Embargoul UE asupra Rusiei pare sa functioneze “perfect”: in Mai 2018, cu prilejul unei intalniri Macron-Putin, Safran (Snecma) si constructorul rus Saturn au anuntat ca motorul turboreactor SaM146, produs in comun, va echipa din 2020 avionul amfibiu Beriev Be-200.
Mai intai, ce e Be-200:
Avionul amfibiu rusesc este capabil sa indeplineasca mai multe roluri, printre care cel de “pompier”, SAR, transport cargo sau persoane si patrulare maritima/ASW. Problema lui ar fi motoarele, Progress D-436, produse de ucrainienii de la Ivchenko-Progress. Da, ucrainieni.
Embargoul lor pare sa functioneze ceva mai bine decal al UE, asa ca rusii se gasesc in situatia de a cauta un motor alternativ.
Sare in ajutor Franta, prin Safran, care coopereaza deja cu constructorul rus NPO Saturn in cadrul unui JV, numit PowerJet, inaugurat in 2004. Obiectul cooperarii este productia motorului SaM146 (70-80kN), efectuata atat in Franta cat si in Rusia, motor destinat initial Sukhoi-ului Superjet 100. Acelasi motor va fi destinat inlocuirii Progress-ului ucrainian pe aripile Beriev-ului.
Mai trebuie notat ceva referitor la SaM146: motorul este bazat pe CFM56, care la randul lui este rezultatul cooperarii intre americanii de la GE si Snecma. Interesant de remarcat la CFM56 este ca americanii au avut de la inceput mari indoieli in a intra in cooperare cu francezii, deoarece CFM56 urma sa utilizeze componentele motorului militar GE F101, montat la vremea respectiva (anii ’70) pe bombardierul B1 Lancer si din care a evoluat mai tarziu GE F110 utilizat pe F-15 si F-16 si mai apoi F118 utilizat pe B2. Adica o tehnologie destul de sensibila.
Indoielile americanilor se pare ca au fost fondate, francezii fiind ceva mai liberali cu transferul de tehnologie spre fosti si viitori adversari. Precautia s-a justificat, termenii intelegerii intre GE si Snecma trebuind sa fi fost destul de restrictivi astfel incat francezii au trebuit sa inlocuiasca tehnologia CFM56 provenita de la F110 cu cea de la M88 (motorul Rafale) inainte de a o vinde rusilor.
Rusii au reusit deci sa primeasca acces la tehnologia occidentala moderna, desi nu la cea mai avansata si asta doar pentru ca nici francezii nu o detin.
Se poate argumenta ca, pana la urma, Be-200 este doar un avion-pompier asa ca dotarea cu motoare franceze nu este o asa de mare problema in practica, cel mult una de imagine. Problema e ca marina rusa a decis sa comande varianta ASW a Be-200, urmand sa intre in dotare in (surpriza!) 2020.
Exista deci ceva sanse ca in 2020 submarinele NATO sa fie vanate de avioane rusesti Be-200 propulsate de motoare franceze.
Ce oameni!
Sunt chiar curios daca se finalizeaza pana la urma programul asta…
Pai nu avem motive sa credem ca nu s-ar finaliza, avionul exista, motorul de asemenea. Nevoia e reala.
Intre timp americanii cumpara de zor motoare de racheta rusesti,finantand direct industria militara rusa…dar daca interesul o cere..
Ai omis faptul ca americanii au deja un program de inlocuire a motoarelor rusesti. Iar in cazul asta nu e vorba de transfer de tehnologie din Vest.
Cat despre finantarea industriei militare ruse si a armatei in general, nu e un secret ca majoritatea fondurilor vin din vanzarea de petrol si gaze. Deci se poate spune ca si romanii finanteaza armata rusa.
Petrolul si gazul aduc cam 40 de procente la bugetul Rusiei,iar in cazul firmelor din domeniul militar se mai adauga si veniturile din export,deci finantatea din resurse nu e majoritara.Totusi,complianta la sanctiuni e o regula de urmat exact si repede,pentru europeni si altii..
Cu vreo 5 ani in urma, procentul era un pic peste 50%. A scazut si din cauza reducerii preturilor. Dar iau procentul tau, 40%.
Deci Romania contribuie la pusculita de 40% din bugetul ala de la care se alimenteaza armata si industria militara rusa? Banuiesc ca si Romania are un interes: sa nu inghete la iarna.
O fi un motiv pentru care postarea se cheama “Vanzatorii” si nu “Cumparatorii”.
Din 2020-2021 este foarte posibil ca Energomash sa intre intr-o eclipsa prelungita – renuntarea la RD-180 de pe ULA Atlas 5, viitorul Antares e nesigur, Soyuz nu va mai transporta americani, dezvoltarea Angara e in pana, dezvoltarea Soyuz 5 la fel. Daca nu inventeaza repede ceva (in afara de a critica SpaceX si Congresul) pentru a atrage clienti nu vor avea un viitor prea stralucit.
Statul rus va finanta complet industria spatiala indiferent de situatie.Pentru ca are interes strategic.Cred ca pictezi o imagine prea intunecata,programele amintite inainteaza,au construit un cosmodrom,au colaborari externe..bugetul rus e pe excedent..
O fi o imagine un pic prea intunecata dar realitatea nu e nici ea prea colorata. De la botul calului: Russian Space Agency Roscosmos Blames SpaceX For Its Woes. Russia’s space program is rattled by SpaceX’s promise of cheap spaceflight. Sursa.
Deja de 3-4 luni Rogozin face spume pe tema asta aproape peste tot, cum apuca.
A ratat un bun moment cind cu Soyuzu pierdut de a vorbi despre tehnologia sovietica si faptul ca e sigura (e drept, Soyuz nu a omorit oameni de zeci de ani, in sute de zboruri).
Blue Origin chiar va livra BE-4 catre ULA, NGIS chiar va trece la noua racheta cu combustibil solid, SpaceX si Boeing chiar vor transporta cosmonauti pe ISS. Locul la sovietici costa 80 mil USD (naveta costa 200 mil USD) si estimarea costului de lansare pentru un Soyuz e de 45 mil USD. Pierd o poala de bani.
Angara ar trebui sa zboare de la anul, dar e prea tirziu, a durat prea mult dezvoltarea (ar fi trebuit sa concureze Ariane 5). Cu Blue Origin care intra si ei pe piata, jocul e facut pentru urmatorii 10-20 de ani.
Motoarele RD-180 si NK-33 sint senzationale.
https://www.kommersant.ru/doc/3819024
Iulian☺
Șeful de la Energomaș are altă părere la cele spuse de Dv.
Dumnealui vă contrazice puțin☺.
Pai da, Energomaș (sa folosesc aceasta scriere, e mai corect) acum se uita la alte piete, care sint mult mai putin lucrative ca cea americana dar, e drept, ii vor tine pe linia de plutire o vreme.
Cu China nu as fi atit de optimist. Chinezii au intentii pe care cred ca toata lumea le stie si fata de toti partenerii au avut acelasi comportament. Dupa maximum 5 ani de colaborare, chinezii vor avea propriile replici si le vor spune ‘zai jian’ celor de la Energomaș. Ar fi mai simplu pentru rusi sa le dea licenta, zic.
Da ai dreptate cu Chinezii.
Ei cer consultanță-ajutor-colaborare rusă pentru motorul lor de 480 de tone, pe care îl proiectează în acest moment.
Din interviu rezultă că tehnologii, rușii nu vor să vândă.
Dar sunt gata să colaboreze cu chinezii la un tip de motor ce va merge cu metan.☺
Apropo despre chinezi, ce se mai aude cu programul lor spațial cu taikonauti?☺
Când mai trimit următorii taikonauti în spațiu?
Startul a fost așa de impresionant…
Următorii sunt indienii, vor și ei☺
Am scris un ditai comentariul si apoi am … inchis fereastra.
Voi fi mai scurt. 🙂
Rogozin agitat:
https://lenta.ru/news/2018/01/19/roscostyaplyap/
Relatia intre rusi si chinezi o vad … complicata. Rusii au dezvoltat/dezvolta oricum propriul motor pentru MethaLOX (RD-124, RD-146M, RD-169), nu cred ca banii sint principalul factor in relatie ci mai degraba accesul la tehnologia de recuperare pe care chinezii incearca sa o traga la sapirograf de la SpaceX. Daca chinezii obtin motorul si nu exista alta recompensa, rusii vor fi intr-o situatie mult mai trista – practic au invatat un concurent direct sa ii concureze mult mai bine. Presupunind o scadere a preturi de lansare de sub 30 mil USD, unele companii ar putea avea probleme destul de mari (Ariane/ESA, ULA, Roscosmos, NGIS, Energomaș). Numarul satelitilor de lansat e limitat, aglomeratia pe piata creste, tehnologiile avansează. Chinezii nu prea mai au lansari de BeiDou pentru a testa recuperari, asa ca va trebui sa investeasca mai mult.
Chinezii
copiaza tot ce pot (Shenzhou dupa Soyuz, Tiangong si Tianzhou dupa Zvezda, pare-se)muncesc la noua statie spatiala si jura pe steagul rosu ca vor avea in 2022 gata ocopie a MIRstatie spatiala. Rusii sint taciturni si au spus ca isi muta modulul rusesc la scara chinezilor de la cea a vesticilor. Urmatorul Shenzhou in 2020. Dar: pentru luna urmeaza Chang’e 5 tot in 2019 si Chang’e in 2020 pentru a aduce esantioane. Tiangong-2 inca orbiteaza… Relatii complicate.Indienii au zis ca GLSV MkIII e buna asa ca acum isi concentreaza efortul pe modulul de comanda – ce e zborul in spatiu daca nu aduci omul viu inapoi, sa il pui intr-un muzeu? Gaganyaan e prevazut in 2021, decembrie.
Funny…
Circulau ceva zvonuri mai demult, pe la inceputurile “embargoului” despre niste sisteme de ochire… original Sagem re-branduite Safran.
Uiți să menționezi că și o companie americana anul asta a comandat parca 10 be-200. Așa că nu numai francezii fac asta…iar cu incendiul din California, nevoia de un asemenea “pompier” s-a ridicat destul de mult.
Nu numai francezii fac… ce? Sa coopereze pentru producerea unor motoare turboreactoare in Rusia? Ba asta doar ei o fac.
Am explicat in postare ca nu e problema avioanelor-pompier ci a celor ASW.
Nu sunt la prima afacere francezii.Va mai amintiti portelicopterele?Tancuri rusesti au camere termale THALES CATHERINE montate pe ele asa ca…..