rusii insista cu RBU, altii au renuntat. Rachetele AN sunt o optiune, unii le pun, altii nu.
            Oricum in secolul 21 sa ai nava dotata cu rachete AA trase de pe umar e comic, de-asta revenind la rusi nu cred ca o sa fie asa.
            Mi se pare si designul mai curand de OPV

  5. Petre says:

    Tetalulrile noastre fumega bine, chiar daca ar face astia o clasa superioara celor deja existente, ar gasi ceva de acoperit fumu’ ? Ca tot diesel-ul e mai bun.

  6. gsg9 says:

    Ce v’otzi fi disperand atata cu sistemele alea AA la o nava mica ASW, de le tot numaratzi lansatoarele si rachetele AA si va tot da cu virgula 😀

    Copaia aia va naviga pe langa tzarmul lor (care tzarmul lor e pe unde vrea sa se invecineze rusul 😀 ) la supt umbrela A2AD: S400, Yahkont, Kalibr, aviatzia de coasta, MN cel putzin e acoperita de A2ADul lor

    Dupa aia costuri reduse probabil

    Nu prea sufera comparatzie cu afumatoarele noastre de slana

    9 in schimb ne trebuie aparare AA cat de multa 😀

    • admin says:

      AA multa la bani putini e mai greu. Ca la corvete n-ai senile sa le treci pe roti. ESSM si Millennium si toata lumea e fericita.

      • gsg9 says:

        deci Millennium si toata lumea e fericita, cu conditzia sa li se plateasca salariile si pensiile la timp si indexate cu alegerile 😀

        • admin says:

          Sa ia direct 30mm de pe Tetal atunci, ca e mai ieftin. Decat zic.

        • gsg9 says:

          Ce sa te mai chinui sa faci alte courvete ca sa mutzi 30mm de pe una pe alta, mai bine le lasi acolo ca momentan vaz ca au bagat Tetalurile in reparatzii

          Si mai ieftin 😀

          • Marius Z. says:

            MAi eftin decat Millenium si decat AK e 4×14,5mm + Strela trasa de pe umar (sau mai multe “umer-e” :))

          • Marius Z. says:

            Deci Tetal + Sadral + Schiebel Camcopter S-100 e aproape tot Project 23420. Plus ca ale noastre e mai fumigene, au 4x AK630 CIWS si au si punte generoasa deci pot opera si elicoptere medii 🙂
            Doar sa stie incotro trag!!! 🙂

            Or mai fi alea 2 coci extra de Tetal II?
            Si mai avem si alea 4 din seria 1!
            http://www.tehnomil.net/2014/08/24/radio-erevan-raspunde-episodul-2/

            Suntem periculosi, ce mai!!! 🙂

  7. Raptor says:

    Ce prosti e rusii astia ca n-au aflat inca de la “comandor” ca MN e o mare dificila, cacare se monteaza rapid si navele astea de mici dimensiuni nu-s bune pe vremea proasta.
    Ce sa le faci daca n-au internet sa citeasca pe la altii din cuvantarile comandorului despre cum e cu marina… ca saracu’ a scris destul si inca mai sicrie.

    • gsg9 says:

      acuma ce te oftici ca unii le stie ei mai bine pe toate 😀

      #Kommandiru

  8. Raptor says:

    Pacat ca nu scrie pe ea Naval Group sau Damen, ca s-ar fi scris despre nava asta cat de buna e si cat de mult ne=ar trebui…

    #cornul si laptele e pentru clasele primare, dar unii prefera croisantele mai la batranete