Aveau dreptate batranii?

.256 "Rumanul" - Sursa: Wikipedia

.256 “Rumanul” – Sursa: Wikipedia

In concursul de frumusete pentru inlocuirea 7.62 NATO in armele de precizie semiautomate ale SOCOM, pe scena caruia s-au fatait trei versiuni diferite de 6.5mm de care am scris aici, s-a declarat castigatorul: SOCOM a ales 6.5 Creedmoor.

A fost o data ca niciodata cand Romania era degraba adoptatoare de calibre avansate, inaintea altor state mai cu pretentii. Adica asta se intampla demult de tot.

Pe la sfarsit de secol 19, odata cu aparitia pulberii fara fum, toata lumea a schimbat radical armamentul din dotare iar preferintele pentru calibrul pustii cu repetitie s-au impartit in general in doua tabere: marile puteri au adoptat in general calibre “mari” (30-06, 7.92mm, 7.62×54, etc) in timp ce unele state ceva mai mici s-au orientat spre 6.5mm (Romania, Olanda, Grecia, Italia, Suedia si Norvegia, Japonia – imperiu dar mai mic).

6.5mm romanesc (sau .256 pentru imperiali) era venit de la furnizorul aprobat al Casei Regale, adica austriacul Mannlicher si era, mai exact, o munitie cu rama in calibrul 6.5x53mmR cu glont cu cap rotund (“R”-ul nu vine de la “romanesc”, asa cum s-ar cuveni, ci de la “rimmed”).

Pentru ca va urma o postare cam anosta, cu multe cuvinte, cifre si prea putine poze, macar la inceput sa vedem un film, adica probabil cea mai buna prezentare a armei  Model 93, folosita de Romania in Primul Razboi Mondial.

 

Revenind la calibrul 6.5, acesta avea cateva caracteristici foarte interesante: o traiectorie foarte “plata”, stabilitate foarte buna, sensibilitate redusa la vant (deci precizie buna), o bataie efectiva buna si o capacitate de perforare impresionanta. Si totul cu un recul sensibil mai mic decat al munitiei “mari”, gen 30-06 sau 7.62 rusesc.
In ceea ce priveste eficacitatea, trebuie spus ca descendentul direct fara rama al 6.5-ul romanesc, cunoscut drept 6.5x54mm Mannlicher-Schonauer, a avut un succes notabil ca munitie de vanatoare pentru safari, mai ales pentru lei insa a obtinut inclusiv trofee mai mari, cum ar fi elefantii, tocmai datorita capacitatii de perforare superioare. Cum un leu cantareste ceva mai mult decat un om, capacitatea de omorare a 6.5-ului nu poate fi pusa in discutie.

Si totusi realitatea din Primul Razboi a fost un pic diferita, eficacitatea 6.5mm fiind totusi adusa in discutie iar cauzele identificate fiind: glontul prea stabil si prea perforant. Mai ales in confruntarile de la mica distanta, 6.5mm trecea prin inamic fara a provoca mari traume, diametrul glontului fiind mic iar traiectoria destul de dreapta. Intr-un fel, era echivalentul munitiei perforante moderne cum e 5.7mm.
Ca o clarificare, cele de mai sus nu se aplica doar munitiei romanesti, ci tuturor variatiilor de 6.5mm din dotarea statelor mentionate anterior.

Solutiile identificate au fost doua: fie inlocuire glontului cu cap rotund cu unul spitzer, cu cap ascutit, care ar avea mai multe sanse sa se destabilizeze odata intrat in tinta fie schimbarea munitiei cu un calibru superior, un glont de diametru mai mare avand sanse sa creeze un canal mai mare. La vremea respectiva teoria socului hidrostatic nu era inca la moda.

Exemplu de schimbare a glontului cu cap rotund cu unul spitzer la munitia germana 7.92x57mm - Sursa: Wikipedia

Exemplu de schimbare a glontului cu cap rotund cu unul spitzer la munitia germana 7.92x57mm – Sursa: Wikipedia

 

Deciziile au fost luate evident in perioada interbelica si au fost influentate de inca un factor la moda pe vremea aceea: din motive logistice, se considera ca armele individuale trebuie sa foloseasca aceeasi munitie cu mitralierele medii si cele usoare. Problema e ca cerintele munitiei pentru cele doua/trei tipuri de armament sint diferite, uniformizarea dotarii insemnand de fapt un compromis care sacrifica cel putin unul din cele trei seturi de cerinte.

Ca o (lunga) paranteza: toate deciziile de acest gen se iau luand in considerare ca unul din cei mai importanti parametri “bataia maxima efectiva”.
In cazul pustilor, bataia maxima efectiva e distanta maxima la care un soldat poate lovi cu precizie o tinta. Tehnic, inseamna distanta la care glontul trece din regimul de zbor supersonic in cel subsonic, trecere asociata cu destabilizarea proiectilului si pierderea de precizie.

Ca un exemplu concret, 7.62 NATO are o bataie maxima efectiva cotata jur de 800-900 de metri, atunci cand este tras de arme individuale. Nu e nici o surpriza, cam asta ar fi distanta la care 7.62 NATO “cade” in subsonic. Si totusi cand aceeasi 7.62 NATO este trasa din mitraliere gen FN MAG, bataia maxima efectiva este cotata la 1.800 de metri. In mod evident castigul rezultat din lungimea tevii MAG-ului nu poate explica dublarea razei efective.

In realitate, explicatia nebanuitului mister tine de intelesul diferit al eficacitatii unei mitraliere, care nu mai inseamna lovirea cu precizie a unei tinte individuale ci distanta maxima la care inca se poate lovi latura mare a hambarului. In mod clar, munitia ideala pentru o mitraliera nu e neaparat precisa cat puternica, asa ca munitia de tip 7.62 NATO (reprezentativa pentru predecesoarea ei, 30-06 si similarele) cu o traiectorie mai lobata insa mai puternica si deci cu o bataie mai mare, este preferata celei de 6.5mm. Reculul nu are o asemenea importanta la mitraliere, trepiedul rezistand mult mai bine decat umarul infanteristului.
Luand din nou in calcul nevoia de a standardiza munitia mitralierelor cu cea a armamentului individual, se poate explica de ce adoptarea calibrelor mai mari pentru toate categoriile de armament a avut o anumita logica desi nu a fost o decizie unanima.

Suedezii au fost perseverentii clasei si au inlocuit glontul munitiei de 6.5×55mm cu unul spitzer si au trait fericiti pana la adanci batraneti. Adica pana prin anii ’60 cand au trecut si ei la standardul NATO (7.62mm – ce plasa si-au luat!) insa 6.5 suedez ramane etalonul dupa care sint judecate toate celelalte munitii 6.5 recente.

Japonezii au fost nehotaratii grupului: au priceput mesajul legat de necesitatea unei munitii mai puternice pentru mitraliere, care a fost 7.7×58mm Arisaka insa s-au tot gandit daca sa uniformizeze sau nu logistica si la armele individuale. Asa incat cel de-al Doilea Razboi Mondial i-a prins in plina schimbare a dotarii, 6.5×50mmSR Arisaka fiind utilizat pana la sfarsit.

Olandezii si grecii au fost “bolovanii”: nu au schimbat nimic, au fost invadati si ocupati (totusi fara legatura cu calibrul). Nu s-a mai auzit nimic de ei pana dupa razboi.

Italienii au fost “smecherii” clasei: au adoptat si ei o munitie puternica pentru mitraliere (8x59mm RB Breda) insa pentru armamentul individual au facut calculul ca bataia maxima efectiva de care au nevoie e mai mica decat cea asigurata de munitia existenta la acel moment.
Au creat o noua munitie, 7.35×51mm Carcano, care avea o balistica extrem de similara cu viitorul calibru 7.62x39mm rusesc, practic inventand o munitie pentru carabine. Germanii au fost de acord cu ei, venind cu 7.92×33 Kurz folosit la StG 44, urmati de sovietici cu “adevaratul” 7.62x39mm al SKS-ului si AK-ului.
Italienii nu au reusit insa sa-si schimbe toata dotarea pe noul calibru asa ca au abandonat intreaga operatiune si au facut razboiul tot cu vechile 6.5×52mm Carcano.

Romanii au fost “copistii” clasei: neavand curajul propriilor convingeri, au abandonat prin 1938 orice idee originala si au adoptat pur si simplu calibul german de 7.92x57mm, unificand logistica pentru mitralierele medii CZ-53, cele usoare ZB-30 si pustile vz. 24 . Din punct de vedere logistic operatiunea a fost un succes si ca puncte bonus am avut aceeasi munitie ca “aliatii” ulteriori.

Ce s-a pierdut:

Caracteristici .6.5 Romanesc 6.5 Creedmoor
Lungime totala (inch) 3.05 2.825
Diametrul bazei tubului cartus (inch) 0.452 0.4703
Lungimea tubului cartus (inch) 2.1 1.920
Greutatea glontului (gr) 159 120/143
Viteza initiala (m/s) 742 920/830
Energie (J) 2,780 3,095

 

Comparatia 6.5 romanesc vs 6.5 Creedmoor arata ca noua munitie a SOCOM e relativ similara, fiind ceva mai scurta dar cu un diametru al tubului un pic mai mare, folosind gloante mai usoare insa cresterea de energie de 10-20% e mai degraba asociata tehnologiei pulberilor ce a evoluat un pic in cei mai mult de 110 ani ce le separa.

6.5 Creedmoor a fost ales de SOCOM sa inlocuiasca 7.62 NATO (la randul sau inlocuitorul 30-06) datorita… bataii efective mai mari. 6.5 poate lovi cu precizie tinte individuale la o distanta mai mare decat o poate face un 7.62 NATO, avand totodata si un recul mai redus. Asta fiind exact motivul pentru care a fost adoptat acum mai bine de 100 de ani inclusiv de Romania.

 

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Aveau dreptate batranii?”

  1. habarnistul says:

    6.5 Creedmoor este cu siguranță un cartuș foarte bun .
    Dar noi discutăm in prezent despre varianta civilă , despre varianta militară abia după omologarea oficiala ca fiind calibru NATO și modificarea armelor din 7.62×51 în 6.5 Creedmoor .
    Diferența va fi probabil destul de mică , la fel ca în cazul 7.62×51 NATO versus .308 Winchester sau 5.56×45 NATO versus .223 Remington .
    Vom vedea câteva modele de gloanțe ( perforant , incendiar , trasor , glonț greu , glonț ușor etc ) și eventual muniție oarbă de exercițiu .

  2. garcea says:

    Nu l au bulit si pe JFK cu ceva asemănător? Inseamna ca de calităti se știe de mult…
    Pase mi era dor de un ban si am zis sa incerc si aici

  3. habarnistul says:

    Ce conteaza in afara de calibru si tipul de percutor ( liniar sau basculant ) pentru precizie ???
    Hmmm .
    O teava cu sectiune mai groasa, raportata la lungime , va oscila mai putin in timpul tragerii , si va obtine in general grupaje mai stranse .
    De aceea , armele de precizie au in general tevi masive , sau cu caneluri longitudinale , tevi care au o rigiditate mai mare fata de o teava cu profil usor .
    Revenind usor asupra punctului anterior , e posibil ca o arma cu teava lunga si subtire sa aiba in practica o precizie mai slaba , datorita oscilatiilor armonice mai ample .
    Exista o solutie unde o teava cu profil usor este oarecum tensionata de cadrul armei pentru a-i creste rigiditatea .
    Cea mai cunoscuta arma la care e aplicata aceasta solutie : Walther WA 2000 (http://en.wikipedia.org/wiki/Walther_WA_2000)
    Precizari suplimentare :
    – precizia unei arme e influentata pozitiv de prezenta unei degajari fata de uluc , care permite oscilarea armonica libera a tevii la tragere .
    – amplitudinea oscilatiei poate fi redusa prin aplicarea unor contragreutati in locurile in care teava formeaza ventre in timpul oscilatiei , cu precadere in punctele apropiate de gura ei ( de obicei acel punct se alege ca loc de colectare a energiei gazelor “pentru actionarea portinchizatorului la mecanismele cu incarcare automata .
    – modul in care e ” taiata ” gura tevii , precum si prezenta unei frane de gura pot influenta pozitiv precizia , prima prin cresterea perpendicularitatii jetului de gaze pe baza glontului , cea de-a doua prin degajarea unei parti importante din gaze in lateral , si scaderea influentei lor directe , cu dezavantajele inerente legate de dezechilibrul introdus de greutatea ( masei ) aditionala a franei de gura si marirea zgomotului in zona tragatorului . .
    – alti factori importanti sunt legati de pasul ghinturilor , care trebuie sa fie ori constant , ori variabil ,adica mai strans aproape de gura tevii , dar totusi suficient de strans pentru a stabiliza glontul precum si consistenta ghinturilor ( latime , adancime , de preferat o forma poligonala , 5 ghinturi ) ) spre exemplu ( pentru calibrul 6.5 Creedmoore ) o lungime a tevii de 17″ in zona ghintuita , iar in zona conului fortator , pasul sa fie de 10″ iar la 75% din lungimea zonei ghintuite pasul sa devina 12″ , iar variatia intre cele doua zone sa fie exponentiala … cam complicat de explicat ce si cum , nu ?
    – unghiul si concentricitatea conului de fortaj cu axul tevii, precum si lungimea gatului cilindic a camerei cartusului – pe cat posibil gatul trebuie sa fie scurt , iar conul de fortaj , tangent la ogiva glontului folosit – exista gloante care trag bine din anumite tevi , si prost din altele , pentru ca unghiul de tangenta la conul de fortaj difera .
    Ce difera ?
    Factorul BC , adica Balistic Coeficient .
    Daca trebuie , voi dezvolta discutia pe acest subiect , chiar daca aveti acces liber si nelimitat la prietenul vostru , Google Search .

    • admin says:

      Carcano pe care am mentionat-o deja avea la primul model pas variabil al ghinturilor la care s-a renuntat la modelul din WWII asa ca probabil orice castig obtinut nu justifica dificultatea crescuta a productiei. Acum nu ar mai trebui sa fie cazul, cu noile metode de productie si totusi sint putine arme ce folosesc pasul variabil deci exista ceva dezavantaje si acolo.
      Odata ce ai atasat un tub de gaze e greu sa restabilesti armonica unei tevi “libere”, se tot incearca diverse solutii dar nu a aparut nimic concret.

  4. gsg9 says:

    atunci l’au lasat de traiectorie prea stabila si prea perforant, astia l’au ales pt bataie lunga, dar astia sunt SOCOM specializatzi cu nevoi de sniping specializate la jdemii de km, la nivel de trupetzi probabil 7.62 NATO inca ramane 8im

    muedezele nu si’au luat plasa in anii 60, si’au luat acuma tzeapa finala cu blondele din syria, irak, AStan, somalia si imprejurimi

    atunci au trecut pe 7.62 NATO pentru ca rusia si interoperabilitatea cu NATO, daca stai singur ca boul in fatza rusilor cu calibrul lui peshte prajit nu rezolvi nimica, d’aia au amraam pe avioane, d’aia cumpara Patriot

    la nivel macro conteaza interoperabilitatea cu aliatzii

    ai nostri pot sa explice mai bine, ca sunt super-specialisti in asta 😀

    • admin says:

      SOCOM l-a luat pentru DMR-urile lor, nu pentru sniperii adevarati, aia care trag la 2km.

  5. gabitzu says:

    De pe canalul de youtube al tipului, am aflat ca exista “The Pedersen Device”.
    Wow! deci acu’ 100 de ani niste oameni destepti au gasit solutia ca o arma sa traga atat un cartus pentru “long range, aimed shot”, cat si pentru “short range spray and pray”. Cum de nu a mai incercat nimeni asta pana acum? Ca aparent solutia tehnica a fost valida, motivele pentru care “n-a mers” au fost de alta natura.

    • admin says:

      Ai avea nevoie sa te joci cu cantitatea de pulbere din tuburi si mecanismele automate sint in general sensibile la diferentele de presiune. Unele mai mult altele mai putin dar cam asta e regula. Pedersen device nu folosea mecanismul (manual) original. Exista ceva similar la tancuri, mitraliere ce se introduc pe teava tunului pentru antrenamentul echipajului.