Noutatea anului in aviatie – iar daca va functiona cum se spera, va fi chiar mai mult de atat – este primul zbor al unui aparat mai greu ca aerul, propulsat de un motor ionic.
Modelul, construit de cercetatori ai MIT, a inregistrat un scurt zbor similar cu cel al Zburatorului fratilor Wright, fiind ca si acesta catapultat in loc sa decoleze cu forte proprii. Evident ca se spera ca noul concept sa aiba un impact asemanator cu cel avut de Zburator la vremea lui.
Explicatia principiului la baza zborului fara nici un element mecanic mobil e foarte bine prezentata in clipul de mai jos:
Problema e că bateriile sunt grele şi extrem de ineficiente în comparaţie cu rezervoarele de combustibil.
https://i0.wp.com/transportgeography.org/wp-content/uploads/energycontent.png?resize=768%2C468&ssl=1
S-ar putea încerca ceva hibrid, dar iarăşi ar fi ineficient în comparaţie cu un sistem mai direct, că ştim bine cum se pierde energia. Şi în general vaselina e mai ieftină decât scuturile necesare conservării energiei.
Mai există varianta reactorului din sare cu thoriu, care ar fi teoretic o soluţie.
Se mai pune problema siguranţei, vorbim de ionizare.
În vest mai tot timpul apar genii ce reinventează roata pe bani mulţi, cel mai celebru fiind Elon Musk. Nu-i neaparat un lucru negativ, însă presa fiind de multe ori tabloidizată şi analfabetă ştiinţific, îi transformă în eroi fără prea multe întrebări.
Aparatul poate avea aplicaţii în spionaj, la nivel micro, dar momentan nu poate înlocui nimic şi am dubii că ar putea în viitor.
E deocamdata la primul zbor, nu m-as grabi sa-l “condamn”. Un model cu celule solare ar fi o idee evidenta.
În spaţiu, unde combustibilul costă +/-20.000/kg(sper că ţin minte bine) şi ai timp berechet, da. Deja sunt luate în calcul versiuni mai complexe. Dar şi în spaţiu tipul de propulsie e mai viabil pentru mici corecţii, ca eficienţă.
Eu sunt destul de străin de fizică de ceva ani buni şi nu mi-am permis să vorbesc de propulsie în sine, dar bariera asta, dacă vorbim de chestii pământeşti, e destul de cunoscută. Altfel am fi abandonat de mult arderea algelor din straturile preistorice.
mj/kg bateriile sunt la limita de jos
mai e mult pana departe…
voltajul maricel, bateriile trebuie si ele
si cand e atmosfera incarcata/ionizata/nori/fulgere cum le mai zboara jucaria…
@gsg9 …. un propulsor ionic functioneaza optim doar in atmosfera uscata in care 1mm este distanta standard de aer izolator pt fiecare 1000 volti . in aer umed conductibilitatea creste exponential iar scurtcircuitul este …. aproape obligatoriu 😉
nu merg eun hibrid ion-pale?
din film, nu stiu cat este zbor si cat este de fapt planare,
este pana la urma un biplan,
la mintea mea, de fapt avionu asta cu motor ionic planeaza dupa lansarea prin catapultare,
se afla intr-o sala inchisa, lipsa vant, curenti laterali, etc,
se putea mai mult,
pe de alta parte idea este interesanta ca principiu si, ca vrem, ca nu vrem, asta este viitoru,
daca railaganu poata lansa proiectilu pana la peste 3 km/s,
trebuie sa existe si o solutie tehnica pt ca sa faci aeru sa curga pe langa aparatu de zbor la macar 1 km/s ceea ce este vreo 3 Mach,
io am alta intrebare, care este efectu ionizarii in exces al aerului care circula pe langa aparatu/aparatele de zbor,
Exista solutia tehnica de “imbracare” a unui proiectil cu un fluid separator de atmosfera inconjuratoare si se numeste …. efectul Coanda . Foarte vechi si foarte putin aplicat in aerodinamica sau hidrodinamica . Anveloparea obiectuluise face prin intermediul unui injector special care la torpilele in supercavitatie ( shkval-111 , Baracudda , etc ) se numeste cavitator . Cavitator simplu sau cascadat . Practic un generator gazodinamic genereaza o cantitate de gaz iar atmosfera nu se loveste de materialul obiectului ci degazul emis de cavitator . Fenomenul se numeste superfluiditate sau invizibilitate aerodinamica pt ca atmosfera nu “vede” proiectilul ci ia contact doar cu gazul separator dintre obiect si atmosfera . Acest fenomen reduce foarte mult rezistenta aerodinamica parazita (aerodinamic parasitic drag ) generata de cei 2 parametri …coeficientul formei obiectului ( un fus are un c.d. mai mic decit o sfera ) si coeficientul frecarii atmosferei cu obiectul cu obiectul . Deci aceasta este o metoda . Alta metoda este generarea unui cimp ionic intre bordul de atac si bordul de fuga ( scurgere ) . Cine stie de fenomenul “ionic lift ” va intelege mai rapid procesul . Trebuie doar inalta tensiune …. intre atmosfera dintre eanod si catod . Toate acestea servesc pentru diminuarea turbulentelor ( virtejurilor ) care frineaza obiectul . Atingerea vitezelor extreme este posibila prin aceste metode combinate iar aceasta mai in viitor cind oamenii vor fi mai priceputi in a renunta la … metoda copy-paste tehnologic si vo aplica mai mult inovativitatea