Genial

Noile media nu doar comunica informatia “in timp real”, ci o si creeaza. (…)

Iar primele victime ale acestei manipulari sunt cei slabi de inger. Cei mai multi dintre noi, adica.

Sa ne-ntelegem: cei slabi de inger nu sunt totuna cu cei saraci cu duhul.

De fapt, cei saraci cu duhul sunt protejati de acest gen de pericole, pe cand cei slabi de inger sunt victime sigure. Cei cu adevarat saraci cu duhul sunt fericiti pentru ca, precum Socrate, ei stiu ca nu stiu, dar, spre deosebire de Socrate, nici nu ravnesc sa afle, pentru ca realizeaza ca nu pot. (Cine n-a intalnit astfel de oameni, sa citeasca Despre soareci si oameni sau Flori pentru Algernon.) In schimb, cei slabi de inger nici nu stiu ca nu stiu, si nici nu realizeaza ca nu pot. Cei slabi de inger sunt slabi pentru ca si-au pierdut ingerul pazitor. Punctele de reper. Ancorele. Orizontul. Identitatea. Noile media le-au zdruncinat identitatile clasice, fara insa a le oferi altele, la fel de stabile, in schimb. Expusi din toate partile bombardamentului mediatic, cei slabi de inger se revolta impotriva a orice.

Precum adolescentii.

Sursa: … bilant 2018: O civilizatie slaba de inger, incremenita intr-o revolta adolescentina de Alin Fumurescu

Intregul articol poate fi citit pe Contributors.ro

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Genial”

  1. Just VAS says:

    Autorul a listat niste hopuri ale civilizatiei, produse de cunoastere, si cum cunoasterea inseamna putere, rezultatul a fost lupta pt. a schimba. Ce il sperie cel mai mult, ca hopurile sunt tot mai dese (cu consecintele de rigoare) sau faptul ca iesirea din starea de “incremenirea intr-o adolescenta – slaba de inger prin definitie”, inseamna transcendenta?
    Mi-a facut placere sa-l reintanlesc in sectiunea comentarii, cumva visator, cumva realist, pe neamtul tiganul.
    Stefan Augustin Doinas a fost genial, in prezentarea “fricii de a face pasul final”, cu poezia “Mistretul cu colti de argint”.

    • Just VAS says:

      Neamtul Tiganul… greseala mea. Desi chiar el le prezinta ca epitete, cele doua cuvinte sunt o identitate asumata, asa ca sunt nevoit sa fac corectura de rigoare cu scuzele aferente.