Archive for November, 2018
Vanzatorii, episodul 6
Embargoul UE asupra Rusiei pare sa functioneze “perfect”: in Mai 2018, cu prilejul unei intalniri Macron-Putin, Safran (Snecma) si constructorul rus Saturn au anuntat ca motorul turboreactor SaM146, produs in comun, va echipa din 2020 avionul amfibiu Beriev Be-200.
Mai intai, ce e Be-200:
Avionul amfibiu rusesc este capabil sa indeplineasca mai multe roluri, printre care cel de “pompier”, SAR, transport cargo sau persoane si patrulare maritima/ASW. Problema lui ar fi motoarele, Progress D-436, produse de ucrainienii de la Ivchenko-Progress. Da, ucrainieni.
Embargoul lor pare sa functioneze ceva mai bine decal al UE, asa ca rusii se gasesc in situatia de a cauta un motor alternativ.
Sare in ajutor Franta, prin Safran, care coopereaza deja cu constructorul rus NPO Saturn in cadrul unui JV, numit PowerJet, inaugurat in 2004. Obiectul cooperarii este productia motorului SaM146 (70-80kN), efectuata atat in Franta cat si in Rusia, motor destinat initial Sukhoi-ului Superjet 100. Acelasi motor va fi destinat inlocuirii Progress-ului ucrainian pe aripile Beriev-ului.
Balanta fortei
Autocefalia bisericii le-a adus ucrainienilor +10 puncte la puterea blestemelor: un incendiu a izbucnit la bordul spargatorului de gheata cu propulsie clasica Viktor Chernomyrdin. Nava se afla in constructie la santierul militar din St. Petersburg, cand focul a cuprins doua punti totalizand o suprafata de 300mp. Incendiul a fost stins insa s-au inregistrat doi raniti.
O zi interesanta
Galceava dintre Rusia si Ucraina a cunoscut o noua escaladare azi dimineata cand o grupare de trei nave ucrainiene a plecat din Odesa cu destinatia Mariupol in Marea de Azov.
Unica ruta disponbila trece prin stramtoarea Kerci, controlata complet de Rusia dupa ocuparea Crimeii.
Desi Rusia si Ucraina au convenit sa imparta controlul asupra Marii de Azov, realitatea e ca rusii sint in pozitia de a taia oricand accesul navelor Ucrainiei si asta e un punct pe care rusii se pare ca s-au decis sa-l sublinieze azi, incercand sa blocheze cele trei nave ucrainiene inainte de a ajunge in stramtoarea Kerci.
Zboara puiule, zboara
Noutatea anului in aviatie – iar daca va functiona cum se spera, va fi chiar mai mult de atat – este primul zbor al unui aparat mai greu ca aerul, propulsat de un motor ionic.
Modelul, construit de cercetatori ai MIT, a inregistrat un scurt zbor similar cu cel al Zburatorului fratilor Wright, fiind ca si acesta catapultat in loc sa decoleze cu forte proprii. Evident ca se spera ca noul concept sa aiba un impact asemanator cu cel avut de Zburator la vremea lui.
Explicatia principiului la baza zborului fara nici un element mecanic mobil e foarte bine prezentata in clipul de mai jos:
De la lume adunate
Slovenia cumpara 38 de blindate 4×4 JLTV ca sa inlocuiasca Humvee, zice Jane’s facand confuzie cu slovacii. Se mai intampla.
JLTV Unrivaled from Oshkosh Defense on Vimeo.
Cat despre discutia JLTV vs TABC-79:
“ maneuver officials are fine with the U.S. ArmyJoint Light Tactical Vehicle serving as the service’s Light Reconnaissance Vehicle — as long as it carries two more soldiers and a cannon more potent than the pre-World War II .50-caliber machine gun. … It would have to carry six soldiers and a 30mm cannon…” Sursa: military.com
Abrams primeste un nou motor diesel
US Army deruleaza un contract mamut de USD2.6bil prin care ar putea moderniza pana la 786 de tancuri M1A1 la configuratia M1A2 SEP v3. Primele 6 unitati de pre-serie au fost deja receptionate si la jumatatea anului curent s-a dat unda verde pentru inceperea lucrului la primele 100 de unitati de serie.
Unul din cele mai interesante elemente ale modernizarii se refera la agregatul energetic.
Asa cum toata lumea stie, M1 este propulsat de o turbina de gaze al carui principal defect este eficienta redusa la functionarea sub sarcini mici. Cum ar fi atunci cand tancul stationeaza.
Problema a fost studiata si solutia gasita si instalata pe M1A2 a fost un mic generator diesel, montat in cosul turelei, capabil sa alimenteze tancul cu energie atunci cand acesta stationeaza. Turbina ramane rezervata pentru momentul cand tancul trebuie sa se puna in miscare, economisind astfel combusibil, limitand amprenta termica si prelungind resursa turbinei.
Car de lupta in principal mediu
Opinia unui tanchist american despre T-55, tancul de baza principalul tanc cel mai intalnit tanc aflat (si) in dotarea Romaniei.
Si acum despre ergonomie:
Romanian exchange student pe M1 Abrams? Nu inseamna mare lucru dar #interoperabilitate #matanii
In rest, recitind presa vremii pentru stiri vechi, mai precis “România achiziţionează 270 de tancuri noi“:
– “În următorii 10 ani trupele de uscat vor fi înzestrate cu 270 de tancuri”. Ok
– “Blindatele vor constitui dotarea pentru 6 noi batalioane de tancuri”. Cate?
– “În mare este vorba despre un tanc de tip mediu de generație nouă”. M-am speriat
– “Ca reper, un modelul M1 Abrams se încadreaza în categoria unui tanc mediu”. Mi-am revenit
– “intenția este de a se comanda aceste tancuri de la industria românească de apărare” Mult succes
Revenind la prezentarea actualului tanc de lupta romanesc, interesant de remarcat echilibrul din evaluarea lui Nicholas Moran (The Chieftain) al carui canal Youtube poate fi urmarit aici. Probabil cel mai bun din lume.