US Army si-a (re)activat primul/singurul batalion blindat din cadrul Diviziei 82 Aeropurtata. Avand deocamdata doar o companie, Batalionul 4 din Regimentul 68 Blindate este detasat in cadrul BCT 1 din componenta Diviziei 82. Subunitatea reprezinta singura formatiune blindata capabila sa asigure parasutistilor sprijin cu foc direct impotriva blindatelor inamice. Nu e nici un mister ca inamicul luat in calcul e Rusia, ale carei unitati de parasutisti sint mult mai bine dotate la capitolul blindate.
Pentru ca nu exista deocamdata nici un blindat conceput special pentru nevoile diviziei aeroportate, US Army a trebuit sa furgaseasca niste LAV-25 de la USMC. Asta desi Armata are propriul 8×8, Stryker care insa s-ar fi ingrasat prea mult in ultimul timp pentru a mai fi desantat aerian.
Asa ca cel putin deocamdata tunul de 25mm al LAV-ului va fi cea mai puternica arma (in afara rachetelor AT) disponibila pentru para, comparandu-se nefavorabil cu tunul de 30mm al BMD-3 sau combo-ul 100mm + 30mm al BMD-4.
E foarte probabil ca viitorul Mobile Protected Firepower sa recupereze terenul insa nici rusii nu stau pe loc si MPF va avea de infruntat urmasul actualului 2S25 Sprut-SD, cu tun de 125mm.
Si pentru ca am mentionat cavaleria, testele de desantare ale LAV-ului marinaresc au fost facute la inceputul anului de cavaleristii din Regimentul 73 al Brigazii 82, la acea data batalionul blindat nefiind inca reinfiintat. Interesant cum nu au introdus si ei in dotare LAV-ul, cel putin pana la ora asta, avand in vedere ca USMC il foloseste tot pentru cercetare.
Si pentru ca nu am gasit poze in miscare cu testele de desant ale cavaleriei usoare, un filmulet al unor teste similare executate cu ceva ani in urma cu un Stryker (o fi fost mai flacau, mai subtirel pe vremea aia?):
#interoperabilitate
La noi ar trebui o divizie blindata ( cel putin ) a marinarilor, uz litoral si delta ( specifica zonei amintite) cu ceva desant in/out in zone greu accesibile.
Eu daca aveam putere decizionala transformam in Dobrogea armata sa aiba un corp de armata marinaresc si / sau naval, deoarece Dobrogea si zona respectiva ( incl. in nord sunt cele mai vulnerabile), aceeasi Dobrogea e legata de tara mama doar prin doua treceri Giurgeni si Drajna-Fetesti, foarte vulnerabil as zice.
baze navale in toata regula adaptate la relieful unde se afla, Mangalia, Constanta si Navodari si / sau altele mai noi, mai retrase sau ascunse.
Trupele astea aeropurtate sunt scumpe ( cred ) de operat, nu-si permit o tara ca a noastra sa aiba, mai degraba re-inventam cele de cavalerie cu blindate usoare….. deh vise si vise, macar atat putem sa visam.
Sunt scumpe, este adevarat dar cu ele poti face mult mai multe decat cu talpasi . Razboiul bazat pe mobilitate nu asteapta pifanteria ambarcata pe trenuri la Craiova sa zicem si nici deplasarea pe potecile noastre denumite pompos drumuri europene sau ce mai viseaza ei…Daca sa zicem ca Dobrogea ar deveni ispititoare pentru cioloveci, in prima faza a conflictului noi vom avea in teren mult mai putine trupe decat ciolovecii, automat trebuie sa aduci rapid din alta parte, drumurile noastre toate, putine si cam proaste nu sunt o piedica doar pentru invadatori ci si pentru noi :). Si daca sa zicem ca imbarci batalionul X de infanterie pe tren, daca scapa de bombardamente, sigur se opreste trenu’ la Videle pe motiv de bulon si pleaca locomotiva fara garnitura
Referitor la poduri peste Dunare : ala de la Braila amanat de N ori, ultima data Tudose cand era premier cu 2-3 zile inainte de a fi dat jos semnase oarece chestiuni, la cateva zile dupa plecarea lui Tudose noul guvern si a retras semnatura. Ca sa vezi cat de importante sunt podurile peste Dunare pentru fuvernele noastre …
Interesanta extractoarea din video , 16 secunde de la extractoare pana la intrarea in sarcina a principalelor eu zic ca i cam mult :), in timpul asta se puteau parasuta 3 plutoane pe usi laterale + trapa lejereanu :)))))))) Iesi din raion de voie in 16 secunde, dar probabil ca la noua reconfigurare a batalionului vor revizui si aceasta chestiune.
Asa “subtirel” cum era Stryker la vremea aia tot era o provocare pentru piloti , a se vedea trapa inainte cand ruleaza pe sine catre trapa si imediat la deschiderea principalelor
probabil ca e mai precisa desantarea pentru ca se elimina variabila dintre declansarea la buton si momentul in care aia mica s-a desfasurat si incepe sa traga
si cate ”para” poti desanta cu tot cu blindate chiar si usoare ?!
cate Herkules iti trebuiesc numai pentru un amarat de cap de pod pe care daca nu-l mentii cu intariri ti-l fura si basca trupetii si echipament pierdut degeaba.
si Dobrogea e vulnerabila rau si foarte rau din cauza izolarii ( zic eu ) extreme fata de tara mama, asa ca sa pune dreq un CSAT sa faca NAVY si /sau marina militara un corp de armata special sau macar ( at least) una divizie mare specila pentru asta.
Conteaza sa poti desanta ceva mai mult decat poate adversarul. Care adversar vine de la distanta mai mare, trece printr-un spatiu periculos (pentru el) si e limitat la ce poate cara cu avioanele. Gazdele ar avea si optiunea elicopterelor grele. Daca ar avea ceva de desantat adica.
De revazut ce se intampla cand ursii reusesc sa puna niste bocanci pe un aeroport si nu au opozitie pentru cateva ore.
Dupa umila mea parere militarii unei armate profesioniste bazata pe mobilitate ar trebui:
1~sa poata indeplini actiuni de lupta atit in teren muntos cat si actiuni de lupta prin parasutare (2 saptamani iarna la schi/tactica/orientare in teren/supravietuire in munte + 2 saptamani vara alpinism+tactica/orientare in teren/supravietuire in munte, 5 parasutari obligatorii anual),o saptamana in delta tactica/supravietuire, varsta maxima pentru combatanti 45. Tot acest antrenament ar trebui sa fie baza militarului profesionist. Antrenament pentru toate armele minus logistica/mentenanta. Asta presupune o vizita medicala obligatorie la fostul IMA, brevetare ca pst militar, alpinism, mai putin nepotism si mai multa practica 🙂
2~Sa execute trageri cu toate categoriile de armament de la infanterie inclusiv armament TAB/MLI pentru cei de la punctul 1, razboiul modern presupune militari care pot opera cat mai multe categorii de armament inclusiv aruncator cal 82/rachete AT, asta presupune un stagiu de pregatire anual de o saptamana macar.
Total saptamani: 4 munte, 1 saptamana maxim licenta anuala+5 parasutari, 1-2 saptamani trageri cu tot armamentul, 1 saptamana Delta =7-8 saptamani dedicate anual instructiei de baza ceea ce cred eu ca nu este mult! Aceste 8 saptamani iti asigura inclusiv un antrenament fizic de nivel superior strict necesar unui militar profesionist.
3~ +45 la unitati de logistica/mentenanta …sa nu uitam ca in spatele succesului unui profesionist trebuie sa fie X militari de la logistica :), astora nu le mai trebuie antrenament dar sigur ar trebui sa si aduca aminte ce si cum in caz de :). De la 45 la 60 poate servi la logistica orice militar indiferent de grad, dar deh fara piramida nu se poate 🙂
4~VM ul minimim 15 parasutari pe an in teren muntos,instructie separata, stagiu de pregatire Delta, la 45 directia logistica
5~FOS au destule pe cap stiu ei mai bine ce au de facut 🙂 La 45 directia logistica
Cand toate aceste puncte sunt indeplinite poti sa spui ca ai o armata moderna si bine instruita. Desigur o sa spuneti destule :), ideea centrala decat multi si prost instruiti mai bine mai putini si bine instruiti si mai bine platiti!
Stiu, nu avem bani de asa ceva! 🙂
@Petre
-“si cate ”para” poti desanta cu tot cu blindate chiar si usoare ?!
cate Herkules iti trebuiesc numai pentru un amarat de cap de pod pe care daca nu-l mentii cu intariri ti-l fura si basca trupetii si echipament pierdut degeaba.” Un cap de pod il mentii pana la venirea trupelor proprii, rareori cateva zile, o astfel de actiune se desfasoara pe baza unui plan bine intocmit in care infanteria/tancurile au misiunea lor. La ce avem acum la transport 5 C130 (?) , 7 C27J (?), AN26 ???(probabil casate) nu ne prea permitem sa desantam si blindate :), cel mult Humvee dotate cu rachete AT (sper sa gresesc si sa spuna altcineva ca gresesc bazat pe fapte concrete 🙂 ) . Oricum la transport stam mai bine acum decat pana prin 2000 . Alte armate isi permit mult mai multe in aceasta privinta . In general parasutistii nu prea se bazeaza pe forta bruta + mult armament, rezultatele de exceptie au la baza discretia, pregatirea de nivel superior, studierea obiectivului(si aici un rol important il au informatiile primite) si mult antrenament. Cand informatiile sunt eronate si cooperarea cu alte unitati/subunitati este deficitara atunci apare esecul. Sunt destule exemple in istorie esecuri /reusite pe tema asta.
In general lumea vede parasutistii/FOS/cercetasii ca elemente care doar executa misiuni de lupta doar dupa parasutare. Eronat! Parasutarea este doar o metoda prin care se ajunge la obiectiv, aceste forte pot executa misiuni de lupta in orice conditii atit in munte/ delta/campie cat si pe mare/ sub apa. La fel de bine se pot infiltra in dispozitivul inamic pe jos/mijloace auto , prin ramanere in dispozitivul inamic etc Razboiul modern presupune unitati mici, cu mobilitate ridicata, capabile sa opereze diferite categorii de armament atit armament propriu cat si armament din dotarea inamicului, capabile sa supravietuiasca in teren dificil gen munte/delta perioade destul de mari. Ori pentru asta ai nevoie de antrenament real nicidecum de plimbat hartii si decorat generali de carton si o piramida inversata
Fara intariri dupa desantare esti practic singur, canti ca Holograf Vreau o minune !
Poti sa-l ai pe strategu’ cel mai bun, cu patlamaua la academie militara tot un fas faci,
Il mai poti ajuta cu lovituri aeriene dar cat timp?! Pana vine Ur(s)ul cam atat.
Razboi nene, in sah e la fel, ai “intariri” din cateva piese care au “putere” restul pieselor sunt cu miscari limitate, un fel de pivoti….
E totusi vorba de un test, probabil au vrut sa vada ca parasutele “extractoare” s-au desfasurat ok inainte sa le dea drumul sa traga parasutele principale.
cum or sa debarce maidanezii rosii in Dobrogea, poate numai daca vor sa se sinucida 🙂
si cu ce avem acuma cu T55 si larom si 152 si aruncatoarele de 81 ai aruncam inapoi in mare
ca sa adune si sa imbarce toata soldatzimea nici nu au suficiente copai
ca sa adune suficiente elicoptere se vede din satelit
practic orice acumulare de fortze pt o invazie e vizibila cu satelitzi, mijloace electronice, aviatzie, drone
prin MN bantuie Poseidoane, EP3iuri, drone
https://adevarul.ro/news/eveniment/video-intercepteaza-rusii-avion-recunoastere-american-deasupra-marii-negre-1_5be0800bdf52022f7530f087/index.html
avem F15 la Turda, F16 la Fetesti, la MK sunt americanii plus altzii prin rotatzie, in caz de escaladare trebuie sa mai vina si alte avioane NATO plus avioane cu munitzie ca altfel astia de la BucaleSTAN-siti se predau
inainte de atac trebuie sa ne loveasca si sa scoata din lupta toate astea ca altfel se ineaca ca prostii
si dupa cum se vede aici se lucreaza in regim de urgentza, ca s’au platit deja 4 baterii de Patriot
cu niste baterii de patriot, avioane nato si rachete antinava la sol nu mai vin aurolacii aia in vizita in Dobrogea
Gsg9 te respect enorm, dar sigur stii ce zici ?!
Fac fata astia la valuri, atentie rusul nu vine cu unul singur….
Eu unul nu m-as baza nici pe NATO si nici pe mUE,ultimii cel putin au interesul ” comun” sau “piata libera” sa-ti vanda rahaturile,eu zic iti faci singur casa si masa si aparare cat mai stratificata si cat mai dura, sa nu o poata musca rusul din ea, costa dar e a TA
Petre, in Dobrogea ai Brigada a 9-a Mecanizata ,,Marasesti”
https://en.wikipedia.org/wiki/9th_Mechanized_Brigade_(Romania)
ai un regiment de aparare AA, care probabil va primi in curand sistemul Patriot
https://en.wikipedia.org/wiki/53rd_Anti-Aircraft_Missile_Regiment_(Romania)
pe partea aeriana ai Baza 86 la Borcea si Mihail Kogalniceanu
https://en.wikipedia.org/wiki/RoAF_86th_Air_Base
pe partea navala ai regimentul de infanterie marina
http://www.navy.ro/despre/organizare/flotila_fluviala/bat_307.php
iar flota va fi modernizata prin contractul corvetelor si al fregatelor
ce altceva sa mai aduni?
Exact, ” ce altceva sa mai aduni” adevarul ala tot iese el si fara sa vrei.
Si astia ” mecanizati” sa zicem ca nu reusim sa-i oprim fac fata la “niste amatati de desantati ambarcati”…………..?!
Chiar nu inteleg de ce totul e lax si putem sta fara nici o grija ca apara NATO, parerea mea pertinenta e ca trebuie sa-ti faci singur armata nu sa-ti dea altii, in WW2 ati vazut cat de bine ne-a prins, tot felul de aliante ca sa nu pierdem tara, ne-au luat Basarabia fara sa faca macar o miscare anti, doar un ultimatum scris.
Istoria intotdeauna se repeta, dar prostia e ca nu se invata nimic, chiar cand era articolul asta pe fagas rusnacul facea ce vroia el cu Elintul in MN.
Pe britanici pana sa se vare americanu’ i-a tinut singur in sah pe nemti, cum ? nu a stat cu mana intinsa…..
La o adica exista si alte metode de desant.
https://m.youtube.com/watch?v=TvJdw_s8qh4
It will buff out.
Sau puff out 🙂
Subunitatile de la pliaj intra in sedinta pe termen lung 🙂
Toti au avut astfel de incindente dar doar unii isi permit sa le puna pe YT 🙂
http://www.thedrive.com/the-war-zone/24713/us-troops-train-with-tiny-german-tankettes-that-can-fit-inside-a-helicopter
Cam toata lumea are ceva de spus in domeniul asta: britanicii au Ajax – cavalerie calareata, germanii au Wiesel – cavalerie aeropurtata, francezii au AMX-10 – cavalerie-cu-tun-mare, rusii au BMD nu-vrei-sa-ma-vezi. Dupa ce s-or dota cei din US Army, poate copiaza si romanii ceva.