Bell vs Airbus, episodul 2

412EPI - Sursa: Bell

412EPI – Sursa: Bell

Si tot despre Bell 412EPI care a castigat un contract in Muntenegru pentru elicoptere utilitare de transport militar. Numarul de elicoptere nu e mare, doar 3 bucati pentru EUR30mil insa e interesant ca Bell a castigat in dauna Airbus, care a propus modelul H145M (cel comandat de Ungaria) si Leonardo, cu AW139, ambele fiind platforme mai noi.
Greu de spus ce a inclinat decizia pentru 412, insa e clar ca modelul trebuie sa aiba ceva avantaje in fata competitorilor de noua generatie altfel nu s-ar mentine inca in topul preferintelor.

Modelul 412 ar putea fi relevant si pentru Romania avand in vedere ca Bell a anuntat ca va intra in competitia pentru elicopterele MAI cu acest model.

412 e varul “civilizat” – si se pare mult mai ieftin – al Venom-ului, diferentele incluzand motorizarea de origine canadiana.

Mai trebuie notat ca elicopterele pentru Muntenegru sint dotate cu echipament specific la centrul de servicii Bell din Praga, adica o fabrica similara cu cea propusa de Sikorsky Romaniei in cazul in care s-ar cumpara Blackhawk.

412EPI a mai castigat in prima faza in fata lui H145M si in Filipine, care a ales sa cumpere 16 elicoptere 412EPI pentru USD232mil. In 2015 Filipine mai achizitionase 8 Bell 412EP si se pare ca satisfactia utilizatorului a valorat mai mult decat prezenta Airbus in Filipine (“only helicopter manufacturer having a maintenance center in the country“), de unde si noul contract pentru 16 bucati.

De data asta canadienii (mai precis noul guvern Liberal care a preluat puterea de la conservatori) s-au impiedicat singuri cerand asigurari filipinezilor ca le vor folosi doar pentru transport civil de pasageri, cautare-salvare si operatiuni in cazul dezastrelor naturale. Elicopterele ar fi urmat sa fie construite la fabrica Bell din Quebec asa ca era nevoie de aprobarea guvernului canadian pentru exportul lor.

Filipinezii nu au ascuns insa niciodata faptul ca elicopterele ar fi urmat sa fie folosite pentru transport militar si chiar misiuni de lupta in conflictele interne cu insurgentii comunisti si cei islamisti afiliati ISIL. Rezultatul sicanelor canadiene a fost ca filipinezii s-au decis sa anuleze contractul. Bell inca mai spera sa-i impace pe filipinezi dar se pare ca au pierdut prima pozitie. Inca o sansa pentru H145M?

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Bell vs Airbus, episodul 2”

  1. xv says:

    My 2 cents e ca MAI-ul va merge in continuare pe Airbus, cel putin cat timp e Arafat acolo, au luat in ultimii ani peste 500 milioane fonduri europene.

    • admin says:

      H135 e favorit dar pe de alta parte MAI-ul se plange ca actuala flota de elicoptere (implicit H135) nu zboara pe vreme proasta, ba n-au una, ba ailalta… Ar fi ciudat sa ia exact acelasi lucru. Poate ca pot dota H135/H145 mai bine.

      • Marius Z. says:

        H135 si Bell412 nu par sa fie nici pe departe in aceeasi clasa, poate H145 se mai apropie. Decizia Bell sa ofere Bell412 in competitia MAI probabil se bazeaza pe niste atuuri, insa pretul cred ca e mai mare , sigur fata de 135, cred ca si fata de 145, masa masa maxim incarcata a unui H145 fiind doar putin mai mare decat a lui 412 gol (sa nu mai vorbim de dimensiuni).
        Bell412 are probabil atuurile sale, fiind o platforma extrem de matura.

        Cat despre dotarea H135/145, cred ca pot fi echipate cam cu de toate (radar meteo, EOS, NVG compatibil, ), mai putin degivrarea in pale… Vad ca H135 recent e calificat si pentru operare offshore, ceea ce inseamna allweather + marinizare:
        https://www.airbushelicopters.ca/wp-content/uploads/2011/11/EC135-T2e-1.pdf

        Degivrare in optiune cred ca apare doar de la H-160 (comparabil ca si dimensiuni si masa cu Bell412) in sus:
        https://www.bjtonline.com/business-jet-news/airbus-helicopters-h160#

        • admin says:

          MAI-ul nu a cerut o clasa de elicoptere anume ci a impus niste caracteristici (aberante, zic eu dar nu conteaza). Orice elicopter care le indeplineste ar trebui sa poata fi admis, indiferent de clasa. N-am facut o comparatie H135/H145 vs 412 pe baza pretului dar datele ar trebui sa fie disponibile. Aici H145 e cotat cu USD10mil iar Muntenegru a platit EUR10mil pe bucata de 412. Diferenta e practic marja data de echipare, asa ca as zice ca sint cel putin comparabile.

          • Marius Z. says:

            N-am reusit sa gasesc celebra degivrare nici la 412EPI. se pare ca nici la S-70i

            • admin says:

              The new four-blade design gave the Bell 412 an improved performance with reduced noise and vibration. The first modified 412s flew in 1979. The new design had a steel and light alloy main rotor head with elastomeric bearings and dampers. The blades, fitted with a Nomex honeycomb core, are bonded together by glassfibre wrapping incorporating anti-icing heater mats and are interchangeable.

              The blade de-icing system on the UH-60M has been removed on the S-70i for a weight saving of around 200 lb. (90 kg), but it can be added back on as an option.

      • xv says:

        Polonezii am vazut ca au luat de la Sikorsky pt politie chiar recent, la noi cred ca situatia e diferita elicoptere inseamna si cele “clasice” ale ministerului dar si cele din detasamentul aeromedical, si s-a mers pe acelasi model.
        Cele clasice au misiuni de la desant echipe tactice pana la supraveghere trafic samd.
        Nu stiu cat e mentenanta la 412, ochiometric as zice ca e un elicopter mai costisitor in timp ca un 135 sau 145.
        Poate se trezesc cu niste H215 :)))

        • Marius Z. says:

          N-as exclude sa fie un mix de 2 platforme

          • admin says:

            Pai oricum sint doua competitii diferite deci va fi sigur mix de (cel putin) doua platforme. Important e care. Vad ca au lasat-o mai moale in ultimul timp cu amenintarile, probabil ca au semnat o intelegere si asteapta momentul s-o anunte.

        • admin says:

          Sau cu niste S-70.