Ucraina ar putea primi doua fregate OHP

Ucraina a incercat marea cu degentul prin 2008, cand a cerut Statelor Unite o fregata Oliver Hazard Perry.
Interesanta analiza americana de la acea data, publicata prin “bunavointa” Wikileaks:

Reactions of neighboring nations are likely to be mixed. There is an exaggerated belief among many Ukrainian officials that the frigates could provide the Ukrainian Navy with the ability to defend Ukraine’s shores from, among others, Russia. Although these ships could, depending on how they are eventually outfitted, provide the Ukrainian Navy with a real combat capability, this capability would not be something to challenge Russia or Turkey (with the region’s most serious naval presence). At the same time, we assess that it is quite likely that Russia will use the acquisition as an opportunity for an anti-Ukrainian and anti-NATO public information campaign – most particularly directed to media outlets in Crimea, where Russia still hopes to maintain the Black Sea Fleet after the current 2017 expiration of its basing treaty with Ukraine.

10. (C) The negative public relations campaign notwithstanding, our assessment is that an FFG is likely to do little or nothing to change the balance of power in the region. We would not expect either Russia or Turkey to share Ukraine’s assessment of the strategic impact or military importance of a frigate in the region. Likewise, we would expect little militarily substantive reaction from either country in response (e.g., serious objection, diplomatic protests, or changes in posture).

11. (C) We believe other Black Sea littoral states are likely to have a muted response or take a neutral position. While political relations with Romania are currently strained, we would anticipate that, by the time this purchase (if approved) were ready to move forward, relations are likely to have recovered. Georgia, which is allied with Ukraine and which depends on Ukraine for political support in the region, may see a Ukrainian frigate purchase as a positive development.

Sursa: Wikileaks

 

Saptamana trecuta media ucrainiana a publicat o stire conform careia SUA a fost in sfarsit de acord sa transfere Ucrainei doua fregate OHP ca EDA. Mai bine mai tarziu decat niciodata, ar putea zice ucrainienii.
Vecinii deja viseaza la modernizari de genul facute de Australia sau Turcia insa dupa buget e probabil ca vor primi “pachetul polonez”.

Fregata OHP poloneza Gen. T. Kościuszko - Sursa: Wikipedia.org

Fregata OHP poloneza Gen. T. Kościuszko – Sursa: Wikipedia.org

 

In principiu, cele doua nave ar putea fi (re)dotate rapid si ieftin pentru a lansa cel putin rachete Harpoon daca nu si SM-1- fregatele neavand lansatoarele Mk13 care pot fi insa reinstalate – insa costurile unei modernizari mai ample, care sa permita lansarea SM-2 sau ESSM, sint mari si deci putin probabil ca ucrainienii sa incerce macar sa ceara asa ceva. Aprobarea transferului pentru SM-2 sau ESSM ar fi o alta discutie.

Ucraina ar obtine astfel un fel de corveta purtatoare de rachete, cu autonomie mare si capabila sa opereze in conditii meteo proaste. Si cam atat. Eventual o modernizare a suitei ASW ar putea fi o idee buna, avand in vedere situatia din MN dar ucrainienii se vor lovi din nou de problema transferului echipamentelor.

Revenind la reactiile vecinilor, cum ar trebui sa primeasca Romania vestea asta? O fi de bine ca rusii trebuie sa aiba grija a doua nave in plus sau de rau, avand in vedere ca relatiile cu Ucraina sint oarecum imprevizibile?

Both comments and pings are currently closed.

20 Responses to “Ucraina ar putea primi doua fregate OHP”

  1. Petre says:

    Pai tine pe rusi la distanta, nu credem nici noi dar nici ei, suntem aliati, ce ” imprevizibilitate” crezi tu au ei contra Romaniei ? Cateva chestii cu afirmatii si / sau activitati anti-romanesti nu constituie nimic. Si suntem aliati chiar daca fortati de imprejurari si in caz de boom, in afara de noi pe cine se mai poate baza ?

    Si cum ai zis greu daca vor primi ceva si daca totusi primesc si mai greu modernizeaza din lipsa de resurse, deci unde e ” grija” ?

    Aia la marea moarta sunt cei mai varza dintre toti riveranii, ei si georgienii.

    Eu dupa mine daca as fi in functie executiva, as tine pe ucrainieni cat mai aproape, astfel daca ne-ar cunoaste nu ar mai avea nici o “grija”, cum sa fac? Depinde de multe, relatiile se construiesc, se consolideaza, ei macar stiu ce vor, noi inca nu…

    • admin says:

      Ei stiu ce vor pentru ca n-au de ales. Daca ar avea, n-ar sti ce vor – asa cum s-a intemplat de fapt pana acum. E usor sa zici ca esti cu Vestul cand te ataca rusii si esti singur.

      • Petre says:

        Pai grav daca ajungi sa “stii ce vrei” cand esti sub cutitul unei puteri straine, bineinteles la noi ma refer.

        Fara sa ma luati la suturi, va zic ca: multi staini observa ca tara-i frumoasa rau, dar oamenii sunt cum sunt, (prefer sa ma abtin) de aceea ne trebuie o schimbare majora, altfel in cateva decade o sa ne haleasca toti.

  2. psycho says:

    fraieri,puteau să cumpere fier vechi la rang de navă ca noi….chiar seamănă cu fierătaniile engleześti.

    • capatu satului says:

      chiar asa de fraieri nu are cum sa fie,
      pt. cumpararea acestor doua frecate ingleze ar trebui construit un monument in fata palavramentului care sa arate ca suntem o tara condusa doar de monumente ale naturii,

  3. Marius Z. says:

    Apropos de interviul cu Fifor de zilele trecute, o fi ca aia cu radio Erevan:

    Nu erau 3 fregate ci doua, nu pentru Romania ci pentru Ucraina, si nu noi ci EDA 🙂

  4. LaCuscaPsd says:

    Pai Fifuta a zis ca Romania va cumpara-dota cu 3 fregate facute in Ro ! http://www.romania-actualitati.ro/exclusivitate-rra-trei-fregate-pentru-fortele-navale-120241

  5. Iulian says:

    Pai…

    Pai fac si ei ce am facut si noi. Am ajuns model pentru vecini. Cumpara asadar doua carcase fara nimic pe ele. La o adica, le inarmeaza cu citeva plutoane de infanterie marina. Ca si noi.

    • admin says:

      Pai noi am cumparat modificarile (tun de 76mm, putina electronica mai noua, etc) altfel le-am fi luat si noi gratis. Dar da, greu de spus care din carcase e mai goala. Ale lor inca mai au Phalanx, ale noastre puteau sa mai pastreze o vreme Seawolf.

  6. viorel says:

    da , Romania are o problema. politica oscilanta sau nu a ucrainienilor nu prea are importanta. Atitudinea lor fata de Romania si natiunea romana si ingradirea drepturilor minoritatii romane, dezvoltarea unei flote de asalt la Dunare si infatuarea cu care trateaza relatiile si vecinatatea cu Romania ne arata ca o flota ucrainiana este un alt pericol la Marea Neagra.

    • MVSTELIDAE says:

      Nenorociţii!
      Românaşu e în insula latină care ie necuceribilă că ie dacă, nu are nevoie iel de vecini.

      Se ştie bine că de pe vremea pelaşgilor, care e tot daci ca românii, că ne întindeam de la Don la Vistula şi de la Atena la Viena, şi chiar mai departe dacă am sta citim manoscrisurile de pe nternet. Dar nu stăm, că noi ie milostivi şi nu am atacat pe nime mai mult decât am putut.

      Ucraina vine de la dacicul U(tu) cr(crr), ai(haida)-na(na)!
      Adică, tu, barbarule crrr dea-ci, haida-na la bastârci peste cap!

      Vedeţi că flotila ar fi pentru ruşi,pentru a bloca Dunărea, dar dacă au făcut-o pentru România, înseamnă că ne mai citesc academicienii şi forumuştii.

  7. gsg9 says:

    E loc destul pe acolo sa instaleze doua cvadruple cu harpoane

    Si pana la ESSM SM2 si alte SFuri e loc de’un RAM si ala e simplu de instalat

    Daca le tzin pe langa coasta cu 2 RAM si 16 Harpoane cred ca le’ar crea probleme rusnacilor la o eventuala debarcare la Odesa, e obligatoriu sa le neutralizeze in prealabil

    Iara 9 cu 16 harpoane ne scufunda ukrainienii toata flota de copai cu mitraliere care face manevre cu steguletze si exercitzii de abordaj cu echipele

    Ramane Amirales fara obectu’ muncii si ramane atatzia copii de Amirales fara o paine la gura lor sa mance si ea ceva 😀

    Noi acum nu cred ca mai avem racheta anti’nava, nici macar basina aia de Styx ca la ultima tragere acum niste ani le’a luat foc racheta in instalatzie si de atunci n’am mai auzit de alte trageri

    Deci cu Harpoane si RAM sunt peste noi cu mult, stam cu copaile in port 😀

    Acuma nu stiu daca americanu’ le vinde Harpoane si RAM si nu e vb de bani ci de decizia politica daca li se da asa ceva pe mana, asa ca sa spermam ca vor ramane doar niste carcase goale ca si ale noastre ca sa nu se strice ditamai echilibrul cu greu 8tzinut in regiune 😀

  8. gsg9 says:

    macar atata puteau sa faca si handilaii nostri in 15 ani de cand le’au luat, pana la CMS, radare, sensors, VLSuri cu nu mai stiu ce SAMuri puteau sa puna dracului pe alea doua OPVuri niste cvadruple Harpoon si un RAM/SeaRAM si nu eram in halul asta

    da’ n’ai cu cine, niste idiotzi…

  9. MVSTELIDAE says:

    De ce sunt imprevizibile şi ce ar însemna previzibile? Din partea cărei părţi sunt imprevizibile?

    • admin says:

      Sint imprevizibile pentru ca Ucraina are o clasa politica ce oscileaza intre Est si Vest si in schimbul unor concesii rusesti ar putea fi dispusa sa permita, de exemplu, reaprovizionarea trupelor ruse din Transnistria prin spargerea cvasi-blocadei instituite acum. Previzibile ar insemna sa aiba o anumita constanta care acum lipseste.

      • MVSTELIDAE says:

        Nu Ucraina oscilează, ci e mai mult un tug of war între părţi. Dar Galicia, Volodimir şi Turov nu oscilează, aici mai putem adăuga liniştiţi Podolia, Bucovina-Herţa-Basarabia de Nord, Rutenia Transcarpatică şi Kiev.

        Sunt vreo 4 biserci ortodoxe, una greco catolică şi 2 etnii puternice, care se întrepătrund într-o a treia ce creează confuzii(deşi ruşii s-au cam împuşcat în picior unde aveau majoritate) plus două minorităţi problematice din punct de vedere istoric şi al discursurilor în cazul Ungariei( a treia au cam exterminat-o sau a fugit după al doilea război, cea polonă).
        Iar dacă Polonia o ia spre dreapta, Ucraina are o problemă existenţială.

        România la nivel oficial nu poate fi acuzată de ceva, poate de letargie şi puţine contacte, nu e Ungaria, dar ştim discursurile cu trădarea naţională din 97, cu Rusia victima naziştilor ruteni, cu graniţele României Mari, cu ţara artificială dăruită de Stalin. Şi ele sunt foarte vizibile la vecini fiindcă acum oricine poate să se facă simţit.
        Iar boborul se face simţit, că pe net dacopatia şi lăstuneala domină autoritar sub umbrela incompetenţei sau a complicităţii.

        Deci, dacă nu ar fi îngrijoraţi, ar fi idioţi, mai ales că au comis-o în est cu încrederea oarbă.

        Ucraina are motive să fie precaută faţă de vest(Să vedem ce a păţit mişcarea lor naţională în 1917-1920) şi avea motive să caute prima dată alianţa cu Rusia.
        Doar că situaţia s-a mai schimbat de când cu războiul şi nu văd cum Ucraina ar oscila fără un război civil şi câteva genociduri. Cultural sunt încă incompatibili cu UE şi liberalismul, dar s-au primit ţări de genul în UE şi vedem că progrese există.

        Rusia s-a împuşcat în picior şi a pierdut Ucraina, acum depinde de Polonia şi România cum folosesc momentul, fiindcă Ucraina nu poate merge înapoi spre Rusia fără câteva bastârci din vest. (Iar Trump, Olanda şi Ungaria au dat cu bătul prin gard şi cred că e doar începututul.)

        Momentan nu văd niciun pact defensiv ce ar linişti Ucraina şi văd ostilitatea Ungariei(Ungaria nu e proastă, spre deosebire de România ştie ce reprezintă Ucraina, şi ea reprezintă obstacolul dintre Ungaria şi Transilvania, dintre pace şi război în regiune.
        Faţă de 1940, aici este diferenţa în script, Ungaria chiar dacă ar manipula toată zona, România nu poate fi izolată, fiindcă Ucraina nu are niciun interes în privinţa României şi, din contră, vede Ungaria ca o forţă revizionistă. )
        ——

        În legătură cu flota. Cred că e puţin irelevantă, asta dacă nu vorbim de o concurenţă la lacul lui Erdogan în privinţa celei mai mari flote pro NATO.

        Iar în legătură cu Transnistria.
        1. Ucraina joacă sinucigaş fiindcă nu e teritoriul său şi poate provoca Rusia mai mult decât trebuie, dar e cam obligată să o facă că ruşii au încercat deja să pună mâna pe Odesa şi Bugeac folosind-o, iar zona e de un talibanism pro rus chiar şi printre români, să nu vorbim de găgăuzi, bulgari şi surzhyki.

        2. Moldova cam sparge blocada repetat, când cu alegerile, când cu avionul.
        3. România nu are o agendă clară cu Transnistria, ci cu Unirea unei părţi din Moldova, iar majoritatea oamenilor cu opinii despre Moldova vor să dăruiască Transnistria ca un KADO pentru a partiţiona Ucraina cu ”ciolovecii”.

        Deci Transnistria e mai mult sub asediu ucrainian din nevoie, nu e o tactică vestică şi nu o să ducă nicăieri fiindcă Moldova la primul vânt tremură ca varga, iar România nu are interes ca Moldova să meargă pe calea consolidării că altfel al folosi nişte articole pe siguranţă naţională şi ar mai nivela nişte site-uri lăstune.
        (Eu cred că România greşeşte, ca o ţară novice ce e şi lipsită de o cultură serioasă statală. Cei ce s-au extins, au făcut-o prin mărci, inclusiv Moldova e o marcă, ca Austria, Prusia, Brandenburg, Noua Rusie, Transnistria etc.
        Dar asta e.)
        România aplică modelul total, un model rudimentar de politică externă care a terminat expansiunea germană în est, expansiunea franceză, polonă, maghiară etc.

        Apropo de oscilaţii.
        http://www.ziare.com/social/biserica/bor-nu-recunoaste-independenta-bisericii-ortodoxe-din-ucraina-fata-de-moscova-1535461

        Vedeţi că BOR nu e biserica ce a realizat Unirea şi a tras România spre naţionalism şi spre cultura vestică, mai mult a urmat cam scrâjnind din dinţi(Cuza). La noi biserica vestică e cam decedată, jefuită de enoriaşi şi capital, Ucraina încă o mai are. Deci s-ar putea să aveţi o surpriză.
        Nu demult BOR şi-a luat omorul la referendum, simte pericolul, iar aici face o mişcare de PR prorusă de toată frumuseţea, după ce PSD în alianţă cu lăstunii testează apele cu discursuri lăstune.

        Deci flota lor e cam irelevantă, iar până să văd o alianţă Moldova-România, Ucraina, Polonia pe modelul Visegrad, eu cred că alţii sunt nehotărâţii, nu Ucraina ce pierde zi de zi sânge în luptele cu „rebelii”.

        Ucraina este imprevizibilă ca doctrină, ar putea deveni fascistă dacă e izolată, dar e în interesul României să-şi caute aliatul natural şi să-l formeze după cum doreşte.

      • gsg9 says:

        Oscilatzii oscilatoare care oscileaza oscilant…iar au scapat astia din saloane cu telefoanele pe culoar 🙂 🙂

        Da’ nu’ntzeleg ce’i atrage pe aici 🙂

  10. nicolae says:

    Ucraina este cel mult un aliat de conjunctura pentru noi in acest moment. Asa ca orice “inarmare” a vecinilor trebuie privita cu atentie si evaluata cat mai obiectiv.
    Sa nu uitam ca au primit recent Javelin, asa ca nu vad de ce nu ar primi si SM1 si Harpoon. Caz in care, daca le obtin inainte ca noi sa terminam vreuna din corvetele sufletului, nu ne vad bine…
    Din cate inteleg, navele vizate prin EDA sunt dintre cele care nu mai au lansatorul Mk13. La asta se adauga faptul ca suportul pentru SM1 va inceta curand, utilizatorilor propunandu-li-se de catre Raytheon niste kit-uri de trecere a Mk13 si Mk92 FCS la SM2.
    Daca Ucraina primeste SM2 am … (adauga tu ce vrei). Nu cred, totusi.
    Nu stiu ce ar putea pune ei AA din ograda proprie pe navele astea, eu nu cred ca sunt in stare. Poate sa puna racheta aia a lor anti-nava, am uitat cum ii zice.
    OHP-urile inarmate corespunzator pot fi inca nave relevante, nici pe departe corvete purtatoare de rachete. Cheia, in opinia mea va fi cu ce armament vin, in special cel AA. De la SM1 in sus vor fi o veste proasta pentru noi.

    • gsg9 says:

      Nu intzeleg ce tot intratzti in erectzie cand va ganditzi la SMurile alea 🙂

      Explica’mi te rog cacam ce ar face ukrainienii cu cele doua fregate cu SM2 la supt A2ADul sovietic din Crimeea…

      Javelin e una, Harpoon si SM e cu totul altceva ca sa le dai pe mana unei tzari instabile infestata de ajenturili sovietice

      In plus rusii nu le’ar tolera acolo

      Alea doua nave ar trebui aparate permanent de americani, pentru ca altfel imediat ce pleaca americanii le scufunda rusii in noaptea aia

      Se pisa cu bolta pe ei, au ocupat ei Crimeea si nu li s’a intamplat mare lucru…

      Pt noi ce mare amenintzare sunt SMurile alea, nu mai simulam atacuri de nave cu LanceRele cu bombeuri chioare de ziua marinei scupra, big deal…

      Amenintzare ar fi alea 16 Harpoane, ne’ar tzine in port toata flota ca e greu sa le dai jos cu ak630, cu mitralierele si cu strela…

      Americanii nu vor sa’i provoace pe rusi

      Si pariez ca nici ukrainienii nu vor 🙂

      Nu cred ca vor primi SM, daca vor primi un SeaRAM sa zica mersi

      Intrebarea e daca vor primi ceva Harpoon, personal nu cred, dar ciufulici ala e imprevizibil 🙂

      Daca nu, niste AGM-114 L bune si alea 🙂

      Pana la urma astea doua copai sunt doar un statement ca cica flota si ca cica americani in zona sprijina ukraina

      Le vad ca pe niste chestii care sa incerce sa contracareze o debarcare de omuletzi verzi la Odesa or something si pt asta Nutzi trebe SM2/AEGIS/Harpooon BlockII

      • nicolae says:

        Erectii doar la Samantha sau Mary-Jane. 🙂
        Politica externa se face cu “statement-uri”, nu cu vorbe goale.
        Daca ucrainienii primesc navele echipate ca in perioada lor de glorie, este un “statement” clar, dublat de capabilitati, chiar si in conditiile unui armament aparent depasit. BTW, 2 OHP echipate ca atunci sunt peste toata flota maritima romana, ba chiar ti-o si da la fund intr-o confruntare barbateasca, 1 la 1.
        Apoi, nu uita, ca cele doua fregate vor crea propriul A2/AD, chiar in mijlocul A2/AD-ului rusesc. E ceva ce ucrainienii n-au pentru moment. SI nici nu vor avea, daca nu le primesc de la altii.
        Americanii ii provoaca pe rusi in continuu, in ultimii 2-3 ani. Asa mi se pare mie, dar poate doar mi se pare… Iar Ucraina sunt cel mai bun mijloc de a-i tine incurcati pe rusi, la doar cateva sute de km de Moscova…
        Zic si io.