Pentru inceput, egiptenii:
Mistralurile interceptate in drum spre Rusia nu dispuneau de armament, care ar fi urmat sa fie montat de rusi, asa ca au ajuns la egipteni cam “chele”. Rezolvarea, macar pe partea de aparare aeriana cu raza scurta, e “ingenioasa”, insemnand parcarea pe punte a unor Avenger dotate cu Stinger. Daca nu se poate mai mult, merge si asa. Romani onorifici.
Urmatorii ar fi belorusii de la Tetraedr care prezinta Strela-10 instalate pe un Humvee, adica versiunea estica – a esticilor mai saraci – a Avengerului.
Strela-10 este succesoarea ceva mai inteligenta a Strela-1, cunoscuta in Romania drept A-95. Asa ca Avengerul cu Strela ar fi echivalentul CA-95M, daca sistemul romanesc ar mai fi evoluat un pic la partea senzorilor.
Sa vedem cine cumpara Strela-10 pe un vehicul capitalisto-imperialist, vestic sau infidel, dupa caz.
Si pentru ca veni vorba de cum ar fi fost daca incercarile de evolutie romanesti ar fi fost sustinute un pic si mijloacele, cum ar fi celebra instalatie de combustibil compozit, ar mai fi existat – un exemplu ar fi Pasars-16 Terminator al sarbilor.
Un tun L/70 Bofors de 40mm si doua rachete RLN-1C adica vechile Atoale R-13 fabricate si in Romania sub licenta, drept A-91, modernizate cu un nou senzor IR, un senzor de proximitate laser si un motor mai mare, cu combustil compozit (raza maxima 12km). Nimic special ci o modernizare onesta dar cinstita, la indemana tuturor.
Capul de cautare de la rachetele alea de pe camionul sarbesc sunt de la K-13M (R-13M).
Ce am fabricat noi sub licenta ca A-91 era R-3S, adica K-13A, adica taticu rachetei de mai sus.
R-3 = copie AIM-9B (reverse engineering)
R-3S era varianta putin imbunatatita
R-13M era aproximativ egala ca performante cu AIM-9G