Un F-18 de pasageri

Boeing 777X - Sursa Wiki

Boeing 777X – Sursa Wiki

Boeing se pregateste de lansarea noii familii 777X, prototipurile urmand sa execute primele zboruri undeva intre sfarsitul anului in curs si mijlocul 2019.

Cel mai interesant element al 777X este imprumutat de la F-18, mai precis aripile pliabile. Motivul este aceleasi, ambele avioane trebuind sa se “strecoare” prin locuri stramte.

Cum totul e relativ, pentru F-18 e o problema sa incapa in lifturile portavioanelor americane iar pentru 777X problema e sa intre in “careul” de 80 de metri, standardul dupa care sint proiectate “locurile de parcare” dotate cu porti de imbarcare mobile de pe aeroporturile civile. De exemplu, Airbus A380 are cu totul intamplator anvergura totala de 80 de metri.

De ce tocmai 777X? Pentru ca inginerii de la Boeing incearca sa creasca eficienta prin reducerea consumului de carburant, adica reducerea rezistentei la inaintare. Iar metoda aleasa este cresterea anvergurii aripilor.

Pentru ca:

Este deci nevoie de un mecanism de pliere a aripilor odata ce aparatul a ajuns la sol. Mare noroc ca Boeing are experienta cu F-18.

 

In Martie anul curent FAA a aprobat folosirea mecanismelor de pliere a aripilor asa ca programul 777X a intrat in linie dreapta. Probabil ca a fost nevoie de multe teste pentru a fi convinsi.

 

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Un F-18 de pasageri”

  1. gsg9 says:

    de fapt vor sa le faca planoare cu un glide ratio decent 😀

    cu toata incalzirea asta globala termice or sa gaseasca peste tot, inclusiv prin mijlocul oceanului, nu conteaza altitudinea, poate fi si pe fund 😀

    faceam si noi planoare decente pe vremuri, dar ne’a ingropat conshpiratzia mondiala industria performanta ca sa nu le facem concurentza si sa nu’i falimentam 😀

  2. dany says:

    Si cand ma gandesc ca puteam sa i punem si noi Rombacului aripioare din astea sa crape reyna de ciuda odata cu spey…
    Vorba GSG ului, din termica in termica tot inainte pana cand o zbura sujmarinu’…
    #alea_trei_parcate_langa_belina

  3. Petre says:

    Doar la capat ? ! Eu ma gandeam ca-i mai spre mijloc, nu deranjeaza asa mult, acolo nu-i forta de apasare a intregii nase a avionului, doar trebuie sa creeze fileul de aer pentru a reduce inaintarea si a creste portanta la viteze mici.

    • admin says:

      Nu, mai la mijloc sint rezervoarele de combustibil si in plus ar fi nevoie de un mecanism de pliere mai puternic/greu.

      • Petre says:

        pai este easy ce au facut ei, din titlu ma asteptam sa faca mai mult, cel putin la F-18 SuperHornet aripa aia este chiar mare pliabila fata de asta.

        • admin says:

          O fi easy, nu stiu, dar ei sint primii care o fac. La F-18 conteaza doar ca avionul sa incapa in lift in timp la 777 conteaza ca avionul sa incapa si sa fie eficient economic, adica sa nu-l ingreunezi cu balamale supradimensionate.

  4. Eroul Bula says:

    Imi aminteste de sistemul de pliere a farfurilor aripilor la Zero-urile si bombardierele in picaj “Val” de pe portavioanele japoneze, in WWII.
    Pentru a nu ingreuna aparatele cu sisteme hidraulice, s-a recurs la sistemul de pliere (cel mai probabil manuala)doar pentru varfurile planurilor.