Si AARGM-ER terestru le poate sparge bula rusilor

Este una din rachetele ce pot fi purtate intern de catre F-35 asa ca bombardierul ramane principala arma americana de spart bule A2/AD rusesti (sau chinezesti). Pentru cei ce nu-si permit F-35 dar aspira la eroisme similare, Northrop Grumman a prezentat o varianta a rachetei antiradiatie cu raza lunga lansata de la sol, dintr-un container ISO.

 

Ironia face ca asta sa fie una din metodele preferate ale rusilor de camuflare a lansatoarelor de rachete. Partea mai putin clara e modul de folosire a unor asemenea lansatoare, camuflarea avand rolul de a pastra surpriza unui prim atac. Asta inseamna ca americanii pozitioneaza sistemul pentru niste clienti care se pregatesc de lovituri preventive?

Atacul radarelor de la sol e in mod cert mai usor daca este executat de un lansator terestru care reuseste sa se strecoare in apropiere, experienta israeliana fiind relevanta in sensul asta. Dar pentru asta e nevoie doar de niste camioane tactice si nu de niste containere civile (tractate sau pe cale ferata?).

Pana vom deslusi procesul intim al gandirii care a dat nastere unui asemenea concept, e de notat ca AARGM, ca si versiunea AARGM-ER, reprezinta cea mai versatila clasa de arme aer-sol, putand inlocui cu succes cam orice alt tip de arma ghidata, inclusiv Maverick. Asta daca MApN-ul se gandeste ce ar putea sa cumpere langa Maverick-urile achizitionate pana acum intr-o cantitate simbolica.

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Si AARGM-ER terestru le poate sparge bula rusilor”

  1. gsg9 says:

    Noi n’avem treaba cu povesti d’astea, actually noi nu prea avem treaba cu nimicutza 😀 , daca cineva va face SEAD astia vor fi americanii

    Poate polonezele sa le plimbe cu trenul pe langa Kaliningrad

    Sau finlandezele si suedezle cu bapoarele prin Baltica pe langa sfantul petru

    Mai interesanta mi se pare stirea asta madl sensor fusion links and stuff

    Conectat F-35 la HIMARS, furnizat date tzinta si HIMARS lansat si asta foarte rapid, se poate in 16 seconds, ca timpul..costa 😀

    HIMARS cumparam, F35 … cumparam 😀 sau, daca nu, vine in vizita

    https://theaviationist.com/2018/10/09/u-s-marine-corps-f-35b-connects-to-himars-for-rocket-shot-in-a-direct-sensor-to-shooter-scenario/

    Sau F35-> ship -> SM6 doborat cruise missile

    Tot faceau deshteptzii si postacii misto de el ca nu face viraje, nici nu prea mai trebuie, trebuie sa fie senzor zburator low observable si foarte bine conectat

  2. Nikk says:

    Mai sunt vreo 5 ani de asteptat .ioc ptr varianta aeropurtata este 2023.si rusii deja sunt pregatiti ptr ele cu peste 150 de pantsir cu raza de 20 km.iar pana in 2023 vor avea si SM ul cu 30km raza.

    • admin says:

      Ai AARGM acum daca nu vrei sa astepti pana atunci. Diferenta e de raza de actiune, electronica e aceeasi.

  3. mihais says:

    ”Partea mai putin clara e modul de folosire a unor asemenea lansatoare, camuflarea avand rolul de a pastra surpriza unui prim atac. Asta inseamna ca americanii pozitioneaza sistemul pentru niste clienti care se pregatesc de lovituri preventive?”

    Poate fi asa,dar prin mascare in primul rand se asigura ”protectia fortei”(asa suna in limba de lemn a doctrinei).Adica in primul si in primul rand te aperi impotriva atacului prin surprindere.Prin dispersia tintelor probabile.

    Chestiunea actualelor sisteme considerate moderne este ca nu rezista la un atac dat prin surprindere.Bazele aeriene is in bataia tuturor,bateriile de Patriot is ditamai magaoaiele si ele usor de urmarit in perioada premergatoare atacului subit,radarele idem.

    • admin says:

      Daca incepe caftul e clar ca orice container pe cale ferata, tir sau motocicleta cu atas care se apropie de linia frontului va fi o tinta. Asa ca nu vad in conditii de razboi declarat cum se poate proteja lansatorul de AARGM. De luat in calcul ca totusi e o racheta cu raza scurta in comparatie cu cea a rachetelor de croaziera. Cand ai o racheta cu raza de 2.500 de km, are sens sa o dosesti departe de linia frontului, intre doua halte. Cand racheta are o raza de actiune de sub 100 de km (nu stiu cat are AARGM-ER, am zis o cifra) atunci nu prea are sens sa fugi cu ea la mai mult de 100 de km, ca atunci nu o mai poti lansa. Si cand de apropii la mai putin de 100 de km, un container pe cale ferata (daca o mai exista cale ferata la momentul ala) e mai usor de detectat decat un camion 4×4. Decat zic.

      • mihais says:

        Cand ai 10-16 ore pt planificarea operatiunilor unei brigazi si faci lista de tinte o sa pui 150-200 de containere(zic si io din burta un numar rezonabil) undeva la capul din coada.
        Asta cu drumurile caile ferate si podurile care devin tinte e in teorie asa cum zici.In practica insa resursele is limitate.In cazul primei lovituri nu va lovi nimeni caile ferate si drumurile uitate din Uitatii de Sus.
        Asta e si ideea,sa disimuleze.

      • albert says:

        Nu exista linie de front.Se actioneaza oarecum similar cu trupele de commando.Sistemul se activeaza automat.Poti repeta atacul de la Pearl-Harbour cu 3-4 containere.

      • Marius Z. says:

        astia dau 110km pt. AARGM lansat din aer si spre 200km pt. ER:
        https://www.defence24.com/industry/aargm-anti-radiation-missiles-for-poland

  4. albert says:

    Ehe,chestie fumata de mult,am vazut poze mai faine.

  5. Raptor says:

    Ce sanse are sa fie plasat un astfel de container in portul Odesa si sa se poata activa la nevoie?
    Ma gandesc ca se poate activa de la o anumita distanta de cineva din apropiere dintr-un apartament cu ceva senzori, etc. ca nici dracu nu stie ce e in toate containerele care intra si ies de acolo, mai ales ca mafia din Odesa controleaza portul.
    Cu cateva astfel de containere, nu doar ca ai controla o buna bucata spre granita Ro, dar cel mai important ar fi ca le-ai baga mortul in casa fara sa stie.

    • admin says:

      Probabil ca esti pe drumul cel bun. Eventual le punem si eticheta cu “oi”.